Άρθρο 4 Εξειδίκευση και εφαρμογή επενδυτικού σχεδίου και έγκριση επιμέρους έργων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία των Ναυπηγείων

1. Για την εξειδίκευση και εφαρμογή του ολοκληρωμένου πλαισίου για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης, ανάπτυξης και λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Με την απόφαση αυτή εγκρίνονται τα επιμέρους έργα και επιπλέον:
α. ρυθμίζεται η ακριβής χωροθέτηση των επιμέρους εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων, εξειδικεύονται οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης σε επιμέρους υποενότητες ή οικοδομικά τετράγωνα εντός των τομέων ανάπτυξης που έχουν καθοριστεί με το διάταγμα του άρθρου 3,
β. εγκρίνονται οι τυχόν απαιτούμενες προσχώσεις επί της θάλασσας και οι χρήσεις αυτών, τα μόνιμα ή προσωρινά έργα, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων βυθοκορήσεων, και εγκαταστάσεις που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν επί του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και επί του συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα για την εξυπηρέτηση των Ναυπηγείων, καθώς και η ανάληψη από τον φορέα υλοποίησης της επένδυσης της εκτέλεσης των έργων αυτών,
γ. επανακαθορίζονται τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας, όπου απαιτείται, και εγκρίνεται η κατασκευή επιμέρους έργων εσωτερικής ή εξωτερικής υποδομής και ιδίως των λιμενικών έργων,
δ. εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων και των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την οργάνωση και τη λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ύστερα από υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την τήρηση της διαδικασίας που ορίζεται στις παρ. 2β και 3 του άρθρου 3 του ν. 4014/2011 (Α’ 209),
ε. παραχωρείται στον φορέα υλοποίησης της επένδυσης το δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και του παλαιού αιγιαλού και της αναγκαίας προκείμενης θαλάσσιας ζώνης για την εξυπηρέτηση των Ναυπηγείων, με τον καθορισμό αντίστοιχου ανταλλάγματος, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος κατά παρέκκλιση του άρθρου 5 του ν. 4864/2021 (A’ 237).
2. Για την εξειδίκευση και εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και για τυχόν διευθέτηση υδατορεμάτων, ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης υποβάλλει στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αίτηση, η οποία συνοδεύεται από φάκελο με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α. Αναλυτική έκθεση ανάπτυξης και τεκμηρίωσης για την εξειδίκευση και εφαρμογή του Σχεδίου σε κάθε τομέα ανάπτυξης, καθώς και στις ζώνες αιγιαλού και παραλίας και στην αναγκαία, συνεχόμενη θαλάσσια έκταση.
β. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία συντάσσεται και δημοσιοποιείται κατά τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Α’ του ν. 4014/2011. Η αρμόδια αρχή διενεργεί κατά απόλυτη προτεραιότητα την Περιβαλλοντική Εκτίμηση με βάση τη ΜΠΕ. Οι αρμόδιοι φορείς διατυπώνουν τις γνώμες τους κατά απόλυτη χρονική προτεραιότητα και με ειδική τεκμηρίωση.
γ. Τοπογραφικό διάγραμμα ή τοπογραφικά διαγράμματα της όλης έκτασης σε κλίμακα 1:5.000 ή σε άλλη κατάλληλη κλίμακα, με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ `87, όπως αυτό ισχύει, στα οποία αποτυπώνονται τα επιμέρους έργα, εγκαταστάσεις, κτίρια, δίκτυα και υποδομές για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και επαναλειτουργία των Ναυπηγείων και των συνοδών αυτών εγκαταστάσεων και έργων, καθώς και τα όρια αιγιαλού παραλίας και παλαιού αιγιαλού.
δ. Άλλες απαιτούμενες εξειδικευμένες μελέτες, για θέματα όπως διευθέτησης υδατορεμάτων.
3. Η απόφαση του παρόντος εκδίδεται κατά απόλυτη χρονική προτεραιότητα και, πάντως, μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του άρθρου 3.
4. Για την έγκριση της παραχώρησης του αιγιαλού και της παραλίας και της αναγκαίας, συνεχόμενης θαλάσσιας έκτασης και τον καθορισμό σχετικού ανταλλάγματος, τα δικαιολογητικά της παρ. 2 αξιολογούνται από τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία ζητεί τη γνώμη ή συνδρομή της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας. Ακολούθως, η ίδια Γενική Διεύθυνση υποβάλλει σχετική πρόταση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, προκειμένου το τελευταίο να διαμορφώσει αντίστοιχα την εισήγησή του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5. Για τον υπολογισμό του ανταλλάγματος συνεκτιμάται η αξία των λιμενικών έργων, τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και συγκριτικά στοιχεία, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης προώθησης της καινοτομίας και της ναυπηγίας στη Χώρα. Το τίμημα αντιστοιχεί σε όρους αγοράς, λαμβανομένης υπόψη της αποτίμησης του ανταλλάγματος παραχώρησης από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η παραχώρηση διενεργείται για τουλάχιστον σαράντα (40) έτη, με δυνατότητα υπό όρους παράτασης. Για το αντάλλαγμα προβλέπεται μηχανισμός αναπροσαρμογής ανά πέντε (5) έτη.
5. Για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του παρόντος απαιτείται η προηγούμενη εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας που προβλέπεται στο άρθρο 16 του ν. 3986/2011 (Α’ 152), καθώς και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων που προβλέπεται στο άρθρο 24 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).
6. Εφόσον υποβληθούν τα δικαιολογητικά της παρ. 2 του παρόντος, είναι δυνατή η σωρευτική ρύθμιση του συνόλου ή μέρους των ζητημάτων του παρόντος άρθρου με το διάταγμα του άρθρου 3.
7. Η αναθεώρηση της κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 1 επιτρέπεται μόνον εφόσον τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο παρόν άρθρο. Κατ` εξαίρεση, με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, όπου απαιτείται, μπορεί να επέρχονται μεμονωμένες και μη ουσιώδεις τροποποιήσεις στην πιο πάνω κοινή απόφαση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων εκάστου Υπουργού. Οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή πλήρους φακέλου, μετά από τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 6 του ν. 4014/2011.

  • 20 Ιουνίου 2022, 11:46 | Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ

    1. Στο άρθρο 4, παράγραφος 1(β) αναφέρεται : «β. εγκρίνονται οι τυχόν απαιτούμενες προσχώσεις επί της θάλασσας και οι χρήσεις αυτών, τα μόνιμα ή προσωρινά έργα, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων βυθοκορήσεων, και εγκαταστάσεις που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν επί του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και επί του συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα για την εξυπηρέτηση των Ναυπηγείων, καθώς και …». Προτείνεται η διαγραφή των λέξεων «ή παρακείμενου» , ως ανωτέρω.

    2. Στο άρθρο 4, παράγραφος 2(γ) προτείνεται η προσθήκη : «Τοπογραφικό διάγραμμα ή τοπογραφικά διαγράμματα της όλης έκτασης, όπως διαμορφώθηκε μετά την κατάτμηση το 2018 της αρχικής έκτασης της ΕΝΑΕ με σκοπό την πώληση των οικοπέδων που κατατμήθηκαν από τον φορέα διαχείρισης και τα οποία μεταβιβάστηκαν στους νέους ιδιοκτήτες το 2020, σε κλίμακα 1:5.000 ή σε άλλη κατάλληλη κλίμακα, με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ `87, όπως αυτό ισχύει, στα οποία αποτυπώνονται τα επιμέρους έργα, εγκαταστάσεις, κτίρια, δίκτυα και υποδομές για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και επαναλειτουργία των Ναυπηγείων και των συνοδών αυτών εγκαταστάσεων και έργων, καθώς και τα όρια αιγιαλού παραλίας και παλαιού αιγιαλού.».