Άρθρο 36 Οργανικές θέσεις λειτουργών του ΝΣΚ

1. Ο αριθμός των νομοθετημένων οργανικών θέσεων των λειτουργών του ΝΣΚ είναι συνολικά τετρακόσιες εβδομήντα τρείς (473) οι οποίες είναι κατανεμημένες ως εξής: α) του Προέδρου σε μία (1), β) των Αντιπροέδρων σε δέκα (10), γ) των Νομικών Συμβούλων του Κράτους σε εξήντα τέσσερις (64), δ) των Παρέδρων σε εκατόν σαράντα έξι (146) και δ) των Δικαστικών Πληρεξουσίων, σε διακόσιες πενήντα δυο (252).
2. Ειδικές διατάξεις με τις οποίες ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός οργανικών θέσεων λειτουργών του ΝΣΚ, σε υπηρεσιακές μονάδες αυτού, διατηρούνται σε ισχύ.

  • 11 Ιουνίου 2021, 19:38 | Φωτεινή Σολδάτου

    Στο προτεινόμενο άρθρο 36 ορίζεται ο συνολικός αριθμός των λειτουργών του ΝΣΚ και ο αριθμός των οργανικών τους θέσεων ανά βαθμό.
    Όπως αναφέρεται και στο εγχειρίδιο ανάλυσης συνεπειών της ρύθμισης, το ΝΣΚ διαχειρίζεται έναν ιδιαίτερα μεγάλο όγκο υποθέσεων του Δημοσίου και πλήθους άλλων φορέων, διαφορετικού αντικειμένου, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην αλλοδαπή, σε κάθε δικαστήριο, επομένως δημιουργείται η ανάγκη, είκοσι (20) χρόνια μετά τη θέσπιση του ν. 3086/2002(Α’324)και του π.δ. 238/2003(Α ́214) που διέπουν τη λειτουργία του, να αναμορφωθεί και να εκσυγχρονιστεί η δομή και η λειτουργία του ΝΣΚ, καθώς και οι διατάξεις που αφορούν στη γενική υπηρεσιακή κατάσταση των λειτουργών και υπαλλήλων του.
    Δεδομένου ότι οι λειτουργοί του ΝΣΚ, χειρίζονται κατά μέσο όρο περίπου 50.000 εξώδικες και δικαστικές υποθέσεις καθίσταται επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει η αναμόρφωση του Οργανισμού του ΝΣΚ από τη μεταρρύθμιση του άρθρου 36 και – ιδίως- του εδαφίου που προβλέπει τον αριθμό των οργανικών θέσεων των δικαστικών πληρεξουσίων, που χειρίζονται τη τεράστια πλειοψηφία των ανωτέρω υποθέσεων.
    Ο αριθμός των διακοσίων πενήντα δύο (252) θέσεων που προβλέπεται για το βαθμό αυτό, έχει προ πολλού ξεπεραστεί από τις περιστάσεις.
    Απαιτείται την παρούσα χρονική στιγμή, μια γενναία απόφαση από τον Υπουργό Οικονομικών προς το σκοπό αυτό .