Δημόσια Διαβούλευση για το ν/σ «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ορισμένων άρθρων των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455, (ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις»

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας θέτει από σήμερα 24 Ιουνίου 2021, ημέρα Πέμπτη και ώρα 23:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ορισμένων άρθρων των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455, (ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις».    

Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 8:00 π.μ.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις ενσωματώνονται στο εσωτερικό μας δίκαιο οι διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου και της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1995 του Συμβουλίου των οποίων η εφαρμογή είναι υποχρεωτική για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01η.07.2021, ρυθμίζοντας τα εξής βασικά θέματα μέσω της τροποποίησης των διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000):

Πρώτον, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την εκρηκτική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου θεσπίζονται δύο νέες φορολογητέες πράξεις οι «ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών» και οι «εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες».

Δεύτερον, θεσπίζονται ειδικές διατάξεις βάσει των οποίων, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια επιχείρηση που διευκολύνει την παράδοση αγαθών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής διεπαφής, όπως αγοράς, πλατφόρμας, διαδικτυακής πύλης ή παρόμοιων μέσων, θεωρείται, για σκοπούς ΦΠΑ, ότι έχει παραλάβει και εν συνεχεία παραδώσει η ίδια τα αγαθά («θεωρούμενος προμηθευτής») προς τον πελάτη.

Τρίτον, το υφιστάμενο όριο των (35.000/100.000 ευρώ αναλόγως το κράτος – μέλος προορισμού) για τις «πωλήσεις από απόσταση» καταργείται και αντικαθίσταται από νέο ενιαίο όριο ύψους 10.000 ευρώ για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από το οποίο η παροχή τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και οι ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών θα μπορούν να συνεχίσουν να υπόκεινται σε ΦΠΑ στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο υποκείμενος στον φόρο πάροχος των εν λόγω τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών ή στο κράτος μέλος οποίο βρίσκονται τα αγαθά κατά τον χρόνο αναχώρησης της αποστολής ή της μεταφοράς (κράτος – μέλος προέλευσης). Το μέτρο αυτό αφορά επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες μόνο σε ένα κράτος – μέλος και αποσκοπεί στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις αυτές. Ωστόσο, οι ανωτέρω επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα να επιλέγουν τον τόπο παράδοσης των αγαθών και παροχής των υπηρεσιών τους σύμφωνα με τον τόπο άφιξης των αγαθών στον πελάτη και του τόπου εγκατάστασης ή μόνιμης κατοικίας ή συνήθους διαμονής του μη υποκείμενου στον φόρο λήπτη (αρχή του τόπου προορισμού).

Τέταρτον, θεσπίζονται νέες απαιτήσεις όσον αφορά την καταχώριση στα λογιστικά βιβλία για τις επιχειρήσεις που διευκολύνουν την παράδοση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής διεπαφής, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία η ηλεκτρονική διεπαφή δεν θεωρείται ότι έχει παραλάβει από άλλον υποκείμενο στο φόρο και έχει παραδώσει η ίδια τα αγαθά προς τον πελάτη («θεωρούμενος προμηθευτής»)

Πέμπτον, μετά την επιτυχία της Μικρής Μονοαπευθυντικής Θυρίδας ΦΠΑ (Mini One Stop Shop – MOSS), τα δύο (2) ειδικά καθεστώτα που αφορούν σε τηλεπικοινωνιακές, ραδιοτηλεοπτικές και ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες θα διευρυνθούν ως εξής:

(α) το μη – ενωσιακό καθεστώς θα καλύπτει όλες τις B2C υπηρεσίες από επιχειρήσεις που δεν είναι εγκατεστημένες στην Ε.Ε. και

(β) το ενωσιακό καθεστώς θα καλύπτει όλες τις B2C υπηρεσίες που φορολογούνται σε κ-μ στο οποίο ο ενωσιακός πάροχος δεν είναι εγκατεστημένος, τις ενδοκοινοτικές εξ  αποστάσεως πωλήσεις αγαθών καθώς και ορισμένες εγχώριες παραδόσεις αγαθών μέσω ηλεκτρονικών διεπαφών δημιουργώντας μια μεγαλύτερη Μονοαπευθυντική Θυρίδα (One Stop Shop–OSS).

Έκτον, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των δεμάτων χαμηλής αξίας έως 22 ευρώ καταργείται και θεσπίζεται νέο ειδικό καθεστώς για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ, η  Μονοαπευθυντική Θυρίδα για τις εισαγωγές (καθεστώς εισαγωγής,  Import OneStopShop – IOSS).

Καθώς οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν υποκειμένους στον ΦΠΑ (επιχειρήσεις), εγκατεστημένους ή μη στην Ένωση, οι οποίοι  πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών καθώς και εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών τα οποία αποτελούν αντικείμενο εισαγωγής από χώρες εκτός Ε.Ε. καθώς και τους ιδιώτες καταναλωτές-παραλήπτες των δεμάτων, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση των διατάξεων του παρόντος.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών

 

Χρήστος Σταϊκούρας