Άρθρο 62 Αναρρωτική άδεια – Άδεια μητρότητας και ανατροφής τέκνου – Περίθαλψη

 

1. Στους λειτουργούς του ΝΣΚ που ασθενούν ή έχουν ανάγκη ανάρρωσης, χορηγείται από τον Πρόεδρο αναρρωτική άδεια, με πλήρεις αποδοχές.
2. Για τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, τον τρόπο χορήγησης και τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας, καθώς και για τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους. Σε ειδικές περιπτώσεις και ιδίως σε επαναλαμβανόμενα αιτήματα χορήγησης αναρρωτικών αδειών, η άδεια μπορεί να χορηγείται μόνο μετά από θετική γνωμάτευση Τριμελούς Επιτροπής, η οποία αποφαίνεται, μετά από μελέτη των στοιχείων του ιατρικού φακέλου του αιτούντος λειτουργού του ΝΣΚ. Η Επιτροπή συγκροτείται κατά περίπτωση, με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ και αποτελείται από ιατρούς δημόσιου νοσοκομείου, με βαθμό τουλάχιστον Επιμελητή Α’, που προτείνονται με τους αναπληρωματικούς τους, από τον Διοικητή του νοσοκομείου.
3. Στις λειτουργούς του ΝΣΚ στις οποίες εφαρμόζονται μέθοδοι ιατρικά υποβοηθούμενης τεκνοποιίας του ν. 3305/2005 (Α` 17) χορηγείται άδεια επτά (7) εργάσιμων ημερών, με πλήρεις αποδοχές, ύστερα από βεβαίωση ιατρού και του διευθυντή της μονάδας της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).
4. Στις λειτουργούς του ΝΣΚ που κυοφορούν χορηγείται άδεια μητρότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα. Στους λειτουργούς του ΝΣΚ χορηγείται άδεια ανατροφής τέκνου, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους δικαστικούς λειτουργούς.
5. Οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς έχουν υποχρέωση, κατά τις κείμενες διατάξεις, να παρέχουν νοσοκομειακή, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και να καταβάλλουν τα έξοδα κηδείας των λειτουργών του ΝΣΚ, των συζύγων και των τέκνων τους.