Άρθρο 8 Γνωμοδοτική Αρμοδιότητα ΝΣΚ

1. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τα αρμόδια όργανά του, γνωμοδοτεί σύμφωνα με τις περ. α’ και β’ της παρ. 4 των άρθρων 7, 8 ,9, 20 και την περ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου 21, σε ερωτήματα: α) της Βουλής των Ελλήνων και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, β) της Διοίκησης, που υπογράφονται από Υπουργό, Αναπληρωτή Υπουργό, Υφυπουργό καθώς επίσης και από Γενικό, Ειδικό ή Υπηρεσιακό Γραμματέα, εφόσον οι τελευταίοι είναι ειδικά εξουσιοδοτημένοι προς τούτο και μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς τους, γ) των ν.π.δ.δ. και των Ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων η νομική υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ, που υπογράφονται από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο διοίκησής τους, εφόσον αφορούν σε ζητήματα της αρμοδιότητάς τους, ενώ ερωτήματά τους, με γενικότερη σημασία υπογράφονται μόνο από τον αρμόδιο Υπουργό, δ) των Συντονιστών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι μπορούν να απευθύνουν, για θέματα της αρμοδιότητάς τους, τοπικού μόνο ενδιαφέροντος, ερωτήματα στις υπηρεσιακές μονάδες του ΝΣΚ, που λειτουργούν στην έδρα τους. Ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος τίθενται υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο, αν το κρίνει αναγκαίο, διατυπώνει σχετικό ερώτημα, και ε) των νομικών προσώπων των οποίων η νομική υποστήριξη δεν ανήκει στο ΝΣΚ, εφόσον τα ερωτήματα αυτά υποβάλλονται από τον εποπτεύοντα Υπουργό και αφορούν σε θέματα άσκησης ελέγχου και εποπτείας του στο νομικό πρόσωπο ή είναι γενικότερης σημασίας.
2. Τα ερωτήματα πρέπει να διαλαμβάνουν πλήρη εξιστόρηση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης και σαφή προσδιορισμό των προβληματισμών της Υπηρεσίας, για την έννοια και το περιεχόμενο συγκεκριμένων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, των οποίων ζητείται η ερμηνεία από το ΝΣΚ, προκειμένου η Διοίκηση να τις εφαρμόσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Τα ερωτήματα συνοδεύονται από τα σχετικά με το ερώτημα, έγγραφα στοιχεία. Ερωτήματα μισθολογικού περιεχομένου, καθώς και ερωτήματα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού του Δημοσίου, συνοδεύονται υποχρεωτικά από τις απόψεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και από τις απόψεις του Υπουργείου Εσωτερικών, αντίστοιχα.
3. Εφόσον τα ερωτήματα που υποβάλλονται δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2, καλείται η αρμόδια Υπηρεσία να συμπληρώσει τα ελλείποντα στοιχεία. Η γνωμοδότηση εκδίδεται το αργότερο σε διάστημα τριών (3) μηνών από την προσήκουσα υποβολή ή τη συμπλήρωση του ερωτήματος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το αρμόδιο όργανο μπορεί να ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ, την έκδοση κατεπείγουσας γνωμοδότησης.

  • 9 Ιουνίου 2021, 20:17 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παρ. 3 του άρθρου 8, η Ένωση επίσης προτείνει η χρέωση των ερωτημάτων να γίνεται σε όλους αδιακρίτως τους Παρέδρους ανεξαρτήτως του Γραφείου στο οποίο υπηρετούν, όπως και στους Παρέδρους της Επαρχίας, έτσι ώστε το σύνολο των Παρέδρων να έχει διεκπεραιώσει τον ίδιο αριθμό ερωτημάτων και να αποφεύγονται ανισότητες μεταξύ συναδέλφων.

  • 9 Ιουνίου 2021, 19:58 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Η Ένωση Μελών ΝΣΚ προτείνει την απάλειψη της διατύπωσης «το αργότερο» στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου διότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να συνυπολογίζεται στην ανωτέρω προθεσμία η πολυπλοκότητα του ερωτήματος, ο φόρτος χρεώσεων γνωμοδοτήσεων και ο εν γένει φόρτος εργασίας των λειτουργών του Ν.Σ.Κ. Επίσης, προτείνει απάλειψη του τρίτου εδαφίου της παραγράφου καθώς δημιουργεί ασάφεια, οι δε περιπτώσεις που το διοικητικό όργανο ζητά την έκδοση κατεπείγουσας γνωμοδότησης μπορούν να καλυφθούν και χωρίς ειδική πρόβλεψη.
    Προτείνουμε η διάταξη να αναδιατυπωθεί ως εξής:
    «Εφόσον τα ερωτήματα που υποβάλλονται δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, καλείται η αρμόδια Υπηρεσία να συμπληρώσει τα ελλείποντα στοιχεία. Η γνωμοδότηση επιβάλλεται να εκδίδεται το ταχύτερο δυνατό, συνεκτιμωμένης της σοβαρότητας του ερωτήματος και το αργότερο σε διάστημα έξι (6) μηνών από την προσήκουσα υποβολή ή τη συμπλήρωση του ερωτήματος».