Άρθρο 8 Δικαστική και διαιτητική επίλυση διαφορών

1. Αιτήσεις ακύρωσης κατά πράξεων, που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος, εκδικάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι αιτήσεις ακύρωσης του πρώτου εδαφίου εισάγονται στο αρμόδιο Τμήμα ή στην Ολομέλεια με πράξη του Προέδρου του Δικαστηρίου, με την οποία ορίζεται ταχεία δικάσιμος για την εκδίκασή τους. Με την ίδια πράξη του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Τμήματος, στο οποίο έχει παραπεμφθεί η υπόθεση, τάσσεται στη Διοίκηση προθεσμία, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) ημέρες, για την αποστολή του φακέλου και την έκθεση των απόψεών της. Η μη τήρηση της προθεσμίας αυτής γνωστοποιείται από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ή του οικείου Τμήματος στον αρμόδιο Υπουργό.
2. Εφόσον συναινεί ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης, κάθε διαφορά με το Δημόσιο παραπέμπεται και επιλύεται οριστικώς με διαιτησία, που διεξάγεται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 1 του Κανονισμού Διαφάνειας στις δυνάμει Συνθήκης Διαιτησίες Επενδυτών-Κρατών, όπως υιοθετήθηκε το 2013 («UNCITRAL Arbitration Rules with new article 1 par. 4, as adopted in 2013, Rules on Transparency in Treaty based Investor-State Arbitration») της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο. To διαιτητικό δικαστήριο αποτελείται από δύο (2) διαιτητές, οι οποίοι ορίζονται αντίστοιχα από το Ελληνικό Δημόσιο και τον φορέα υλοποίησης της επένδυσης, καθώς και έναν (1) επιδιαιτητή εγνωσμένου κύρους, που ορίζεται από τους ανωτέρω διαιτητές.

  • 17 Ιουνίου 2022, 22:04 | ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ

    Τα συγχαρητήριά μου για το νομοσχέδιο. Καλό θα είναι όταν ψηφίστη κ περασεί από τη Βουλή να δοθεί η ευκαιρία και στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης των δημάρχων που μας απολύσανε.
    Έχει βγει οριστική παραγραφή του αδικήματος μας με εισαγγελικό βούλευμα. Η υπόθεση πήγε στο αρχείο. Καλό θα είναι να μας δοθεί μία ευκαιρία να πάμε στο συμβούλιο της επικρατείας όπου να κάνουμε αίτηση για να ξανά επιστρέψουμε στις θέσεις εργασίας μας. Αναφέρομαι σε υποθέσεις για πλαστογραφία εργαζομένων που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο τομέα είναι κρίμα γιατί το ίδιο το δημόσιο δεν λειτουργεί σωστά και νόμιμα όπως πρέπει και κατηγορήθηκαν κάποιοι άνθρωποι χωρίς να υπάρχει λόγος και ευθύνη τους. Νομίζω ότι μία ευκαιρία τους αξίζει να ξανά επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.