ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ  

Άρθρο 70

Αντικειμενικές προϋποθέσεις πτώχευσης – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 77 ν. 4738/2020

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 77 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί αντικειμενικών προϋποθέσεων για την κήρυξη πτώχευσης, τροποποιείται, ώστε το πτωχευτικό δικαστήριο να προσδιορίζει την ημερομηνία παύσης των πληρωμών και αν η περιουσία ή το εισόδημα του οφειλέτη δεν επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Πτώχευση κηρύσσεται εφόσον, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που τίθενται υπόψη του δικαστηρίου, πιθανολογείται ότι η περιουσία ή το εισόδημα του οφειλέτη, επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας. Άλλως, το δικαστήριο διατάσσει την καταχώριση του ονόματος ή της επωνυμίας, κατά περίπτωση, του οφειλέτη στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213 και προσδιορίζει την ημερομηνία της παύσης των πληρωμών κατά την παρ. 2 του άρθρου 81.».

 

Άρθρο 71

Διαδικασία πτώχευσης – Τροποποίηση άρθρου 78 ν. 4738/2020

Στην παρ. 2 του άρθρου 78 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί προσδιορισμού των μικρού αντικειμένου πτωχεύσεων, στο πρώτο εδάφιο προσδιορίζεται ότι η πλήρωση των κριτηρίων προσδιορισμού είναι σωρευτική, το δεύτερο εδάφιο καταργείται, το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 και η παρ. 6, περί διαδικασίας κλήτευσης του οφειλέτη στη συζήτηση της αίτησης πτώχευσης, τροποποιούνται, ώστε ο οφειλέτης να κλητεύεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στη γραμματεία του δικαστηρίου, και το άρθρο 78 διαμορφώνονται ως εξής

«Άρθρο 78

Αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο – Διαδικασία

  1. Με εξαίρεση τις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου στις οποίες εφαρμόζεται το Έκτο Μέρος του παρόντος Δεύτερου Βιβλίου, αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο είναι το Πολυμελές Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει το κέντρο των κύριων συμφερόντων του, ή, στην περίπτωση φυσικού προσώπου χωρίς εμπορική ιδιότητα, την κύρια κατοικία του, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία φορολογική δήλωση του οφειλέτη πριν από την κατάθεση αίτησης πτώχευσης.
  2. Μικρού αντικειμένου πτωχεύσεις ορίζονται αυτές στις οποίες ο οφειλέτης ικανοποιεί σωρευτικά και τα τρία (3) κριτήρια προσδιορισμού της πολύ μικρής οντότητας του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α` 251). Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, το κριτήριο που αφορά το ενεργητικό εφαρμόζεται στην περιουσία του προσώπου. Ως προς την ακίνητη περιουσία του προσώπου, η αξία αυτής προκύπτει κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11. Οι διαδικαστικές και άλλες παρεκκλίσεις της πτώχευσης μικρού αντικειμένου αναφέρονται στο Έκτο Μέρος του παρόντος Δεύτερου Βιβλίου, ενώ κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των υπολοίπων Μερών του Δεύτερου Βιβλίου.
  3. Κέντρο των κύριων συμφερόντων είναι ο τόπος, όπου ο οφειλέτης ασκεί συνήθως τη διοίκηση των συμφερόντων του και, συνεπώς, είναι αναγνωρίσιμος από τους τρίτους. Για τα νομικά πρόσωπα τεκμαίρεται, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, ότι κέντρο των κύριων συμφερόντων είναι ο τόπος της καταστατικής έδρας.
  4. Η υπόθεση εκδικάζεται όπως προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 130.
  5. Στη συζήτηση της αίτησης κλητεύεται ο οφειλέτης εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στη γραμματεία του δικαστηρίου, εφόσον αυτή υποβάλλεται από τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 79, άλλως η συζήτηση είναι απαράδεκτη. Αν ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.ΕΜ.Η.) δεν έχει διοίκηση, η κλήτευση λογίζεται νομίμως γενομένη αν γίνει στην τελευταία καταχωρημένη στο Γ.ΕΜ.Η. διεύθυνση του νομικού προσώπου, ή στην τελευταία γνωστή διεύθυνση σύμφωνα με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, ή αν δεν υπάρχει, ως αγνώστου διαμονής κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σε κάθε περίπτωση η κλήτευση καταχωρείται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Το δικαστήριο κατά τον προσδιορισμό της δικασίμου μπορεί να διατάξει την κλήτευση των σημαντικότερων μετόχων ή εταίρων, αν είναι γνωστοί. Τη διαδικασία της παρούσας μπορεί να εκκινήσουν και πιστωτές μέσω διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων, πριν από την εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για τα φυσικά πρόσωπα αγνώστου διαμονής.
  6. Το δικαστήριο μπορεί, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 748 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να διατάξει την κλήτευση ενός ή περισσότερων πιστωτών του οφειλέτη, ορίζοντας ταυτόχρονα και την προθεσμία της κλήτευσης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στη γραμματεία του δικαστηρίου, καθώς και την καταχώρησή της.».

 

Άρθρο 72

Δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση πτώχευσης – Τροποποίηση παρ. 6 και 7 άρθρου 79 ν. 4738/2020

Στις παρ. 6 και 7 του άρθρου 79 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί διαδικασίας κατάθεσης αίτησης πτώχευσης, προστίθενται δύο τελευταία εδάφια, και οι παρ. 6 και 7 διαμορφώνονται ως εξής:

«6. Με την αίτησή του ο οφειλέτης υποχρεούται να καταθέσει, με ποινή απαραδέκτου, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης για τα χρέη του προς το Δημόσιο και τις χρηματοοικονομικές του καταστάσεις για την τελευταία χρήση, για την οποία είναι διαθέσιμες, εφόσον έχει υποχρέωση να συντάσσει τέτοιες. Στην βεβαίωση αυτή πιστοποιείται ότι περιλαμβάνονται όλες οι βεβαιωμένες οφειλές του αιτούντα, ατομικές και από εκ του νόμου συνοφειλή, καθώς και τυχόν φορολογικές εκκρεμότητες αυτού. Σε περίπτωση αίτησης φυσικού ή νομικού προσώπου, το οποίο δεν δημοσιεύει χρηματοοικονομικές καταστάσεις, με την αίτηση κατατίθεται επί ποινή απαραδέκτου η τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος, η δήλωση στοιχείων ακινήτων, κατάσταση των πιστωτών του και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο οφειλέτης υπέχει ως προς τα παραπάνω δηλούμενα στοιχεία ευθύνη σύμφωνα με το άρθρο 952 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η αίτηση μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα έγγραφα που στηρίζουν τα παρεχόμενα από τον οφειλέτη στοιχεία, βεβαιωμένα ως προς την ακρίβεια του περιεχομένου τους από τον υπεύθυνο για τη διεύθυνση του λογιστηρίου, όπου υπάρχει, και από τον νόμιμο εκπρόσωπο του οφειλέτη, εφόσον η αίτηση αφορά νομικό πρόσωπο. Εφόσον η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας, τα έγγραφα μπορούν να υποβάλλονται σε ηλεκτρονικό αντίγραφο. Ως προς τα απαιτούμενα στοιχεία που ευρίσκονται σε βάσεις δεδομένων του δημόσιου τομέα ή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η αίτηση περιλαμβάνει συναίνεση πρόσβασης στα αρχεία αυτά για κάθε πρόσωπο με έννομο συμφέρον καθώς και συναίνεση για άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του ν.δ. 1059/1971 (Α΄ 270), καθώς και του φορολογικού απορρήτου. Την ίδια συναίνεση πρόσβασης σε κάθε πρόσωπο με έννομο συμφέρον παρέχει ο οφειλέτης και ως προς κατατεθέντα συνοδευτικά έγγραφα. Σφάλματα στα έγγραφα που κατατίθενται με την αίτηση δεν την καθιστούν απαράδεκτη. Το δικαστήριο δύναται να συμπεριλάβει οφειλές στην απόφασή του, που ανακύπτουν βάσει στοιχείων στο πλαίσιο της συζήτησης της αίτησης.

  1. Η αίτηση και το σύνολο των συνοδευτικών εγγράφων δημοσιεύονται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213. Η αίτηση πτώχευσης επέχει θέση αιτήματος στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας για αυτεπάγγελτη αναζήτηση και ανάκτηση στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής διοίκησης και των χρηματοδοτικών φορέων. Η αυτόματη άντληση των παραπάνω στοιχείων και εγγράφων της παρούσας από τις βάσεις δεδομένων του δημοσίου τομέα και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η εκτύπωση των στοιχείων και εγγράφων αυτών επέχει θέση βεβαίωσης για τις οφειλές και τα λοιπά στοιχεία που αντλούνται.».

 

Άρθρο 73

Περιεχόμενο της απόφασης πτώχευσης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 81 ν. 4738/2020

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 81 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί των στοιχείων που περιλαμβάνει η απόφαση που κάνει δεκτή την αίτηση πτώχευσης του οφειλέτη, τροποποιείται, ώστε η συνοπτική αιτιολογία να αναφέρει τουλάχιστον την πλήρωση των υποκειμενικών και αντικειμενικών προϋποθέσεων κήρυξης της πτώχευσης των άρθρων 76 και 77 του ως άνω νόμου, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Επί πτώχευσης που κηρύσσεται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και εφόσον δεν ασκηθεί παρέμβαση, η απόφαση που κάνει δεκτή την αίτηση περιέχει συνοπτική μόνο αιτιολογία, αναφέροντας τουλάχιστον την πλήρωση των υποκειμενικών και αντικειμενικών προϋποθέσεων κήρυξης της πτώχευσης των άρθρων 76 και 77. Στην απόφαση προσδιορίζεται και η ημέρα παύσης των πληρωμών η οποία τεκμαίρεται ότι είναι η τριακοστή ημερολογιακή ημέρα που προηγείται της υποβολής της αίτησης πτώχευσης ή, σε περίπτωση κήρυξης της πτώχευσης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 77, η ημέρα υποβολής της αίτησης πτώχευσης. Σε περίπτωση όμως που πιθανολογείται από τα διαθέσιμα στοιχεία ότι ο οφειλέτης περιήλθε σε αδυναμία εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών του υποχρεώσεων κατά τρόπο γενικό και μόνιμο σε προγενέστερη ημερομηνία, το δικαστήριο ορίζει την προγενέστερη αυτή ημερομηνία ως ημέρα παύσης πληρωμών, η οποία δεν μπορεί να απέχει πέραν της διετίας από την ημερομηνία κήρυξης της πτώχευσης ή, σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη, πέραν του έτους πριν το θάνατο.».

 

Άρθρο 74

Πτωχευτική περιουσία – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 92 ν. 4738/2020

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 92 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί υπαγωγής στην πτωχευτική περιουσία μέρους του εισοδήματος του οφειλέτη, διορθώνεται η παραπομπή στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190), και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Σε περίπτωση οφειλέτη φυσικού προσώπου, με την επιφύλαξη των παρ. 3 και 5, από την κήρυξη της πτώχευσης μέχρι την απαλλαγή του οφειλέτη, στην πτωχευτική περιουσία ανήκει το μέρος του ετησίου εισοδήματός του, αφού αφαιρεθούν οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, που υπερβαίνει το ποσό των ετήσιων ευλόγων δαπανών διαβίωσης ή το δωδεκαπλάσιο του ακατάσχετου κατά την παρ. 2 του άρθρου 33 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, όποιο είναι υψηλότερο εκ των δύο. Εντός τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας αναγγελίας των απαιτήσεων κατά το άρθρο 153, ο σύνδικος υποβάλλει στον εισηγητή, με κοινοποίηση στον οφειλέτη, σχέδιο περιοδικών πληρωμών για την εφαρμογή της παρούσας. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση, ο οφειλέτης μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του επί του σχεδίου περιοδικών πληρωμών, καταθέτοντας σημείωμα. Ο εισηγητής, με αιτιολογημένη διάταξή του, αποφασίζει περί της αποδοχής ή μη, εν όλω ή εν μέρει, του σχεδίου περιοδικών πληρωμών. Εγκεκριμένο σχέδιο πληρωμών εφαρμόζεται αναδρομικά από την ημερομηνία κήρυξης της πτώχευσης».

 

Άρθρο 75

Ρυθμίσεις για τους ενέγγυους πιστωτές – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 101 ν. 4738/2020

Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 101 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί της περιόδου ισχύος άρσης της αναστολής κατάσχεσης από ενέγγυο πιστωτή, η παραπομπή στην «παρ. 3» διορθώνεται, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Η αναστολή των ατομικών διώξεων του άρθρου 100 δεν ισχύει ως προς τους ενέγγυους πιστωτές σχετικά με τα ανωτέρω υπέγγυα στοιχεία της πτωχευτικής περιουσίας για διάστημα εννέα (9) μηνών από την κήρυξη της πτώχευσης, με την παρέλευση των οποίων η αναστολή επεκτείνεται και στις ατομικές διώξεις των ενέγγυων πιστωτών. Κατ’ εξαίρεση, αναστέλλονται οι ατομικές διώξεις των ενέγγυων πιστωτών στην περίπτωση που στην απόφαση του άρθρου 81 προβλέπεται η εκποίηση του ενεργητικού της επιχείρησης ως λειτουργικού συνόλου ή των επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής και το περιουσιακό στοιχείο επί του οποίου έχει παραχωρηθεί ασφάλεια αποτελεί μέρος του υπό εκποίηση περιουσιακού συνόλου. Στην τελευταία περίπτωση, εφόσον η διαδικασία εκποίησης του ενεργητικού της επιχείρησης ως λειτουργικού συνόλου ή των επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής περατωθεί για τους λόγους που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 159 ή στην παρ. 1 του άρθρου 161, οι ενέγγυοι πιστωτές ανακτούν τις ατομικές τους διώξεις για διάστημα εννέα (9) μηνών από την κατά τα ως άνω περάτωση της διαδικασίας, με την παρέλευση των οποίων η αναστολή διώξεων επεκτείνεται και στις ατομικές διώξεις αυτών. Σε περίπτωση κατάσχεσης από ενέγγυο πιστωτή, η άρση της αναστολής, σύμφωνα με την παρούσα, ισχύει μέχρι την πώληση του υπέγγυου στοιχείου μέσω πλειστηριασμού ή μέχρι την ανατροπή της κατάσχεσης.».

 

Άρθρο 76

Γενικές διατάξεις για την κατ’ ιδίαν εκποίηση – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 162 ν. 4738/2020

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 162 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί της εκποίησης από κοινού περισσότερων ακινήτων, τροποποιείται, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα της από κοινού εκποίησης ακινήτων που για νομικούς ή πραγματικούς λόγους πρέπει να εκποιηθούν ως ενιαίο σύνολο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου εφαρμόζονται στην εκποίηση ακινήτων, πλοίων και αεροσκαφών του οφειλέτη, ανεξαρτήτως αξίας, καθώς και στην εκποίηση κινητών ή ομάδων κινητών του οφειλέτη, η αξία καθενός από τα οποία είναι τουλάχιστον ίση με πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, σύμφωνα με τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών της παρ. 4. Σε περίπτωση ακινήτων, στα οποία έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές ή τουριστικές επιχειρήσεις ή άλλες παραγωγικές μονάδες που διαθέτουν εξοπλισμό και αποτελούν οικονομικό σύνολο, τα ακίνητα μπορούν να εκποιούνται μαζί με τα παραρτήματά τους. Αν περισσότερα ακίνητα παρουσιάζουν λειτουργική ενότητα για την εξυπηρέτηση της επιχείρησης ή της παραγωγικής μονάδας που έχει εγκατασταθεί σε ένα από αυτά ή για νομικούς ή πραγματικούς λόγους πρέπει να εκποιηθούν ως ενιαίο σύνολο, μπορούν να εκποιούνται από κοινού.».

 

Άρθρο 77

Διαδικασία εκποίησης κινητών μικρής αξίας – Τροποποίηση άρθρου 165 ν. 4738/2020

Στο άρθρο 165 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί της διαδικασίας εκποίησης κινητών μικρής αξίας, η φράση «σύμφωνα με τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών της παρ. 4 του άρθρου 162» αντικαθίσταται από τη φράση «σύμφωνα με εκτίμηση του συνδίκου για την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εισηγητή» τροποποιείται, και το άρθρο 165 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 165

Διαδικασία εκποίησης κινητών μικρής αξίας

Τα κινητά του οφειλέτη αξίας μικρότερης από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση του συνδίκου για την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εισηγητή, εκποιούνται ως μία ή περισσότερες ομάδες πραγμάτων, όπως προβλέπεται στα άρθρα 162 έως και 164.».

 

Άρθρο 78

Φορολογικές ρυθμίσεις για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης – Προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 170 ν. 4738/2020

Στο άρθρο 170 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί φορολογικών και διοικητικών διευκολύνσεων, προστίθεται παρ. 9 ως εξής:

 

«9. Με την επιφύλαξη του παρόντος, το άρθρο 31 του ν. 2778/1999 (Α΄ 295), καθώς και η εξαίρεση της περ. ζ) της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 (Α΄ 330) εφαρμόζονται αναλογικά στην περίπτωση του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 217 του παρόντος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης.».

 

Άρθρο 79

Άσκηση παρέμβασης από οφειλέτη κατά της αίτησης πτώχευσης μικρού αντικειμένου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 173 ν. 4738/2020

Στην παρ. 1 του άρθρου 173 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί της διαδικασίας υποβολής της αίτησης πτώχευσης μικρού αντικειμένου, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας, στο οποίο και δημοσιοποιείται για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών. Εφόσον, η αίτηση υποβάλλεται από τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 79, κοινοποιείται στον οφειλέτη εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσιοποίησή της κατά το πρώτο εδάφιο, άλλως δεν επέρχονται οι συνέπειες από την υποβολή της. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης δύναται να ασκήσει παρέμβαση κατά της αίτησης. Σε περίπτωση που εντός του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου δεν υποβληθεί παρέμβαση κατά της αίτησης ή υποβληθεί παρέμβαση που αφορά μόνο στον διορισμό συνδίκου, η αίτηση γίνεται δεκτή με μόνη τη διαπίστωση παρέλευσης του χρονικού διαστήματος από το πτωχευτικό δικαστήριο. Με την ίδια απόφαση ορίζεται από το πτωχευτικό δικαστήριο ο εισηγητής. Ο εισηγητής διορίζει τον σύνδικο, εφόσον δεν προσδιορίζεται στην αίτηση, εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις καταχώρισης του άρθρου 178».

 

Άρθρο 80

Συνοδευτικά στοιχεία αίτησης πτώχευσης μικρού αντικειμένου – Τροποποίηση άρθρου 174 ν. 4738/2020

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 174 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί του περιεχομένου της αίτησης πτώχευσης, τροποποιείται, ώστε η αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου να συνοδεύεται και από κτηματολογικό φύλλο ή πιστοποιητικό βαρών των ακινήτων του οφειλέτη, στην παρ. 3 προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο και τρίτο, προστίθεται παρ. 5, και το άρθρο 174 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 174

Περιεχόμενο της αίτησης πτώχευσης

  1. Με την αίτησή του ο οφειλέτης υποχρεούται να καταθέσει, με ποινή απαραδέκτου, τις οικονομικές του καταστάσεις, εφόσον υπάρχουν, για την τελευταία χρήση για την οποία είναι διαθέσιμες.
  2. Σε περίπτωση αίτησης φυσικού ή νομικού προσώπου που δεν δημοσιεύει χρηματοοικονομικές καταστάσεις, με την αίτηση κατατίθεται επί ποινή απαραδέκτου η τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος, η δήλωση στοιχείων ακινήτων και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η αίτηση συνοδεύεται από κατάσταση του συνόλου των πιστωτών του, βεβαίωση της αρμόδιας οικονομικής υπηρεσίας για τα χρέη του οφειλέτη προς το Δημόσιο και κτηματολογικό φύλλο ή πιστοποιητικό βαρών των ακινήτων του οφειλέτη. Η αίτηση μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα έγγραφα που υποστηρίζουν τα παρεχόμενα από τον οφειλέτη στοιχεία.
  3. Ο οφειλέτης υπέχει ως προς τα παραπάνω δηλούμενα στοιχεία ευθύνη σύμφωνα με το άρθρο 952 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σφάλματα στα έγγραφα που κατατίθενται με την αίτηση δεν την καθιστούν απαράδεκτη. Το δε δικαστήριο δύναται να συμπεριλάβει οφειλές στην απόφασή του που ανακύπτουν βάσει στοιχείων στο πλαίσιο της συζήτησης της αίτησης.
  4. Τα έγγραφα υποβάλλονται σε ηλεκτρονικό αντίγραφο. Η αίτηση περιλαμβάνει συναίνεση πρόσβασης στα στοιχεία και στα συνοδευτικά έγγραφα που βρίσκονται σε βάσεις δεδομένων του δημόσιου τομέα ή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
  5. Η αίτηση πτώχευσης επέχει θέση αιτήματος στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας για αυτεπάγγελτη αναζήτηση και ανάκτηση στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής διοίκησης και των χρηματοδοτικών φορέων. Η αυτόματη άντληση των παραπάνω στοιχείων και εγγράφων της παρούσας από τις βάσεις δεδομένων του δημοσίου τομέα και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η εκτύπωση των στοιχείων και εγγράφων αυτών επέχει θέση βεβαίωσης για τις οφειλές και τα λοιπά στοιχεία που αντλούνται.».

 

Άρθρο 81

Δικονομικές ρυθμίσεις – Τροποποίηση παρ. 2 και αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 177 ν. 4738/2020

  1. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 και η παρ. 3 του άρθρου 177 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί της άσκησης παρέμβασης και της κατάθεσης προτάσεων, αντίστοιχα, αντικαθίστανται, και οι παρ. 2 και 3 διαμορφώνονται ως εξής:

«2. Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Εφόσον υποβληθούν εμπρόθεσμα κύριες παρεμβάσεις, αντίγραφα των διαδικαστικών εγγράφων κατατίθενται σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονικά στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, με μέριμνα του επιμελέστερου των διαδίκων. Αντίγραφο της παρέμβασης επιδίδεται από τον παρεμβαίνοντα, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, στα λοιπά διάδικα μέρη.

  1. Εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσιοποίηση της αίτησης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας, τα διάδικα μέρη καταθέτουν ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου τις προτάσεις τους και το σύνολο των αποδεικτικών τους εγγράφων.».

 

Άρθρο 82

Καταχώριση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 178 ν. 4738/2020

Η παρ. 1 του άρθρου 178 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί ανεπάρκειας των μη βεβαρυμμένων στοιχείων του οφειλέτη, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Αν με τα στοιχεία στα οποία παρέχεται πρόσβαση μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας, πιθανολογείται ότι τα μη βεβαρυμμένα στοιχεία της περιουσίας του οφειλέτη δεν επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας και τα ετήσια εισοδήματα του οφειλέτη, δεν υπερβαίνουν το ποσό των ετήσιων ευλόγων δαπανών διαβίωσης ή αν είναι υψηλότερο, το δωδεκαπλάσιο του ακατάσχετου της παρ. 2 του άρθρου 33 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ν. 4987/2022, Α’ 190), δεν διορίζεται σύνδικος και το δικαστήριο διατάσσει την καταχώριση του ονόματος ή της επωνυμίας του οφειλέτη στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213, προσδιορίζει την ημερομηνία της παύσης των πληρωμών και επέρχονται οι συνέπειες της καταχώρισης της παρ. 4 του άρθρου 77. Την ανεπάρκεια της παρούσας μπορεί να αποδείξει με παρέμβασή του και ο πιστωτής.».

 

Άρθρο 83

Διαδικασία σφράγισης πτωχευτικής περιουσίας – Τροποποίηση άρθρου 179 ν. 4738/2020

Το άρθρο 179 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί σφράγισης της πτωχευτικής περιουσίας, τροποποιείται, ώστε να παραλειφθεί ο προσδιορισμός της ημέρας παύσης των πληρωμών από μέρους του εισηγητή, και το άρθρο 179 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 179

Σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας

Με την επιφύλαξη του άρθρου 178, σε κάθε άλλη περίπτωση πτώχευσης μικρού αντικειμένου, εφόσον γίνει αποδεκτή αίτηση πτώχευσης, ο εισηγητής διατάσσει τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας.».

 

Άρθρο 84

Αιτιολογημένη απόφαση εισηγητή για τις ανακοπές κατά του πίνακα κατάταξης – Τροποποίηση άρθρου 181 ν. 4738/2020

Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 181 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί αναγγελιών και επαληθεύσεων των πιστώσεων, οι λέξεις «του άρθρου 156» αντικαθίστανται από τη φράση «που αφορούν την επαλήθευση και το περιεχόμενο του πίνακα πτωχευτικών πιστωμάτων του άρθρου 156, καθώς και την κατάταξη», και το άρθρο 181 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 181

Αναγγελίες και επαληθεύσεις των πιστώσεων

Οι αναγγελίες και επαληθεύσεις των πιστώσεων γίνονται σύμφωνα με το Τέταρτο Μέρος του Δεύτερου Βιβλίου. Ο εισηγητής, αφού ακούσει τους ενδιαφερομένους, αποφαίνεται με αιτιολογημένη διάταξή του για τις ανακοπές κατά του πίνακα κατάταξης των πιστωτών που αφορούν την επαλήθευση και το περιεχόμενο του πίνακα πτωχευτικών πιστωμάτων του άρθρου 156, καθώς και την κατάταξη. Κατά της πράξης αυτής του εισηγητή επιτρέπεται, εντός δέκα (10) ημερών, προσφυγή ενώπιον του πτωχευτικού δικαστηρίου, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα.».

 

Άρθρο 85

Εκποίηση πραγμάτων που υπόκεινται σε φθορά – Τροποποίηση άρθρου 183 ν. 4738/2020

Στο άρθρο 183 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί εκποίησης πραγμάτων που υπόκεινται σε φθορά, προστίθεται δεύτερο εδάφιο, και το άρθρο 183 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 183

Εκποίηση πραγμάτων που υπόκεινται σε φθορά

Η εκποίηση πραγμάτων του άρθρου 140 πραγματοποιείται από τον σύνδικο χωρίς την άδεια του εισηγητή. Κατόπιν αιτήματος του συνδίκου προς τον εισηγητή, δύναται να γίνει από τον σύνδικο ελεύθερη εκποίηση για τα πράγματα του άρθρου 140, εφόσον ο εισηγητής χορηγήσει σχετική άδεια.».

 

Άρθρο 86

Ειδικές προβλέψεις για την εκπροσώπηση και παράσταση ενώπιον δικαστηρίου – Τροποποίηση άρθρου 185 ν. 4738/2020

Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 185 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί ειδικών προβλέψεων, αφαιρείται η παραπομπή στην παρ. 1 του άρθρου 133, και το άρθρο 185 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 185

Ειδικές προβλέψεις

Τα άρθρα 146, 148, 150 και 151 δεν εφαρμόζονται στις διαδικασίες του παρόντος. Σε περίπτωση που απαιτείται η εκπροσώπηση και παράσταση ενώπιον δικαστηρίου, ο σύνδικος μπορεί να αναθέτει τη σχετική εντολή σε δικηγόρο, μετά από σύμφωνη γνώμη του εισηγητή, ο οποίος καθορίζει και την αμοιβή του, κατ’ εύλογη κρίση, με αιτιολογημένη διάταξή του, κατά της οποίας δεν επιτρέπεται προσφυγή στο πτωχευτικό δικαστήριο.».

 

Άρθρο 87

Απαλλαγή πτωχού από οφειλές με πράξη εισηγητή δικαστή – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 192 ν. 4738/2020

Στο άρθρο 192 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί απαλλαγής του οφειλέτη, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Μετά το πέρας της προθεσμίας απαλλαγής, ο εισηγητής δικαστής, κατόπιν αίτησής του πτωχού, αφού λάβει έκθεση του συνδίκου για το ύψος των οφειλών που έχουν επαληθευθεί κατά την πτωχευτική διαδικασία και για το ύψος της αξίας των ακινήτων και λοιπών πάγιων περιουσιακών στοιχείων του πτωχού, και εφόσον δεν εκκρεμεί προσφυγή του άρθρου 193, εκδίδει πράξη με την οποία διαπιστώνει την επέλευση της απαλλαγής του πτωχού από τις οφειλές του, κατά το παρόν Κεφάλαιο.».

 

Άρθρο 88

Προσφυγή κατά της απαλλαγής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 193 ν. 4738/2020

Στην παρ. 2 του άρθρου 193 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί άσκησης προσφυγής κατά της απαλλαγής του οφειλέτη, προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Σε περίπτωση προσφυγής, το πτωχευτικό δικαστήριο, ύστερα από σχετική έκθεση του εισηγητή, στην οποία καταχωρούνται και οι τυχόν παρατηρήσεις του οφειλέτη και των πιστωτών, και αφού ακούσει τον σύνδικο, αποφασίζει περί της απαλλαγής. Αν το πτωχευτικό δικαστήριο κρίνει ότι δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής, δύναται με αιτιολογημένη απόφασή του, να θέσει προθεσμία στον οφειλέτη για την ικανοποίησή τους, να περιορίσει την απαλλαγή ως προς ορισμένα μόνο χρέη ή να ορίσει εξαιρετικά μεγαλύτερη προθεσμία απαλλαγής, παρέχοντας σε κάθε περίπτωση δέουσα αιτιολόγηση τυχόν παρεκκλίσεων από την προβλεπόμενη προθεσμία γενικής απαλλαγής της παρ. 1 του άρθρου 192. Στο πτωχευτικό δικαστήριο ασκείται παραδεκτά και η προσφυγή κατά της απαλλαγής ως προς ορισμένο χρέος, εφόσον ο προσφεύγων επικαλείται έννομο συμφέρον.».

 

Άρθρο 89

Απαλλαγές οφειλέτη και εκπροσώπων νομικού προσώπου – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 194, τροποποίηση παρ. 1, προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 195, προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 263 ν. 4738/2020

  1. Η παρ. 1 του άρθρου 194 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί απαλλαγής του οφειλέτη, αντικαθίσταται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, οφειλές από δόλο ή βαριά αμέλεια που προκάλεσε θάνατο ή σωματική βλάβη προσώπου, οφειλές από τα αδικήματα του ν. 4557/2018 (Α΄ 139), πλην του βασικού αδικήματος της περ. κ) του άρθρου 4 του ν. 4557/2018, και οφειλές διατροφής. Σε περίπτωση χρεών προς το Δημόσιο, κρίσιμος χρόνος, είναι ο χρόνος στον οποίο ανάγεται η υποχρέωση και όχι ο χρόνος δημιουργίας του νόμιμου τίτλου.».

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 195 του ν. 4738/2020, περί απαλλαγής οφειλών εκπροσώπων νομικών προσώπων, προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, στο τελευταίο εδάφιο, διαγράφεται η φράση «σε περίπτωση καταχώρησης της παρ. 4 του άρθρου 77, κατά περίπτωση», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Φυσικό πρόσωπο που εκ του νόμου έχει αλληλέγγυα ευθύνη λόγω της εκπροσωπευτικής ή διοικητικής του σχέσης με οφειλέτη νομικό πρόσωπο, απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για οφειλές του οφειλέτη, που προέκυψαν εντός της ύποπτης περιόδου ή και εντός των τριάντα έξι (36) μηνών που προηγήθηκαν της ύποπτης περιόδου, με την πάροδο τριάντα έξι (36) μηνών από την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, ή είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώρηση της παρ. 4 του άρθρου 77, όποιο από τα δύο προηγηθεί χρονικά, εκτός αν εντός της παραπάνω προθεσμίας υποβληθεί προσφυγή οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον κατά της απαλλαγής του. Σε περίπτωση χρεών προς το Δημόσιο, κρίσιμος χρόνος είναι ο χρόνος στον οποίο ανάγεται η υποχρέωση και όχι ο χρόνος δημιουργίας του νόμιμου τίτλου. Ως ύποπτη περίοδος νοείται η οριζόμενη στο άρθρο 116 ή η τεκμαιρόμενη ύποπτη περίοδος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 81.».

  1. Στο άρθρο 195 του ν. 4738/2020 προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Φυσικό πρόσωπο που εκ του νόμου έχει αλληλέγγυα ευθύνη λόγω της εκπροσωπευτικής ή διοικητικής του σχέσης με οφειλέτη νομικό πρόσωπο, απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για οφειλές του οφειλέτη, που προέκυψαν εντός τριάντα έξι (36) μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής του οφειλέτη νομικού προσώπου στη διαδικασία έκτακτης ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68 έως και 77 του ν. 4307/2014 (Α΄ 246), με την πάροδο τριάντα έξι (36) μηνών από την υποβολή της αίτησης των άρθρων 68 έως και 77 του ν. 4307/2014 ή είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την αποδοχή της ως άνω αίτησης, όποιο από τα δύο προηγηθεί χρονικά, εκτός εάν εντός της παραπάνω προθεσμίας υποβληθεί προσφυγή οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον κατά της απαλλαγής του.»

  1. Στο άρθρο 263 του ν. 4738/2020 προστίθεται παρ. 7 ως εξής:

«7. Η παρ. 3 του άρθρου 195 εφαρμόζεται και για την απαλλαγή των εκπροσώπων νομικού προσώπου για οφειλές νομικού προσώπου, του οποίου η αίτηση για υπαγωγή σε ειδική διαχείριση ή η υπαγωγή σε ειδική διαχείριση προηγήθηκε της θέσης σε ισχύ της παρούσας. Αν η προθεσμία που αφορά στην απαλλαγή των εκπροσώπων της παρ. 3 του άρθρου 195 λήξει οποτεδήποτε πριν τις 31.12.2023, η απαλλαγή επέρχεται την 1η.1.2024 και τυχόν προσφυγή μπορεί να ασκηθεί μέχρι τις 31.12.2023.».

 

Άρθρο 90

Μεταβίβαση κύριας κατοικίας στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης – Τροποποίηση άρθρου 219, παρ. 2 άρθρου 222, παρ. 3 άρθρου 225 ν. 4738/2020

  1. Στο άρθρο 219 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί μεταβίβασης της κύριας κατοικίας του οφειλέτη στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο τέλος της περ. α) της παρ. 1 προστίθενται τέσσερα νέα εδάφια, β) στην παρ. 4 βα) στην περ. α επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και προστίθεται δεύτερο εδάφιο, ββ) το δεύτερο εδάφιο της περ. β) αντικαθίσταται, γ) στην παρ. 5 γα) στο πρώτο εδάφιο τίθεται ποσοστό για το τίμημα της μεταβίβασης σε σχέση με την εμπορική αξία, επί της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, γβ) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, και το άρθρο 219 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 219

Μεταβίβαση κύριας κατοικίας στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης

  1. α) Σε περίπτωση που ευάλωτος οφειλέτης κηρυχθεί σε πτώχευση, ή σε περίπτωση που σε βάρος της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση από ενυπόθηκο ή προσημειούχο πιστωτή, ο ευάλωτος οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας του σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης. Το αίτημα περιλαμβάνει και τη χορήγηση συναίνεσης από τον ευάλωτο οφειλέτη στη διενέργεια αυτοψίας της κύριας κατοικίας του, εκ μέρους πιστοποιημένου εκτιμητή που ορίζεται από τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, στο πλαίσιο της αποτίμησης που προβλέπεται στην παρ. 5. Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης απορρίπτει το αίτημα για την απόκτηση της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, εφόσον η έκθεση αυτοψίας του μηχανικού διαπιστώνει την ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετων χρήσεων στη συγκεκριμένη κύρια κατοικία, οι οποίες οδηγούν σε απαγόρευση μεταβίβασης και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν, ή για την τακτοποίησή τους απαιτείται η συναίνεση συγκυρίων εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία. Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ευθύνεται αντικειμενικά έναντι του ευάλωτου οφειλέτη για κάθε σφάλμα του μηχανικού κατά τη σύνταξη της προαναφερθείσας έκθεσης αυτοψίας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της απόκτησης της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη από τον φορέα.

Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης απαλλάσσεται επίσης από την υποχρέωση απόκτησης της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, εφόσον ο μηχανικός εμποδίστηκε να εισέλθει στην κύρια κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη και να διενεργήσει σε αυτήν αυτοψία σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 225.

β) Σε περίπτωση που το αίτημα υποβάλλεται λόγω πτώχευσης του δικαιούχου, το τίμημα για τη μεταβίβαση του ακινήτου στο φορέα αποδίδεται από τον φορέα στον σύνδικο για τη διανομή στους πιστωτές, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος νόμου.

γ) Σε περίπτωση που το αίτημα υποβάλλεται λόγω επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης, το τίμημα της μεταβίβασης του ακινήτου στο φορέα αποδίδεται από τον φορέα στον υπάλληλο του πλειστηριασμού.

δ) Τα πάσης φύσης έξοδα μεταβίβασης καταβάλλονται από τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και παρακρατούνται από το τίμημα μεταβίβασης.

  1. Σε περίπτωση που η κύρια κατοικία ανήκει στον ευάλωτο οφειλέτη μόνο ως προς ιδανικό μερίδιο ή αν ο ευάλωτος είναι ψιλός κύριος ή επικαρπωτής, η άσκηση του δικαιώματος του παρόντος προϋποθέτει τη σύμπραξη όλων των συνιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένων των ψιλών κυρίων και επικαρπωτών.
  2. Ειδικότερα, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του παρόντος, ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης αποκτά το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του ευάλωτου, υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι οι λοιποί συγκύριοι ή, κατά περίπτωση, ο ψιλός κύριος ή επικαρπωτής αποδέχονται τη μίσθωση του ακινήτου από τον ευάλωτο, υπό τους όρους που καθορίζει ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης, και παραιτούνται ρητά από οποιοδήποτε δικαίωμα επί του μισθώματος ή από τη δυνατότητα να προσβάλουν τη μίσθωση για οποιοδήποτε λόγο μέχρι τη συμβατική λήξη της. Η αποδοχή της παρούσας δεσμεύει και τους διαδόχους τους ανεξαρτήτως αιτίας.
  3. α) Για τη μεταβίβαση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος επί της κύριας κατοικίας, ο ευάλωτος οφειλέτης υποβάλλει στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης τα στοιχεία ταυτότητάς του, το κατασχετήριο ή τα στοιχεία της απόφασης που κηρύσσει την πτώχευσή του, τους τίτλους ιδιοκτησίας που κατέχει και τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Ο φορέας επιβεβαιώνει τους τίτλους ιδιοκτησίας του δικαιούχου ως προϋπόθεση της αιτούμενης μεταβίβασης.

β) Αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές εφόσον απέχουν περισσότερο από εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία του κατασχετηρίου εγγράφου ή της δημοσίευσης της απόφασης που κηρύσσει τον ευάλωτο οφειλέτη σε πτώχευση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213. Κατά παρέκκλιση του χρονικού περιορισμού του πρώτου εδαφίου, για διάστημα έξι (6) μηνών από τη σύσταση του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, ο ευάλωτος οφειλέτης δύναται να υποβάλει αίτηση οποτεδήποτε υπό τους εξής όρους:

βα) αν εις βάρος του οφειλέτη έχει κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, δεν επίκειται πλειστηριασμός του ακινήτου εντός των επόμενων δύο (2) μηνών από την ημερομηνία της αίτησης, ή

ββ) αν ο οφειλέτης έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του ευάλωτου οφειλέτη, επί της κύριας κατοικίας, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της πτωχευτικής περιουσίας.

  1. Το τίμημα μεταβίβασης ισούται προς το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της εμπορικής αξίας του ιδιοκτησιακού δικαιώματος του οφειλέτη επί της κύριας κατοικίας σύμφωνα με την εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή. Τα έξοδα της εκτίμησης βαρύνουν τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, ο οποίος τον διορίζει. Σε περίπτωση που το αίτημα υποβάλλεται λόγω κατάσχεσης και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι μεγαλύτερη από την εμπορική αξία, κατά την εκτίμηση του πιστοποιημένου εκτιμητή, σε ποσοστό ανώτερο του δεκαπέντε τοις εκατό (15%), το τίμημα μεταβίβασης καθορίζεται ως το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του χαμηλότερου μεταξύ: α) της τιμής πρώτης προσφοράς, και β) της εμπορικής αξίας, σύμφωνα με την εκτίμηση άλλου πιστοποιημένου εκτιμητή που διορίζει με έξοδά του ο επισπεύδων πιστωτής.
  2. Ο φορέας αποκτά το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του δικαιούχου επί της κύριας κατοικίας του, αφότου καταβάλλει το τίμημα μεταβίβασης στον υπάλληλο πλειστηριασμού, πέντε (5) το αργότερο εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία του πλειστηριασμού, ή στον σύνδικο, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του εξαμήνου που ακολουθεί τη δημοσίευση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας της απόφασης που κηρύσσει την πτώχευσή του. Η καταβολή του τιμήματος συνεπάγεται τη μεταβίβαση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και τη ματαίωση του πλειστηριασμού, σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο φορέας αποκτά το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του δικαιούχου ελεύθερο από κάθε βάρος ή διεκδίκηση τρίτου.».
  3. Η παρ. 2 του άρθρου 222 του ν. 4738/2020, περί επαναγοράς της κύριας κατοικίας από τον ευάλωτο οφειλέτη, αντικαθίσταται, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Το δικαίωμα επαναγοράς μπορεί να ασκηθεί και πριν από τη συμβατική λήξη της μίσθωσης, με αντίστοιχη καταβολή από τον ευάλωτο οφειλέτη στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, αποκλειστικά του τιμήματος της παρ. 1.».

  1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 225 του ν. 4738/2020 τροποποιείται, ώστε το τίμημα επαναγοράς του ακινήτου από τον οφειλέτη να βρίσκεται σε αντιστοιχία με το τίμημα απόκτησης του ακινήτου από τον Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσδιορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά τη μίσθωση της κύριας κατοικίας στον οφειλέτη και, ιδίως, το μίσθωμα και το τίμημα επαναγοράς από τον οφειλέτη, τις λοιπές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και του οφειλέτη, ως προς την κύρια κατοικία, τη μισθωτική σύμβαση και την υπερημερία του οφειλέτη, τις μισθωτικές του υποχρεώσεις, το καταβαλλόμενο ποσό κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς και τους λοιπούς όρους καταβολής του τιμήματος επαναγοράς, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας. Το οριζόμενο σύμφωνα με την απόφαση αυτή τίμημα επαναγοράς οφείλει να αντιστοιχεί στο τίμημα με το οποίο το ακίνητο αποκτήθηκε από τον φορέα κατά το ποσοστό επί της τιμής πρώτης προσφοράς ή της εμπορικής αξίας του που ορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 219, και να διασφαλίζει προς όφελος του φορέα εύλογη αναλογική συμμετοχή σε τυχόν υπεραξία του ακινήτου ή, σε περίπτωση όπου η αξία του ακινήτου έχει μειωθεί σε σχέση προς την αξία του κατά τον χρόνο απόκτησής του από τον φορέα, την εύλογη αναλογική προσαρμογή του προς όφελος του οφειλέτη.».

 

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 03:18 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΣ

    Στην περίπτωση που τα μη βεβαρυμμένα στοιχεία της περιουσίας του οφειλέτη δεν επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας πλην όμως έχει υποβληθεί από τον οφειλέτη αίτημα για την μεταβίβαση κύριας κατοικίας του στον φορέα απόκτησης, θα πρέπει, κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παραγράφου 1 του άρθρου 178. να ορίζεται σύνδικος και να μην γίνεται καταχώρηση στο ΗΜΦ προκειμένου να δύναται να τύχει εφαρμογής η διάταξη της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 219

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 03:32 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΣ

    Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των υποβαλλομένων αιτήσεων πτώχευσης μικρού αντικειμένου αρμοδιότητας Ειρηνοδικείων, θα πρέπει να συμπληρωθεί το πρώτο εδάφιο του άρθρου 132 και οι εισηγητές των πτωχεύσεων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης να ορίζονται κατ’ αποκλειστική απασχόληση.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 02:31 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ

    Το παράβολο των 250 Ευρώ ως προκαταβολή εξόδων για τις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου είναι απολύτως ανεπαρκές, δεδομένης της μη έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων των άρθρων 206 και 262 παρ.2 Ν.4738/2020. Στις περισσότερες πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου καλούνται οι Δ.Α. είτε να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες της πτώχευσης εξ΄ ιδίων κεφαλαίων, είτε να εργαστούν έως το στάδιο της παύσης εργασιών ελλείψει ενεργητικού, με μοναδική χρηματοδοτική κάλυψη το ποσό των 250 Ευρώ, που καλύπτει κλάσμα μόνο των πραγματικών εξόδων. Προτείνεται η αύξηση της προκαταβολής εξόδων από 250 σε 1500 Ευρώ τουλάχιστον, μεταβατικά, έως την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων των άρθρων 206 και 262 παρ.2 Ν.4738/2020. Δεν μπορεί το έργο της εκκαθάρισης των χρεών ενός οφειλέτη (που επιδιώκει την απαλλαγή του από χρέη κατά κανόνα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ) να μεταφέρεται στον Διαχειριστή Αφερεγγυότητας, με αβέβαιη την δίκαιη και αξιοπρεπή αμοιβή του.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 02:15 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ

    Η δημοσιοποίηση της πτωχευτικής απόφασης, δηλαδή η ανάρτηση της στο ΗΜΔ, να προβλεφθεί ρητά ότι μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ από το ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ που την εκδίδει ή τον ΣΥΝΔΙΚΟ και όχι από οιονδήποτε (άρθρο 84)

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 02:45 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ

    Στους πλειστηριασμούς κινητών πραγμάτων της πτωχευτικής περιουσίας αξίας μεμονωμένης κάθε πράγματος ή ομάδας πραγμάτων κάτω των 50.000 Ευρώ, θα πρέπει να επιτραπεί η εκποίηση τους ελεύθερα από τον σύνδικο με βάση την εκτίμηση που θα διενεργήσει κατά την απογραφή τους με παραπομπή στην εφαρμογή των άρθρων 140 και 183 του Πτωχευτικού Ν. 4738/2020 Η πρόσληψη εκτιμητών, η οποία πολύ ορθά παραλείπεται με το σχέδιο νόμου, αλλά και οι διατυπώσεις του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καθιστούν οικονομικά απρόσφορη τη χρήση τους για κινητά που η αξία τους μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ ή και λίγες χιλιάδες Ευρώ.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 02:58 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ

    Προτείνεται η πλήρης απάλειψη της διάταξης του άρθρου 178 Ν.4738/2020. Η επάρκεια της πτωχευτικής περιουσίας θα πρέπει να εκτιμάται από το πτωχευτικό δικαστήριο και θα πρέπει να συνυπολογίζονται και τα βεβαρυμμένα περιουσιακά στοιχεία. Ο ενέγγυος πιστωτής εφόσον επιθυμεί να αναλάβει την πρωτοβουλία στην αναγκαστική εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας, έχει πάντοτε το προνόμιο του άρθρου 101 παρ.3. Εναλλακτικά, μετά την άπρακτη παρέλευση του εννεάμηνου, ο σύνδικος θα πρέπει να δύναται και στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου με ασφάλεια δικαίου να επισπεύσει τη ρευστοποίηση μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας και για τα βεβαρυμμένα πράγματα. Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται μετά την άπρακτη παρέλευση του εννεάμηνου, να δύναται ο Εισηγητής, αυτεπαγγέλτως (ο πιστωτής έχει υποχρέωση να δημοσιεύει τις σχετικές πράξεις του στο ΗΜΦ) ή με αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον, να ανακαλέσει την πράξη του περί απλής καταχώρησης στο ΗΜΦ, να προβαίνει σε διορισμό συνδίκου και να διατάσσει τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 11:00 | Ιωάννης Τσαρουχάς

    Το κτηματολογικό φύλλο ή πιστοποιητικό βαρών των ακινήτων του οφειλέτη είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για να δύναται το Δικαστήριο, πλέον, να κρίνει κατ’άρθρο 178, ποια είναι τα βεβαρυμμένα στοιχεία της περιουσίας του οφειλέτη και εάν τα μη βεβαρυμμένα επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας. Ορθώς λοιπόν συμπεριλαμβάνεται στα υποχρεωτικώς συνοδευτικά έγγραφα της αίτησης πτώχευσης του άρθρου 174.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:41 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΥΧΟΜΑΝΗΣ

    Θα πρέπει να μπει μια δικλίδα ασφαλείας με την μορφή ελεγκτικής διαδικασίας από τον σύνδικο για τυχόν αποκρυφθησα πτωχευτική περιουσία υπο μορφή αξιογράφων ή χρεογράφων κτλ

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 20:33 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Να διευκρινιστεί ρητά στη διάταξη του άρθρου 92 παρ. 3 αν για την εξαίρεση των εισοδημάτων και την απαλλαγή στο ένα έτος τίθεται ως προϋπόθεση η κύρια κατοικία του πτωχού να έχει ελάχιστη αξία 100.000 ευρώ και άνω του 10% των υποχρεώσεων του οφειλέτη ή αν στην περίπτωση της κύριας κατοικίας δεν εφαρμόζονται τα ποσοτικά κριτήρια. Για το εν λόγω ζήτημα υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες ερμηνείες και χρήζει επεξηγήσεως.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:35 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Να προβλεφθεί ρητά στο άρθρο 92 παρ. 3 του ν. 4738/2020 ότι το αίτημα εξαίρεσης των εισοδημάτων πρέπει να υποβάλλεται μετά το πέρας της διαδικασίας των επαληθεύσεων, αλλά και του χρόνου άσκησης των ανακοπών προς επαλήθευση απαίτησης, ήτοι μετά από 9 μήνες από τη δημοσίευση της κήρυξης της πτώχευσης. Μόνο τότε είναι ασφαλές να διαπιστωθεί αν πληρούται η προϋπόθεση του νόμου να υπερβαίνει η αξία της ακίνητης περιουσίας το 10% των υποχρεώσεων του πτωχού αφού μόνο τότε θα έχει διαπιστωθεί το ακριβές ύψος των υποχρεώσεων.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:24 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Να προβλεφθεί ρητά στην παράγραφο 2 του άρθρου 192 ότι η απαλλαγή σε ένα έτος αφορά μόνο όσους έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση και όχι όσους έχουν καταχωρηθεί στο ΗΜΦ ελλείψει μη βεβαρυμένης περιουσίας. Διαφορετικά δημιουργούνται παρερμηνείες μολονότι είναι σαφές ότι το άρθρο 92.3 στο οποίο αναφέρεται η διάταξη αφορά ενεργές πτωχεύσεις.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:39 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Να προστεθεί παράγραφος 2 στο άρθρο 196 η οποία να ορίζει ότι ρητά ότι
    «Η απαλλαγή του οφειλέτη ή του εκπροσώπου του από χρέη, κατά περίπτωση, δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τη συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που διενεργούν οι πιστωτές κατά το οφειλέτη του οποίου το όνομα έχει καταχωρηθεί στο ΗΜΦ κατ’ άρθρο 178, ούτε τη διανομή των στοιχείων της υφιστάμενης κατά το χρόνο καταχώρισης του ονόματος περιουσίας και τα δικαιώματα των πιστωτών επί αυτών».
    Με αυτό τον τρόπο θα είναι απόλυτα σαφές ότι η διαδικασία εκτέλεσης συνεχίζεται κανονικά και για τον καταχωρηθέντα στο ΗΜΦ και δεν τίθεται διατήρησης της περιουσίας που είχε κατά το χρόνο καταχώρησης του ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτέλεσης από τους πιστωτές εντός της τριετίας.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:35 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Στο άρθρο 192 περί απαλλαγής προστίθεται παρ. 4, η οποία προβλέπει πράξη του εισηγητή ώστε να διαπιστώνεται η απαλλαγή του οφειλέτη.
    Η ρύθμιση αυτή εκ πρώτης όψεως διευκολύνει τη διαπίστωση του χρόνου απαλλαγής, πλην όμως ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα α) διότι έρχεται σε σύγκρουση με τον αυτοδίκαιο χαρακτήρα της απαλλαγής που αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 1 (επομένως τίθεται το ερώτημα αν ο πτωχός, που δεν προβεί στην έκδοση της πράξης, η οποία καταρχήν δεν είναι υποχρεωτική, θα έχει ή όχι τύχει της απαλλαγής),
    β) διότι με τη συμπερίληψη της έκθεσης του συνδίκου περί αναγγελθεισών ή μη απαιτήσεων ενδέχεται να αμφισβητηθεί η γενικότητα της απαλλαγής για κάθε απαίτηση, αναγγελθείσα ή μη, υφιστάμενη κατά το χρόνο της πτώχευσης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του αρ. 192.

    Προτιμητέο θα ήταν να μην προβλεφθεί αυτό το στάδιο γιατί περιπλέκει τη διαδικασία της απαλλαγής.

    Διαφορετικά, εάν εισαχθεί πράγματι η τροποποίηση πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση για χορήγηση βεβαίωσης προς τους καταχωρηθέντες στο ΗΜΦ λόγω έλλειψης ικανού ενεργητικού περιουσίας, οι οποίοι επίσης απαλλάσσονται και για τους οποίους δεν υπάρχει ενεργή διαδικασία ούτε εισηγητής. Ενδεχομένως όχι προσφυγή στο δικαστήριο αλλά με έκδοση βεβαίωσης έστω από το Ειρηνοδικείο σχετικά με το χρόνο καταχώρισης του ονόματος στο ΗΜΦ και τη μη άσκησης προφυγής. Τονίζεται ότι οι περιπτώσεις των καταχωρηθέντων στο ΗΜΦ είναι πολλαπλάσιες των πτωχεύσεων και αν παρίσταται ανάγκη διαπίστωσης της απαλλαγής για τους δεύτερους, η ανάγκη να συμβεί αυτό και για τους πρώτους είναι πολύ μεγαλύτερη.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:56 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Στο άρθρο 181 προστίθεται ότι ο εισηγητής, αφού ακούσει τους ενδιαφερομένους, αποφαίνεται με αιτιολογημένη διάταξή του για τις ανακοπές κατά του πίνακα κατάταξης των πιστωτών του άρθρου 156 καθώς και την κατάταξη.
    Η εν λόγω τροποποίηση καθιστά πιο προβληματική την ήδη υπάρχουσα ρύθμιση, η οποία έχει ήδη επικριθεί από τη Θεωρία (ιδ. Περάκης, Πτωχευτικό Δίκαιο, σελ. 451) καθόσον φαίνεται να καθιστά τη διαδικασία των ανακοπών, στο πλαίσιο της απλοποιημένης διαδικασίας πτωχεύσεων, πιο σύνθετη απ’ ότι στην πτώχευση μεγάλου αντικειμένου, όπου προβλέπεται μόνο μία ανακοπή ενώπιον του πτωχευτικού δικαστηρίου, μετά την ολοκλήρωση των εκποιήσεων και τη σύνταξη του πίνακα διανομής.
    Πρέπει να προβλεφθεί ρητά ότι και στην πτώχευση μικρού αντικειμένου υπάρχει μόνο μία ανακοπή, αυτή του άρθρου 168 κατά και της κατάταξης στον πίνακα διανομής και της επαλήθευσης της απαίτησης, ακριβώς όπως και στις μεγάλες πτωχεύσεις.
    Εξάλλου, εφόσον πλέον με το ν. 4738/2020 οι επαληθεύσεις διενεργούνται μόνο από το σύνδικο και χωρίς συμμετοχή του εισηγητή δεν υφίσταται λόγος να εμπλέκεται ο εισηγητής στη διαδικασία μετά την έκδοση του πίνακα πτωχευτικών πιστωμάτων.
    Η τροποποίηση που εισάγεται θα περιπλέξει την κατάσταση, αφενός μεν φαίνεται να εισάγει στάδιο αντιρρήσεων, που έχει καταργηθεί, αφετέρου δε μπορεί να θεωρηθεί ότι προστάδιο της ανακοπής του 168 για τις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου είναι η προσφυγή του άρθρου 181. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία φαίνεται να γίνεται αδικαιολόγητα πιο σύνθετη από τη διαδικασία στις μεγάλου αντικειμένου παρότι στόχος είναι η απλούστευση.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:33 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Στο άρθρο 170 για τις Φορολογικές και διοικητικές διευκολύνσεις – εξαιρετικές διατάξεις πρέπει να προστεθεί ρητά ότι οι προβλέψεις της παραγράφου 8 για μεταβίβαση ακινήτων με μόνα δικαιολογητικά αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου και απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ισχύουν και για τις εκποιήσεις που γίνονται από εκκαθαριστές στο πλαίσιο του νόμου 3869/2010, ιδίως δε για τις ελεύθερες εκποιήσεις στις οποίες προβαίνουν οι εκκαθαριστές.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για σημαντικό όγκο υποθέσεων και ακίνητα (συνήθως χαμηλής αξίας) που μεταβιβάζονται στο πλαίσιο της διαδικασία του νόμου 3869/2010 και δυστυχώς η απαίτηση να είναι αυτά τακτοποιημένα πολεοδομικά και να έχουν εκδοθεί οι σχετικές βεβαιώσεις τακτοποίησης και ΗΤΑΚ αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Δεν είναι εφικτό ο διορισμένος εκκαθαριστής να προχωρά αυτή τη διαδικασία και να καταβάλει εξ ιδίων τόσο σημαντικά ποσά χωρίς να είναι βέβαιος για την ολοκλήρωση της εκποίησης.

    Τουναντίον, εφόσον πλέον στο δίκαιο της αφερεγγυότητας εφαρμόζεται για όλες τις μεταβιβάσεις η παρ. 8 του άρθρου 170 (ακόμα και στις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις) η πρόοδος των εκκαθαρίσεων του νόμου 3869/2010 επιβάλλει την ρητή πρόβλεψη στο παρόν άρθρο ότι εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς εκκαθαρίσεις και εν γένει διενεργούμενες εκποιήσεις του νόμου 3869/2010.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 13:25 | Γεώργιος Πανίτσας

    Στο άρθρο 80 για την τροποποίηση του άρθρου 174 Ν. 4738/20 για τα δικαιολογητικά, εάν σε μια περιοχή δεν λειτουργεί κτηματολόγιο δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικών βαρών καθώς υπάρχουν Υποθηκοφυλακεία που αρνούνται να τα εκδώσουν ή τα καθυστερούν.

    Επίσης στο άρθρο 87 για την απαλλαγή (άρθρο 192 Ν. 4738/20) πρέπει να διευκρινιστεί ότι πράξη εισηγητή δεν απαιτείται σε περίπτωση οφειλέτη που δεν κηρύχθηκε σε πτώχευση αλλά καταχωρήθηκε το όνομα του με το άρθρο 77 παρ. 4 εδ. β΄Ν. 4738/20.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:38 | Ιωάννα Καλαντζάκου

    Σημαντική παρατήρηση καθηγητών και δικηγόρων στο 30ό συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων (Ναύπλιο, 1-3 Απριλίου 2022) υπήρξε η ανάγκη τροποποίησης του άρθρ. 153 του Ν. 4738/2020 σε σχέση με την προθεσμία ανακοπής των πιστωτών που δεν ανήγγειλαν την απαίτησή τους μέσα στη νόμιμη προθεσμία ώστε να μετάσχουν στην επαλήθευση. Το διάστημα των 9 μηνών συνολικά είναι πάρα πολύ μικρό προκειμένου ένας πιστωτής να ενημερωθεί και να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του. Για λόγους δικαίου η διατύπωση του άρθρου 153 παρ. 4 πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής: «η ανακοπή μπορεί να ασκηθεί μέχρι και την τελευταία διανομή», δηλαδή χωρίς την προσθήκη της προθεσμίας των 6 μηνών από το πέρας της προθεσμίας αναγγελίας.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:23 | Ιωάννα Καλαντζάκου

    Στο άρθρο 89 παρ.1 του σχεδίου νόμου εισάγεται σωστά εξαίρεση από τα αδικήματα του ν.4557/2018 για το βασικό αδίκημα της περίπτωσης κ) του αρ.4 ν.4557/18 (μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο). Πρέπει να εξαιρεθεί και το βασικό αδίκημα της περίπτωσης κα) για «κάθε άλλο έγκλημα» (και πλημμέλημα), δεδομένου ότι με την περίπτωση αυτή διευρύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι μη απαλλασσόμενες οφειλές χωρίς να συντρέχει δικαιολογητικός λόγος.
    Σχετικά με το ίδιο ζήτημα, στο αρ. 193 παρ.1. ν.4738 περί προσφυγής κατά της απαλλαγής, στους λόγους προσφυγής περιλαμβάνεται η δίωξη για τα αδικήματα της χρεοκοπίας και της ευνοϊκής μεταχείρισης πιστωτή. Στην τυποποίηση των αδικημάτων αυτών, εκτός από τη δόλια απόκρυψη περιουσίας ή τη δόλια διόγκωση των χρεών, περιλαμβάνονται και πράξεις ή παραλείψεις περιορισμένης απαξίας, χωρίς δόλια προαίρεση του οφειλέτη και με μηδενικό αντίκτυπο στον προσδιορισμό της πτωχευτικής περιουσίας. Ενδεικτικά, στη χρεοκοπία περιλαμβάνεται η μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων (α.197 παρ.1 ε) ή η παράλειψη σύνταξης απογραφής ή ισολογισμού (α. 197 παρ.1 ζ), που λογίζονται αξιόποινες παραλείψεις ακόμη και αν δεν έχουν καμία επίπτωση στη διακρίβωση του πτωχευτικού ενεργητικού και παθητικού. Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να αφαιρεθούν από τους λόγους προσφυγής εάν δεν οφείλονται σε πρόθεση του οφειλέτη να αποκρύψει ενεργητικό του ή να διογκώσει τις οφειλές του.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:10 | Ιωάννα Καλαντζάκου

    Σχετικά με το ζήτημα της απαλλαγής, δεδομένου ότι είναι ενδεχόμενο να εγερθεί διαφορά ως προς το αν συγκεκριμένο χρέος εμπίπτει ή όχι στην απαλλαγή (όπως π.χ. κατά πόσον είναι πτωχευτικό ή μεταπτωχευτικό), είναι σκόπιμο να τεθεί διάταξη ότι κάθε σχετική διαφορά επιλύεται από το Πτωχευτικό Δικαστήριο μετά από αίτηση οιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον. Τούτο για να αποφευχθεί η αναλόγως προς τη φύση κάθε απαίτησης προσφυγή στα τακτικά πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια κατά την αμφισβητούμενη δικαιοδοσία, που θα προκαλεί σημαντική καθυστέρηση, ενώ το Πτωχευτικό Δικαστήριο είναι το κατά κατ’ εξοχήν αρμόδιο να επιλύει τα σχετικά ζητήματα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:27 | Ιωάννα Καλαντζάκου

    Στο άρθρο 87 του σχεδίου νόμου, με το οποίο προστίθεται σωστά 5η παράγραφος στο αρ. 192 ν.4738 περί πράξης του Εισηγητή για την επέλευση της απαλλαγής πρέπει να προστεθεί ανάλογη ρύθμιση για τις περιπτώσεις, όπου δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία ελλείψει ελεύθερης περιουσίας (και άρα δεν διορίζεται σύνδικος), αλλά καταχωρίζεται το όνομα του οφειλέτη στο Μητρώο Φερεγγυότητας. Προτείνουμε προσθήκη τελευταίου εδαφίου στην παρ.4 με την εξής διατύπωση: «Στις περιπτώσεις του αρ. 77 παρ.4. ν.4738/2020 η ανωτέρω πράξη του εισηγητή δικαστή εκδίδεται μετά από αίτημα του οφειλέτη συνοδευόμενο από στοιχεία σχετικά με την περιουσία και τις οφειλές του κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης που διέταξε την καταχώριση του ονόματός του στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας και εφόσον δεν εκκρεμεί προσφυγή του άρθρου 193.»

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:08 | Ιωάννα Καλαντζάκου

    Στο αρ.174 παρ.1 ν.4738/20, που βελτιώνεται με το αρ.80 του σχεδίου νόμου, πρέπει να προστεθεί στο δεύτερο εδάφιο η φράση «μπορεί να» και η διατύπωση να γίνει «Η αίτηση μπορεί να συνοδεύεται…», , ώστε να διευκρινίζεται ότι οι σχετικές ελλείψεις μπορούν να συμπληρωθούν και να περιοριστούν οι περιπτώσεις απαραδέκτου. Ώστε η διατύπωση του δευτέρου εδαφίου της παρ.2 αρ. 174 ν.4738/20 πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής: «Η αίτηση μπορεί να συνοδεύεται από κατάσταση του συνόλου των πιστωτών του, βεβαίωση της αρμόδιας οικονομικής υπηρεσίας για τα χρέη του οφειλέτη προς το Δημόσιο και κτηματολογικό φύλλο ή πιστοποιητικό βαρών των ακινήτων του οφειλέτη.»
    Επίσης πρέπει και στο αρ.79 παρ. 6 και στο αρ. 174 παρ.3. η ορθώς εισαγόμενη με το σχέδιο νόμου (αρ.72 και 80 αντίστοιχα) φράση «σφάλματα στα έγγραφα…» να αναδιατυπωθεί σε «σφάλματα στα έγγραφα ή στον κατάλογο πιστωτών που κατατίθενται με την αίτηση δεν την καθιστούν απαράδεκτη»: τούτο γιατί έχει παρατηρηθεί ορισμένα δικαστήρια (κυρίως Ειρηνοδικεία) να κηρύσσουν απαράδεκτο για μη αναφορά ενός πιστωτή, ενώ η παράλειψη αυτή δεν επηρεάζει την παύση πληρωμών, το δε ακριβές ύψος των οφειλών διακριβώνεται κατά τη διαδικασία αναγγελιών των πιστωτών.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:42 | Ιωάννα Καλαντζάκου

    Πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη του αρ. 133 παρ. 1 ν.4738/2020 (η οποία κατά το αρ.185 του ίδιου νόμου δεν εφαρμόζεται στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου), σύμφωνα με την οποία «Ο εισηγητής (δικαστής) υποβάλλει εισήγηση προς το πτωχευτικό δικαστήριο ως προς την αποδοχή ή μη της αίτησης (πτώχευσης) μετά τη συζήτηση της υπόθεσης».
    Η διάταξη αυτή παρουσιάζει αντινομία με την πορεία της πτωχευτικής διαδικασίας. Πράγματι, εφόσον η πτώχευση δεν έχει ακόμη κηρυχθεί και δεν έχει ορισθεί εισηγητής δικαστής για τη συγκεκριμένη πτωχευτική διαδικασία, ακόμη και στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τα μόνα όπου υπηρετούν εισηγητές δικαστές επί θητεία, αυτοί δεν έχουν γνώση του φακέλου της υπόθεσης, ούτε παρακολουθούν τη συζήτησή της ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η οποία είναι μάλιστα προφορική κατά την εκουσία δικαιοδοσία. Εμφανίζεται, έτσι, υποχρεωτική η γνωμοδότηση ενός δικαστή εντελώς ξένου προς την υπόθεση προς ένα τριμελές Δικαστήριο, του οποίου τα μέλη έχουν αδιαμφισβήτητη γνώση και εμπειρία να κρίνουν αν συντρέχει ή όχι παύση πληρωμών και αν μία αίτηση πτώχευσης πρέπει να γίνει ή όχι δεκτή. Η διάταξη παρουσιάζεται ακόμη προβληματικότερη στα μικρά Πρωτοδικεία, όπου δεν υπηρετούν επί θητεία εισηγητές πτωχεύσεων, αλλά διορίζονται από το Δικαστήριο με κάθε απόφαση που κηρύσσει πτώχευση. Σε αυτά τα Πρωτοδικεία, πριν από την έκδοση πτωχευτικής απόφασης δεν υπάρχει καν εισηγητής, από τον οποίον να ζητηθεί γνωμοδότηση.
    Σημειωτέον ότι κατά το προϊσχύσαν πτωχευτικό δίκαιο (ακόμη και προ του Πτωχευτικού Κώδικα ν.3588/2007), γνωμοδότηση του Εισηγητή απαιτούνταν μόνο σε δίκες που αφορούσαν την εξέλιξη της πτωχευτικής διαδικασίας, δηλαδή μετά την κήρυξη της πτώχευσης και την έναρξη των πτωχευτικών εργασιών, πράγμα εύλογο καθώς σε αυτές τις υποθέσεις ο εισηγητής δικαστής της πτώχευσης έχει πλήρη γνώση του φακέλου.
    Συνεπώς η ρύθμιση του αρ.133 παρ.1 είναι περιττή και στερούμενη αιτίας και άρα πρέπει να καταργηθεί.