Άρθρο 16 Επιλογή προϊσταμένων

1. Σε κάθε μια από τις διευθύνσεις, τα αυτοτελή τμήματα και τα τμήματα του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. ορίζεται προϊστάμενος με τριετή θητεία.
2. Η επιλογή των προϊσταμένων των διευθύνσεων, των αυτοτελών τμημάτων και των τμημάτων γίνεται μεταξύ του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ., ως μόνιμοι, ή αποσπασμένοι, ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με βάση τα κριτήρια της παρ. 3.
3. Η επιλογή των προϊσταμένων γίνεται μετά από αντικειμενική εκτίμηση της καταλληλότητας κάθε υποψηφίου σε συνάρτηση με το αντικείμενο και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της θέσης, λαμβάνοντας υπόψη τα τυπικά και εκπαιδευτικά προσόντα του υποψηφίου, την εργασιακή του εμπειρία, την προηγούμενη άσκηση καθηκόντων ευθύνης και τυχόν αξιολόγησή τους, καθώς και το αποτέλεσμα συνέντευξης που διενεργείται από το Δ.Σ. του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.. Σκοπός της συνέντευξης είναι η διαμόρφωση γνώμης για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης ευθύνης για την οποία κρίνεται. Η περαιτέρω εξειδίκευση των κριτηρίων επιλογής, ο τρόπος εκτίμησής τους και κάθε άλλο αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για τη διαδικασία επιλογής του παρόντος καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή.
4. Ύστερα από την αξιολόγηση των υποψηφίων, με βάση τα κριτήρια επιλογής της παρ. 3, ο Γενικός Διευθυντής εισηγείται και το Δ.Σ. αποφασίζει για την επιλογή και τοποθέτηση των προϊσταμένων. Για την υποβοήθηση του έργου του κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων, το Δ.Σ. συγκροτεί τριμελή επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από υπαλλήλους του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και επικουρεί τον Γενικό Διευθυντή κατά την προετοιμασία της εισήγησής του.
5. Ο προϊστάμενος, του οποίου η θητεία λήγει, εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του και να ασκεί τα καθήκοντά του έως την επιλογή και τοποθέτηση νέου προϊσταμένου.
6. Η επιλογή αποσπασμένου υπαλλήλου σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας, επιφέρει αυτοδικαίως και την παράταση της απόσπασης, που λήγει εν τω μεταξύ, μέχρι τη λήξη της θητείας του ως προϊσταμένου στην εν λόγω θέση.