Άρθρο 9 Μεταβατικές διατάξεις

1. Η υφιστάμενη παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού, όπως έχει καθορισθεί με την υπ’ αρ. 16301/30.9.1994 απόφαση της Νομάρχη Δυτικής Αττικής (Δ΄ 1147) έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και επί του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, παραμένει σε ισχύ μέχρι την έκδοση του διατάγματος του άρθρου 3 και της απόφασης του άρθρου 4 του παρόντος για την οριστική παραχώρηση του αιγιαλού, της παραλίας και του αναγκαίου θαλασσίου χώρου. Με την οριστική παραχώρηση που διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος υπολογίζεται αναδρομικά το αντάλλαγμα, το οποίο καταβάλλεται από την ημερομηνία μεταβίβασης των ακινήτων στον φορέα υλοποίησης της επένδυσης.
2. Η υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση των εγκαταστάσεων ή τμημάτων των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά παραμένει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του άρθρου 4 και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του συνόλου των έργων, τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού των Ναυπηγείων. Η διαπίστωση παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή της υφιστάμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε εγκαταστάσεις που υφίστανται ήδη πριν την απόκτηση της κυριότητας των ακινήτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον φορέα υλοποίησης της επένδυσης δεν καταλογίζεται στον φορέα. Σε περίπτωση τέτοιας διαπίστωσης, ο φορέας αναλαμβάνει την εκπόνηση ολοκληρωμένου προγράμματος αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας και καταθέτει σχετική πρόταση που συνοδεύεται από τεκμηριωμένη τεχνική έκθεση αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημίας στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την έγκριση των εργασιών αποκατάστασης, ο φορέας υλοποίησης αναλαμβάνει την υποχρέωση έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών. Το σχετικό κόστος επιβαρύνει τον αντίστοιχο δικαιοπάροχο του φορέα υλοποίησης της επένδυσης, με βάση το ακίνητο στο οποίο διαπιστώθηκε η ζημία.
3. Το Σχέδιο του άρθρου 3 του παρόντος εντάσσεται στην κατηγορία σχεδίων του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 (Α’ 241). Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4447/2016, ιδίως για την εφαρμογή του σχεδίου.

  • 20 Ιουνίου 2022, 11:08 | Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ

    1.Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 «Μεταβατικές διατάξεις» αναφέρεται στην «παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων ζώνης αιγιαλού, όπως έχει καθοριστεί με την υπ’ αρ. 16301/30.9.94 απόφαση του Νομάρχη Αττικής (Δ’ 1147) έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, παραμένει σε ισχύ μέχρι την έκδοση του διατάγματος του άρθρου 3 και της απόφασης του άρθρου 4… και του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου.». Η ανωτέρω απόφαση περιλαμβάνει τη ζώνη αιγιαλού του οικοπέδου 15, το οποίο έχει προκύψει από κατάτμηση της αρχικής εκτάσεως των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και έχει εκποιηθεί. Το τρίτο σχέδιο της ανωτέρω απόφασης απεικονίζει καθαρά, ως αναπόσπαστο μέρος της, το οικόπεδο 15, που σήμερα δεν ανήκει στο νέο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Για να αποφευχθούν παρερμηνείες προτείνεται προσθήκη μετά την ανωτέρω πρόταση ως εξής : «Εξαιρείται της ανωτέρω ρύθμισης η ζώνη αιγιαλού, το θαλάσσιο μέτωπο και ο θαλάσσιος χώρος έμπροσθεν του οικοπέδου 15, το οποίο προέκυψε από κατάτμηση της αρχικής έκτασης του ναυπηγείου – όπως υφίστατο κατά την έκδοση της υπ’ αρ. 16301/30.9.94 απόφασης του Νομάρχη Αττικής (Δ’ 1147) – και εκποιήθηκε από το διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το 2020. Το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ζώνης αιγιαλού, του θαλασσίου μετώπου και του θαλασσίου χώρου έμπροσθεν του οικοπέδου 15, ανήκουν στον ιδιοκτήτη του».