Άρθρο 2 Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι ο ανακαθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων για την άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης, καθώς και η ρύθμιση όλων των θεμάτων που άπτονται του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Οκτωβρίου 2013 για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (L 269) και η ταυτόχρονη κατάργηση του ν. 718/1977 «Περί εκτελωνιστών» (Α΄304), ώστε να εκσυχρονιστεί το συνολικό πλαίσιο προς όφελος των συναλλασσομένων και της εύρυθμης λειτουργίας των τελωνείων της χώρας.

  • Ο Σύλλογος Εκτελωνιστών-Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς-Αθηνών, (ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας και στην δύναμή του είναι εγγεγραμμένοι 1.150 επαγγελματίες Εκτελωνιστές-Τελωνειακοί Αντιπρόσωποι), επισημαίνει ότι, η επικείμενη ψήφιση του Νόμου που αναφέρεται στην Άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και στην ρύθμιση του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου, παρίσταται ως αδήριτος ανάγκη, και μάλιστα, μετά από την παρέλευση μιας δεκαετίας από την ουσιαστική κατάργηση του Ν. 718/77, με τα μνημονιακά τερατουργήματα (βλ. Ν. 4093/12). Επιτέλους, η συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία προβαίνει σήμερα στην τακτοποίηση μιας σοβαρής εκκρεμότητος και νομοθετεί τις αναγκαίες διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν με επάρκεια τα θέματα που έχουν σχέση με το επάγγελμά μας, ώστε να εκσυγχρονισθεί το συνολικό πλαίσιο και να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών.
    Τονίζουμε, μάλιστα, ότι οι σχετικές διαδικασίες σύνταξης και επεξεργασίας των υπό ψήφιση διατάξεων, έλαβαν χώρα και υποστηρίχθηκαν σοβαρά από την αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία και συνέπεσαν χρονικά με την διακυβέρνηση της χώρας και από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελληνικής Βουλής.
    Ο Σύλλογός μας διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών του, επαγγελματιών Εκτελωνιστών-Τελωνειακών Αντιπροσώπων, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσους εργάσθηκαν για την διαμόρφωση, την ολοκλήρωση και εν τέλει την επικείμενη ψήφιση του Νομοσχεδίου για την «Άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης και ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου».
    Ευελπιστώντας, μάλιστα, ότι και οι αναγκαίες εξουσιοδοτικές και εφαρμοστικές διατάξεις που θα ακολουθήσουν την ψήφιση του σχεδίου νόμου από την Ελληνική Βουλή, θα επιλύουν κατά τον προσήκοντα τρόπο, όσα ζητήματα ή προβλήματα ενδεχομένως θα προκύψουν, είμαστε στην διάθεση των καθ’ ύλην αρμοδίων, προκειμένου να συνεισφέρουμε με την θετική εμπειρία μας στην όλη διαδικασία.