ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Β’  

Άρθρο 39

Ενώσεις Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ως Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Τροποποίηση περ. ε) παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4557/2018

Η περ. ε) της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), περί ορισμού των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αντικαθίσταται ως εξής:

«ε) οι Ενώσεις Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) και οι διαχειριστές πιστώσεων, αν συντρέχει μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

εα) τους επιτρέπεται, βάσει της άδειας λειτουργίας τους, να προβαίνουν σε αναχρηματοδότηση πιστώσεων,

εβ) εισπράττουν και κατέχουν χρηματικά ποσά δανειοληπτών για λογαριασμό των εντολέων τους,

εγ) διαχειρίζονται πιστώσεις για λογαριασμό μη εποπτευόμενου από την Τράπεζα της Ελλάδος, πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, που δεν υπόκειται πρωτογενώς στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος.».

 

Άρθρο 40

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Β΄

  1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, ορίζονται:

α) η μορφή και το περιεχόμενο της αίτησης χορήγησης άδειας λειτουργίας διαχειριστή πιστώσεων, τα δικαιολογητικά και στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση και η διαδικασία της εξέτασής της, οι ειδικότερες προϋποθέσεις, τα πρόσθετα δικαιολογητικά και στοιχεία που απαιτούνται για Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) που προτίθεται να εισπράττει και να κατέχει χρηματικά ποσά από δανειολήπτες σύμφωνα με το άρθρο 7, και κάθε άλλο σχετικό θέμα,

β) στοιχεία πέραν αυτών της παρ. 2 του άρθρου 14 που πρέπει να περιλαμβάνει η σύμβαση διαχείρισης πιστώσεων,

γ) η μορφή και το περιεχόμενο του εντύπου δημοσίευσης της σύμβασης διαχείρισης πιστώσεων μεταξύ αγοραστή και διαχειριστή πιστώσεων που σημειώνεται στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 (Α΄ 220) σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 14 του παρόντος,

δ) η μορφή και το περιεχόμενο του εντύπου δημοσίευσης της σύμβασης μεταβίβασης απαιτήσεων που σημειώνεται στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 21 του παρόντος.

  1. Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζονται:

α) το περιεχόμενο της γνωστοποίησης στην περίπτωση απόκτησης ή μείωσης της ειδικής συμμετοχής του άρθρου 9, τα υπόχρεα πρόσωπα, τα υποβαλλόμενα στοιχεία ή πληροφορίες, η διαδικασία, τα κριτήρια αξιολόγησης για να διαπιστωθεί αν η επιρροή ενός υποψήφιου αγοραστή ειδικής συμμετοχής μπορεί να αποβεί σε βάρος της συνετής και χρηστής διαχείρισης της Ε.Δ.Α.Δ.Π, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα,

β) η μορφή, το περιεχόμενο, τα ειδικότερα πεδία και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του Μητρώου του άρθρου 12,

γ) το περιεχόμενο της ενημέρωσης προς την Τράπεζα της Ελλάδος της παρ. 3 του άρθρου 15, περί εξωτερικής ανάθεσης δραστηριοτήτων από διαχειριστή πιστώσεων, η διαδικασία ενημέρωσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα,

δ) το περιεχόμενο της γνωστοποίησης του άρθρου 26, η διαδικασία, η συχνότητα, οι προθεσμίες, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα αναφορικά με την εφαρμογή του.

  1. Οι αποφάσεις και αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος που σχετίζονται με την εφαρμογή του παρόντος Μέρους λαμβάνονται και ασκούνται με πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής του άρθρου 55Α του Καταστατικού της (ν. 3424/1927, Α΄ 298 ) ή εξουσιοδοτημένου από αυτήν οργάνου.

 

Άρθρο 41

Μεταβατικές διατάξεις Μέρους Β’

(παρ. 2 άρθρου 32 Οδηγίας 2021/2167/ΕΕ)

  1. Ενώσεις Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) που έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) και οι οποίες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος ασκούσαν δραστηριότητες, σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, επιτρέπεται να συνεχίσουν να ασκούν τις δραστηριότητες αυτές στην ημεδαπή ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, σύμφωνα με τον ν. 4354/2015. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται η χορήγηση άδειας λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των άρθρων 6 και 8 ή η συμμόρφωσή τους με το παρόν Μέρος, έως την 29η Ιουνίου 2024 ή αν είναι προγενέστερη, έως την ημερομηνία κατά την οποία χορηγείται η άδεια λειτουργίας. Έως την 31η Μαρτίου 2024 οι Ε.Δ.Α.Δ.Π. συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις των παρ. 7 έως 9 του άρθρου 13.
  2. Οι Ε.Δ.Α.Δ.Π. της παρ. 1 υποβάλλουν τις συναφείς πληροφορίες στην Τράπεζα της Ελλάδος το αργότερο έως την 29η Μαρτίου 2024, ώστε να αξιολογηθεί έως την 29η Ιουνίου 2024, αν οι εν λόγω Ε.Δ.Α.Δ.Π. συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παρόντος Μέρους.
  3. Αν, ύστερα από αξιολόγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, διαπιστώνεται ότι οι Ε.Δ.Α.Δ.Π. της παρ. 1 συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παρόντος Μέρους, λαμβάνουν άδεια λειτουργίας και εγγράφονται στο μητρώο του άρθρου 12. Αν, ύστερα από την ανωτέρω αξιολόγηση, διαπιστώνεται μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του παρόντος Μέρους, οι εν λόγω Ε.Δ.Α.Δ.Π. δεν μπορούν να ασκούν δραστηριότητες διαχείρισης πιστώσεων έως την 29ή Ιουνίου 2024. Στην περίπτωση του δευτέρου εδαφίου, η Τράπεζα της Ελλάδος αποφασίζει, είτε μέτρα για να διασφαλισθεί η συμμόρφωση, είτε ανάκληση της άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με το άρθρο 11.
  4. Κατ` εξαίρεση και εφόσον έχουν τεθεί στη διάθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στοιχεία ότι τηρούνται οι απαιτήσεις των άρθρων 6 και 8, οι Ε.Δ.Α.Δ.Π. της παρ. 1 λαμβάνουν αυτομάτως άδεια λειτουργίας και εγγράφονται στο μητρώο του άρθρου 12. Η Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώνει σχετικά τις εν λόγω Ε.Δ.Α.Δ.Π..
  5. Οι Ε.Δ.Α.Δ.Π. θέτουν σε λειτουργία το σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης της παρ. 7 του άρθρου 13 έως την 31η Μαρτίου 2024.

 

Άρθρο 42

Καταργούμενες διατάξεις Μέρους Β’ – Κατάργηση άρθρων 1 έως 3 ν. 4354/2015

Τα άρθρα 1 έως 3 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και Εταιρειών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, καταργούνται.