Άρθρο 11 Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων

 

1. Στη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων και Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργεί οργανική μονάδα επιπέδου διεύθυνσης με την ονομασία «Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων» (ΚεΜΚΕ), η οποία αποτελεί το μοναδικό επίσημο σημείο επαφής της χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με λοιπούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς για θέματα κρατικών ενισχύσεων.

2. Η ΚεMKE έχει ενδεικτικά τις εξής αρμοδιότητες:
α. Γνωμοδοτεί επί σχεδίων μέτρων ως προς την ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης και ως προς τη συμβατότητά τους με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων πριν τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 13.
β. Διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα SANI μέσω του οποίου:
βα. Κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδια μέτρων, εφόσον διαπιστώσει ότι πρέπει να αξιολογηθεί από αυτή η συμβατότητά τους ή χάριν ασφάλειας δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
ββ. Υπογράφει και υποβάλλει μέτρα ή σχέδια μέτρων για τα οποία δεν απαιτείται κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
γ. Συντονίζει τα θέματα κρατικών ενισχύσεων σε εθνικό επίπεδο μέσω του δικτύου των ΑΜΚΕ και μεριμνά για την τήρηση προθεσμιών που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
δ. Επιβλέπει και παρακολουθεί την πρόοδο των υποθέσεων κρατικών ενισχύσεων, ιδίως όσων βρίσκονται σε στάδιο εξέτασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή αφορούν στην ανάκτηση παράνομων και ασυμβίβαστων με την εσωτερική αγορά κρατικών ενισχύσεων, συντονίζει τις ενέργειες των αρμόδιων αρχών για την υλοποίηση των αποφάσεων ανάκτησης και ενημερώνει τους εμπλεκόμενους φορείς για τις απαιτούμενες ενέργειες.
ε. Συμμετέχει στη διαμόρφωση απαντήσεων των ελληνικών αρχών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα κρατικών ενισχύσεων και τις ελέγχει πριν την τελική αποστολή τους σε αυτή.
στ. Συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής των κρατικών ενισχύσεων.
ζ. Συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία και υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περιοδική έκθεση για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
η. Υπογράφει τις δαπάνες κρατικών ενισχύσεων που πραγματοποιήθηκαν κατ’ έτος και που οι ΑΜΚΕ καταχωρούν στο σύστημα SARI για μέτρα που έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα SANI.
θ. Συμμετέχει σε συμβουλευτικά όργανα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό των νέων κανόνων, ανακοινώσεων και διαδικασιών σε θέματα κρατικών ενισχύσεων.
ι. Παρέχει εκπαίδευση και τεχνογνωσία σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, καθώς και υποστηρικτικό υλικό για θέματα πολιτικής και διαδικασιών κρατικών ενισχύσεων.
ια. Είναι υπεύθυνη για την επιχειρησιακή λειτουργία του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΠΣΚΕ), σύμφωνα με τα άρθρο 15.
ιβ. Δημοσιοποιεί στο ΤΑΜ τα στοιχεία του άρθρου 18, τα οποία καταχωρίζονται σε αυτό από τις αρμόδιες ΑΜΚΕ.
ιγ. Παρέχει πρόσβαση στους χρήστες για τα συστήματα SANI, SARI και TAM, ως εθνικός διαχειριστής αυτών των συστημάτων.