ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΑΣΚΗΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ – ΣΚΟΠΟΣ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΟΡΙΣΜΟΙ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος νόμου είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου ώστε να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών και των δασμολογικών ρυθμίσεων, καθώς και των ρυθμίσεων για την εμπορική πολιτική και την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, του περιβάλλοντος και των δημοσιονομικών συμφερόντων της χώρας και των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχυθούν η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια και η ασφάλεια δικαίου.

  • 29 Ιουνίου 2022, 18:11 | Σ.Ε.Τ.Α.Θ.

    Το κείμενο του Σχεδίου Νόμου στην παρούσα διαβούλευση, μας βρίσκει σύμφωνους επί της αρχής, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησής του και τελικά της προώθησής του προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

    Ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Τελωνιακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης εκφράζει την ικανοποίησή του προς όσους Πολιτικούς, Πολιτειακούς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες συνέβαλλαν στη διαμόρφωση ενός νομοθετήματος, που έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών επανατοποθετεί, στα πλαίσια και κατ’ εφαρμογή των σχετικών Κοινοτικών κι αντίστοιχων Εθνικών Διατάξεων, το ζήτημα της θεσμικής αντιμετώπισης των Τελωνειακών Αντιπροσώπων (πρώην Εκτελωνιστών).

    Ευελπιστούμε ότι μέσω της συνέχισης της συνεργασίας μας με τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες και με εργαλείο τις μελλοντικές εφαρμοστικές και ερμηνευτικές διατάξεις, αποφάσεις και εγκυκλίους, η νομοθετική αυτή αντιμετώπιση των Τελωνειακών Αντιπροσώπων να προσαρμοστεί ορθά, σύννομα και προβλεπτικά στις σύγχρονες κι εξελισσόμενες ανάγκες εξυπηρέτησης του διεθνούς εμπορίου, της πάταξης της λαθρεμπορίας και της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

    Θα επιθυμούσαμε, στα πλαίσια της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, την κατ’ άρθρο έκθεση των απόψεών μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και καλούμε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να ενστερνιστούν και να ενισχύσουν τη θεσμική θέση του επαγγέλματος του Τελωνειακού Αντιπροσώπου, μέσω της υπερψήφισης του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου.

  • 29 Ιουνίου 2022, 17:53 | OETE

    Το κείμενο του Σχεδίου Νόμου στην παρούσα διαβούλευση, μας βρίσκει σύμφωνους για να προωθηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
    Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, εκφράζει ικανοποίηση κι ευαρέσκεια προς όσους Πολιτικούς κι Υπηρεσιακούς Παράγοντες, συνέβαλλαν στη διαμόρφωση ενός νομοθετήματος που έστω και με καθυστέρηση επανατοποθετεί (στα πλαίσια και κατ΄εφαρμογή των σχετικών Κοινοτικών κι αντίστοιχων Εθνικών Διατάξεων), το ζήτημα της θεσμικής αντιμετώπισης των (πρώην Εκτελωνιστών)-Τελωνειακών Αντιπροσώπων και την προσαρμόζει σωστά, σύννομα και προβλεπτικά στις σύγχρονες κι εξελισσόμενες ανάγκες εξυπηρέτησης του Διεθνούς Εμπορίου και όχι μόνο.
    Καλούμε και παρακαλούμε όλες τις Πολιτικές Πτέρυγες της Βουλής, να ενστερνιστούν και να ενισχύσουν, μέσω της ψήφισης του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, την προστιθέμενη αξία που αποδίδεται στην (Εκτελωνιστική) παρεμβατικότητα και φερεγγυότητα των Τελ/κων Αντιπροσώπων, σήμερα αλλά και για τις επόμενες 10ετίες.
    Προσδοκούμε και οι αναγκαίες Εξουσιοδοτικές κι Εφαρμοστικές Διατάξεις που θα ακολουθήσουν την ψήφιση του Νόμου από την Ελληνική Βουλή, να είναι καθοριστικά διευκρινιστικές για την ομαλή εφαρμογή του.
    Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν, τα τελευταία 6 χρόνια, για να έχουμε μπροστά μας ένα σύγχρονο, ευέλικτο και στοιχειοθετημένο νομικό κείμενο.
    Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ είναι στην διάθεση των αρμοδίων, παραγόντων προκειμένου να συνεισφέρει θετικά στην όλη διαδικασία.

  • 29 Ιουνίου 2022, 14:56 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΛ/ΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

    Σχόλια Προέδρου κ. Γεωργίου Ζωγράφου.
    Ο ΣΥ.Ε.Τ.Α. συμφωνεί απολύτως με τα σχόλια της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την προώθηση στην Ολομέλεια κι επιψήφιση απο όλα τα Πολιτικά Κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, του Σχεδίου Νόμου που (πέραν των άλλων) αναφέρεται στη ρύθμιση του Επαγγέλματος των Τελωνειακών Αντιπροσώπων.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την οριστική διαμόρφωση του συγκεκριμένου νομοθετήματος, με πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, συστήθηκε και λειτούργησε, σε υψηλό επίπεδο, Επιτροπή που αποτελείτο απο αρμόδια κι εμπειρότατα στελέχη της Γεν.Δ/νσης Τελωνείων κι Εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών της Ελλάδας, των Επιμελητηρίων, της ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΥΝΔΔΕ&L.
    H Επιτροπή αυτή, μετά απο 2 χρόνια ενδελεχούς εξαντλητικής εργασίας, παρέδωσε στις αρμόδιες Υπηρεσιακές και Πολιτικές πλευρές, Πόρισμα στο οποίο αποτυπωνόταν (κατά γράμμα και κατά πνεύμα), το περιεχόμενο του παρόντος Σχεδίου Νόμου.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:Το κείμενο του προς ψήφιση Νομοθετήματος δεν απηχεί μόνο τις απόψεις των δύο ενδιαφερόμενων κι υπόχρεων πλευρών (δηλ.της Τελ/κης Υπηρεσίας και των Εκτελωνιστών-Τελ/κων Αντιπροσώπων) αλλά και ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των Εκπροσώπων του χώρου του Διεθνούς Εμπορίου.
    Για τη συνεργασία που είχα όλο αυτό το διάστημα με το Γραφείο του Υπουργού, κ.ΧΡ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ, του αρμόδιου Υφυπουργού, κ.Α.ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ.Γ.ΠΙΤΣΙΛΗ & του Γεν.Δ/ντη Τελωνείων & ΕΦΚ, κ.Κ.ΜΟΥΡΤΙΔΗ (κυρίως τα στελέχη της Δ/νσης Τελ/κων Διαδικασιών), εκφράζω με τον πλέον ειλικρινή τρόπο την προσωπική μου ικανοποίηση αλλά και την απέραντη ευαρέσκεια των Μελών και Στελεχων του Συνδέσμου Ελλήνων Τελωνειακών Αντιπροσώπων.
    Αντίστοιχες ευχαριστίες οφείλουμε και τις αποδίδουμε και στα αρμόδια Πολιτικά Στελέχη που στα πρώτα στάδια αυτού του έργου που σήμερα ολοκληρώνεται, (μεταξύ 2016-2019) έθεσαν γερά κι ουσιαστικά δημοσιονομικά θεμέλια.

  • Ο Σύλλογος Εκτελωνιστών-Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς-Αθηνών, (ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας και στην δύναμή του είναι εγγεγραμμένοι 1.150 επαγγελματίες Εκτελωνιστές-Τελωνειακοί Αντιπρόσωποι), επισημαίνει ότι, η επικείμενη ψήφιση του Νόμου που αναφέρεται στην Άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και στην ρύθμιση του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου, παρίσταται ως αδήριτος ανάγκη, και μάλιστα, μετά από την παρέλευση μιας δεκαετίας από την ουσιαστική κατάργηση του Ν. 718/77, με τα μνημονιακά τερατουργήματα (βλ. Ν. 4093/12). Επιτέλους, η συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία προβαίνει σήμερα στην τακτοποίηση μιας σοβαρής εκκρεμότητος και νομοθετεί τις αναγκαίες διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν με επάρκεια τα θέματα που έχουν σχέση με το επάγγελμά μας, ώστε να εκσυγχρονισθεί το συνολικό πλαίσιο και να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών.
    Τονίζουμε, μάλιστα, ότι οι σχετικές διαδικασίες σύνταξης και επεξεργασίας των υπό ψήφιση διατάξεων, έλαβαν χώρα και υποστηρίχθηκαν σοβαρά από την αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία και συνέπεσαν χρονικά με την διακυβέρνηση της χώρας και από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελληνικής Βουλής.
    Ο Σύλλογός μας διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών του, επαγγελματιών Εκτελωνιστών-Τελωνειακών Αντιπροσώπων, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσους εργάσθηκαν για την διαμόρφωση, την ολοκλήρωση και εν τέλει την επικείμενη ψήφιση του Νομοσχεδίου για την «Άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης και ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου».
    Ευελπιστώντας, μάλιστα, ότι και οι αναγκαίες εξουσιοδοτικές και εφαρμοστικές διατάξεις που θα ακολουθήσουν την ψήφιση του σχεδίου νόμου από την Ελληνική Βουλή, θα επιλύουν κατά τον προσήκοντα τρόπο, όσα ζητήματα ή προβλήματα ενδεχομένως θα προκύψουν, είμαστε στην διάθεση των καθ’ ύλην αρμοδίων, προκειμένου να συνεισφέρουμε με την θετική εμπειρία μας στην όλη διαδικασία.

  • 17 Ιουνίου 2022, 21:44 | Χρυσοβαλάντης

    Συγχαρητήρια για την αναβάθμιση των τελωνειακών αντιπροσώπων και την κατάργηση των εξετάσεων πιστοποίησης. Συμφωνώ στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Καλό θα είναι η πολιτεία να δώσει κίνητρα οικονομικά στους τελωνειακούς αντιπροσώπους με όφελος για το κράτος την πάταξη του λαθρεμπορίου ,του παρεμπορίου και τη διασφάλιση του εμπορικού δικαίου. Πάντα σε συνεργασία με τις δημόσιες τελωνειακές αρχές.