Άρθρο 16 Διάδικοι – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 14 του ν. 2882/2001

Στην παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2882/2001 (Α΄ 17), α) στο πρώτο εδάφιο αα) η φράση «αρχή που την κήρυξε» αντικαθίσταται από τη φράση «τον υπέρ ού η απαλλοτρίωση ως εκ του σκοπού αυτής αρμόδιο φορέα», αβ) ορίζονται τα στοιχεία της απαλλοτρίωσης που τηρούνται στο φάκελο, β) το δεύτερο και τρίτο εδάφιο διαγράφονται, δ) στο τελευταίο εδάφιο δα) η φράση «των δικαστηρίων» αντικαθίσταται από τη φράση «του εκάστοτε αρμόδιου δικαστηρίου», δβ) η φράση «στις παραπάνω αρχές» αντικαθίσταται από τη φράση «στον ως άνω αρμόδιο φορέα», δγ) η λέξη «ξεχωριστό» διαγράφεται, δδ) η λέξη «αυτό» διαγράφεται και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Για κάθε απαλλοτρίωση τηρείται από τον υπέρ ου η απαλλοτρίωση, ως εκ του σκοπού αυτής αρμόδιο φορέα, ιδιαίτερος φάκελος, στον οποίο καταχωρίζονται όλα τα σχετικά με την κήρυξη της απαλλοτρίωσης στοιχεία, καθώς και ο κτηματολογικός πίνακας και το διάγραμμα. Καθένας που αποδεικνύει έννομο συμφέρον δικαιούται να λάβει γνώση του φακέλου και να ζητήσει αντίγραφα των στοιχείων της απαλλοτρίωσης. Τα αντίγραφα χορηγούνται με δαπάνη του αιτούντος. Οι Γραμματείς του εκάστοτε αρμόδιου δικαστηρίου υποχρεούνται να αποστέλλουν στον ως άνω αρμόδιο φορέα αντίγραφο κάθε απόφασης που αφορά συγκεκριμένη απαλλοτρίωση, προκειμένου να τεθεί στο φάκελο».

  • 14 Ιουνίου 2022, 21:51 | Κώστας Δημητρίου

    στις δίκες για αναγκαστική απαλλοτρίωση (τιμή μονάδας- αναγνώριση δικαιούχων) πρέπει να προβλεφθεί ότι όλα για όλους τους διαδίκους είναι ατελώς και ειδικότερα:
    1- οι επιδόσεις προς το Δημόσιο-ΟΤΑ-ΝΠΔΔ να γίνονται με μέριμνα του Δικαστηρίου & αδαπάνως για τον διάδικο
    2- όλα τα αντίγραφα για δικαστική χρήση σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που σχετίζονται με την δίκη (δικόγραφα, προτάσεις, πρακτικά, δικαστικές αποφάσεις) να χορηγούνται στους διαδίκους ατελώς
    3- όλα τα αντίγραφα συμβολαίων και τα πιστοποιητικά Υποθηκοφυκοφυλακείου & Κτηματολογίου καθώς και τα αντίγραφα τοπογραφικών κλπ. από τα αρχεία των συμβολαιογράφων , που προορίζονται για δικαστική χρήση , να χορηγούνται ατελώς στους διάδικους
    4- να προβλεφθεί ότι για λόγους που σχετίζονται με επιδόσεις & πρόοδο της δίκης, σε περίπτωση που ο πληρεξούσιος δικηγόρος του διαδίκου είναι δικηγόρος- μέλος άλλου δικηγορικού συλλόγου & όχι του οικείου δικηγορικού συλλόγου ή δικηγορικού συλλόγου που ανήκει στην εφετειακή περιφέρεια, να ορίζεται υποχρεωτικά είτε με το αρχικό δικόγραφο , είτε σε όποιο στάδιο της δίκης με ξεχωριστό δικόγραφο , αντίκλητος δικηγόρος μέλος δικηγορικού συλλόγου της εφετειακής περιφέρειας.