ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΣΚ Άρθρο 64 Μονιμοποίηση Δόκιμων Δικαστικών Πληρεξουσίων

 

1. Οι Δόκιμοι Δικαστικοί Πληρεξούσιοι μονιμοποιούνται και προάγονται στον βαθμό του Δικαστικού Πληρεξούσιου, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου προκαλείται με ερώτημα του Υπουργού, μετά τη συμπλήρωση διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας. Δεν υπολογίζεται το διάστημα κατά το οποίο ο/η δόκιμος/-η έλαβε εκπαιδευτική ή αναρρωτική άδεια, άδεια κύησης, λοχείας ή ανατροφής τέκνου. Ο Πρόεδρος του ΝΣΚ ορίζει Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, ως εισηγητή, ο οποίος υποβάλλει εισήγηση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, όπου λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις επιθεώρησης, η έγγραφη γνώμη του Προϊσταμένου των δοκίμων, το ήθος, η επιστημονική κατάρτιση, η φιλοπονία που επέδειξαν, καθώς και η ικανότητα και καταλληλότητά τους να ανταποκριθούν με επάρκεια στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις του λειτουργού του ΝΣΚ.
2. Αν το Συμβούλιο κρίνει ότι ο δόκιμος δεν πρέπει να μονιμοποιηθεί σε Δικαστικό Πληρεξούσιο, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας ή έλλειψης ήθους, γνωμοδοτεί αιτιολογημένα για την απόλυσή του από την υπηρεσία, για την οποία εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι Δόκιμοι Δικαστικοί Πληρεξούσιοι που δεν μονιμοποιούνται, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο Υπουργείο Οικονομικών, εάν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο κρίνει ότι είναι ικανοί να ανταποκριθούν στην άσκηση καθηκόντων διοικητικού υπαλλήλου.
3. Εφόσον κριθούν ικανοί για την προαγωγή και μονιμοποίησή τους, οι Δόκιμοι Δικαστικοί Πληρεξούσιοι κατατάσσονται σύμφωνα με τη σειρά της επιτυχίας τους στον διαγωνισμό. Οι Δόκιμοι Δικαστικοί Πληρεξούσιοι, που η δοκιμαστική υπηρεσία τους παρατάθηκε κατά ίσο χρόνο με αυτόν που έλαβαν άδεια, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 1, κρίνονται αμέσως μετά τη συμπλήρωση της παράτασης και εφόσον κριθούν ικανοί για προαγωγή και μονιμοποίηση, κατατάσσονται αναδρομικά σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους στον διαγωνισμό.
4. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί, με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του, να παρατείνει τη δοκιμαστική υπηρεσία Δοκίμου Δικαστικού Πληρεξουσίου, μέχρι και ένα (1) έτος, αν κρίνει ότι δεν είναι ικανός να προαχθεί σε Δικαστικό Πληρεξούσιο. Μετά την πάροδο του πρόσθετου χρονικού διαστήματος, τηρείται η διαδικασία της παρ. 1 και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποφασίζει, είτε για τη μονιμοποίηση και προαγωγή του, είτε για την απόλυσή του για την οποία εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Σε περίπτωση μονιμοποίησης κατά την παρούσα παράγραφο, η προαγωγή δεν έχει αναδρομική ισχύ και η κατάταξη γίνεται μετά τον τελευταίο Δικαστικό Πληρεξούσιο στην επετηρίδα. Εφόσον μετά το πρόσθετο χρονικό διάστημα κρίνονται περισσότεροι Δόκιμοι Δικαστικοί Πληρεξούσιοι, αυτοί κατατάσσονται μετά τον τελευταίο Δικαστικό Πληρεξούσιο της επετηρίδας και κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η παρ. 2.