ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΑΔΕΙΕΣ Άρθρο 61 Δικαστικές διακοπές – Άδειες

1. Κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών, οι λειτουργοί του ΝΣΚ απολαύουν διακοπές, που καθορίζονται χρονικά με πράξη της Ολομέλειας του ΝΣΚ που εκδίδεται μέχρι το τέλος Μαΐου κάθε έτους. Ο χρόνος των διακοπών λειτουργού του ΝΣΚ, μπορεί, με απόφαση του Προέδρου, να περιορίζεται, διακόπτεται ή μεταβάλλεται, εάν συντρέχουν εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες και, ιδίως, όταν παρίσταται ανάγκη επείγοντος χειρισμού ιδιαίτερα σοβαρής υπόθεσης που δεν μπορεί, κατά την κρίση του Προέδρου, να αντιμετωπισθεί από τους ήδη υπηρετούντες λειτουργούς του Ν.Σ.Κ ή πρόκειται περί υπόθεσης, η οποία, λόγω του επείγοντος και της σοβαρότητάς της επιβάλλεται, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, να την χειριστεί ο λειτουργός του Ν.Σ.Κ, που έχει αναμειχθεί ήδη στο χειρισμό της.
2. Κατ΄ εξαίρεση, μετά από αίτηση του λειτουργού του ΝΣΚ, μπορεί, με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος και το επιτρέπουν οι ανάγκες της υπηρεσίας, να του χορηγηθεί άδεια: α) μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες, αν έχει δημόσια υπηρεσία τουλάχιστον δύο (2) μηνών και β) μέχρι έναν (1) μήνα, αν έχει δημόσια υπηρεσία τουλάχιστον ενός (1) έτους. Η άδεια αυτή χορηγείται, ολόκληρη ή τμηματικά, κάθε ημερολογιακό έτος. Δεν χορηγείται η παραπάνω άδεια, εκτός αν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις: α) κατά τους μήνες των δικαστικών διακοπών, καθώς και έναν μήνα πριν και μετά από αυτές, β) στον λειτουργό του ΝΣΚ στον οποίο έχει κοινοποιηθεί πράξη μετάθεσης ή προαγωγής ή ο οποίος βρίσκεται υπό υπηρεσιακή μετακίνηση, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στη νέα του θέση. Η έναρξη της παραπάνω άδειας μπορεί, με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, να αναβάλλεται, να διακόπτεται ή να ανακαλείται αν συντρέχει εξαιρετική υπηρεσιακή ανάγκη ή ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου.
3. Αν ο λειτουργός υπερβεί αδικαιολόγητα την άδεια που του χορηγήθηκε, στερείται τις αποδοχές του για τις αντίστοιχες ημέρες, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 60, ανεξάρτητα από την πειθαρχική του ευθύνη.
4. Στους λειτουργούς του ΝΣΚ μπορεί, ύστερα από αίτησή τους και απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, να χορηγείται ειδική κανονική άδεια, χωρίς τις αποδοχές της οργανικής θέσης τους και για χρονικό διάστημα τριών ετών, προκειμένου να αναλάβουν θέση σε διεθνή όργανα και οργανισμούς, σε υπηρεσίες ή όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που λειτουργεί στο πλαίσιο αυτής, για παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση. Με την ίδια διαδικασία, η άδεια αυτή μπορεί να παρατείνεται. Ο χρόνος της άδειας θεωρείται σε κάθε περίπτωση ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Κατά τη διάρκεια της άδειας αυτής, ο λειτουργός του ΝΣΚ: α) διατηρείται στην υπηρεσία, ως υπεράριθμος, β) η θέση του θεωρείται κενή και συμπληρώνεται, γ) υποχρεούται να καταβάλει όλες τις κρατήσεις και τις εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τις αποδοχές που αντιστοιχούν κάθε φορά στον βαθμό της οργανικής του θέσης.

  • 9 Ιουνίου 2021, 20:51 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 2 προτείνουμε να προβλεφθεί ειδική ολιγοήμερη άδεια 5 ημερών και στην περίπτωση που λειτουργός του Ν.Σ.Κ. μετατίθεται εκτάκτως, μεσούντος του δικαστικού έτους, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των δυσχερειών που προκύπτουν στις περιπτώσεις αυτές, όπως η αναζήτηση κατοικίας και η ρύθμιση των οικογειακών υποχρεώσεων. Συνεπώς προτείνεται η αναδιατύπωση της παραγράφου αυτής ως εξής: «2. Κατ΄ εξαίρεση, μετά από αίτηση του λειτουργού του ΝΣΚ, μπορεί, με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος και το επιτρέπουν οι ανάγκες της υπηρεσίας, να του χορηγηθεί άδεια: α) μέχρι δεκαπέντε ημέρες, αν έχει δημόσια υπηρεσία τουλάχιστον δύο μηνών και β) μέχρι έναν μήνα, αν έχει δημόσια υπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους. Η άδεια αυτή χορηγείται, ολόκληρη ή τμηματικά, κάθε ημερολογιακό έτος. Δεν χορηγείται η παραπάνω άδεια, εκτός αν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις: α) κατά τους μήνες των δικαστικών διακοπών, καθώς και έναν μήνα πριν και μετά από αυτές, β) στον λειτουργό του ΝΣΚ στον οποίο έχει κοινοποιηθεί πράξη μετάθεσης ή προαγωγής ή ο οποίος βρίσκεται υπό υπηρεσιακή μετακίνηση, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στη νέα του θέση. Η έναρξη της παραπάνω άδειας μπορεί, με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ να αναβάλλεται, να διακόπτεται ή να ανακαλείται αν συντρέχει εξαιρετική υπηρεσιακή ανάγκη ή ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Ειδικά σε περίπτωση έκτακτης μετάθεσης λειτουργού του ΝΣΚ, διαρκούντως του δικαστικού έτους, δίδεται ειδική άδεια πέντε (5) εργάσιμων ημερών».