Άρθρο 28 Υποχρεώσεις των υπηρεσιών του ΝΣΚ και δημοσίων υπηρεσιών-Χορήγηση εγγράφων

1. Κάθε δημόσια Αρχή και Υπηρεσία που η νομική της υποστήριξη διεξάγεται από το ΝΣΚ, υποχρεούται: α) σε άμεση παροχή προς τις υπηρεσιακές μονάδες και τους λειτουργούς του ΝΣΚ των απόψεων, πληροφοριών και στοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου ή του ν.π.δ.δ. ή της Ανεξάρτητης Αρχής, β) σε έγκαιρη υπόδειξη των μαρτύρων του Δημοσίου ή του ν.π.δ.δ. ή της Ανεξάρτητης Αρχής, η κατάθεση των οποίων, εφόσον είναι ή υπήρξαν υπάλληλοι ή στελέχη αυτών, είναι υποχρεωτική και γ) σε κάθε άλλη δυνατή συνδρομή και παροχή υπηρεσιών, προς υποβοήθηση του έργου της υποστήριξης των υποθέσεων.
2. Κατά τον χειρισμό από τους λειτουργούς του ΝΣΚ προσφυγών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις υποχρεώσεις των περ. α’ και γ’ της παρ. 1, υπέχει, ως προς τα ειδικότερα ζητήματα που τίθενται με την προσφυγή, και κάθε φορέας της Γενικής Κυβέρνησης που υπήρξε διάδικος στη σχετική εθνική δίκη.
3. Σε περίπτωση αναρμοδιότητας ή συναρμοδιότητας για την εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων, η δημόσια Αρχή ή Υπηρεσία στην οποία απευθύνεται το σχετικό αίτημα του ΝΣΚ, οφείλει, χωρίς καθυστέρηση και με κάθε πρόσφορο τρόπο, να διαβιβάσει το αίτημα αυτό στη δημόσια Αρχή ή Υπηρεσία που θεωρεί αρμόδια ή συναρμόδια και να γνωστοποιήσει τούτο στην οικεία υπηρεσιακή μονάδα ή στον αρμόδιο λειτουργό του ΝΣΚ.
4. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ έχουν, στο πλαίσιο του χειρισμού των ανατιθέμενων σε αυτούς υποθέσεων, ακώλυτη πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο ή πληροφορία, αποδεικτικό στοιχείο ή τεκμήριο βρίσκεται στο αρχείο οποιασδήποτε κρατικής αρχής ή υπηρεσίας του δημοσίου τομέα και είναι αναγκαίο για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ή του φορέα που η νομική υποστήριξή του ανήκει στο ΝΣΚ. Έναντι των λειτουργών του ΝΣΚ δεν αντιτάσσεται οποιασδήποτε φύσης απόρρητο ή άλλη απαγόρευση χορήγησης ή χρησιμοποίησης στοιχείων, με την επιφύλαξη του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.
5. Άρνηση, ολιγωρία ή πλημμελής εκπλήρωση των υποχρεώσεων των προηγουμένων παραγράφων από τους υπαλλήλους ή τα στελέχη των παραπάνω υπηρεσιών, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και δημιουργεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ύστερα από σχετικό έγγραφο του Προέδρου του ΝΣΚ, την υποχρέωση ελέγχου των υπευθύνων και ενδεχόμενου καταλογισμού σε βάρος τους των ζημιών, που υπέστη το Δημόσιο ή ο εκπροσωπούμενος από το ΝΣΚ φορέας από τη συμπεριφορά τους.
6. Αν με διάταξη νόμου προβλέπεται η διαδοχή καταργούμενου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή φορέα από το Δημόσιο και η άσκηση των αρμοδιοτήτων του από δημόσια υπηρεσία ή από άλλο νομικό πρόσωπο ή Ανεξάρτητη Αρχή που η νομική του υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ, οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ανατίθενται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η συνέχιση των δικών από αυτό τελεί υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) Οι δικαστικοί φάκελοι και, χωριστά, οι αντίστοιχοι υπηρεσιακοί μαζί με αναλυτικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρονται το περιεχόμενό τους και οι ενέργειες που έχουν γίνει, διαβιβάζονται από το καταργούμενο νομικό πρόσωπο στη δημόσια υπηρεσία, ν.π.δ.δ. ή Αρχή όπου μεταφέρεται η σχετική αρμοδιότητα. Ειδικά το σημείωμα που αφορά στους δικαστικούς φακέλους, περιλαμβάνει πλήρη περιγραφή της δικαστικής πορείας της υπόθεσης, τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και τις υπάρχουσες προθεσμίες. β) Οι δικαστικοί φάκελοι διαβιβάζονται από τη διοικητική υπηρεσία, ν.π.δ.δ. ή Αρχή στην αρμόδια υπηρεσιακή μονάδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και γ) το δικαστήριο στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, ύστερα από σχετικό αίτημα του εκπροσώπου του Δημοσίου, αναβάλλει την εκδίκασή της για έξι (6) μήνες. Αν μέσα στο διάστημα αυτό δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία παράδοσης του οικείου δικαστικού φακέλου, το Δικαστήριο, ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του εκπροσώπου του Δημοσίου, στο οποίο προσδιορίζονται οι λόγοι της καθυστέρησης, αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης για τρεις (3) μήνες και μπορεί να επιβάλει στον υπαίτιο υπάλληλο τη χρηματική ποινή που προβλέπεται στο άρθρο 205 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
7. Πρακτικά γνωμοδοτήσεων για δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις, μετά την αποδοχή ή την έγκρισή τους, καθώς και έγγραφα που τηρούνται στο αρχείο των Γραφείων ΝΣΚ ή των δικηγόρων του Δημοσίου, χορηγούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ. 28/2015 (Α’ 34). Δεν χορηγούνται εισηγήσεις για ερωτήματα, δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις που συντάχθηκαν από λειτουργούς του ΝΣΚ στο πλαίσιο της άσκησης της αρμοδιότητάς τους κατά τα άρθρα 6 έως 9.