Άρθρο 17 Εκτίμηση αξίας απαλλοτριωμένου ακινήτου – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 του άρθρου 15 του ν. 2882/2001

1. Στην παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 2882/2001 (Α΄ 17) η φράση «σχετική βεβαίωση» αντικαθίσταται από τη φράση «έκθεση εκτίμησης της αξίας του ακινήτου σύμφωνα με το αντικειμενικό σύστημα αξιών» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Εάν η κατά την προηγούμενη παράγραφο έκθεση δεν συντάχθηκε, για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε σαράντα τουλάχιστον ημέρες από την υποβολή της αίτησης για τη διενέργεια της εκτίμησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής υποχρεούται να χορηγεί έκθεση εκτίμησης της αξίας του ακινήτου σύμφωνα με το αντικειμενικό σύστημα αξιών σε κάθε ενδιαφερόμενο.»
2. Στην παρ. 6 του άρθρου 15 του ν. 2882/2001, α) στο πρώτο εδάφιο αα) πριν τη λέξη «απαλλοτριώσεων» προστίθεται η λέξη «κηρύξεων», αβ) η λέξη «δύνανται» αντικαθίσταται από τη λέξη «δύναται», β) προστίθεται διαζευκτικά η δυνατότητας σύνταξης έκθεσης προεκτίμησης από την Επιτροπή του άρθρου 15 και η πρόβλεψη ότι η σχετική δυνατότητα υφίσταται σε οποιοιδήποτε στάδιο της διαδικασίας καθορισμού της απαλλοτρίωσης, β) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Σε περιπτώσεις κηρύξεων απαλλοτριώσεων μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος, ο υπέρ ου η απαλλοτρίωση ή ο υπόχρεος προς αποζημίωση δύναται να ζητήσει σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας καθορισμού της απαλλοτρίωσης είτε τη σύνταξη έκθεσης εκτίμησης των απαλλοτριούμενων από ανεξάρτητο και πιστοποιημένο Εκτιμητή, είτε τη σύνταξη έκθεσης προεκτίμησης από την Επιτροπή του άρθρου 15.
Η έκθεση του ανεξάρτητου Εκτιμητή καλύπτει το σύνολο της αξίας των απαλλοτριούμενων ακινήτων και των επικειμένων τους, την μείωση της αξίας των απομενόντων τμημάτων μετά την απαλλοτρίωση και την ύπαρξη ή μη ωφέλειας των παρόδιων ιδιοκτητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 653/ 1977 (Α` 214).
Το δικαστήριο υποχρεούται να αιτιολογεί ειδικά την τυχόν απόκλιση της προσδιοριζόμενης από το ίδιο αξίας του ακινήτου τόσο από την προκύπτουσα κατά το αντικειμενικό σύστημα αξία του όσο και από την προκύπτουσα από την έκθεση της εκτιμητικής επιτροπής της παραγράφου 1 του παρόντος ή του ανεξάρτητου εκτιμητή της παρούσας παραγράφου.»