Άρθρο 31 Διοικητικές κυρώσεις και λοιπά διοικητικά μέτρα (άρθρο 81 Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23)

1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τον παρόντα, προς τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/23 και προς τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται κατ΄ εξουσιοδότηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Λήψης Μέτρων Εξυγίανσης (Ε.Λ.Μ.Ε.), επιβάλλει στους παραβάτες διοικητικά μέτρα και κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 31 έως και 33.
2. Όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις ή άλλα διοικητικά μέτρα α) στο διοικητικό συμβούλιο, β) στα πρόσωπα που έχουν εξουσία διαχείρισης και εκπροσώπησης και σε ανώτατα διοικητικά στελέχη των κεντρικών αντισυμβαλλομένων, γ) στα εκκαθαριστικά μέλη, και δ) σε άλλα φυσικά πρόσωπα τα οποία φέρουν ευθύνη για την παράβαση.
3. Κατά την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και άλλων διοικητικών μέτρων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μεριμνά, ως αρμόδια αρχή και ως αρχή εξυγίανσης, για τον συντονισμό των ενεργειών της, όταν ασχολείται με διασυνοριακές υποθέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των διοικητικών κυρώσεων, σύμφωνα με τον ν. 4335/2015 (Α’ 87) ή τα λοιπά μέτρα, τα οποία εντάσσονται στην αρμοδιότητα της Ε.Λ.Μ.Ε..