Άρθρο 5 Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση μετατροπής ατομικής επιχείρησης ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων

Στην περίπτωση μετατροπής ατομικής επιχείρησης σε προσωπική εταιρεία ή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής εταιρεία ή σε περίπτωση συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, παρέχεται στη νέα εταιρεία το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η ατομική επιχείρηση που μετατρέπεται ή οι συνεργαζόμενες ατομικές έχουν ιδρυθεί τουλάχιστον προ τριετίας από την ημερομηνία της μετατροπής ή της έναρξης της συνεργασίας,
β) η νέα εταιρεία τηρεί λογιστικά αρχεία με το διπλογραφικό σύστημα, και
γ) σε περίπτωση συνένωσης περισσότερων ατομικών επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας είναι ίσος ή μεγαλύτερος κατά ποσοστό εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) από τον κύκλο εργασιών της ατομικής επιχείρησης με τον μεγαλύτερο μεταξύ των μετασχηματιζόμενων εταιρειών μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας.

  • 29 Οκτωβρίου 2021, 18:12 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΒΕΡΔΙΛΑΣ

    Είμαι ασφαλιστικός πράκτορας και συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων [ΚΑΔ 666221008] ,έχω ατομική επιχείρηση και θέλω να κάνω εταιρεία με 3 άλλους πράκτορες. Έχω πρόβλημα με την παράγραφο γ΄. Επειδή εγώ έχω σύμβαση με ασφαλιστικές, έχω συνεργάτες πράκτορες ,με τους οποίους έχω σύμβαση και μέσω εμού πληρώνονται τις προμήθειές τους. Όμως στον κύκλο εργασιών μου του Ε3 συμπεριλαμβάνονται και οι προμήθειες των συνεργατών μου. Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες δηλώνουν στο δικό τους κύκλο εργασιών του Ε3 τις προμήθειές τους που εισπράττουν από εμένα. Άρα θα πρότεινα να μην ισχύει στην περίπτωσή μου ως προυπόθεση το 150% αλλά το 100% ή το ποσό που αποδεικνύεται στο Ε3 στον κωδικό 23 ,όπου γίνεται επιμερισμός των ποσών ανά ΚΑΔ.

  • 22 Οκτωβρίου 2021, 00:30 | Κωνσταντίνος Ντζούφας

    Πρέπει να επεκταθεί η έκπτωση του 30% σε βάθος πενταετίας και ας επιμηκυνθεί η υποχρέωση συνεργασιας στα 7 χρόνια, ήδη λαμβάνουμε feedbackαπό την αγορά. Πρέπει να είναι λίγο πιο γενναία τα κίνητρα αλλιώς η εφαρμογή θα είναι ατελής και ατροφική.Τολμήστε το και θα δούμε συνενώσεις επιχειρήσεων σε κρίσιμη μάζα που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η ελληνική οικονομία.

  • 4 Οκτωβρίου 2021, 17:48 | Κωνσταντίνος Ντζούφας

    Διόρθωση να τροποποιηθεί ο Ν.4601/2019 και τα άρθρα 1,3 και 4 αυτού

  • 3 Οκτωβρίου 2021, 10:05 | Κωνσταντίνος Ντζούφας

    Μπορεί να μας εξηγήσει το υπουργείο πως θα γίνεται μετασχηματισμός ατομικής επιχείρησης σε εταιρία αφου αυτό δεν είναι δυνατό πλέον με το Ν.4605/2019 άρθρα 1 και 3 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς ; Πρεπει να τροποποιηθεί και ο σχετικός νόμος 4605/2019 με υιοθετηση του γερμανικου μοντελου της Ausgliederung που καθιστα δυνατή την μετατροπή ατγομικής σε εταιρια με διατηρηση της ατομικης ευθυνης του φορεα της ατομικης για 5 χρονια για χρεη μετα την μετατροπή.
    Αλλιως παλι θα εχουμε την γνωστη ασυμβατοτητα νομων και τίποτα δεν θα προχωρησει ,το ΓΕΜΗ δεν θα καταχωρεί μετατροπές και θα γινει κομφουζιο