Άρθρο 27 Υποχρεώσεις οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας – Προσθήκη άρθρου 15Γ Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

 

Στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α΄ 206) προστίθεται άρθρο 15Γ ως εξής:

«Άρθρο 15Γ

Υποχρεώσεις οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας

  1. Οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια στον τομέα των υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας, ανεξαρτήτως της καταστατικής έδρας τους ή του τόπου πραγματικής διοίκησής τους ή της ύπαρξης μόνιμης εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, και παρέχουν υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών («merchant acquiring»), παροχής τερματικών «POS», παρόχων εμπορικού δικτύου συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών και άλλων μηχανημάτων («POS Network Service Providers»), εκκαθάρισης συναλλαγών, καθώς και κάθε άλλη συναφή υπηρεσία, συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) των τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης «Electronic Funds Transfer at the point of sale» («τερματικά EFT/POS»), σύμφωνα με το άρθρο 15Β, περί υποχρεωτικής διασύνδεσης των τερματικών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων στο σημείο πώλησης ημεδαπής και αλλοδαπής με τη φορολογική διοίκηση.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να ορίζονται οι οντότητες της παρ. 1 που υποβάλλουν στην Aνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης με την Α.Α.Δ.Ε. των τερματικών «EFT/POS». Η δήλωση συμμόρφωσης δημοσιοποιείται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. και αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ή τη συνέχιση, κατά περίπτωση, της νόμιμης λειτουργίας στην Ελληνική Επικράτεια των σχετικών τερματικών «EFT/POS».
  3. Η παράλειψη υποβολής της δήλωσης συμμόρφωσης της παρ. 2 εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής της συνεπάγεται την παύση της νόμιμης λειτουργίας στην ελληνική επικράτεια των τερματικών «EFT/POS», που σχετίζονται με τις υπόχρεες στη δήλωση συμμόρφωσης οντότητες. Οι οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) που χρησιμοποιούν τερματικά «EFT/POS», για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις συμμόρφωσης, τα αντικαθιστούν με νομίμως λειτουργούντα τερματικά «EFT/POS», εντός της προθεσμίας που ορίζεται με την απόφαση της παρ. 4.
  4. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο, η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης συμμόρφωσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

 

  • 16 Αυγούστου 2023, 14:51 | X

    Θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχει κάποιο απευθείας κανάλι ενημέρωσης – επικοινωνίας και με τους ξένους παρόχους ηλεκτρονικών πληρωμών που διαθέτουν τα τερματικά POS τους στην Ελλάδα και οι οδηγίες της ΑΑΔΕ (πχ πρωτόκολλο επικοινωνίας διασύνδεσης μεταξύ POS και ταμειακών μηχανών) να υπάρχουν και στα Αγγλικά.

    Επίσης θα εξυπηρετούσε η δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών (IBAN) των ξένων παροχών όπως και τα POS τους, να μπορούν να τα δηλώνουν – διαγράφουν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο όταν ανοίγει το Ε3.

    Μιας αυτή τη στιγμή τα ξένα POS και IBAN δηλώνονται μόνο στους κωδικούς 040 και 041 του Ε3.

    Ένα POS μπορεί να χαλάσει. Άρα πρέπει ο επιχειρηματίας ή ο λογιστής του πρέπει να μπορεί να το διαγράψει (αφού χάλασε και δεν χρησιμοποιείται πλέον) και να δηλώσει το νέο POS ώστε να μην έχει πρόβλημα σε κάποιον έλεγχο.

    Τέλος πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θα δηλώνονται τα TID ή τα Serial Numbers των τερματικών POS.

  • 13 Αυγούστου 2023, 13:00 | Basiliy

    Congratulations