Άρθρο 57 Νομική υπεράσπιση λειτουργών του ΝΣΚ

1. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν έχουν αστική ή άλλη ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για γνώμη ή εισήγηση που διατύπωσαν ή για πράξεις ή παραλείψεις τους, κατά την άσκηση των κυρίων καθηκόντων τους ή κατά τη συμμετοχή τους σε όργανα, συμβούλια ή επιτροπές του άρθρου 54, εφόσον δεν πράττουν με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος.
2. Με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, η οποία εκδίδεται μετά από αίτησή τους, οι λειτουργοί του ΝΣΚ, σε ενεργό υπηρεσία ή συνταξιούχοι, που εξετάζονται ή διώκονται ή ενάγονται, για πράξεις ή παραλείψεις κατά την εκτέλεση ή με αφορμή την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή λόγω της ιδιότητάς τους ενώπιον των ποινικών ή πολιτικών ή πάσης φύσης άλλων δικαστηρίων, μπορούν να εκπροσωπούνται από λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η εκπροσώπηση από λειτουργό του ΝΣΚ δεν αποκλείει την εκπροσώπησή τους από πληρεξούσιο δικηγόρο της επιλογής τους.
3. Στην περίπτωση που οι λειτουργοί του ΝΣΚ εκπροσωπούνται στις αναφερόμενες στην παρ. 2 υποθέσεις από ιδιώτη δικηγόρο και όχι από λειτουργό του ΝΣΚ, μπορεί, με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, να καταβάλλονται από το ΝΣΚ, τα έξοδα στα οποία αυτοί υποβάλλονται μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων. Στις παραπάνω δίκες, καθώς και σε εκείνες στις οποίες οι λειτουργοί του ΝΣΚ έχουν την ιδιότητα του ενάγοντος και αφορούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ή έχουν ως αφορμή αυτά ή συνδέονται με την ιδιότητά τους, έχουν εφαρμογή οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί ατελειών του ΝΣΚ. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ το αίτημα για καταβολή των εξόδων κατά τη διάρκεια της δίκης, τα παραπάνω έξοδα καταβάλλονται υποχρεωτικά εκ των υστέρων, εφόσον για τις ποινικές υποθέσεις εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, με την οποία οι λειτουργοί του ΝΣΚ κηρύσσονται αθώοι ή απαλλάσσονται των κατηγοριών ή αμετάκλητο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου παύει οριστικά την ποινική δίωξη εναντίον τους ή θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Για όσους συμμετέχουν στην ποινική δίκη για υποστήριξη της κατηγορίας απαιτείται να έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση από την οποία να προκύπτει η διάπραξη του σε βάρος τους εγκλήματος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξ αφορμής αυτών ή λόγω της ιδιότητάς τους. Για τις αστικές υποθέσεις απαιτείται η έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, με την οποία απορρίπτεται η αγωγή που ασκήθηκε εναντίον τους.
4. Το σχετικό κόστος επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΝΣΚ, στον οποίο εγγράφονται οι σχετικές πιστώσεις. Η καταβολή των παραπάνω δαπανών γίνεται εφόσον προσκομισθούν τα νόμιμα παραστατικά. Το αιτούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες του Κώδικα Δικηγόρων και των παραρτημάτων αυτού.
5. Εάν οι λειτουργοί του ΝΣΚ καταδικασθούν αμετάκλητα ή γίνει αμετάκλητα δεκτή αγωγή εναντίον τους για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή λόγω της ιδιότητάς τους ή απορριφθεί αμετάκλητα αγωγή ή η παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας που άσκησαν για αδικήματα και πράξεις ή παραλείψεις που έλαβαν χώρα σε βάρος τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξ αφορμής αυτών ή λόγω της ιδιότητάς τους, υποχρεούνται να επιστρέψουν τις παραπάνω δαπάνες. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αμετάκλητης αθώωσης του καθ’ ου η παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας.