Άρθρο 26 Καθήκοντα λειτουργών του ΝΣΚ

1. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ οφείλουν πίστη και αφοσίωση στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία, απολαύουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και κατά την άσκηση των καθηκόντων, τα οποία τους έχουν ανατεθεί ή ασκούν λόγω της ιδιότητάς τους και υπόκεινται αποκλειστικά στο Σύνταγμα, στους νόμους και στη συνείδησή τους.
2. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ οφείλουν να διαμένουν στην πόλη όπου είναι η έδρα του Γραφείου που υπηρετούν ή σε προάστιό της. Η Αθήνα και ο Πειραιάς, με τα προάστιά τους θεωρούνται ως μια πόλη. Επιτρέπεται η απομάκρυνση από την έδρα τους κατά τις ημέρες αργίας, εφόσον δεν υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη.
3. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ οφείλουν να τηρούν εχεμύθεια για θέματα που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα από τις κείμενες διατάξεις, καθώς και για γεγονότα ή πληροφορίες που γνωρίζουν από την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή λόγω της ιδιότητάς τους. Η υποχρέωση εχεμύθειας δεν αντιτάσσεται στις περιπτώσεις που προβλέπεται δικαίωμα των πολιτών να λαμβάνουν γνώση των διοικητικών εγγράφων ή των εγγράφων που βρίσκονται στον φάκελο εκκρεμών δικαστικών και εξωδίκων υποθέσεων που χειρίζονται, με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στο άρθρο 28.
4. Ο λειτουργός του ΝΣΚ εκδίδει επικυρωμένα αντίγραφα κάθε εγγράφου απαραίτητου για τον χειρισμό των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί. Τα αντίγραφα αυτά έχουν πλήρη ισχύ ενώπιον οποιασδήποτε δικαστικής ή άλλης αρχής, καθώς και έναντι ιδιωτών, φυσικών ή νομικών προσώπων. Για τις ίδιες ανάγκες, ο λειτουργός του ΝΣΚ, μπορεί να μεταφράζει έγγραφα που έχουν συνταχθεί σε ξένη γλώσσα, καθώς και ελληνικά έγγραφα σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα. Η μετάφραση έχει πλήρη ισχύ έναντι οποιασδήποτε δικαστικής ή άλλης αρχής, εφόσον συνοδεύεται από επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου που μεταφράστηκε και ο λειτουργός του ΝΣΚ βεβαιώνει ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μετάφρασε.
5.Κάθε λειτουργός του ΝΣΚ υποχρεούται: α) να ελέγχει καθημερινά και να παραλαμβάνει την υπηρεσιακή ηλεκτρονική αλληλογραφία του, β) να χρησιμοποιεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΝΣΚ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και γ) να ενημερώνει ανελλιπώς το ηλεκτρονικό αρχείο των υποθέσεων που αυτός χειρίζεται.
6. Σε περίπτωση υπηρεσιακών μεταβολών ή λήψης αδειών λειτουργού του ΝΣΚ που επιβάλλουν την παράδοση των φακέλων των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί, αυτή γίνεται στον αντικαταστάτη του και αν δεν έχει ορισθεί αντικαταστάτης, στον Προϊστάμενό του.