ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΣΩΝ ΚΑΙ ΔΕΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΥΣΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Άρθρο 10 Διαχείριση χρηματικών ποσών

 

1. Όταν λαμβάνονται από αρμόδια αρχή της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 9 τα μέτρα:
α) της δέσμευσης ή απαγόρευσης κίνησης κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών μέσων που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, του ανοίγματος θυρίδων θησαυροφυλακίου και της κατάσχεσης του περιεχομένου αυτών ή και των μετρητών,
β) της δέσμευσης μετρητών ή τίτλων ή λοιπών άμεσα ρευστοποιήσιμων τίτλων από άλλες πηγές πλην των αναφερομένων στην περ. α του παρόντος,
η οικεία εισαγγελική ή δικαστική αρχή που επέβαλε τα ως άνω μέτρα, διατάσσει την παρακατάθεση των μετρητών, του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών ή των μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες, στο Τ.Π.Δ. υπέρ του Φορέα Διαχείρισης. Όταν διενεργείται δέσμευση ή κατάσχεση από αρμόδια αρχή της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 9 πλην της δικαστικής αρχής, η παρακατάθεση διατάσσεται υπέρ του Φορέα Διαχείρισης από την οικεία δικαστική ή εισαγγελική αρχή, η οποία επικυρώνει το μέτρο.
Για τη διαχείριση λοιπών ειδών που περιέχονται σε θυρίδες εφαρμόζονται κατά περίπτωση τα άρθρα 12, 13, 14 και 15.

2. Η απόφαση για παρακατάθεση μετρητών, υπολοίπου τραπεζικών λογαριασμών ή μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες, επιδίδεται στο πιστωτικό ίδρυμα όπου τηρείται ο τραπεζικός λογαριασμός ή η θυρίδα, στο Τ.Π.Δ., στον Φορέα Διαχείρισης για την ενημέρωση του Μητρώου, καθώς και στον δικαιούχο αυτών, χωρίς ο τελευταίος να δύναται να προσφύγει κατ’ αυτής.

3. Το πιστωτικό ίδρυμα παραδίδει στο Τ.Π.Δ. πιστοποιητικό περί των αξιώσεων επ΄αυτών, μαζί με τα σχετικά αποδεικτικά. Την ίδια υποχρέωση έχει και το Τ.Π.Δ., αποκλειστικά για τους καταθετικούς λογαριασμούς του εμπορικού του κλάδου και τις θυρίδες.

4. Όταν πρόκειται για συνάλλαγμα, η διαχείριση λαμβάνει χώρα, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13.

  • 24 Μαρτίου 2023, 16:35 | Viva Payment Services Single Member S.A.

    1) Για λόγους σαφήνειας, προτείνεται η φράση της παρ. 1 στoιχείο β. «του υπολοίπου των τραπεζικών λογ/μων» να αντικατασταθεί με την φράση «του υπολοίπου των λογαριασμών που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό».

    2)Στο αρ. 10 παρ. 2 προτείνεται η φράση «επιδίδεται στο πιστωτικό ίδρυμα όπου τηρείται ο τραπεζικός λογαριασμός» να αντικατασταθεί ως εξής «επιδίδεται στο πιστωτικό ίδρυμα ή στο χρηματοπιστωτικό οργανισμό που τηρείται ο λογαριασμός ..»
    Επίσης, προτείνεται να οριστεί ο χρόνος ενημέρωσης του καθ ου