Άρθρο 13 Πειθαρχικό Συμβούλιο Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων (ΠΕΙ.Σ.Ε.Τ.Α.)

 

1. Στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συστήνεται Πειθαρχικό Συμβούλιο Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων (Συμβούλιο), το οποίο αποτελείται:
α) από έναν Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ως πρόεδρο, ο οποίος προτείνεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ,
β) από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., ο οποίος αναπληρώνεται από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου για την τελωνειακή αντιπροσώπευση τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης,
γ) από δύο (2) τελωνειακούς υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ και βαθμού Α της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., οι οποίοι προτείνονται με τους αναπληρωτές τους από τον Προϊστάμενο της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης,
δ) από έναν αντιπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), ο οποίος προτείνεται με τον αναπληρωτή του από την Κ.Ε.Ε.Ε.,
ε) από έναν αντιπρόσωπο της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών της Ελλάδας (Ο.Ε.Τ.Ε.), ο οποίος προτείνεται με τον αναπληρωτή του από την Ο.Ε.Τ.Ε.,
στ) από έναν Αντιπρόσωπο του Συλλόγου Εκτελωνιστών – Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς – Αθηνών, ο οποίος προτείνεται από τον ίδιο σύλλογο με τον αναπληρωτή του.
Όταν το θέμα αφορά σε τελωνειακό αντιπρόσωπο ο οποίος είναι καταχωρισμένος στο Μητρώο αρμόδιας διοικητικής αρχής η οποία βρίσκεται εκτός της Αττικής, ο Πρόεδρος μπορεί να ζητά τη συμμετοχή εκπροσώπου του συλλόγου εκτελωνιστών – τελωνειακών αντιπροσώπων στον οποίο ανήκει ο τελωνειακός αντιπρόσωπος.
2. Tο Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τουλάχιστον τέσσερα (4) από τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου ή του αναπληρωτή του, και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, επικρατούσης σε περίπτωση ισοψηφίας της ψήφου του Προέδρου ή του αναπληρωτή του.
3. Γραμματέας του Συμβουλίου ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης της παρ. 2 του άρθρου 19 ένας υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.
4. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου είναι πλήρως αιτιολογημένες, υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα και καταχωρίζονται σε ειδικό βιβλίο κατ’ αύξοντα αριθμό.
5. Για τη συμμετοχή των μελών στο Συμβούλιο δεν καταβάλλεται πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση.

  • 22 Ιουνίου 2022, 13:53 | Δημήτρης Κανδύλας

    Στο άρθρο 13 αντί ενός αντιπροσώπου από την ΟΕΤΕ και ενός από το Σύλλογο Αθηνών-Πειραιώς, είναι πιο σωστό να υπάρχουν 2 αντιπρόσωποι της Ο.Ε.Τ.Ε με τους αναπληρωτές τους ένας εκ των οποίων να είναι μέλος του συλλόγου τελων. αντιπροσώπων όπου ανήκει ο ελεγχόμενος τελων. αντιπρόσωπος.

  • 18 Ιουνίου 2022, 20:28 | Χρήστος

    Πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου ανώτατος δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός του εφετείου της έδρας που διαμένει ο πειθαρχικά ελεγχόμενος εκτελωνιστής-τελωνειακός αντιπρόσωπος.
    Αντιπρόεδρος πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

  • 17 Ιουνίου 2022, 14:54 | Κώστας Δημητρίου

    Αντί για πρόεδρο της επιτροπής μέλος του ΝΣΚ , προτείνω στη θέση αυτή να ορίζεται δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με δικηγορική υπηρεσία τουλάχιστο 10 ετών , ο οποίος δεν θα είναι διορισμένος σε μετακλητή θέση υπαλλήλου , αιρετός , μέλος δ.σ. νπδδ ή νπιδ όπου την πλειοψηφία έχει δημόσιο ή νπδδ , έμμισθος , με τον νόμιμο αναπληρωτή του.
    Η επιλογή θα γίνεται επί θητεία , όπως και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής και μέσω δημόσιας κλήρωσης , που θα οργανώνει το δ.σ. κάθε δικηγορικού συλλόγου , από αυτούς που αιτούνται ανάληψη αυτών των καθηκόντων.
    Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι για οποιονδήποτε λόγο δεν επαρκούν για την πλήρωση των θέσεων προέδρου και αναπληρωτή του, τότε θα διορίζονται με απόφαση του δ.σ. του δικηγορικού συλλόγου από τα μέλη του.
    Σε περίπτωση που δεν υπηρετούν σε κάποιον δικηγορικό σύλλογο δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω, θα δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ανάληψη των καθηκόντων αυτών δικηγόροι με τουλάχιστο 10ετη δικηγορική υπηρεσία.
    Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι δικηγόροι σε κάποιον δικηγορικό σύλλογο με τουλάχιστο 10ετη δικηγορική υπηρεσία, τότε αυτοί θα επιλέγονται με απόφαση του δ.σ. κάθε δικηγορικού συλλόγου.