Άρθρο 29 Λειτουργικά και οικονομικά θέματα

1.Η γραμματεία των Γραφείων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που λειτουργούν σε Υπουργεία, ν.π.δ.δ., Ανεξάρτητες Αρχές και ΑΕΙ στελεχώνεται, σε κάθε περίπτωση, από υπαλλήλους των αντίστοιχων φορέων, Κλάδου ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού ή Πληροφορικής ή ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και Προσωπικού Η/Υ.
2. Οι δαπάνες εγκατάστασης, στέγασης και λειτουργίας (αγοράς βιβλίων, συνδρομής σε ηλεκτρονικές βάσεις νομικών πληροφοριών, γραφικής ύλης, θέρμανσης, καθαριότητας και γενικά υλικοτεχνικής υποδομής) των Γραφείων Νομικού Συμβουλίου και των Ειδικών Γραφείων Νομικού Συμβουλίου βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων Υπουργείων, της δε Κεντρικής Υπηρεσίας, του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου Πειραιά και των λοιπών υπηρεσιακών μονάδων του ΝΣΚ, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΝΣΚ. Οι ίδιες δαπάνες των Γραφείων Νομικού Συμβουλίου, Ειδικών Γραφείων και των Δικαστικών Γραφείων που λειτουργούν σε Ανεξάρτητες Αρχές ή ν.π.δ.δ., βαρύνουν αντίστοιχα τους προϋπολογισμούς αυτών.
3. Κατ’ εξαίρεση, οι δαπάνες προμήθειας, εγκατάστασης και συντήρησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπού σχετικού περιφερειακού εξοπλισμού (εκτυπωτές, εικονοποιητές και σχετικά αναλώσιμα κ.α.), για το σύνολο των υπηρεσιακών μονάδων του ΝΣΚ, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΝΣΚ.
4. Δαπάνες που αφορούν σε δικαστικά έξοδα, δικαστικές δαπάνες, αμοιβές και έξοδα φυσικών ή νομικών προσώπων που ενεργούν για λογαριασμό του Δημοσίου, κατόπιν σχετικών εντολών λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως ιδίως, αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, μεταφραστών, διερμηνέων, πραγματογνωμόνων, τεχνικών συμβούλων, δαπάνες για δημοσιεύσεις στον τύπο, μετακινήσεις λειτουργών του ΝΣΚ και γενικότερα δαπάνες που σχετίζονται με τις κάθε φύσης αρμοδιότητες του ΝΣΚ, στο πλαίσιο ενεργειών ενώπιον των εθνικών, ενωσιακών και διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, υπάγονται στην παρ. 4 του άρθρου 9 του π.δ. 80/2016 (Α` 145) και βαρύνουν τους αντίστοιχους Κ.Α.Ε. του προϋπολογισμού του ΝΣΚ, του εκάστοτε οικονομικού έτους, εντός του οποίου εκκαθαρίζονται. Οι ίδιες δαπάνες που αφορούν στις Ανεξάρτητες Αρχές ή ν.π.δ.δ. ή ΑΕΙ, των οποίων, η δικαστική και γενικότερα η νομική υπεράσπιση διεξάγεται από υπηρεσιακές μονάδες ή μέλη του ΝΣΚ ή από δικηγόρους που ορίζονται για λογαριασμό τους από το ΝΣΚ, από 1η Ιανουαρίου 2022 και εφεξής βαρύνουν τον προϋπολογισμό αυτών. Από την ίδια ημερομηνία, τα σχετικά παραστατικά και δικαιολογητικά για την αναγνώριση, εκκαθάριση και πληρωμή των παραπάνω δαπανών, ανεξάρτητα από τον χρόνο στον οποίο αυτές ανάγονται, υποβάλλονται στη βαρυνόμενη Ανεξάρτητη Αρχή ή ν.π.δ.δ..
5. Δαπάνες της παρ. 4, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο διεξαγωγής εθνικών ή διεθνών διαιτητικών δικών στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο ή ν.π.δ.δ. ή Ανεξάρτητη Αρχή, που εκπροσωπούνται δικαστικά από το ΝΣΚ, βαρύνουν τους αντίστοιχους Κ.Α.Ε. των προϋπολογισμών των αρμόδιων Υπουργείων ή άλλων Αρχών, του εκάστοτε οικονομικού έτους, εντός του οποίου εκκαθαρίζονται. Με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, μετά από εισήγηση του λειτουργού του ΝΣΚ που χειρίζεται την υπόθεση, επιτρέπεται η ανάθεση της σύνταξης γνωμοδοτήσεων, ιδίως νομικών ή τεχνικών, σε Έλληνες ή και σε αλλοδαπούς ειδικούς εμπειρογνώμονες, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης. Η σχετική δαπάνη και τα λοιπά έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου ή Ανεξάρτητης Αρχής ή ν.π.δ.δ. ή του φορέα που αφορά η δίκη, όπου και αποστέλλονται τα σχετικά παραστατικά και δικαιολογητικά πληρωμής για αναγνώριση, εκκαθάριση και πληρωμή, συνοδευόμενα από βεβαίωση του ΝΣΚ για την προσήκουσα εκτέλεση του έργου. Για την καταβολή της αμοιβής εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 4.