Άρθρο 4 Όροι διενέργειας τελωνειακών διατυπώσεων από τελωνειακό αντιπρόσωπο

 

1. Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο με γενική ή ειδική ηλεκτρονική εξουσιοδότηση μέσω του πληροφοριακού συστήματος των τελωνείων. Όταν δεν απαιτείται η χρήση πληροφοριακού συστήματος για τη διενέργεια τελωνειακών διατυπώσεων ή άλλων τελωνειακών εργασιών, κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο με γραπτή εξουσιοδότηση. Η αντιπροσώπευση μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση.
2. Το πρόσωπο που κατά τις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος θεωρείται ότι έχει αποδεχθεί τη σχετική εξουσιοδότηση της παρ. 1.
3. Ο τελωνειακός αντιπρόσωπος πρέπει να είναι εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), εκτός των περιπτώσεων που ενεργεί για λογαριασμό προσώπων τα οποία δεν υποχρεούνται να είναι εγκαταστημένα σε αυτό σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. Ο εγκατεστημένος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης τελωνειακός αντιπρόσωπος που είναι κάτοχος ισχύουσας Άδειας Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα για τελωνειακές απλουστεύσεις (ΑΕΟ C), έχει το δικαίωμα να διενεργεί τελωνειακές διατυπώσεις ως τελωνειακός αντιπρόσωπος στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 18 του ίδιου Κώδικα.
4. Κατά τις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές, ο τελωνειακός αντιπρόσωπος δηλώνει ότι ενεργεί για λογαριασμό του προσώπου που αντιπροσωπεύει και διευκρινίζει εάν η αντιπροσώπευση είναι άμεση ή έμμεση. Όταν ένα πρόσωπο δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος, χωρίς να διαθέτει τη σχετική εξουσιοδότηση, θεωρείται ότι ενεργεί στο δικό του όνομα και για δικό του λογαριασμό.
5. Ο τελωνειακός αντιπρόσωπος οφείλει να τηρεί την εξουσιοδότηση της παρ. 1 και να την παρέχει στον χρόνο και με τον τρόπο που αυτή ζητείται από τις τελωνειακές αρχές ή άλλες ελεγκτικές ή αρμόδιες αρχές ή υπηρεσίες του Δημοσίου.
6. Ο επαγγελματίας τελωνειακός αντιπρόσωπος μπορεί να ασκεί άμεση και έμμεση αντιπροσώπευση.
7. Όταν ένα νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος με άμεση αντιπροσώπευση, πρέπει να απασχολεί με σχέση εξαρτημένης ή μη εργασίας, τουλάχιστον ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει άδεια επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου.
8. Ως τελωνειακός αντιπρόσωπος με άμεση αντιπροσώπευση μπορεί να ορίζεται πρόσωπο που δεν διαθέτει άδεια επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου, όταν πρόκειται για υποβολή:
α) συνοπτικής διασάφησης εισόδου,
β) διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης,
γ) συνοπτικής διασάφησης εξόδου,
δ) γνωστοποίησης επανεξαγωγής,
ε) διασάφησης θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία ειδών που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.),
στ) διασάφησης εξαγωγής για εφοδιασμό πλοίων με εμπορεύματα αξίας μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500€) με πλήρη απαλλαγή από δασμούς και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις,
ζ) προφορικής δήλωσης για προσωπικά είδη που κομίζονται από ταξιδιώτες.
9. Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίζεται ως τελωνειακός αντιπρόσωπος με έμμεση αντιπροσώπευση, ανεξαρτήτως αν κατέχει άδεια επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου.

  • Στο άρθρο 4 παρ. 8 ορίζεται: «Ως τελωνειακός αντιπρόσωπος με άμεση αντιπροσώπευση μπορεί να ορίζεται πρόσωπο που δεν διαθέτει άδεια επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου, όταν πρόκειται για υποβολή:
    ……………………
    στ) διασάφησης εξαγωγής για εφοδιασμό πλοίων με εμπορεύματα αξίας μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500€) με πλήρη απαλλαγή από δασμούς και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις,»
    Με τον Ν. 718/77 προβλέπονταν στο άρθρο 3 παρ. 2: «Ειδικώς, επί ανεφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών δι΄ εγχωρίων προϊόντων, ως και δια τροφίμων, ποτών και καπνικών εν γένει ειδών αλλοδαπής προελέυσεως ανεξαρτήτως του ύψους της αξίας των ή δι’ ετέρων αλλοδαπών ειδών αξίας μέχρι του ποσού των χιλίων (1.000) δολλαρίων Η.Π.Α.»
    Θεωρούμε ότι στα πλαίσια αύξησης του εφοδιαστικού εμπορίου το σημερινό όριο των 1500 € είναι πολύ χαμηλό για το σκοπό της διευκόλυνσης των εφοδιαστών πλοίων να ορίζουν τελωνειακό αντιπρόσωπο <>και θα πρέπει να αυξηθεί στο ποσό των 3.000 €, καθόσον οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν κατά την περίοδο ισχύος του νόμου 718/77 μέχρι το 2012 που τροποποιήθηκε με το νόμο 4093/2012.
    Θα πρέπει επίσης να τεθεί υπόψη ότι ο νόμος 718/77 μετά την τροποποίησή του από τον νόμο 4093/2012 δεν έθετε κανένα περιορισμό ως προς την δυνατότητα ορισμού τελωνειακού αντιπροσώπου εκτελωνιστή ή μη εκτελωνιστή και οι εφοδιαστές πλοίων είχαν τη δυνατότητα να ορίζουν ελεύθερα για τις διασαφήσεις εξαγωγής ή εισαγωγής ως τελωνειακό αντιπρόσωπο εκτελωνιστή ή μη εκτελωνιστή ανεξάρτητα από την αξία των εφοδίων

  • 22 Ιουνίου 2022, 13:51 | Δημήτρης Κανδύλας

    Στο άρθρο 4 στην παράγραφο 1
    θα πρέπει να δηλώνεται από τον εξουσιοδοτούντα ο τύπος της αντιπροσώπευσης που ανατίθεται.

    Ανάλογο επομένως πεδίο θα πρέπει να υπάρχει στην ηλεκτρονική εξουσιοδότηση στο Icis.

    Στο άρθρο 4 στην παράγραφο 5
    Αφού η εξουσιοδότηση συντάσσεται ηλεκτρονικά μέσω του του ΟΠΣΤ (παραπάνω παραγρ. 1 περίπτωση 1) δεν υπάρχει σε σώμα κι επομένως δε μπορεί να ζητείται !! Θα πρέπει να προβλεφθεί να εκδίδεται κάποιο βεβαιωτικό έγγραφο από το σύστημα ή η απαίτηση τήρησης της θα πρέπει να αναφέρεται στη δεύτερη περίπτωση της συγκεκριμένης παραγράφου.