Άρθρο 51 Διορισμός επιτυχόντων

1. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, διορίζονται στον βαθμό του Δόκιμου Δικαστικού Πληρεξούσιου, οι υποψήφιοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα οριστικών αποτελεσμάτων, κατά σειρά κατάταξης, με βάση τη βαθμολογία, έως ότου καλυφθεί ο αριθμός των κενών θέσεων, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη.
2. Η παραπάνω απόφαση δημοσιεύεται περιληπτικά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η περίληψη περιλαμβάνει: α) τον αριθμό και τη χρονολογία της απόφασης, β) τα στοιχεία ταυτότητας του διοριζομένου, το όνομα, το επώνυμο, το όνομα του πατέρα και της μητέρας, τον τόπο και το έτος γέννησης και γ) τον βαθμό στον οποίο διορίζεται.
3. Ο διορισμός ανακοινώνεται στον διοριζόμενο, με έγγραφο του Προέδρου του ΝΣΚ, το οποίο κοινοποιείται ηλεκτρονικά τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης διορισμού του. Στο έγγραφο αναφέρονται ο αριθμός και η χρονολογία του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο δημοσιεύτηκε η περίληψη της απόφασης διορισμού και ορίζεται προθεσμία μέχρι τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση, για την αποδοχή του διορισμού και την ανάληψη υπηρεσίας. Η προθεσμία αυτή είναι δυνατόν να παραταθεί μέχρι τριάντα (30) ημέρες, με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ.
4. Η δημόσια υπηρεσιακή σχέση του λειτουργού του ΝΣΚ καταρτίζεται με την αποδοχή του διορισμού, η οποία δηλώνεται με την ακόλουθη διαβεβαίωση, ενώπιον του Προέδρου του ΝΣΚ: «Δηλώνω, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου, ότι θα φυλάττω πίστη στην Ελλάδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους και ότι θα εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Πριν από την παροχή της διαβεβαίωσης, δεν επιτρέπεται ανάληψη υπηρεσίας. Για την παροχή της διαβεβαίωσης συντάσσεται πρακτικό που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ και τον διοριζόμενο.
5. Ο διορισμός αυτών που πέτυχαν στον διαγωνισμό, γίνεται στον βαθμό του Δόκιμου Δικαστικού Πληρεξουσίου και σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης στον πίνακα οριστικών αποτελεσμάτων. Θέσεις που δεν πληρούνται λόγω μη αποδοχής του διορισμού ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, καλύπτονται στον επόμενο, μετά διετία διαγωνισμό.
6. Οι Δόκιμοι Δικαστικοί Πληρεξούσιοι, πριν από τη μονιμοποίησή τους, διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία δύο (2) ετών, στη διάρκεια της οποίας έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του λειτουργού του ΝΣΚ.
7. Η ανάληψη των καθηκόντων του διοριζόμενου βεβαιώνεται με έκθεση, που συντάσσεται από τον Γραμματέα του ΝΣΚ και υπογράφεται από αυτόν και από τον διοριζόμενο.
8. Οι Δόκιμοι Δικαστικοί Πληρεξούσιοι, κατά το πρώτο εξάμηνο της υπηρεσίας τους, παρακολουθούν υποχρεωτικά, με φυσική παρουσία ή από απόσταση, επιμορφωτικά σεμινάρια που οργανώνονται από το ΝΣΚ, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών ή την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.