Άρθρο 65:Υπέρβαση επενδυτικών ορίων

1. Εάν ο ΟΣΕΚΑ υπερβεί τα επενδυτικά όρια των άρθρων 60, 61, 62, 63 και 64 για άλλους λόγους πέραν αυτών που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, καθώς και για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή του, υποχρεούται να εκποιήσει ό,τι απέκτησε καθ` υπέρβαση των εν λόγω ορίων, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την απόκτηση, με γνώμονα το συμφέρον των μεριδιούχων.
2. Επιτρέπεται υπέρβαση των ορίων που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 61, 62, 63 και 64, όταν ο ΟΣΕΚΑ ασκεί δικαιώματα που συνδέονται με κινητές αξίες ή μέσα χρηματαγοράς που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του ή η υπέρβαση των ορίων είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης εταιρειών. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ΟΣΕΚΑ υποχρεούται να εκποιήσει ό,τι απέκτησε καθ` υπέρβαση των ορίων που τίθενται στα άρθρα 61, 62, 63 και 64, εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση, με γνώμονα το συμφέρον των μεριδιούχων.
3. Οι νεοσυσταθέντες ΟΣΕΚΑ επιτρέπεται να υπερβούν τα επενδυτικά όρια που ορίζονται στα άρθρα 61, 62 και 63 για διάστημα έξι (6) μηνών κατ` ανώτατο όριο από την ημερομηνία της άδειας σύστασης ή λειτουργίας τους, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που χορηγείται μαζί με την άδεια σύστασης ή λειτουργίας τους, η οποία λαμβάνει υπόψη την τήρηση της αρχής της κατανομής των κινδύνων που αφορούν τα στοιχεία του ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ΟΣΕΚΑ υποχρεούται να έχει εκποιήσει ό,τι απέκτησε καθ` υπέρβαση των ανωτέρω ορίων έως τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, με γνώμονα το συμφέρον των μεριδιούχων.
4. Συναλλαγές που διενεργούνται κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 59 έως και 64 είναι έγκυρες.
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να ρυθμίζει λεπτομέρειες ή τεχνικά θέματα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.