Άρθρο 14 Ανάκληση και άρση μη συντελεσμένης

αναγκαστικής απαλλοτρίωσης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 11 του ν. 2882/2001
Στην παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 2882/2001 (Α΄ 17), α) στο τέταρτο εδάφιο η φράση «την αρχή που εξέδωσε την απαλλοτριωτική απόφαση» αντικαθίσταται από τη φράση «τον υπέρ ου η απαλλοτρίωση φορέα», β) στο πέμπτο εδάφιο: βα) πριν τη λέξη «αίτημα» προστίθεται η λέξη «παραπάνω», ββ) η φράση «την αρχή που κήρυξε την απαλλοτρίωση» αντικαθίσταται από τη φράση «τον υπέρ ου η απαλλοτρίωση, ως εκ του σκοπού της απαλλοτρίωσης αρμόδιο φορέα», βγ) η λέξη «και» αντικαθίσταται από τη φράση «ο οποίος» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως εάν δεν συντελεστεί μέσα σε ενάμισι έτος από τη δημοσίευση της απόφασης προσωρινού καθορισμού της αποζημίωσης και, σε περίπτωση απευθείας οριστικού καθορισμού αυτής, από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης. Η αρμόδια για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης αρχή υποχρεούται να εκδώσει μέσα σε τέσσερις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου βεβαιωτική πράξη για την επελθούσα αυτοδίκαιη άρση. Η πράξη αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εφόσον οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες επιθυμούν τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης που άρθηκε αυτοδίκαια λόγω παρέλευσης της ως άνω δεκαοκτάμηνης προθεσμίας, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την παρέλευση της προθεσμίας προς τον υπέρ ου η απαλλοτρίωση φορέα περί διατήρησης της απαλλοτρίωσης και καταβολής της δικαστικά καθορισμένης προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης. Αν το παραπάνω αίτημα γίνει δεκτό από τον υπέρ ού η απαλλοτρίωση, ως εκ του σκοπού της απαλλοτρίωσης αρμόδιο φορέα, ο οποίος υποχρεούται στην καταβολή της αποζημίωσης, δεν επιτρέπεται ο ανακαθορισμός της αποζημίωσης ή η αναζήτηση τόκων υπερημερίας.»