ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Άρθρο 36 Συνέπειες μη τήρησης υποχρεώσεων συμμετέχοντος μέλους και υποκαταστημάτων έναντι του Συνεγγυητικού

1. Εάν μέλος, που έχει την έδρα του στην Ελλάδα ή υποκατάστημα τέτοιου ιδρύματος, που λειτουργεί στην Ελλάδα και η έδρα του βρίσκεται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει υποχρεωτικά στο Συνεγγυητικό και δεν τηρεί οποιαδήποτε υποχρέωσή του ως μέλος αυτού, το Συνεγγυητικό ενημερώνει την εκάστοτε Αρμόδια Αρχή, η οποία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων του μέλους ή του υποκαταστήματος. Εάν, παρά τα μέτρα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, το μέλος ή το υποκατάστημα εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους, το Συνεγγυητικό μπορεί, μετά από ρητή συναίνεση της Αρμόδιας Αρχής, να δηλώσει ότι προτίθεται να αποκλείσει το μέλος ή το υποκατάστημα από τη συμμετοχή τους σε αυτό, τάσσοντας προθεσμία δώδεκα (12) μηνών τουλάχιστον. Εάν, μετά την πάροδο της προθεσμίας προειδοποίησης, το μέλος ή το υποκατάστημα δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, το Συνεγγυητικό μπορεί, πάντοτε με τη ρητή συναίνεση της Αρμόδιας Αρχής, να αποκλείσει τη συμμετοχή τους σε αυτό. Η κάλυψη που προβλέπεται στο άρθρο 12 εξακολουθεί να προσφέρεται πλήρως για καλυπτόμενες υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από το μέλος ή από το υποκατάστημα έως και τον αποκλεισμό τους. Στην περίπτωση αυτή, η Αρμόδια Αρχή υποχρεούται να ανακαλέσει αμέσως την άδεια λειτουργίας του μέλους ή του υποκαταστήματος.
2. Εάν υποκατάστημα επιχείρησης επενδύσεων ή εταιρείας διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, η οποία έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος και καλύπτεται συμπληρωματικά από το Συνεγγυητικό, δεν τηρεί οποιαδήποτε υποχρέωσή του, ως μέλος αυτού, το Συνεγγυητικό ενημερώνει σχετικά την Αρμόδια Αρχή που εξέδωσε την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης επενδύσεων ή της εταιρείας διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, και σε συνεργασία με αυτή λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων του υποκαταστήματος. Η παραπάνω γνωστοποίηση ανακοινώνεται άμεσα και στην εκάστοτε Αρμόδια Αρχή. Εάν, παρά τα μέτρα αυτά, το υποκατάστημα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, το Συνεγγυητικό, μετά την πάροδο προθεσμίας προειδοποίησης δώδεκα (12) μηνών τουλάχιστον, μπορεί, με τη συγκατάθεση της παραπάνω Αρμόδιας Αρχής, να αποκλείσει το υποκατάστημα από τη συμπληρωματική κάλυψη. Οι καλυπτόμενες υπηρεσίες που παρασχέθηκαν πριν από την ημερομηνία του αποκλεισμού εξακολουθούν να καλύπτονται μετά την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τους όρους της συμπληρωματικής κάλυψης. Το Συνεγγυητικό υποχρεούται να ενημερώσει τους επενδυτές για την αφαίρεση της συμπληρωματικής κάλυψης και για την ημερομηνία κατά την οποία αυτή αρχίζει να παράγει αποτελέσματα.
3. Μέλος δεν νοείται όποιος δεν έχει ικανοποιήσει υποχρεώσεις του προς το Συνεγγυητικό, εάν δεν έχει καταθέσει τις απαιτούμενες κατά περίπτωση εισφορές ή εάν έχει λάβει έγγραφη ειδοποίηση από το Δ.Σ. του Συνεγγυητικού, με την οποία καλείται να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη και δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στους όρους της ειδοποίησης αυτής εντός της προθεσμίας που, κατά περίπτωση, τάσσεται με την έγγραφη ειδοποίηση. Η Αρμόδια Αρχή έχει το δικαίωμα να τάσσει προθεσμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της παρούσας από μέλος και να απαγορεύει την παροχή καλυπτόμενων υπηρεσιών από μέλος στη διάρκεια της προθεσμίας αυτής.
4. Σε κάθε περίπτωση που αίρεται η κάλυψη παροχής επενδυτικών υπηρεσιών σύμφωνα με το παρόν άρθρο, το Συνεγγυητικό παρέχει άμεσα σχετικές γνωστοποιήσεις με δημοσιεύσεις στον ημερήσιο πολιτικό και οικονομικό τύπο ή με άλλα μέσα που εξασφαλίζουν τον ίδιο, τουλάχιστον, βαθμό πληροφόρησης των ενδιαφερόμενων.