ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι: α) η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ (L 438), β) η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και ο ενισχυμένος έλεγχός της και γ) η εν γένει προστασία των οφειλετών.

Άρθρο 2

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι: α) η αναμόρφωση του πλαισίου για τη διαχείριση των απαιτήσεων από συμβάσεις πίστωσης, μέσω της ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και την τροποποίηση των Οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ (L 438), βα) η τροποποίηση των ν. 4446/2016 (Α΄ 240) και 1969/1991 (Α’ 167) για την εποπτεία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, των πιστωτικών ιδρυμάτων και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και ββ) η ειδικότερη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη διαδικασία εξυγίανσης, μέσω της εναρμόνισης με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/2036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013 και της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ όσον αφορά την προληπτική αντιμετώπιση παγκόσμιων συστημικώς σημαντικών ιδρυμάτων με στρατηγική εξυγίανσης πολλαπλών σημείων έναρξης και μεθόδους για την έμμεση ανάληψη μέσων που είναι επιλέξιμα για την εκπλήρωση της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (L 275) και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/879 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και της Οδηγίας 98/26/ΕΚ (L 150), και γ) η τροποποίηση τoυ ν. 4738/2020 (Α’ 207) για την προστασία των οφειλετών, μέσω επεμβάσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, στην πτωχευτική διαδικασία και στη λειτουργία των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

  • Kίνημα «ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ»
    http://www.anticorruption.gr
    Οι απαιτήσεις από τα «κόκκινα δάνεια» βασίζονται σε διαταγές πληρωμής που έχουν ζητήσει οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τραπεζών, FUDS και εταιρειών είσπραξης και έγιναν δεκτές από δικαστές που «ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ». Ωστόσο, όλοι τους γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι όλες οι απαιτήσεις των τραπεζών, διαχρονικά, περιλαμβάνουν και χρεώσεις σημαντικών ποσών που ήταν παράνομα, με αποτέλεσμα όλες οι απαιτήσεις να είναι ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ, ΜΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΕΣ και ΜΗ ΒΕΒΑΙΕΣ, συνθήκες απαραίτητες κατά νόμο για την νόμιμη έκδοση διαταγών πληρωμής. Συνακόλουθα, οι παράνομες και τοκογλυφικές απαιτήσεις των τραπεζών δεν μπορούν να αποτελούν το αντικείμενο νομοθετημάτων από την Βουλή των Ελλήνων. Όμως, τέτοια νομοθετικά τερατουργήματα έχουν γίνει πολλές φορές και ακολουθεί και το προκείμενο συμπλήρωμα. Νόμος Κατσέλη, νόμοι για τις πωλήσεις δανείων σε FUNDS στο εξωτερικό, ο νόμος για τις πτωχεύσεις καταναλωτών, κλπ. είχαν αντικείμενο τις παράνομες, τοκογλυφικές και βουτηγμένες στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τραπεζικές απαιτήσεις. Οι δικαστές κάνουν δεκτές τις (απατηλές) αιτήσεις των τραπεζών, ενώ μπορούν να μην τις κάνουν δεκτές, με βάση την πλουσιότατη αντίθετη νομολογία, ίσως διότι έτσι έχουν εκπαιδευτεί στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών όπου, δύο διδάσκοντες καθηγητές, χρόνια τώρα, κατέχουν παράλληλες κορυφαίες θέσεις στον πυρήνα παραγωγής της θεσμικής τραπεζικής δολιότητας. Έρχονται αποκαλυπτικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για το εκπληκτικό ασυμβίβαστο, με ονόματα και πλήρεις λεπτομέρειες, τερατούργημα που μόνο στην Ελλάδα και στην Κολομβία θα μπορούσε να συμβεί.
    Οι παράνομες χρεώσεις προκύπτουν από τριάντα (30) δόλιες, αδιαφανείς, ιδιαίτερα έντεχνες και απόλυτα εναρμονισμένες από το σχεδόν αιωνόβιο καρτέλ των τραπεζών μεθοδεύσεις, γνωστές από το 1998 ως «τοκοτεχνάσματα», ο παράνομος χαρακτήρας των οποίων είναι επιβεβαιωμένος από περισσότερες από 2.000 αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έχουν προκύψει σε ανακοπές (άρθ. 632 και 933 ΚΠολΔ) που χειρίστηκε η ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα των συνεργατών-δικηγόρων εξειδικευμένης ερευνητικής ομάδας από το 1998 με επικεφαλής τον κ. Τάκη Χριστοδουλόπουλο, οικονομολόγο και πρώην ανώτατο στέλεχος τραπεζών που έκτοτε έχει στραφεί εναντίον τους. Το συνολικό ποσό των παράνομων επιβαρύνσεων σε βάρος όλων των δανειοληπτών κατά την 50ετία (1970-2020) είναι της τάξης των Ευρώ 40 δισεκατομμυρίων, το οποίο αποτελεί αμιγές έσοδο των τραπεζών από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Το διαρκές και μη παραγραφόμενο αυτό έγκλημα έχει διαπραχθεί από τις διοικήσεις και τα στελέχη όλων των τραπεζών, τους νομικούς των συμβούλους, πληρεξούσιους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους που λειτούργησαν σαν υπάλληλοι πλειστηριασμών, της Τραπέζης της Ελλάδος καθώς και των δικαστών που εξέδωσαν πρόδηλα λαθεμένες απορριπτικές αποφάσεις σε ανακοπές και εφέσεις δανειοληπτών. Όλοι τους φέρονται να έχουν ευθύνες είτε ως αυτουργοί, είτε ως συνεργοί, σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την απόφαση της 22-7-2009 του Υπουργού Δικαιοσύνης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
    Σε εφαρμογή των Οδηγιών της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» (ΦΕΚ 166 τ.Α΄), το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε απόφαση ειδικά για τις υποχρεώσεις των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων. Η εξειδίκευση της απόφασης στις δύο αυτές κατηγορίες κρατικών λειτουργών δεν είναι περιοριστική για κάθε άλλον που εμπλέκεται στην υποβοήθηση, συνεργεία, ηθική αυτουργία ή απόπειρα. Και τούτο, διότι, κατά την παραπάνω διατύπωση της Οδηγίας, «οι συνεργάτες σε οποιαδήποτε δραστηριότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν πρέπει να διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη και θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά και παραδειγματικά [ΣΗΜ. (δική μας) διάβαζε και ΔΙΚΑΣΤΕΣ που κάνουν δεκτές αιτήσεις δικηγόρων τραπεζών, εκδίδουν διαταγές πληρωμής για μη νόμιμες απαιτήσεις που περιλαμβάνουν παράνομα ποσά που συνιστούν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και δεν εφαρμόζουν το άρθρο 38 ΚΠοινΔ, ακόμη και όταν κάνουν δεκτές τις ανακοπές των δανειοληπτών.
    Τα πνευματικά δικαιώματα για ΟΛΑ ΤΑ ΤΟΚΟΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ αλλά και για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Ευρώ 40 δισεκατομμυρίων που ανακάλυψε και αποκάλυψε η έρευνα έχουν νόμιμα κατοχυρωθεί από το 1998 στο όνομα του Προέδρου κ. Τάκη Χριστοδουλόπουλου, έχουν δε ήδη αρχίσει οι ποινικές διώξεις παραβατών-δικηγόρων ενώ αναμένεται πολύ σύντομα και η σχετική παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
    Για τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών με τα τοκοτεχνάσματα, ο ίδιος κατέθεσε αναλυτική έγκληση στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου το έτος 1998, η οποία, μετά από προφανέστατες πολιτικές παρεμβάσεις (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), μπήκε στο αρχείο με αφελείς και προσχηματικές αιτιολογίες. Καταπατήθηκε με τρόπο βάρβαρο η ρητή επιταγή του Ν 2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών (Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και του άρθρου 1 που ρητά ορίζει ότι:
    1. Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των καταναλωτών τελούν υπό την προστασία του Κράτους
    2. Το Κράτος μεριμνά ιδίως για:
    α) την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών,
    β) τα οικονομικά τους συμφέροντα,
    γ) την οργάνωσή τους σε ενώσεις καταναλωτών,
    δ) το δικαίωμα ακρόασής τους σε θέματα που τους αφορούν και
    ε) την πληροφόρηση και την επιμόρφωσή τους, ιδιαίτερα των ευπρόσβλητων ομάδων καταναλωτών σε
    θέματα που αφορούν στην αγορά, στον ανταγωνισμό, στον καταναλωτή, στην προστασία του
    φυσικού περιβάλλοντος και στην προαγωγή της βιώσιμης κατανάλωσης.
    Η θεωρητική «προστασία» των καταναλωτών από το Κράτος μεταλλάχθηκε σε καθημερινό διωγμό, ιδιαίτερα των δανειοληπτών όχι μόνο από το Κράτος αλλά και από το ευρύτερο «κονκλάβιο» της εγχώριας διαφθοράς, δηλαδή τα κόμματα εξουσίας, μεγάλο μέρος της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης που και βλέπει και αδικεί, μεγάλο μέρος των (τραπεζο)δικηγόρων, των λειτουργών της δημοσιογραφίας του θερμοκηπίου, και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάτω από την εμπνευσμένη πρυτανεία των τραπεζών και του (μόνιμα) αόρατου Καρτέλ των που, όμως, και γραφεία έχει, και διεύθυνση και τηλέφωνα έχει και εκδίδει και αποκαλυπτικά ενοχοποιητικές αποφάσεις της «Εκτελεστικής της Επιτροπής» για τα τραπεζικά θέματα. Διαβάστε μία από αυτές για να δείτε το επίπεδο του imperium για το ποιος κυβερνά το τραπεζικό σύστημα σ΄αυτή τη Χώρα, όπως είχε την «μεγαλοψυχία» να μας απαντήσει το 2000 με αριθμό πρωτοκόλλου 784 σε γραπτό ερώτημά μας:
    «Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφασίζει την υιοθέτηση του έτους 360 ημερών για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές από την 1-1-2001». Ομιλούν βέβαια για την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Τέτοιοι εκτοκισμοί δανείων ήταν απαγορευμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έγινε και στην Ελλάδα (ΑΠ 430/2005 ), μέχρι που επανήλθε με την τραπεζική σοφία του ο Άρειος Πάγος και έκρινε ότι οι εκτοκισμοί με βάση έτος 360 αντί 365 ημερών είναι απόλυτα …νόμιμοι (ΑΠ 1395/2021 – Πρόεδρος Θεόδωρος Κανελλόπουλος, Αντιπρόεδρος ΑΠ, Αικατερίνη Κρυσταλλίδου-Εισηγήτρια, Μυρσίνη Παπαχίου, Ιωάννης Δουρουκλάκης, Γεώργιος Καλαμαρίδης, Αεροπαγίτες).
    Η πρώτη απόφαση κατά τραπέζης για τον λόγο αυτό χρονολογείται από τον Νοέμβριο 1998 σε βάρος της Εθνικής για Ευρώ 500.000 με μάρτυρα-πραγματογνώμονα τον κ. Τ. Χριστοδουλόπουλο. Ηδη υπάρχουν χιλιάδες άλλες αμετάκλητες που ο Άρειος Πάγος έσβησε αυθαίρετα «για το συμφέρον των τραπεζών».
    Σε παλαιότερη τοποθέτησή της στο θέμα αυτό, η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών κ. Joureva, είχε δηλώσει και τα εξής:
    «Η οδηγία 2008/48/ΕΚ τυποποιεί τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου. Μεταξύ άλλων, για τον υπολογισμό του εν λόγω επιτοκίου υιοθετήθηκε το πρότυπο των 365 ημερών ανά έτος (ή 366 για τα δίσεκτα έτη). Σύμφωνα με την οδηγία 2008/48/ΕΚ [άρθρο 3 στοιχείο ι)], το χρεωστικό επιτόκιο πρέπει να εκφράζεται ως ετήσιο επιτόκιο.
    Μολονότι αρμόδια για την επιβολή των εθνικών διατάξεων που μεταφέρουν οδηγίες της ΕΕ είναι τα κράτη μέλη, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να κινήσει διαδικασία που προηγείται της διαδικασίας επί παραβάσει εάν περιέλθουν σε γνώση της επαρκή πραγματικά στοιχεία που δείχνουν διαρθρωτική έλλειψη εφαρμογής ή πλημμελή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ από τις εθνικές αρχές ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους». Ηδη προσφύγαμε στην Επιτροπή για να διορθωθεί η πρόδηλα σκόπιμα λανθασμένη κρίση του Αρείου Πάγου (Τμήμα Α2 – 1385/2012), πριν οδηγήσει στην επιχειρηματική καταστροφή 8 Ελληνικές οικογένειες δανειοληπτών και εγγυητών, πελατών της ιστορικής Αγροτικής Τράπεζας, που είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα και κατ’ έφεση αλλά τώρα αντιμετωπίζουν ανατροπή που αποτελεί δικαστικό παράδοξο ενώ, κατά την επαναληπτική εκδίκαση της έφεσης, το δικαστήριο «δεν αντιλήφθηκε» την αναλυτική περιγραφή και τον προσδιορισμό του υπαρκτού ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στο κείμενο 21 συνεχών σελίδων (64 – 84) καθώς και το αίτημα εφαρμογής όσων προβλέπονται από το άρθρο 38 ΚΠοινΔ που το Δικαστήριο επίσης αγνόησε. Ο διαχρονικός δόλος των τραπεζών, σε συνδυασμό με την φιλότιμη αδιαφορία του νομικού κόσμου, δικηγόρων και δικαστών, εξασφαλίζουν την άθλια κακοποίηση, μέχρις εξόντωσης, των δανειοληπτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες σουλτανισμού οθωμανικής τύπου.
    Η ερευνητική ομάδα έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες πραγματογνωμοσύνες επαναπροσδιορισμού της νόμιμης οφειλής έναντι αντίστοιχων τραπεζικών απαιτήσεων. Σε τυχαίο δείγμα τριάντα (30) πιστώσεων όλων των κατηγοριών και όλων των τραπεζών, προέκυψαν τα εξής ευρήματα (ποσά σε Ευρώ) που είναι ενδεικτικά για το σύνολο:
    ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 5.096.700
    ΝΟΜΙΜΗ ΟΦΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ 3.262.900
    ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ 1.821.800
    ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ 55,8%
    Τα ευρήματα της 25ετούς έρευνας της ομάδας επί της πολύπλοκης παρανομίας του πολύπαθου τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα είναι πολλά και πολύ σημαντικά και αναδεικνύουν ότι, εκτός των χρημάτων των δανειοληπτών που λεηλάτησαν με αρπαχτικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στους παλαιότερους αιώνες της πειρατείας, εφάρμοσαν βάρβαρες και ανθρωποφάγες μεθόδους, που ξεπερνούν και αυτές ακόμα των Ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα τον καιρό της Γερμανικής κατοχής, απέναντι σε ένα Λαό που, 200 χρόνια τώρα, προσπαθεί με ιδρώτα και αίμα να σταθεί όρθιος και αξιοπρεπής μέσα στην ίδια του τη Χώρα. Σίγουρα, η ζημιά στο Ελληνικό Έθνος από τις αντεθνικές και πολύπλευρα καταστροφικές πρακτικές των τραπεζών διαχρονικά είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Γερμανικής κατοχής. Αλλά, και σίγουρα, για όλους εμάς που αριθμούμε περισσότερο από μισό αιώνα θητείας εντός αλλά και απέναντι των τραπεζών και γνωρίζουμε άριστα τον κλάδο, το μέλλον των τραπεζών στην Ελλάδα δεν είναι απλά δυσοίωνο αλλά κυριολεκτικά ανύπαρκτο, όπως τις ξέρουμε σήμερα. Γιατί είναι και εθνικά, και οικονομικά, και αναπτυξιακά, και κοινωνικά και ηθικά πτωχευμένες. Και εμείς που τις ξέρουμε πάρα πολύ καλά, αρνούμαστε να τις αποκαλούμε «τράπεζες». Για εμάς είναι «οριστικά πτωχευμένα υποθηκοδανειστήρια…».
    Ο Θεός αγαπά την Ελλάδα και μεριμνά γι’ αυτήν. Ωστόσο, η εθνική μας ανθρωποφαγία έχει ξεπεράσει κάθε όριο βαρβαρότητας. Πρέπει να είναι κανείς ψυχικά πολύ άρρωστος να αρπάζει τα λεφτά, την κατοικία και την αξιοπρέπεια Ελλήνων, προκειμένου να απολαμβάνει πολυτελείς επαύλεις, κότερα και καταθέσεις στην Ελβετία. Και να χρησιμοποιεί αισχρές συμβάσεις, γεμάτες με δόλια τοκοτεχνάσματα και ελεεινούς καταχρηστικούς όρους που έχουν σχεδιάσει και εφαρμόζουν καλοπληρωμένα άθλια νομικά μυαλά για να τινάζουν -για το καλό μας- τα μυαλά ανυποψίαστων συμπατριωτών μας. Δεν έγινε γι’ αυτό η Επανάσταση του 1821 ούτε τέτοια αθλιότητα είναι ανεκτή από τον Ελληνικό Λαό.
    Για εμάς που γνωρίζουμε άριστα το τραπεζικό σύστημα και μπορούμε να εντοπίζουμε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ενυπάρχει σε κάθε απαίτηση τραπέζης, τα πράγματα είναι πολύ απλά:
    Όλοι όσοι χρωστούν σε τράπεζες, FUNDS και εταιρείες διαχείρισης δανείων και πιστώσεων, μπορούν να αξιοποιήσουν την πραγματικότητα ότι έχουν πέσει θύματα παρανόμων πράξεων (απάτες, εκβιάσεις, τοκογλυφίας, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος) από τις τράπεζες και τους συνεργούς τους, τις υπαρκτές ειδικές γνώσεις που προέκυψαν από τις έρευνές μας από το 1998 και να αποκρούσουν τις τράπεζες με νομική αντεπίθεση και στο ποινικό και στο αστικό πεδίο, να διεκδικήσουν αποζημιώσεις μεγαλύτερες των οφειλών τους ή να συμψηφίσουν αυτές, σε πλήρη απαλλαγή τους και χωρίς να χάσουν το σπίτι τους.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
    1. Την καθιέρωση ρητής υποχρέωσης οποιουδήποτε ζητά την έκδοση διαταγής πληρωμής για τραπεζικό χρέος ή συζητεί εκδίκαση ή έφεση κατά ανακοπής ή οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή/και ασφαλιστικών μέτρων να δηλώνει και να βεβαιώνει υπεύθυνα ότι:
    – η επίδικη απαίτηση δεν περιλαμβάνει κανένα παράνομο ποσό αλλά είναι απόλυτα νόμιμη,
    εκκαθαρισμένη και βεβαία
    – Για την περίπτωση που η προηγούμενη δήλωση/βεβαίωση δεν είναι αληθής, να συνομολογεί ποινική
    ρήτρα υπέρ των οφειλετών/εγγυητών ίση με το ποσό της απαίτησης προς άμεσο και πλήρη
    συμψηφισμό και
    – ότι δεσμεύεται να άρει όλα τα βάρη που έχουν εγγραφεί σε ασφάλεια της πίστωσης, με δικές του
    δαπάνες εντός τριμήνου.
    2. Σε περίπτωση κατάπτωσης της παραπάνω ποινικής ρήτρας και συμψηφιστικής εξόφλησης του συνόλου της οφειλής, οι οφειλέτες και οι εγγυητές θα παραιτούνται από όλες τις ποινικές διώξεις και αστικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων για όλους τους υπαίτιους και συνεργούς για όλα τα ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
    3. Την υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρεί άμεσα σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας τραπεζών, FUNDS και εταιρειών διαχείρισης δανείων και πιστώσεων με την πρώτη βάσιμη καταγγελία για εμφάνιση απαίτησης που περιλαμβάνει παράνομη επιβάρυνση του οφειλέτη/εγγυητή από οποιαδήποτε αιτία και ποσό. Ο εποπτικός ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος δεν είναι διακοσμητικός αλλά ουσιαστικός και ότι ήδη υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της. Ηδη δρομολογείται αίτημα δραστικής διορθωτικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης για το σύνολο των παρανομιών των τραπεζών, μαζί με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Όταν το Κράτος, η «Ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, οι Ανεξάρτητες Αρχές, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και κάθε άλλη Αρχή δεν λειτουργούν νόμιμα, με επάρκεια και υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος, τότε νομιμοποιούνται να παρεμβαίνουν οι Πολίτες.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν κείμενο που γράφτηκε σαν συμβολή μας στην δημόσια διαβούλευση της 8-11-2023 για το σχέδιο νόμου «Δάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 22021/2167. Κρίναμε σκόπιμο να συμπεριλάβουμε μια αιτιολογική εισαγωγή για να γίνουν κατανοητές οι προτάσεις μας. Το παρόν κείμενο θα διατεθεί για την ενημέρωση των βουλευτών όλων των κομμάτων και τρίτων που έχουν εμπλοκή ή σχέση με το θέμα και τα προβλήματα των δανειοληπτών.

  • Kίνημα «ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ»
    http://www.anticorruption.gr

    Οι απαιτήσεις από τα «κόκκινα δάνεια» βασίζονται σε διαταγές πληρωμής που έχουν ζητήσει οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τραπεζών, FUDS και εταιρειών είσπραξης και έγιναν δεκτές από δικαστές που «ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ». Ωστόσο, όλοι τους γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι όλες οι απαιτήσεις των τραπεζών, διαχρονικά, περιλαμβάνουν και χρεώσεις σημαντικών ποσών που ήταν παράνομα, με αποτέλεσμα όλες οι απαιτήσεις να είναι ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ, ΜΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΕΣ και ΜΗ ΒΕΒΑΙΕΣ, συνθήκες απαραίτητες κατά νόμο για την νόμιμη έκδοση διαταγών πληρωμής. Συνακόλουθα, οι παράνομες και τοκογλυφικές απαιτήσεις των τραπεζών δεν μπορούν να αποτελούν το αντικείμενο νομοθετημάτων από την Βουλή των Ελλήνων. Όμως, τέτοια νομοθετικά τερατουργήματα έχουν γίνει πολλές φορές και ακολουθεί και το προκείμενο συμπλήρωμα. Νόμος Κατσέλη, νόμοι για τις πωλήσεις δανείων σε FUNDS στο εξωτερικό, ο νόμος για τις πτωχεύσεις καταναλωτών, κλπ. είχαν αντικείμενο τις παράνομες, τοκογλυφικές και βουτηγμένες στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τραπεζικές απαιτήσεις. Οι δικαστές κάνουν δεκτές τις (απατηλές) αιτήσεις των τραπεζών, ενώ μπορούν να μην τις κάνουν δεκτές, με βάση την πλουσιότατη αντίθετη νομολογία, ίσως διότι έτσι έχουν εκπαιδευτεί στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών όπου, δύο διδάσκοντες καθηγητές, χρόνια τώρα, κατέχουν παράλληλες κορυφαίες θέσεις στον πυρήνα παραγωγής της θεσμικής τραπεζικής δολιότητας. Έρχονται αποκαλυπτικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για το εκπληκτικό ασυμβίβαστο, με ονόματα και πλήρεις λεπτομέρειες, τερατούργημα που μόνο στην Ελλάδα και στην Κολομβία θα μπορούσε να συμβεί.
    Οι παράνομες χρεώσεις προκύπτουν από τριάντα (30) δόλιες, αδιαφανείς, ιδιαίτερα έντεχνες και απόλυτα εναρμονισμένες από το σχεδόν αιωνόβιο καρτέλ των τραπεζών μεθοδεύσεις, γνωστές από το 1998 ως «τοκοτεχνάσματα», ο παράνομος χαρακτήρας των οποίων είναι επιβεβαιωμένος από περισσότερες από 2.000 αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έχουν προκύψει σε ανακοπές (άρθ. 632 και 933 ΚΠολΔ) που χειρίστηκε η ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα των συνεργατών-δικηγόρων εξειδικευμένης ερευνητικής ομάδας από το 1998 με επικεφαλής τον κ. Τάκη Χριστοδουλόπουλο, οικονομολόγο και πρώην ανώτατο στέλεχος τραπεζών που έκτοτε έχει στραφεί εναντίον τους. Το συνολικό ποσό των παράνομων επιβαρύνσεων σε βάρος όλων των δανειοληπτών κατά την 50ετία (1970-2020) είναι της τάξης των Ευρώ 40 δισεκατομμυρίων, το οποίο αποτελεί αμιγές έσοδο των τραπεζών από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Το διαρκές και μη παραγραφόμενο αυτό έγκλημα έχει διαπραχθεί από τις διοικήσεις και τα στελέχη όλων των τραπεζών, τους νομικούς των συμβούλους, πληρεξούσιους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους που λειτούργησαν σαν υπάλληλοι πλειστηριασμών, της Τραπέζης της Ελλάδος καθώς και των δικαστών που εξέδωσαν πρόδηλα λαθεμένες απορριπτικές αποφάσεις σε ανακοπές και εφέσεις δανειοληπτών. Όλοι τους φέρονται να έχουν ευθύνες είτε ως αυτουργοί, είτε ως συνεργοί, σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την απόφαση της 22-7-2009 του Υπουργού Δικαιοσύνης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
    Σε εφαρμογή των Οδηγιών της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» (ΦΕΚ 166 τ.Α΄), το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε απόφαση ειδικά για τις υποχρεώσεις των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων. Η εξειδίκευση της απόφασης στις δύο αυτές κατηγορίες κρατικών λειτουργών δεν είναι περιοριστική για κάθε άλλον που εμπλέκεται στην υποβοήθηση, συνεργεία, ηθική αυτουργία ή απόπειρα. Και τούτο, διότι, κατά την παραπάνω διατύπωση της Οδηγίας, «οι συνεργάτες σε οποιαδήποτε δραστηριότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν πρέπει να διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη και θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά και παραδειγματικά [ΣΗΜ. (δική μας) διάβαζε και ΔΙΚΑΣΤΕΣ που κάνουν δεκτές αιτήσεις δικηγόρων τραπεζών, εκδίδουν διαταγές πληρωμής για μη νόμιμες απαιτήσεις που περιλαμβάνουν παράνομα ποσά που συνιστούν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και δεν εφαρμόζουν το άρθρο 38 ΚΠοινΔ, ακόμη και όταν κάνουν δεκτές τις ανακοπές των δανειοληπτών.
    Τα πνευματικά δικαιώματα για ΟΛΑ ΤΑ ΤΟΚΟΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ αλλά και για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Ευρώ 40 δισεκατομμυρίων που ανακάλυψε και αποκάλυψε η έρευνα έχουν νόμιμα κατοχυρωθεί από το 1998 στο όνομα του Προέδρου κ. Τάκη Χριστοδουλόπουλου, έχουν δε ήδη αρχίσει οι ποινικές διώξεις παραβατών-δικηγόρων ενώ αναμένεται πολύ σύντομα και η σχετική παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
    Για τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών με τα τοκοτεχνάσματα, ο ίδιος κατέθεσε αναλυτική έγκληση στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου το έτος 1998, η οποία, μετά από προφανέστατες πολιτικές παρεμβάσεις (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), μπήκε στο αρχείο με αφελείς και προσχηματικές αιτιολογίες. Καταπατήθηκε με τρόπο βάρβαρο η ρητή επιταγή του Ν 2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών (Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και του άρθρου 1 που ρητά ορίζει ότι:
    1. Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των καταναλωτών τελούν υπό την προστασία του Κράτους
    2. Το Κράτος μεριμνά ιδίως για:
    α) την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών,
    β) τα οικονομικά τους συμφέροντα,
    γ) την οργάνωσή τους σε ενώσεις καταναλωτών,
    δ) το δικαίωμα ακρόασής τους σε θέματα που τους αφορούν και
    ε) την πληροφόρηση και την επιμόρφωσή τους, ιδιαίτερα των ευπρόσβλητων ομάδων καταναλωτών σε
    θέματα που αφορούν στην αγορά, στον ανταγωνισμό, στον καταναλωτή, στην προστασία του
    φυσικού περιβάλλοντος και στην προαγωγή της βιώσιμης κατανάλωσης.
    Η θεωρητική «προστασία» των καταναλωτών από το Κράτος μεταλλάχθηκε σε καθημερινό διωγμό, ιδιαίτερα των δανειοληπτών όχι μόνο από το Κράτος αλλά και από το ευρύτερο «κονκλάβιο» της εγχώριας διαφθοράς, δηλαδή τα κόμματα εξουσίας, μεγάλο μέρος της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης που και βλέπει και αδικεί, μεγάλο μέρος των (τραπεζο)δικηγόρων, των λειτουργών της δημοσιογραφίας του θερμοκηπίου, και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάτω από την εμπνευσμένη πρυτανεία των τραπεζών και του (μόνιμα) αόρατου Καρτέλ των που, όμως, και γραφεία έχει, και διεύθυνση και τηλέφωνα έχει και εκδίδει και αποκαλυπτικά ενοχοποιητικές αποφάσεις της «Εκτελεστικής της Επιτροπής» για τα τραπεζικά θέματα. Διαβάστε μία από αυτές για να δείτε το επίπεδο του imperium για το ποιος κυβερνά το τραπεζικό σύστημα σ΄αυτή τη Χώρα, όπως είχε την «μεγαλοψυχία» να μας απαντήσει το 2000 με αριθμό πρωτοκόλλου 784 σε γραπτό ερώτημά μας:
    «Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφασίζει την υιοθέτηση του έτους 360 ημερών για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές από την 1-1-2001». Ομιλούν βέβαια για την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Τέτοιοι εκτοκισμοί δανείων ήταν απαγορευμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έγινε και στην Ελλάδα (ΑΠ 430/2005 ), μέχρι που επανήλθε με την τραπεζική σοφία του ο Άρειος Πάγος και έκρινε ότι οι εκτοκισμοί με βάση έτος 360 αντί 365 ημερών είναι απόλυτα …νόμιμοι (ΑΠ 1395/2021 – Πρόεδρος Θεόδωρος Κανελλόπουλος, Αντιπρόεδρος ΑΠ, Αικατερίνη Κρυσταλλίδου-Εισηγήτρια, Μυρσίνη Παπαχίου, Ιωάννης Δουρουκλάκης, Γεώργιος Καλαμαρίδης, Αεροπαγίτες).
    Η πρώτη απόφαση κατά τραπέζης για τον λόγο αυτό χρονολογείται από τον Νοέμβριο 1998 σε βάρος της Εθνικής για Ευρώ 500.000 με μάρτυρα-πραγματογνώμονα τον κ. Τ. Χριστοδουλόπουλο. Ηδη υπάρχουν χιλιάδες άλλες αμετάκλητες που ο Άρειος Πάγος έσβησε αυθαίρετα «για το συμφέρον των τραπεζών».
    Σε παλαιότερη τοποθέτησή της στο θέμα αυτό, η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών κ. Joureva, είχε δηλώσει και τα εξής:
    «Η οδηγία 2008/48/ΕΚ τυποποιεί τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου. Μεταξύ άλλων, για τον υπολογισμό του εν λόγω επιτοκίου υιοθετήθηκε το πρότυπο των 365 ημερών ανά έτος (ή 366 για τα δίσεκτα έτη). Σύμφωνα με την οδηγία 2008/48/ΕΚ [άρθρο 3 στοιχείο ι)], το χρεωστικό επιτόκιο πρέπει να εκφράζεται ως ετήσιο επιτόκιο.
    Μολονότι αρμόδια για την επιβολή των εθνικών διατάξεων που μεταφέρουν οδηγίες της ΕΕ είναι τα κράτη μέλη, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να κινήσει διαδικασία που προηγείται της διαδικασίας επί παραβάσει εάν περιέλθουν σε γνώση της επαρκή πραγματικά στοιχεία που δείχνουν διαρθρωτική έλλειψη εφαρμογής ή πλημμελή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ από τις εθνικές αρχές ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους». Ηδη προσφύγαμε στην Επιτροπή για να διορθωθεί η πρόδηλα σκόπιμα λανθασμένη κρίση του Αρείου Πάγου (Τμήμα Α2 – 1385/2012), πριν οδηγήσει στην επιχειρηματική καταστροφή 8 Ελληνικές οικογένειες δανειοληπτών και εγγυητών, πελατών της ιστορικής Αγροτικής Τράπεζας, που είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα και κατ’ έφεση αλλά τώρα αντιμετωπίζουν ανατροπή που αποτελεί δικαστικό παράδοξο ενώ, κατά την επαναληπτική εκδίκαση της έφεσης, το δικαστήριο «δεν αντιλήφθηκε» την αναλυτική περιγραφή και τον προσδιορισμό του υπαρκτού ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στο κείμενο 21 συνεχών σελίδων (64 – 84) καθώς και το αίτημα εφαρμογής όσων προβλέπονται από το άρθρο 38 ΚΠοινΔ που το Δικαστήριο επίσης αγνόησε. Ο διαχρονικός δόλος των τραπεζών, σε συνδυασμό με την φιλότιμη αδιαφορία του νομικού κόσμου, δικηγόρων και δικαστών, εξασφαλίζουν την άθλια κακοποίηση, μέχρις εξόντωσης, των δανειοληπτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες σουλτανισμού οθωμανικής τύπου.
    Η ερευνητική ομάδα έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες πραγματογνωμοσύνες επαναπροσδιορισμού της νόμιμης οφειλής έναντι αντίστοιχων τραπεζικών απαιτήσεων. Σε τυχαίο δείγμα τριάντα (30) πιστώσεων όλων των κατηγοριών και όλων των τραπεζών, προέκυψαν τα εξής ευρήματα (ποσά σε Ευρώ) που είναι ενδεικτικά για το σύνολο:
    ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
    5.096.700
    ΝΟΜΙΜΗ ΟΦΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
    3.262.900
    ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
    1.821.800
    ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ
    55,8%
    Τα ευρήματα της 25ετούς έρευνας της ομάδας επί της πολύπλοκης παρανομίας του πολύπαθου τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα είναι πολλά και πολύ σημαντικά και αναδεικνύουν ότι, εκτός των χρημάτων των δανειοληπτών που λεηλάτησαν με αρπαχτικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στους παλαιότερους αιώνες της πειρατείας, εφάρμοσαν βάρβαρες και ανθρωποφάγες μεθόδους, που ξεπερνούν και αυτές ακόμα των Ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα τον καιρό της Γερμανικής κατοχής, απέναντι σε ένα Λαό που, 200 χρόνια τώρα, προσπαθεί με ιδρώτα και αίμα να σταθεί όρθιος και αξιοπρεπής μέσα στην ίδια του τη Χώρα. Σίγουρα, η ζημιά στο Ελληνικό Έθνος από τις αντεθνικές και πολύπλευρα καταστροφικές πρακτικές των τραπεζών διαχρονικά είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Γερμανικής κατοχής. Αλλά, και σίγουρα, για όλους εμάς που αριθμούμε περισσότερο από μισό αιώνα θητείας εντός αλλά και απέναντι των τραπεζών και γνωρίζουμε άριστα τον κλάδο, το μέλλον των τραπεζών στην Ελλάδα δεν είναι απλά δυσοίωνο αλλά κυριολεκτικά ανύπαρκτο, όπως τις ξέρουμε σήμερα. Γιατί είναι και εθνικά, και οικονομικά, και αναπτυξιακά, και κοινωνικά και ηθικά πτωχευμένες. Και εμείς που τις ξέρουμε πάρα πολύ καλά, αρνούμαστε να τις αποκαλούμε «τράπεζες». Για εμάς είναι «οριστικά πτωχευμένα υποθηκοδανειστήρια…».
    Ο Θεός αγαπά την Ελλάδα και μεριμνά γι’ αυτήν. Ωστόσο, η εθνική μας ανθρωποφαγία έχει ξεπεράσει κάθε όριο βαρβαρότητας. Πρέπει να είναι κανείς ψυχικά πολύ άρρωστος να αρπάζει τα λεφτά, την κατοικία και την αξιοπρέπεια Ελλήνων, προκειμένου να απολαμβάνει πολυτελείς επαύλεις, κότερα και καταθέσεις στην Ελβετία. Και να χρησιμοποιεί αισχρές συμβάσεις, γεμάτες με δόλια τοκοτεχνάσματα και ελεεινούς καταχρηστικούς όρους που έχουν σχεδιάσει και εφαρμόζουν καλοπληρωμένα άθλια νομικά μυαλά για να τινάζουν -για το καλό μας- τα μυαλά ανυποψίαστων συμπατριωτών μας. Δεν έγινε γι’ αυτό η Επανάσταση του 1821 ούτε τέτοια αθλιότητα είναι ανεκτή από τον Ελληνικό Λαό.
    Για εμάς που γνωρίζουμε άριστα το τραπεζικό σύστημα και μπορούμε να εντοπίζουμε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ενυπάρχει σε κάθε απαίτηση τραπέζης, τα πράγματα είναι πολύ απλά:
    Όλοι όσοι χρωστούν σε τράπεζες, FUNDS και εταιρείες διαχείρισης δανείων και πιστώσεων, μπορούν να αξιοποιήσουν την πραγματικότητα ότι έχουν πέσει θύματα παρανόμων πράξεων (απάτες, εκβιάσεις, τοκογλυφίας, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος) από τις τράπεζες και τους συνεργούς τους, τις υπαρκτές ειδικές γνώσεις που προέκυψαν από τις έρευνές μας από το 1998 και να αποκρούσουν τις τράπεζες με νομική αντεπίθεση και στο ποινικό και στο αστικό πεδίο, να διεκδικήσουν αποζημιώσεις μεγαλύτερες των οφειλών τους ή να συμψηφίσουν αυτές, σε πλήρη απαλλαγή τους και χωρίς να χάσουν το σπίτι τους.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
    1. Την καθιέρωση ρητής υποχρέωσης οποιουδήποτε ζητά την έκδοση διαταγής πληρωμής για τραπεζικό χρέος ή συζητεί εκδίκαση ή έφεση κατά ανακοπής ή οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή/και ασφαλιστικών μέτρων να δηλώνει και να βεβαιώνει υπεύθυνα ότι:
    – η επίδικη απαίτηση δεν περιλαμβάνει κανένα παράνομο ποσό αλλά είναι απόλυτα νόμιμη,
    εκκαθαρισμένη και βεβαία
    – Για την περίπτωση που η προηγούμενη δήλωση/βεβαίωση δεν είναι αληθής, να συνομολογεί ποινική
    ρήτρα υπέρ των οφειλετών/εγγυητών ίση με το ποσό της απαίτησης προς άμεσο και πλήρη
    συμψηφισμό και
    – ότι δεσμεύεται να άρει όλα τα βάρη που έχουν εγγραφεί σε ασφάλεια της πίστωσης, με δικές του
    δαπάνες εντός τριμήνου.
    2. Σε περίπτωση κατάπτωσης της παραπάνω ποινικής ρήτρας και συμψηφιστικής εξόφλησης του συνόλου της οφειλής, οι οφειλέτες και οι εγγυητές θα παραιτούνται από όλες τις ποινικές διώξεις και αστικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων για όλους τους υπαίτιους και συνεργούς για όλα τα ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    3. Την υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρεί άμεσα σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας τραπεζών, FUNDS και εταιρειών διαχείρισης δανείων και πιστώσεων με την πρώτη βάσιμη καταγγελία για εμφάνιση απαίτησης που περιλαμβάνει παράνομη επιβάρυνση του οφειλέτη/εγγυητή από οποιαδήποτε αιτία και ποσό. Ο εποπτικός ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος δεν είναι διακοσμητικός αλλά ουσιαστικός και ότι ήδη υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της. Ηδη δρομολογείται αίτημα δραστικής διορθωτικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης για το σύνολο των παρανομιών των τραπεζών, μαζί με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Όταν το Κράτος, η «Ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, οι Ανεξάρτητες Αρχές, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και κάθε άλλη Αρχή δεν λειτουργούν νόμιμα, με επάρκεια και υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος, τότε νομιμοποιούνται να παρεμβαίνουν οι Πολίτες.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν κείμενο που γράφτηκε σαν συμβολή μας στην δημόσια διαβούλευση της 8-11-2023 για το σχέδιο νόμου «Δάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 22021/2167. Κρίναμε σκόπιμο να συμπεριλάβουμε μια αιτιολογική εισαγωγή για να γίνουν κατανοητές οι προτάσεις μας. Το παρόν κείμενο θα διατεθεί για την ενημέρωση των βουλευτών όλων των κομμάτων και τρίτων που έχουν εμπλοκή ή σχέση με το θέμα και τα προβλήματα των δανειοληπτών.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 19:05 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΟΜΕΝΙΔΗΣ

    Απαιτείται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο θεσμός «First Look Period»
    Ο Θεσμός παρέχει στους πολίτες ευκαιρίες απόκτησης προσιτής κατοικίας χωρίς να ανταγωνιστούν ιδιώτες και επιχειρήσεις που τα αγοράζουν με σκοπό το κέρδος.
    Οι επιλέξιμοι αγοραστές πρώτης κατοικίας αποκτούν για συγκεκριμένη διάρκεια (30-35 ημέρες) αποκλειστική πρόσβαση πρώτης ματιάς για απόκτηση κύριας κατοικίας και υποβολής προσφορών σε ακίνητα που έχουν ωριμάσει και θέτουν οι Διαχειριστές προς πώληση .
    Κατά την περίοδο της Πρώτης ματιάς, εφόσον υπάρχουν, λαμβάνονται υπόψη μόνο προσφορές από επωφελούμενους αγοραστές σύμφωνα με προδιαγραφές που καθορίζονται από τις απαιτήσεις του προγράμματος.
    Η ευκαιρία αυτή παρέχεται και σε δημόσιους, δημοτικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς που καταστατικά παρέχουν προσιτή κατοικία σε ευάλωτους πολίτες.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 19:21 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΟΜΕΝΙΔΗΣ

    Απαιτείται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο θεσμός «First Look Period»
    Ο Θεσμός παρέχει στους πολίτες ευκαιρίες απόκτησης προσιτής κατοικίας χωρίς να ανταγωνιστούν ιδιώτες και επιχειρήσεις που τα αγοράζουν με σκοπό το κέρδος.
    Οι επιλέξιμοι αγοραστές πρώτης κατοικίας αποκτούν αποκλειστική πρόσβαση πρώτης ματιάς για απόκτηση κύριας κατοικίας και υποβολής προσφορών σε ακίνητα που έχουν ωριμάσει και θέτουν προς πώληση οι Διαχειριστές.
    Κατά την περίοδο της Πρώτης ματιάς, εφόσον υπάρχουν, λαμβάνονται υπόψη μόνο προσφορές από επωφελούμενους αγοραστές σύμφωνα με προδιαγραφές που καθορίζονται από τις απαιτήσεις του προγράμματος.
    Η ευκαιρία αυτή παρέχεται και σε δημόσιους, δημοτικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς που καταστατικά παρέχουν προσιτή κατοικία σε ευάλωτους πολίτες.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 17:30 | ΕΘΕΑΣ

    Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, που έχουν περιέλθει στην κατοχή Αγοραστών Πιστώσεων (Funds) λόγω της αδυναμίας, τόσο επικοινωνίας με εκπροσώπους για το ύψος των οφειλών, όσο και των τεράστιων καθυστερήσεων, που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

    Το θέμα αυτό δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στη δραστηριότητα των υγιών και παραγωγικών Συνεταιρισμών και των αγροτών, σε μια στιγμή μάλιστα που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των ίδιων των αγροτών ενόψει της πίεσης που δέχονται από το αυξημένο κόστος των εισροών παραγωγής, καθώς και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες είναι ότι μέρος της περιουσίας και των υποδομών τους που είναι δεσμευμένο, χρησιμοποιείται για να αντιστρατεύεται την προσπάθεια οργάνωσης και ανάπτυξης των Συνεταιρισμών.

    Ειδικότερα θα πρέπει να εξεταστούν οι παρακάτω προτάσεις της ΕΘΕΑΣ:

    1. Οι υπερβολικοί τόκοι ανατοκισμού έχουν καταστήσει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης αδύνατη για τα οικονομικά των Συνεταιρισμών και πρέπει να διαγραφούν.

    2. Εφόσον από την οικονομική λειτουργία του συνεταιρισμού δεν μπορεί να γίνει εξυπηρέτηση του δανείου, αυτό να μπορεί να μειώνεται μέχρι το ύψος των διασφαλίσεων και το υπόλοιπο μέρος του δανείου να διαγράφεται.

    3. Να γνωστοποιείται η μεθοδολογία υπολογισμού και κατά συνέπεια η διαδικασία καθορισμού του τελικού ύψους οφειλής του δανειολήπτη πράγμα που σήμερα δεν είναι εφικτό.

    4. Η διάρκεια περιόδου εξόφλησης να είναι πάνω από 20 έτη, προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

    5. Στη ρύθμιση να ενταχθούν και τα δάνεια που είναι υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι των Συνεταιρισμών. Να θεσμοθετηθεί ρητά η εφαρμογή ότι το δημόσιο οφείλει να προβαίνει σε έλεγχο της κάθε απαίτησης του πιστωτικού ιδρύματος πριν αποδεχθεί το αίτημα κατάπτωσης εγγύησης και να απαντά άμεσα στην τράπεζα ότι θα καταπέσει ή όχι την εγγύηση κοινοποιώντας τη θέση της στον δανειολήπτη, σε σχετικό αίτημα του.

    6. Οι οποιεσδήποτε εισπράξεις από την PQHπου αφορούν, είτε καταβολές προκαταβολής έναντι του χρέους, είτε εξόφληση διαταγών πληρωμής να θεωρηθούν ως προκαταβολή έναντι της οφειλής για να ενταχθεί ο Συνεταιρισμός στη ρύθμιση.

    7. Είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή της PQH και των funds στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών, των οποίων η άρνηση μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία τον εν λόγω θεσμό.

    8. Να θεσμοθετηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων των σχέσεων δανειοληπτών – servicers στη βάση των αρχών προστασίας των δανειοληπτών καλής πίστης και δίκαιης μεταχείρισης των δανειοληπτών.

    9. Να θεσμοθετηθούν κίνητρα εξόφλησης των δανείων, όπως σημαντικές εκπτώσεις – κουρέματα κεφαλαίου, διαγραφή τόκων σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών, όπου αυτή θα λαμβάνεται υπόψη μαζί με άλλους κοινωνικούς παράγοντες για το ποσοστό της διαγραφής.

    10. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης για επαναφορά σε προηγούμενη κατάσταση ήδη πλειστηριασθέντων (ειδικά των παραγωγικών ακινήτων) που έχουν πλειοδοτήσει τα ίδια τα funds και έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους.

    11.Το επιτόκιο ρύθμισης να είναι συνολικά 3,2% σταθερό για όλη την περίοδο.

    12. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης δανειοληπτών για τη μέχρι σήμερα παράνομη, καταχρηστική συμπεριφορά των funds/Servicers απέναντι στους δανειολήπτες.

    13. Να θεσπιστεί ανώτατο όριο κέρδους για τους servicers, που θα υπολογίζεται, αφού ληφθεί υπόψη το ποσό αγοράς των δανείων και το προτεινόμενο προς διευθέτηση ποσό, έτσι ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    14. Σε περίπτωση που το δάνειο ανήκει σε fund, τότε η ρύθμιση του δανείου με βάση την αξία αγοράς του από το fund να είναι προσαυξημένο με κάποιο λογικό ποσοστό, και όχι επί του αρχικού ύψους του δανείου που μεταβιβάστηκε στο fund.

    15. Να είναι υποχρεωτική η αποδοχή της ρύθμισης που προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού από τα funds και την PQH.

    16. Τα ακίνητα των δανειοληπτών φυσικών ή νομικών προσώπων και συνεταιρισμών που κατέχουν αστικά ακίνητα, εμφανίζουν κατά περιπτώσεις μεγάλη αξία. Επίσης, οι κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό όμως οι αντικειμενικές τους αξίες είναι τεράστιες σε σχέση με το ύψος των δανείων που έχει λάβει ο κτηνοπτηνοτρόφος με αποτέλεσμα η καθαρή θέση ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ να είναι ψευδώς θετική και να μη επιδέχεται εξ αυτού μείωση η απαίτηση ως πλήρως εξασφαλισμένη.

    Στη διαμόρφωση των τελικών διατάξεων, είτε του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών ν. 4738/2020, είτε της πρότασης που προκύπτει από την διαπραγμάτευση μέσω του κώδικα δεοντολογίας τραπεζών 4224/2013, είτε μέσω της διαδικασίας μέσω του ν. 4307/2014 «ταχεία εκκαθάριση των υπερχρεωμένων» να λαμβάνεται ως ενεργητικό όχι η εμπορική αξία του κάθε ακινήτου αλλά το ποσό που θα λάβει το πιστωτικό ίδρυμα από τυχόν εκποίηση του ακινήτου, αφαιρουμένων δηλαδή των εξόδων εκποίησης, των δικαιωμάτων τρίτων με εμπράγματη ασφάλεια και των προνομιούχων δανειστών.
    Αφαιρουμένων όλων αυτών προκύπτει η αξία του ακινήτου που αφορά το πιστωτικό ίδρυμα.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:48 | Κώστας Τριανταφύλλου

    να ληφθεί η παρακάτω πρόταση στη διαμόρφωση του τελικού ν/σ :

    1. Οι Τράπεζες να υποχρεωθούν να δεχθούν τον υπολογισμό-αντιστοίχιση του τρέχοντος υπολοίπου του δανείου σε CHF, σε ευρώ με συντελεστή τουλάχιστον 1,40(ένα και σαράντα εκατοστά).
    2. Οι Τράπεζες να υποχρεωθούν να δεχθούν την αφαίρεση από το υπόλοιπο του δανείου, όπως διαμορφώνεται μετά τον προηγούμενο υπολογισμό, των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν βάσει ισοτιμίας κάτω του 1,40, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από 01/01/2015, ημερομηνία όπου η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας απελευθέρωσε την ως τότε «κλειδωμένη» στο 1,20, ισοτιμία, βάσει της οποίας απωλέσθηκε και κάθε «μαξιλάρι» προστασίας από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
    3. Μετά τα 2 προηγούμενα, και αφού γίνει το «κούρεμα» της διαφοράς συναλλαγματικής ισοτιμίας όπως περιγράφεται, να μετατραπούν τα δάνεια σε ευρώ, με τους συμβατικούς όρους που ίσχυαν την ημέρα μετατροπής , ιδιαίτερα για το περιθώριο(spread) της Τράπεζας.
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΣΕ CHF ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ. ΔΛΔ ΕΙΤΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΕΡΓO ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ , ΕΙΤΕ ΣΤΑ FUNDS, ΕΙΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ-«ΚΟΚΚΙΝΙΣΕΙ» ΚΛΠ
    Οι 3 αυτοί όροι να είναι αναπόσπαστοι , ο καθένας και το σύνολο τους, υποχρεωτικής αποδοχής για την Τράπεζα η την εταιρεία διαχείρισης (fund) και προαιρετικής για τον οφειλέτη, δηλαδή να μπορεί να επιλέξει με αίτημα του την εφαρμογή όποιων όρων επιθυμεί η και όλων. Επιπλέον με την αίτηση υπαγωγής του δανειολήπτη στην παρούσα , αναστέλλονται όλες οι σε βάρος του νομικές ενέργειες όπως πλειστηριασμοί, διαταγές πληρωμής και λοιπά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

    με εκτίμηση

    Κώστας Τριανταφύλλου

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 16:49 | Τάκης Παππάς

    Στο διαδίκτυο εντοπίσαμε  πρόταση πολιτικού φορέα σχετικά με τη προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο . Επειδή θεωρούμε,  πως με την αποδοχή της επιλύεται πολιτικά ένα μακροχρόνιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάνω από 200.000 πολίτες, την μεταφέρουμε στη διαβούλευση αυτούσια.

    Πρόταση νόμου
    «Προστασία των δανειοληπτών των δανείων σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας»

    Άρθρο 1

    1. Για την αποπληρωμή οφειλών από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί ή μετατραπεί σε ελβετικό φράγκο κατά τη χρονική περίοδο 2006 έως 2009, σε περίπτωση που η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου (τιμή ανταλλαγής ενός ευρώ προς το ελβετικό φράγκο) είναι κατά το χρόνο αποπληρωμής χαμηλότερη αυτής που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης ή μετατροπής, εφαρμόζεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος η συναλλαγματική ισοτιμία του χρόνου εκταμίευσης ή μετατροπής μειωμένη κατά το ένα τρίτο (1/3) της διαφοράς τιμής που αυτή εμφανίζει σε σχέση με συναλλαγματική ισοτιμία κατά τον χρόνο αποπληρωμής.

    2. Για κάθε καταβολή που έχει πραγματοποιηθεί για την αποπληρωμή οφειλών από τις συμβάσεις της παραγράφου 1 πριν την έναρξη της ισχύος του παρόντος εφαρμόζεται αναδρομικά συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου που είναι ίση με τη μέση τιμή που προκύπτει ανάμεσα στη συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης ή μετατροπής και την αντίστοιχη ισοτιμία κατά το χρόνο της καταβολής. Η αποπληρωμή του δανείου επανυπολογίζεται με βάση την συναλλαγματική ισοτιμία που προκύπτει για τις καταβολές αυτές κατ’ εφαρμογή του πρώτου εδαφίου και το υπόλοιπο της οφειλής επαναπροσδιορίζεται. Σε περίπτωση που οι καταβολές με το νέο υπολογισμό υπερβαίνουν την εξόφληση της οφειλής από τη σύμβαση, ο πιστωτής δεν υποχρεούται στην επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού.

    3. Οι παράγραφοι 1 και 2 δεν εφαρμόζονται ενόσω η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου ήταν ή είναι κατά το χρόνο αποπληρωμής χαμηλότερη σε ποσοστό που υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) αυτής που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης ή μετατροπής ή οδηγούν σε εφαρμογή συναλλαγματικής ισοτιμίας που δεν είναι χαμηλότερη από το όριο αυτό.

    4. Οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 εφαρμόζονται και σε συμβάσεις της πρώτης παραγράφου που έχουν καταγγελθεί ή η οφειλή από αυτές μετατράπηκε για οποιαδήποτε αιτία από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, εφόσον οδηγούν σε μικρότερη οφειλή για τον οφειλέτη.

    5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουν ή περιορίζουν αξιώσεις ή δικαιώματα των δανειοληπτών από τη σύναψη των συμβάσεων της παραγράφου 1.

    Ο πολιτικός φορέας που την έχει καταθέσει το Νοέμβριο 2022 , το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ,  είναι το  μακροβιότερο μεταπολιτευτικό κόμμα στην εξουσία και θεωρούμε  πως αρκετά  τεκμηριωμένα και υπεύθυνα έχει διαμορφώσει τη πρόταση για την οποία και δεν διαφαίνεται στο διαδίκτυο η τύχη της . Επιτέλους συνεργαστείτε ως κόμματα εξουσίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης ώστε και τα δικαστήρια να ωφεληθούν σε χρόνο για ουσιαστικότερες υποθέσεις. Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του ν/σ καθώς και θα τη τεκμηρίωση τυχόν άρνησης ένταξης της παραπάνω διάταξης.

    με εκτίμηση

    Τάκης Παππάς και Σοφία Καραπάνου

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 12:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΑΛΑΚΗΣ

    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ: Το όλο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από φλύαρα ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΤΟΛΜΗΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ !!!

    Οι πολίτες ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ για τα ξένα Funds (είναι ξένα ή οι ίδιοι πίσω???) που εγκαταστάθηκαν στη χώρα με την ευλογία κάποιων κυβερνήσεων και λυμαίνονται τα σπίτια του κοσμάκη

    Υπάρχουν στον αέρα 219.454 αναρτημένοι Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί από τα Funds των τραπεζών για να ξεσπιτώσουν ισάριθμες οικογένειες και να βγάλουν στο δρόμο σχεδόν 800.000 πολίτες.

    Το θέμα με τους SERVICERS των κόκκινων δανείων και τις τράπεζες έχει πάρει εφιαλτικές διατάσεις για τηνκοινωνία και θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική επανάσταση !!!
    Αν δεν το αντιλαμβάνεστε να πάρετε μέτρα δραστικά και έγκαιρα πολύ φοβάμαι ότι θα το βρείτε μπροστά σας !!!
    Και δεν θα πρέπει να επαναπαύεται η κυβέρνηση που σήμερα είναι διαλυμένη η αντιπολίτευση.

    ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ:
    Σας παραθέτω παρακάτω τις απόψεις μου, που είμαι βέβαιος ότι απηχούν σε τεράστια μερίδα των Ελληνικών νοικοκυριών.

    Βλέπουμε την κυβέρνηση της Ιταλίας να προωθεί προς εφαρμογή ενός νέου πλαισίου με το οποίο θα επιτρέπει σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώνουν τα δάνεια τους που κατέστησαν «κόκκινα» τα προηγούμενα χρόνια σε μικρό μέρος της ονομαστικής τους αξίας.

    «Στόχος τους λένε είναι να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις από τα κόκκινα δάνεια, να ρυθμίσουν τα παλιά τους χρέη και να τους επαναφέρουν στην αγορά εργασίας» !!!
    Τι ποιο εξυγιαντικό, τι ποιο αναπτυξιακό, αποτελεσματικό, και υγιές για την κοινωνία ???
    Οι επενδυτές(???) αυτοί αγοράζουν συνήθως τα κόκκινα δάνεια – υπό κρατική εγγύηση – για ένα μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας. Αυτό έχει γίνει σε τεράστια έκταση στην Ελλάδα.
    Τα επισφαλή δάνεια, όπως αυτά των πιστωτικών καρτών, αλλάζουν χέρια» σε πολύ-πολύ χαμηλά ποσοστά της ονομαστικής αξίας (ακόμη και 5% με 6%), ενώ τα χρέη από ακίνητα και άλλα χρέη που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αποφέρουν λίγο ψηλότερες τιμές (έως 10%).

    Στην Ελλάδα τα περισσότερα δάνεια μεταβιβάσθηκαν από τις τράπεζες στα ξένα (???) funds κάπου στο 6% της ονομαστικής τους αξίας ή και πολύ χαμηλότερα ακόμη !!!
    Και βγαίνουν στην αγορά και απαιτούν από τους εξαντλημένους δανειολήπτες να εισπράξουν το 100% της αξίας των δανείων. Δηλ. ΚΑΘΑΡΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ πάνω και από 900% !!!

    Στην Ιταλία ο νέος νόμος θα επιτρέψει στους Ιταλούς δανειολήπτες, με χρέη κάτω των 25 εκατ. ευρώ, να τα αγοράσουν πίσω από τα funds που τα είχαν αγοράσει από εγχώριους δανειστές.

    Οι οφειλέτες θα κληθούν να πληρώνουν ένα premium 20% επί της αξίας της συναλλαγής, σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε η Μελόνι.
    Πράγμα που ακούγεται πάρα πολύ λογικό !!!

    Στην Ελλάδα τα ξένα (???) funds διεκδικούν να εισπράξουν στο 100% της ονομαστικής αξίας, αυτά που αγόρασαν στο 5% ή 6% ή και 10%, ξεριζώνοντας το φτωχό κοσμάκη και πετώντας τον χωρίς τον παραμικρό οίκτο στο δρόμο !!!

    Εσείς εδώ γιατί δεν τολμάτε να προχωρήσετε σε κάποια πιο δραστικά μέτρα, που να εξυγιάνουν λίγο την αγορά και να ελαφρύνουν κάπως την κοινωνία από τα ασήκωτα βάρη ???

    Με την ατολμία σας αυτή συμβάλετε στην αισχροκέρδεια των αρπακτικών αυτών Funds – γιατί στην κυριολεξία περί αρπακτικών πρόκειται και όχι περί επενδυτών – σε αποδόσεις που εκτινάσσονται και πάνω από 900% !!!!!!
    Και σε πολλές φορές και πολύ παραπάνω !!!

    Εκτός και αν πίσω από όλα αυτά τα δήθεν ξένα funds υπάρχουν και πολλοί άλλοι κρυφοί Πάτσηδες, οι οποίοι εκβιάζουν για να διατηρηθεί αυτή η σάπια κατάσταση και τα funds αποτελούν τη απλή βιτρίνα.

    Ο λαός να ξέρετε αυτό υποψιάζεται. Και αν δεν κάνετε τώρα κάτι πολύ δραστικό θα το θεωρήσουν βέβαιο !!!

    Περιμένουμε να δούμε εκ μέρους σας, και από όλη την κυβέρνηση, τολμηρές κινήσεις επιτέλους στο καυτό αυτό θέμα.

    Και περιμένω να δω και τα παραπάνω σχόλια μου, τις παρατηρήσεις μου, τις επισημάνσεις μου και τις προτάσεις μου αναρτημένες στα σχόλια για το νομοσχέδιο.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 09:33 | Δημήτρης

    Δεν θα πρέπει να γίνει κούρεμα οφειλής μόνο για όσους η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το δάνειο. Είναι κατάφορη αδικία για όσους με στερήσεις προσπαθούσαν να είναι συνεπείς και κατάφεραν να έχουν αποπληρώσει το μισό και παραπάνω δάνειο. Μην κάνετε πάλι τους συνεπείς πολίτες να νιώθουν ότι είναι τα υποζύγια και οι ηλίθιοι των υπολοίπων.

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 17:57 | Θεοδωρος Μαυριδης

    Θελω απλα να σχολιασω την αθλια αν γινει ρυθμιση ,βασει της οποιας θα γινεται κουρεμα οφειλης μονο αν το δανειο του ευαλλωτου δανειοληπτη ειναι μεγαλυτερο απο την αξια του ακινητου του που εχει προσημειωθει.Δηλ εγω που πηρα δανειο 60000 ευρω το 2000 και εως και σημερα με πολλες δυσκολιες απο τα μνημονια και μετα και με την δαμοκλειο σπαθη της κατασχεσης πληρωσα το μισο ,επειδη το ακινητο μου εχει μεγαλυτερη αξια δεν θα δικαιουμε καμμιας διαγραφης .Γνωριζοντας και ποσο πηραν τα κορακια το δανειο μου απο την τραπεζα και αφου εχω πληρωσει εναν σκασμο τοκους μεχρι σημερα και αν εχετε λιγο τσιπα εκει στην κυβερνηση ,σας καλω να συμπεριληφθεί και η δικη μας κατηγορια δανειοληπτων στην εν λογω ρυθμιση .

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 14:56 | Δέσποινα Π.

    Καλησπέρα, έχοντας ταλαιπωρηθεί χρόνια σε δικαστήρια λόγω λαθών και των δικηγόρων, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε μία πολύ καλή ρύθμιση του στεγαστικού μας δανείου από fund, η οποία ( η μηνιαία δόση) εκτοξεύτηκε με την άνοδο των επιτοκίων.
    Για ποιο λόγο ένα fund το οποίο αγόρασε το δάνειο μας με το 10% της αξίας, να προχωρά σε αύξηση επιτοκίων; Δεν είναι τράπεζα για να πουλά και να αγοράζει χρήμα, ώστε να μετακυλά την αξία στη δόση του στεγαστικού.
    Η αξία του ακινήτου έχει μειωθεί έπειτα από τόσα χρόνια και οι ανάγκες αυξάνονται με τα χρόνια. Υπολογίζαμε να έχουμε ξεμπερδέψει με το δάνειο ή να έχουμε μία λογική δόση ώστε να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας.
    Οι μισθοί μας έχουν καθηλωθεί και η ζωή έχει ακριβύνει.

  • 10 Νοεμβρίου 2023, 12:40 | Φώτιος Καρατζένης, Δικηγόρος

    1. Προς αποφυγήν αμφιβολιών που έχουν ανακύψει στην πράξη, σκόπιμη είναι η διευκρίνιση ότι στην έννοια των «συμβάσεων πίστωσης» δεν περιλαμβάνονται ομολογιακά δάνεια, δεδομένης της διαφορετικής από τα κοινά δάνεια λειτουργίας τους, η οποία μάλιστα ρυθμίζεται ειδικά στην νομοθεσία, αλλά και της εμπορευσιμότητάς των ομολογιών ως αξιογράφων. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι αυτά ακριβώς τα ειδικά χαρακτηριστικά αποτέλεσαν τον λόγο της απαλλαγής από τέλη και επιβαρύνσεις σύμφωνα με τον ν 3156/2003.
    2. Περαιτέρω, η ρύθμιση του νόμου δεν είναι συνεπές να καταλαμβάνει οποιαδήποτε μεμονωμένη μεταβίβαση πίστωσης, εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με τους κανόνες του αστικού και εταιρικού δικαίου. Λόγος γίνεται για την απόκτηση (όχι με την έννοια της άσκησης της δραστηριότητας αυτής συστηματικά) από νομικό πρόσωπο ενός δανείου επί παραδείγματι συνδεδεμένου ή συνεργαζόμενου φυσικού προσώπου ή νομικής οντότητας, η οποία, χωρίς να αποτελεί κύριο σκοπό του νομικού προσώπου, μπορεί να είναι συμπληρτωματική, βοηθητική ή εξυπηρετική του σκοπού του. Με όρους εταιρικού δικαίου η μεταβίβαση αυτή είναι νόμιμη, όπως άλλωστε νόμιμη είναι και η χορήγηση δανείου η οποία υποβάλλεται σε τέλος χαρτοσήμου, ενώ με όρους αστικού δικαίου απαιτείται σε κάθε περίπτωση η συναίνεση του οφειλέτη.

  • 9 Νοεμβρίου 2023, 15:09 | ΕΛΕΝΗ ΠΟΥΛΙΑ

    Παρακαλώ να μεριμνήσετε και για όσους είναι στο ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ και ενώ το δικαστήριο έχει βγάλει μια δόση πχ.250 ευρώ τώρα με την τεράστια αύξηση των επιτοκίων έχει φτάσει 360€.Οταν ο μισθός είναι ενός νοικοκυριού 900€ ή 1000€ πώς θα ζήσει;; Παρακαλώ να λάβετε υπόψιν ότι αρκετοί έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά για διευκρινήσεις σχετικά με το αν ο τόκος πρέπει να μπαίνει σε όλο το ποσό ή μόνο στην δόση. Διαδικασία η οποία μπορεί να φτάσει και 500€ ή και παραπάνω.Ας το λύσετε με τους δικαστές εσείς ως κυβέρνηση, τώρα που ζητούν οι ίδιοι αυξήσεις.Με ένα νόμο ή με ένα άρθρο. Γιατί και εσείς μπορείτε,😉😉.

  • 9 Νοεμβρίου 2023, 11:18 | Γεώργιος Μανδηλαράς

    Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καμία ρύθμιση. Λες και δεν υπάρχει πρόβλημα, λες και αγόρασαν ποτέ ελβετικά φράγκα οι Τράπεζες.

  • 9 Νοεμβρίου 2023, 09:59 | Basiliy

    Bravo