ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ Άρθρο 68 Τοποθετήσεις – Μεταθέσεις – Μετακινήσεις

 

1. Οι τοποθετήσεις των λειτουργών του ΝΣΚ που διορίζονται ή προάγονται διενεργούνται με απόφαση του Προέδρου.
2. Οι μετακινήσεις των λειτουργών του ΝΣΚ από μία υπηρεσιακή μονάδα του ΝΣΚ σε άλλη, εντός της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, διενεργούνται με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ.
3. Οι μεταθέσεις των λειτουργών του ΝΣΚ διενεργούνται με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ μετατίθενται: α) Με αίτησή τους και εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες, β) χωρίς αίτησή τους, εφόσον συντρέχουν υπηρεσιακές ανάγκες και γ) όταν από την συμπεριφορά του λειτουργού του ΝΣΚ ή τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του, δημιουργούνται προβλήματα που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας.
4. Μετάθεση λειτουργού, χωρίς αίτησή του, γίνεται μόνο με αιτιολογημένη γνωμοδότηση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου κατά της οποίας ασκείται αίτηση ανάκλησης ενώπιον της Ολομέλειας του ΝΣΚ, για σπουδαίο λόγο. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του ΝΣΚ μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την τηλεφωνική ή μέσω της προσωπικής υπηρεσιακής ηλεκτρονικής διεύθυνσης ειδοποίηση του μετατιθέμενου, στην οποία προβαίνει ο Γραμματέας του ΝΣΚ. Αν η μετάθεση γίνεται για λόγους που αφορούν στην περ. γ’ της παρ. 3, απαιτείται να έχει προηγηθεί έγγραφη κλήση του σε ακρόαση ενώπιον του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
5. Κριτήρια μετάθεσης αποτελούν κατά σειρά, οι υπηρεσιακές ανάγκες, η αρχαιότητα, με προτίμηση μετάθεσης του νεότερου έναντι του αρχαιότερου, ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας σε περιφερειακή μονάδα ή σε μονάδα μακριά από τον τόπο συμφερόντων του λειτουργού του ΝΣΚ, η τυχόν αίτηση προτίμησης ή αίτηση αμοιβαίας μετάθεσης και η ατομική και οικογενειακή κατάσταση του λειτουργού.
6. Για τις τακτικές μεταθέσεις, που υλοποιούνται στην έναρξη του δικαστικού έτους, οι λειτουργοί καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη Γραμματεία ΝΣΚ, μέχρι τις 15 Μαρτίου, αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετάθεσης. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, ανακοινώνονται στους λειτουργούς του ΝΣΚ τα πιθανά προς κάλυψη κενά σε υπηρεσιακές μονάδες εκτός Αθηνών και Πειραιά και μέχρι τις 15 Απριλίου υποβάλλονται οι αιτήσεις μετάθεσης. Για τις έκτακτες μεταθέσεις, ανακοινώνεται σε όλους τους λειτουργούς του ΝΣΚ, μέσω του υπηρεσιακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η κενή θέση που πρόκειται να καλυφθεί και δίνεται σύντομη προθεσμία υποβολής αίτησης προτίμησης.
7. Δημόσιος υπάλληλος, υπάλληλος ν.π.δ.δ. ή Ανεξάρτητης Αρχής, σύζυγος λειτουργού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μετατίθεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, ύστερα από αίτησή του στην περιφέρεια του Γραφείου όπου υπηρετεί ο σύζυγός του, εφόσον υπάρχει κενή θέση σε αντίστοιχη υπηρεσία.

  • 9 Ιουνίου 2021, 20:34 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 4, η Ένωση εκφράζει διαφωνία ως προς την δυνατότητα αίτησης ανάκλησης μόνο στην περίπτωση μετάθεσης χωρίς αίτησή του συνεπώς προτείνει την απάλειψη της η φράσης «χωρίς αίτησή του» και την αναδιατύπωση της παραγράφου ως εξής: «Μετάθεση λειτουργού γίνεται μόνο με αιτιολογημένη γνωμοδότηση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου κατά της οποίας ασκείται αίτηση ανάκλησης ενώπιον της Ολομέλειας του ΝΣΚ, για σπουδαίο λόγο».

  • 9 Ιουνίου 2021, 20:20 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 3 παρ. γ΄προτείνουμε την αναδιατύπωση του εδαφίου γ) της παραγράφου αυτής ως ακολούθως: «γ) όταν εξ αιτίας αποδεδειγμένα επιλήψιμης συμπεριφοράς του λειτουργού του ΝΣΚ ή του μη προσήκοντος τρόπου εκτέλεσης των καθηκόντων του, δημιουργούνται προβλήματα που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας» ώστε να διασφαλίζεται ότι η αποδεδειγμένα επιλήψιμη συμπεριφορά ή ο μη προσήκων τρόπος εκτέλεσης των καθηκόντων δικαιολογεί την, χωρίς αίτηση του λειτουργού του ΝΣΚ, μετάθεσή του.