Άρθρο 5 Συγκρότηση του ΝΣΚ ως συλλογικού οργάνου

1. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως συλλογικό όργανο, λειτουργεί σε Ολομέλεια (Πλήρη, Τακτική Α’ και Β’ και Διακοπών), Τμήματα και Τριμελείς Επιτροπές.
2. Η Πλήρης Ολομέλεια, αποτελείται από τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους του ΝΣΚ και τους Νομικούς Συμβούλους του Κράτους και συνεδριάζει νόμιμα όταν παρίστανται περισσότερα από τα μισά μέλη της.
3. Η Τακτική Ολομέλεια αποτελείται από τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους του ΝΣΚ και τους Νομικούς Συμβούλους του Κράτους και λειτουργεί σε δυο συνθέσεις, την Α’ και τη Β’. Πριν από την έναρξη κάθε δικαστικού έτους, με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, ορίζονται οι Αντιπρόεδροι του ΝΣΚ και οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους, που συγκροτούν καθεμιά από τις συνθέσεις της Τακτικής Ολομέλειας, με κριτήριο το Τμήμα του ΝΣΚ στο οποίο συμμετέχουν. Επίσης, με την ίδια απόφαση, κατανέμονται στις δύο συνθέσεις και οι λειτουργοί του ΝΣΚ που υπηρετούν στο Γραφείο Επιθεώρησης. Η Τακτική Ολομέλεια συνεδριάζει νόμιμα, όταν παρίστανται τουλάχιστον τα τρία πέμπτα (3/5) των μελών της.
4. Στην Ολομέλεια, Πλήρη, Τακτική ή Διακοπών, προεδρεύει ο Πρόεδρος του ΝΣΚ και αν δεν υπάρχει, είναι απών ή κωλύεται, ο αρχαιότερος από τους λειτουργούς του ΝΣΚ που παρίσταται. Εισηγητής ορίζεται μέλος της Ολομέλειας ή Πάρεδρος του ΝΣΚ.
5. Τα Τμήματα αποτελούνται από Αντιπροέδρους του ΝΣΚ και Νομικούς Συμβούλους του Κράτους. Ο αριθμός και η συγκρότηση των Τμημάτων ορίζονται πριν από την έναρξη κάθε δικαστικού έτους, με απόφαση του Προέδρου. Με την ίδια απόφαση, κατανέμονται στις συνθέσεις των Τμημάτων και οι λειτουργοί του ΝΣΚ που υπηρετούν στο Γραφείο Επιθεώρησης. Τα Τμήματα συνεδριάζουν νόμιμα όταν παρίστανται περισσότερα από τα μισά μέλη που συμμετέχουν σε αυτά. Στα Τμήματα προεδρεύει Αντιπρόεδρος του ΝΣΚ και αν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, ο αρχαιότερος από τους λειτουργούς του ΝΣΚ που παρίστανται. Ο Πρόεδρος του ΝΣΚ, μπορεί να προεδρεύει σε οποιοδήποτε Τμήμα. Εισηγητής ορίζεται ο λειτουργός του ΝΣΚ στον οποίο έχει ανατεθεί ο χειρισμός της υπόθεσης που εισάγεται στο Τμήμα.
6. Με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, η οποία εκδίδεται μετά την πράξη της παρ. 1 του άρθρου 61, ορίζονται τα Τμήματα και η Ολομέλεια που θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών και οι λειτουργοί του ΝΣΚ που υπηρετούν σε αυτά. Η Ολομέλεια Διακοπών του ΝΣΚ συγκροτείται από τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους του ΝΣΚ και τους Νομικούς Συμβούλους του Κράτους, που δεν βρίσκονται σε διακοπές. Ο Πρόεδρος του ΝΣΚ μπορεί να συγκαλεί κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών την Πλήρη Ολομέλεια, όποτε το κρίνει αναγκαίο.
7. Λειτουργοί του ΝΣΚ, στους οποίους έχει ανατεθεί ο χειρισμός ερωτημάτων ή υποθέσεων αρμοδιότητας άλλης Τακτικής Ολομέλειας ή άλλου Τμήματος από αυτά στα οποία υπάγονται οι υπηρεσιακές μονάδες όπου υπηρετούν, εισηγούνται και, εφόσον φέρουν τον βαθμό του Αντιπροέδρου του ΝΣΚ ή του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, συμμετέχουν στη σύνθεση της Τακτικής Ολομέλειας ή του Τμήματος που εξετάζει το ερώτημα ή την υπόθεση. Στις συνεδριάσεις μπορεί επίσης να καλούνται και λειτουργοί του ΝΣΚ, οι οποίοι έχουν χειριστεί τις υποθέσεις που συζητούνται, προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις σχετικά με αυτές.
8. Στην Ολομέλεια του ΝΣΚ, χρέη γραμματέα ασκεί ο Γραμματέας του ΝΣΚ και στα Τμήματα, όποτε απαιτείται, ο οριζόμενος από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Δικαστικός Πληρεξούσιος.
9. Στην Κεντρική Υπηρεσία του ΝΣΚ, στα Γραφεία Νομικού Συμβουλίου και στα Ειδικά Γραφεία, λειτουργεί Τριμελής Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από έναν Αντιπρόεδρο του ΝΣΚ ή Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, από τον εισηγητή της υπόθεσης και από άλλον έναν λειτουργό του ΝΣΚ, που υπηρετεί στην υπηρεσιακή αυτή μονάδα. Σε Δικαστικά Γραφεία, στα οποία υπηρετούν περισσότεροι από τρεις (3) λειτουργοί του ΝΣΚ, από τους οποίους ο ένας (1) είναι Νομικός Σύμβουλος του Κράτους ή Πάρεδρος, λειτουργεί Τριμελής Επιτροπή, όπου, υποχρεωτικά, συμμετέχουν ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους ή ο Πάρεδρος, όπου δεν υπηρετεί Νομικός Σύμβουλος και ο εισηγητής της υπόθεσης. Όλα τα μέλη των Επιτροπών έχουν δικαίωμα ψήφου. Στην Τριμελή Επιτροπή, προεδρεύει ο ανώτερος κατά βαθμό και μεταξύ ομοιοβάθμων λειτουργών, ο αρχαιότερος.
10. Για υποθέσεις της Περιφέρειας, όπου δεν λειτουργούν Δικαστικά Γραφεία ή για υποθέσεις Γραφείων Νομικού Συμβουλίου, Ειδικών και Δικαστικών Γραφείων, στα οποία δεν είναι δυνατή η συγκρότηση Επιτροπής, λόγω του αριθμού των λειτουργών του ΝΣΚ που υπηρετούν σε αυτά, αποφαίνεται η Τριμελής Επιτροπή της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΝΣΚ.
11. Τα παραπάνω συλλογικά όργανα, καθώς και τα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια του άρθρου 10, μπορούν, με απόφαση του Προέδρου τους, να συνεδριάζουν από απόσταση, με τηλεδιάσκεψη ή με τη χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

  • 9 Ιουνίου 2021, 19:22 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου, προτείνουμε η διάταξη της παρ. 11 να διαγραφεί ή να αναδιατυπωθεί ως εξής:
    «11. Τα παραπάνω συλλογικά όργανα, καθώς και τα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια του άρθρου 10 του παρόντος, μπορούν, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του Προέδρου τους, να συνεδριάζουν από απόσταση, με τηλεδιάσκεψη ή με τη χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ)».

  • 9 Ιουνίου 2021, 19:21 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Σχετικά με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 11, η θέση της Ένωσης Μελών ΝΣΚ είναι ότι τα Πειθαρχικά Συμβούλια, λόγω της σοβαρότητάς τους και των σοβαρών συνεπειών που δύνανται να επιφέρουν στους λειτουργούς του ΝΣΚ, δεν πρέπει να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη ή με τη χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στον πειθαρχικώς διωκόμενο να εκφράζει εκ του σύνεγγυς τις απόψεις του.