Άρθρο 10 Υπηρεσιακά – Πειθαρχικά Συμβούλια

1. Για τον Πρόεδρο του ΝΣΚ, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους, ενώ για τους Αντιπροέδρους του ΝΣΚ, αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ και τους αρχαιότερους Αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, με ισάριθμους κατ΄ αρχαιότητα ομοιόβαθμους αναπληρωματικούς. Η συγκρότηση των παραπάνω Συμβουλίων γίνεται με απόφαση του αρχαιότερου από τους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και του Προέδρου του ΝΣΚ αντίστοιχα, οι οποίοι και προεδρεύουν στα Συμβούλια αυτά.
2. Για τους Νομικούς Συμβούλους του Κράτους, το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ και δύο (2) Αντιπροέδρους.
Αναπληρωτής του Προέδρου ορίζεται ο αρχαιότερος Αντιπρόεδρος. Οι Αντιπρόεδροι και οι αναπληρωτές τους, επιλέγονται μετά από κλήρωση.
3. Για τους Παρέδρους και τους Δικαστικούς Πληρεξούσιους, το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ, δύο (2) Αντιπροέδρους του ΝΣΚ και οκτώ (8) Νομικούς Συμβούλους του Κράτους. Αναπληρωτής του Προέδρου ορίζεται ο αρχαιότερος Αντιπρόεδρος. Οι Αντιπρόεδροι, οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους και οι αναπληρωτές τους, ορίζονται μετά από κλήρωση.
4. Η κλήρωση για τα μέλη των Συμβουλίων των παρ. 2 και 3, διενεργείται στις αρχές Δεκεμβρίου κάθε άρτιου έτους ενώπιον της Τακτικής Ολομέλειας του ΝΣΚ, με φυσική παρουσία ή με τηλεδιάσκεψη των λειτουργών της, ως εξής:
α) Για τον ορισμό του Υπηρεσιακού και Πειθαρχικού Συμβουλίου για τους Νομικούς Συμβούλους του Κράτους, ο Πρόεδρος εξάγει από την κληρωτίδα με τα ονόματα των Αντιπροέδρων τέσσερεις (4) κλήρους. Οι αναγραφόμενοι στους δύο (2) πρώτους κλήρους, αποτελούν τα τακτικά μέλη του Συμβουλίου και οι λοιποί τα αναπληρωματικά.
β) Για τον ορισμό του Υπηρεσιακού και Πειθαρχικού Συμβουλίου για τους Παρέδρους και τους Δικαστικούς Πληρεξούσιους, ο Πρόεδρος εξάγει από την κληρωτίδα με τα ονόματα των Αντιπροέδρων τέσσερις (4) κλήρους και από την κληρωτίδα με τα ονόματα των Νομικών Συμβούλων του Κράτους, δεκαέξι (16) κλήρους, κατά σειρά. Οι αναγραφόμενοι στους δύο (2) πρώτους κλήρους των Αντιπροέδρων και στους οκτώ (8) πρώτους των Νομικών Συμβούλων του Κράτους, αποτελούν τα τακτικά μέλη των Συμβουλίων και οι υπόλοιποι Αντιπρόεδροι και Νομικοί Σύμβουλοι, τα αναπληρωματικά, αντίστοιχα.
5. Το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο των Νομικών Συμβούλων του Κράτους και το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο των Παρέδρων και Δικαστικών Πληρεξουσίων συγκροτούνται με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, που εκδίδεται τον Δεκέμβριο και έχουν διετή θητεία που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε άρτιου έτους και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του περιττού, μετά τον ορισμό τους, έτους.
6. Γραμματέας των Πειθαρχικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων των προηγούμενων παραγράφων, είναι ο Γραμματέας του ΝΣΚ ή ο αναπληρωτής του.
7. Η παρ. 4 του άρθρου 9 για τον σχηματισμό πλειοψηφίας και την υπεροχή της ψήφου του Προέδρου, εφαρμόζεται ανάλογα και στην παρ. 3 του άρθρου 10. Αν κατά τη διάσκεψη διατυπώνονται για κάποιο ζήτημα περισσότερες από δύο (2) γνώμες, με αποτέλεσμα να μη σχηματίζεται πλειοψηφία, αυτοί που ψήφισαν υπέρ της δυσμενέστερης γνώμης ή υπέρ της βαρύτερης ποινής, προσχωρούν στην αμέσως ευνοϊκότερη.

  • 12 Ιουνίου 2021, 10:54 | ΕΛΛΗ ΚΑΡΡΑ

    Η συμμετοχή στο πειθαρχικό συμβούλιο αντιπροέδρων ανωτάτων δικαστηρίων υπό την προεδρεία του Προέδρου ΝΣΚ παραβιάζει τη δικαστική ανεξαρτησία και αντίκειται στο άρ.89 του Συντάγματος