Άρθρο 60 Μισθός

1. Η αξίωση του λειτουργού του ΝΣΚ για λήψη του μισθού του αρχίζει: α) σε περίπτωση διορισμού ή αναδιορισμού ή επανόδου στα καθήκοντά του από την κατάσταση της διαθεσιμότητας ή της αργίας, από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του, σύμφωνα με την οικεία έκθεση εμφάνισης, β) σε περίπτωση προαγωγής του, από τη δημοσίευση της σχετικής πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Δεν οφείλεται μισθός για το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ο λειτουργός του ΝΣΚ, με υπαιτιότητά του, δεν παρέχει υπηρεσία. Ως μη παροχή υπηρεσίας νοείται και η κατά την κρίση του Προέδρου του ΝΣΚ, αδικαιολόγητη καθυστέρηση απάντησης σε ερωτήματα, η μη συμμετοχή του λειτουργού σε συλλογικά όργανα του ΝΣΚ ή η αδικαιολόγητη μη εκτέλεση ή η πλημμελής εκτέλεση υπηρεσίας που του ανατέθηκε.
3. Στην περίπτωση της παρ. 2, πέρα από την τυχόν πειθαρχική ευθύνη του λειτουργού, ο μισθός περικόπτεται με πράξη του Προέδρου του ΝΣΚ. Ο Πρόεδρος, πριν προβεί στην έκδοση της πράξης, καλεί τον λειτουργό του ΝΣΚ να εκφράσει γραπτά τις απόψεις του, ενώ μπορεί να τάσσει σε αυτόν προθεσμία για την εκτέλεση της υπηρεσίας ή την περαίωση της εκκρεμότητας. Η πράξη περικοπής τίθεται στον ατομικό φάκελο του λειτουργού του ΝΣΚ και συνεκτιμάται για την προαγωγή του.
4. Κατά της πράξης περικοπής επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ηλεκτρονική επίδοσή της στον ενδιαφερόμενο λειτουργό, χωρίς να αναστέλλεται για οποιονδήποτε λόγο η εκτέλεσή της. Το Συμβούλιο αποφαίνεται αμετάκλητα και, αν κάνει δεκτή την προσφυγή, εξαφανίζει την πράξη περικοπής και η πράξη αυτή αφαιρείται από τον ατομικό φάκελο του λειτουργού και δεν λαμβάνεται υπόψη για την προαγωγή του, ενώ διατάσσεται η απόδοση του μισθού που περικόπηκε.
5. Σε περίπτωση κίνησης της διαδικασίας οριστικής παύσης του λειτουργού του ΝΣΚ, λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας, καταβάλλεται ο μισθός ενέργειας ή διαθεσιμότητας, ως τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης, όχι όμως πέρα από έξι (6) μήνες από τη λήξη της αναρρωτικής άδειας ή της διαθεσιμότητας, εντός της οποίας το αρμόδιο όργανο υποχρεούται να έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία.
6. Για τη μετακίνηση των λειτουργών του ΝΣΚ προς εκτέλεση υπηρεσίας, καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση, που εκκαθαρίζονται με απόφαση του Προέδρου, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
7. Η αξίωση καταβολής του μισθού παύει από τη λύση της δημόσιας υπηρεσιακής σχέσης.

  • 9 Ιουνίου 2021, 20:04 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 2, προτείνουμε να απαλειφθεί το εν λόγω εδάφιο καθώς όσα διευκρινίζονται ως μη παροχή υπηρεσίας συνιστούν και πειθαρχικά παραπτώματα, συνεπώς, για την προώθηση της αρχής της διαφάνειας, θεωρείται αναγκαίο να τηρείται η πειθαρχική διαδικασία και να μην επιβάλλεται δις ποινή (με τη θέσπιση μιας sui generis κύρωσης) και μάλιστα χωρίς τις εγγυήσεις του πειθαρχικού δικαίου των λειτουργών του Ν.Σ.Κ.