Άρθρο 10 Παύση συμμετοχής μέλους στο Συνεγγυητικό

1. Σε περίπτωση ανάκλησης, εν όλω ή εν μέρει, της άδειας λειτουργίας του μέλους από την Αρμόδια Αρχή, από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και στην περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 53 του ν. 4370/2016 (Α΄37), ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας του υποκαταστήματός του στην Ελλάδα, εφόσον πρόκειται για μέλος με έδρα σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συνεγγυητικό, με απόφαση του Δ.Σ., προσδιορίζει, μετά από σχετική ενημέρωσή του από τα όργανα του μέλους, το ποσό επιστροφής επί του ΣΚΕΥ του Συνεγγυητικού, που αναλογεί στο μέλος, βάσει της ατομικής του μερίδας, όπως διαμορφώνεται κατά τον χρόνο της πλήρους ή μερικής αποχώρησής του.
2. Το ποσό επιστροφής, που κατατίθεται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, εκτός του ΣΚΕΥ του Συνεγγυητικού, ισούται με τη διαφορά του συνόλου της αξίας της ατομικής μερίδας του Μέλους, όπως υπολογίζεται με βάση το άρθρο 22 και διαμορφώνεται κατ’ έτος κατά το άρθρο 21, συνιστάμενης στο σύνολο των εισφορών του μέλους, πλέον των προσόδων που αναλογούν σε αυτή και λοιπών πόρων του ΣΚΕΥ, μείον το σύνολο των αποζημιώσεων προς επενδυτές – πελάτες του μέλους που κατέβαλε το Συνεγγυητικό και των ποσών που αναλογούν στο μέλος από καταβληθείσες ήδη αποζημιώσεις σε επενδυτές, για μέλη του που περιήλθαν σε αδυναμία κατά το άρθρο 11. Στα συγκεκριμένα ποσά συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσης έξοδα και αμοιβές που καταβλήθηκαν και συνδέονται άμεσα με τις παραπάνω αποζημιώσεις. Με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του Συνεγγυητικού, από το ποσό επιστροφής παρακρατείται ποσό που ισούται με το ποσοστό που αντιστοιχεί στην αναλογία του μέλους στις απαιτήσεις επενδυτών συμμετεχόντων στο Συνεγγυητικό μελών, που έχουν περιέλθει σε αδυναμία και βασίζονται σε καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν παρασχεθεί μέχρι τον χρόνο αποχώρησής του. Το ποσό παρακράτησης κατατίθεται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό εκτός του ΣΚΕΥ του Συνεγγυητικού και αποδίδεται στο μέλος, αφαιρουμένου κάθε ποσού που αφορά στην ικανοποίηση υποχρεώσεων του μέλους προς το Συνεγγυητικό, κατά τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, τον πρώτο ημερολογιακό μήνα μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την αμετάκλητη οριστικοποίηση και καταβολή των παραπάνω απαιτήσεων.
3. Σε περίπτωση που η αριθμητική αξία του ποσού επιστροφής, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 1, είναι αρνητική, το Συνεγγυητικό έχει απαίτηση κατά του μέλους για την καταβολή της προκύπτουσας διαφοράς.

  • Στην παραγρ. 2 του άρθρου 10, πρέπει να αναδιατυπωθεί ως ακολούθως η 3η πρόταση της παραγράφου: «Στα συγκεκριμένα ποσά συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσης έξοδα και αμοιβές που καταβλήθηκαν και συνδέονται άμεσα με τις παραπάνω αποζημιώσεις. Με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του Συνεγγυητικού, από το ποσό επιστροφής παρακρατείται ποσό που ισούται με το ποσοστό που αντιστοιχεί στην αναλογία του Μέλους στις απαιτήσεις Επενδυτών, που έχουν περιέλθει σε αδυναμία και βασίζονται σε Καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν παρασχεθεί μέχρι τον χρόνο αποχώρησής του».

  • Παρατηρήσεις επί των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου: «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών».
    Κατά τη γνώμη της FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ, επενδυτικής εταιρείας και μέλους του Συνεγγυητικού από το έτος 2009, η διατύπωση στην παρ. 2 του άρθρου 10 του σχεδίου νόμου ( στιχ. 3… πλέον των προσόδων που αναλογούν σε αυτή και λοιπών πόρων του ΣΚΕΥ, μείον το σύνολο των αποζημιώσεων προς επενδυτές – πελάτες του μέλους που κατέβαλε το Συνεγγυητικό και των ποσών που αναλογούν στο μέλος από καταβληθείσες ήδη αποζημιώσεις σε επενδυτές, για μέλη του που περιήλθαν σε αδυναμία κατά το άρθρο 11. Στα συγκεκριμένα ποσά συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσης έξοδα και αμοιβές που καταβλήθηκαν και συνδέονται άμεσα με τις παραπάνω αποζημιώσεις.) , αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του ποσού επιστροφής της μερίδας κάποιου μέλους που αποχωρεί από το Συνεγγυητικό είναι απολύτως δυσνόητη, δαιδαλώδης και ασαφής και σε κάθε δε περίπτωση δεν διαπνέεται από τις αρχές της δημοσιότητας και της διαφάνειας και δεν παράγει ασφάλεια δικαίου. Ειδικότερα:
    1.Το ύψος των αποζημιώσεων καθώς και η αναλογία εκάστου μέλους στις αποζημιώσεις και στα σχετικά κόστη που καταβλήθηκαν για αυτές όπως τα πάσης φύσης έξοδα και αμοιβές είναι στοιχεία που τα έχει στην κατοχή του μόνον το Συνεγγυητικό και δεν είναι δημόσια γνωστά.
    2.Στην συγκεκριμένη διάταξη δεν υπάρχει πρόνοια για το χρονικό διάστημα για το οποίο έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις αυτές και το αποχωρών μέλος καλείται να συμμετάσχει σε αυτές, ανεξάρτητα εάν αυτό ήταν μέλος του Συνεγγυητικού την περίοδο εκείνη.
    3.Το αποχωρών μέλος καλείται να συμμετάσχει σε αυτές τις αποζημιώσεις ανεξάρτητα εάν κατά την περίοδο εκείνη το Νομικό Πρόσωπο του Συνεγγυητικού είχε κέρδη ή ζημιές. Σε περίπτωση που το Συνεγγυητικό είχε κέρδη κατά το οικονομικό έτος στο οποίο καταβλήθηκαν αποζημιώσεις προς επενδυτές δεν θα πρέπει το αποχωρών μέλος να καταβάλλει αναλογία επί των αποζημιώσεων αυτών, καθώς οι αποζημιώσεις αυτές έχουν ήδη καταβληθεί από την αναλογία του στα έσοδα και στα κέρδη της περιόδου εκείνης.
    4.Καθώς, ανάλογα με τον ετήσιο υπολογισμό των μερίδων των μελών, τροποποιείται ανά έτος και η αναλογία εκάστου στο ενεργητικό και στις αποζημιώσεις του που έχουν καταβληθεί, στο ποσό που αφαιρείται από την μερίδα του μέλους, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η αναλογία εκάστου όπως αυτή διαμορφώνεται ανά έτος.
    Μετά τα ανωτέρω, κατά την γνώμη μας η παράγραφος 2 του Άρθρου 10 του σχεδίου νόμου: «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών», πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 10 Παύση συμμετοχής μέλους στο Συνεγγυητικό
    ……………….
    2. Το ποσό επιστροφής, που κατατίθεται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, εκτός του ΣΚΕΥ του Συνεγγυητικού, ισούται με τη διαφορά του συνόλου της αξίας της ατομικής μερίδας του μέλους, όπως υπολογίζεται με βάση το άρθρο 22 και διαμορφώνεται κατ’ έτος κατά το άρθρο 21, συνιστάμενης στο σύνολο των εισφορών του μέλους, μείον την ανά έτος διαμορφούμενη αναλογία του μέλους στα μετά φόρων καθαρά οικονομικά αποτελέσματα του Συνεγγυητικού τα οποία αναφέρονται στις ετήσιες οικονομικές του καταστάσεις, σωρευτικά, για τα οικονομικά έτη για τα οποία αυτό υπήρξε μέλος του Συνεγγυητικού. Με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του Συνεγγυητικού, από το ποσό επιστροφής παρακρατείται ποσό που ισούται με το ποσοστό που αντιστοιχεί στην αναλογία του μέλους στις απαιτήσεις επενδυτών συμμετεχόντων στο Συνεγγυητικό μελών, που έχουν περιέλθει σε αδυναμία και βασίζονται σε καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν παρασχεθεί μέχρι τον χρόνο αποχώρησής του. Το ποσό παρακράτησης κατατίθεται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό εκτός του ΣΚΕΥ του Συνεγγυητικού και αποδίδεται στο μέλος, αφαιρουμένου κάθε ποσού που αφορά στην ικανοποίηση υποχρεώσεων του μέλους προς το Συνεγγυητικό, κατά τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, τον πρώτο ημερολογιακό μήνα μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την αμετάκλητη οριστικοποίηση και καταβολή των παραπάνω απαιτήσεων.