Άρθρο 18 Σχέση της πειθαρχικής διαδικασίας με την ποινική δίκη

 

1. Η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την ποινική δίκη.
2. Η ποινική δίκη δεν αναστέλλει αυτόματα την πειθαρχική διαδικασία. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορεί να αναστείλει την πειθαρχική διαδικασία με απόφασή του μέχρι να περατωθεί η ποινική δίκη, η οποία επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη διάγνωση της πειθαρχικής διαφοράς. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος της παραγραφής του πειθαρχικού αδικήματος συμπληρώνεται ένα (1) έτος μετά από την έκδοση αμετάκλητης αποφάσεως του ποινικού δικαστηρίου.
3. Τα πραγματικά περιστατικά που βεβαιώνονται σε αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα, λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη στην πειθαρχική διαδικασία όπως έγιναν δεκτά στην ποινική δίκη.
4. Αν εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα για πράξη που τιμωρήθηκε πειθαρχικά, επαναλαμβάνεται η πειθαρχική διαδικασία. Αν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου για πράξη, για την οποία ο επαγγελματίας τελωνειακός αντιπρόσωπος δεν κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, επαναλαμβάνεται η πειθαρχική διαδικασία, εφόσον η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου δεν συνεπάγεται την ανάκληση της άδειάς του.