Άρθρο 23 Νομιμοποίηση – Ατέλειες

1. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ έχουν από μόνη τη θέση τους και την ιδιότητά τους, που αποδεικνύεται με επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας και χωρίς άλλο αποδεικτικό στοιχείο, την πληρεξουσιότητα που απαιτείται από τον νόμο για την ενώπιον όλων των Δικαστηρίων και Αρχών, παράσταση και υπεράσπιση του Δημοσίου και των οργάνων που το εκπροσωπούν κατά περίπτωση, καθώς και των ν.π.δ.δ. και των Ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων η νομική υπηρεσία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις, διεξάγεται από το ΝΣΚ.
2. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ απαλλάσσονται από την καταβολή οποιασδήποτε εισφοράς, παραβόλου, τέλους ή δικαιώματος για την παράστασή τους ως πληρεξουσίων του Δημοσίου ή των πιο πάνω ν.π.δ.δ. και Ανεξάρτητων Αρχών.
3. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ μέχρι και τον βαθμό του Δικαστικού Πληρεξούσιου παρίστανται ενώπιον όλων των δικαστηρίων ουσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων κατά την ακυρωτική διαδικασία. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ των λοιπών βαθμών, δικαιούνται να παρίστανται ενώπιον όλων των δικαστηρίων του Κράτους.
4. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ δικαιούνται να παρίστανται ενώπιον των Δικαστηρίων και Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κάθε είδους αλλοδαπών και διεθνών δικαστηρίων και οργάνων διεθνών οργανισμών, καθώς και ενώπιον των διαιτητικών δικαστηρίων.