ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στο άρθρο 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), περί εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση: α) αφαιρείται από τον τίτλο, το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 και την παρ. 2 η αναφορά στην οικονομία διαμοιρασμού, β) στην παρ. 1 επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, στο πρώτο εδάφιο τίθεται ως προϋπόθεση, για να θεωρηθεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, η απόκτησή του από βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων και προστίθεται τελευταίο εδάφιο, γ) στην παρ. 2 η φράση «θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία» αφαιρείται, δ) η παρ. 3, περί έναρξης ισχύος, καταργείται, και το άρθρο 39Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 39Α
Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων
1. Το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α΄240), είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται το άρθρο 39 και η παρ. 4 του άρθρου 40 του παρόντος, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του παρόντος. Το ίδιο ισχύει και για το εισόδημα που αποκτούν από βραχυχρόνια μίσθωση φυσικά πρόσωπα τα οποία εκμισθώνουν τρία (3) ή περισσότερα ακίνητα.
2. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
3. Καταργείται.».

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:50 | θωμας

    η διαταξη για τον χαρακτηρισμο της βραχυχρόνιας μισθωσης , με βάση τις 60 μερες ανα κρατηση ,,μηπως θα ειναι ανεφαρμοστη στην πραξη ;;δηλαδη καποιος κανει κρατηση 60 μερες ,,προπληρωνει μεσω της φορμας ,,και ανανεώνει για άλλες 60 μερες ειτε στο δικό του ονομα ..ΑΦΜ ή σε άλλο άτομο ,,με αλλο ΑΦΜ ,, ΟΧΙ ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ , που θα δημιουργουν προβληματα στους πολιτες ,,

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:27 | Ιωάννης

    Η βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ακόμα και για ένα ακίνητο όταν η διαχείριση είναι συστηματική και επαγγελματική.
    Αυτή η συστηματική – επαγγελματική δραστηριότητα αποδεικνύεται από:
    Υπηρεσίες υποδοχής και 24ωρης εξυπηρέτησης των πελατών.
    Διαφήμιση σε ιστότοπους επαγγελματικής παροχής τουριστικών υπηρεσιών (π.χ. booking.com, a-hotel.com κ.ά.).
    Ύπαρξη ιστοσελίδας για το συγκεκριμένο ακίνητο.
    Διαφημίσεις σε τοπικά μέσα, διαφημιστικές ταμπέλες σε δρόμους.
    Συγκαλυμμένες υπηρεσίες καθαριότητας.
    Συγκαλυμμένα γεύματα που περιλαμβάνονται στην τιμή.
    Το όριο των δύο ακινήτων θα πρέπει να αντικατασταθεί από αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από την βραχυχρόνια μίσθωση με ξεχωριστό συντελεστή, δηλαδή θα πρέπει να γίνει συσχέτισή τους με την τιμή διαμονής ανά ημέρα και όχι με κριτήρια όπως των 80 τετραγωνικών μονοκατοικίας που είναι πολύ σχετικό.
    Υπάρχουν «κρυφοεπαγγελματίες» που εκμεταλλεύονται όλη αυτή την ασάφεια και μένουν αφορολόγητοι εις βάρος των υπολοίπων.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:17 | Φλάβια Ζακιάν

    – Θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ, κι αν Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

    – Η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει μερικούς μήνες αργότερα. Σε περίπτωση που θα εφαρμοστούν αυτά από 1/1/2024, θα ειναι ασφυκτική η πίεση!

    Φ. Ζακιάν / μέλος STAMA

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:23 | Μαρινα Γακη

    Συμφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο της Κα Αργιαντζη .

    Το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων, όπως αυτή ορίζεται …» Αν αυτό το εισόδημα, είναι εισόδημα από 3 στούντιο που μόλις υπερβαίνει τα 12000 αδιάφορο….Λες και κάποιος με 3 ακίνητα που είχε ως εισόδημα 30.000 χρειαζόταν τον νόμο που βρίσκεται σε διαβούλευση για να κάνει ατομική επιχείρηση! Έκανε ούτως ή άλλως γιατι σαν ιδιώτης ήταν ποιο ευμεγέθης φορολόγηση του!
    Και από την άποψη της χρησιμότητας ως προς την εύρεση κατοικίας ελάχιστα προσφέρει ! Ούτως ή άλλως περιοχές πού υπάρχει οικιστικό πρόβλημα οι έχοντες τρία ακίνητα είχαν προχωρήσει μόνοι τους είτε σε ατομική επιχείρηση είτε σε εταιρεία. Επομένως σε αυτούς που αναφέρεται ο νόμος, δεν βάζει κανένα λιθαράκι επίλυσης στο οικιστικό πρόβλημα..
    Είναι συνήθως κατοικίες που νοικιάζονται σεζόν με χαμηλή τιμή , προσιτές και στον εγχώριο τουρισμό!
    Εντωμεταξύ στον ορισμό του ακινήτου της διάταξης αυτής υπάρχει ασάφεια.. δεν είναι ξεκάθαρο αν αναφέρεστε σε ακίνητο, ή ακίνητο που μπορεί να νοηθεί για να εκδοθεί ΑΜΑ που στην περίπτωση αυτήν περιλαμβάνονται και μέρη του ακινήτου (δωμάτια).
    Στην περίπτωση που ισχύει το δεύτερο η ρύθμιση αυτή είναι καταστροφική.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:57 | Kostas L.

    Η booking.com έχει ενημερώσει ως εξης:

    «Starting December 1, 2023, when we calculate commission for new reservations, we’ll no longer charge commission on certain local taxes and fees, such as city tax. Reservations made before December 1, 2023 won’t be affected by this change.»

    Δηλαδή ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες για τις προκρατήσεις που έχουμε θα μας παρακρατήσουν προμήθεια για παρακρατηθέντα φόρο. Είναι παράνομο. Η booking.com δεν έχει διεύθυνση για επίδοση στην Ελλάδα. Πως μπορούμε να προστατευτούμε από τις αυθαιρεσίες καθε πλατφόρμας;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:28 | Κυριακή

    Άρθρο 26, §8α:
    -Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτων, το όριο των 2 ακινήτων να ισχύει για το άθροισμα των ποσοστών ιδιοκτησίας του κάθε συνιδιοκτήτη. Δλδ να αθροίζονται τα ποσοστά συνιδιοκτησιας ολων των ακινήτων που ανήκουν σε ένα ΑΦΜ ώστε να προκύπτουν αθροιστικά εως 2 (στο 100% ολόκληρα) ακίνητα.
    Στοχος είναι Να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας. Είμαστε 3 συνιδιοκτήτες εξ αδιαιρετου σε 3 μικρά ακίνητα, όλα μαζί 90 τ.μ.. Κανείς μας δεν έχει δύο από τα 3 ακίνητα, αλλά με το προτεινόμενο Σχέδιο νόμου δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε ενώ δεν μπορούμε να ιδρύσουμε εμπορική δραστηριότητα γιατί είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Να τα διανείμουμε δεν γίνεται γιατί δεν ταιριάζουν τα ποσοστά και δεν έχει κανείς χρήματα να αγοράσει το ποσοστό του άλλου, να νοικιάσουμε μακροχρόνια το ένα δεν γίνεται γιατί έχει γίνει μετατροπή για σύντομες διαμονές. Μας οδηγείτε σε αδιέξοδο, να στερηθούμε έσοδο που έχουμε ανάγκη καθώς συμπληρώνουμε τρείς οικογένειες εισόδημα με αυτά.
    -Να γίνει αντίστοιχη τροποποίηση και στον υπαλληλικό κώδικα, ώστε να δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις) να συστήσουν εταιρεία/ να κάνουν έναρξη δραστηριότητας ή να απαλλαγούν από την υποχρέωση.
    Άρθρο 28:
    -Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση να ισχύσει σε ακίνητα που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης τουλάχιστον Β’, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ). Με στέρηση και δανεισμό πληρώσαμε και κάναμε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης για απόκτηση πιστοποιητικού άνω του Β’, είναι ανακόλουθο να μας ζητείται τέλος ανθεκτικότητας. Έχουμε ήδη προσφέρει και μάλιστα με ίδια μέσα στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού της χώρας.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 17:11 | Kostas L.

    Α. Η παρούσα προβαλλόμενη άποψη πως η βραχυχρόνια μίσθωση είναι υπαίτια για τα υψηλά ενοίκια και καλό θα ήταν να μειωθεί είναι λανθασμένη….  είναι σκόπιμο να ενημερωθεί ο νομοθέτης πως ο λόγος είναι κατ ουσία άλλος.  Εισροή ξένων επενδύσεων για αγορά ακινήτων από Ρωσία, Κίνα και Αραβικές χώρες είναι ανά τον κόσμο ο πρώτος λόγος για υψηλές τιμές στην αγορά και ενοικίαση κατοικίας για τον λόγο πως αισθανόμενοι πως τα χρήματα τους δεν είναι ασφαλή στην χώρα τους επενδύουν σε ακίνητα αλλού. Το ίδιο συμβαίνει και με χώρες που είναι στην περιφέρειά μας και θέλουν να διαφυλάξουν την αξία των χρημάτων τους (Τουρκία, Λιβύη, κόκ). Επίσης από ότι φαίνεται στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται κλειστά πολλαπλάσια ακίνητα από αυτά που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση. Θα ήταν ωφέλιμο για όλους να βρει ο νομοθέτης λύση πρώτα σε αυτά τα μεγαλύτερα προβλήματα πρώτου περιορίσει το τοπικό μικρό επιχειρείν της βραχυχρόνιας μίσθωσης που αν μη τι άλλο προσφέρει επαναλαμβανόμενα έσοδα στους ντόπιους.
    Β. Κανείς σώας τας φρένας δεν θα επένδυσει ξανά σε κλειστό διαμέρισμα του κέντρου της Αθήνας για εκμετάλλευση με βραχυχρόνια η και αστική μίσθωση όσα έχουν επενδύσει πόλοι έτσι που αλλάζει η σχετική φορολογική νομοθεσία. Αυτοι που τα φτιάξανε και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καινούργια δεδομένα θα τραβήξουν τα ακίνητα απο την αγορα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μια υπόθεση να κάνουμε… Φθηνό καινούργιο στοκ ανακαινισμένων διαμερισμάτων που λόγο economies of scale θα μπορούν να διαχειριστούν οικονομικότερα μεγάλα ξενοδοχεία προσθέτοντας και παροχές. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη απο την προσφορά. Εξ ου και χτίζονται τόσα ξενοδοχεία. Και θύματα παρουσιάζονται αλλα και κερδισμένοι Θα βγούνε.
    C. Η ανταγωνιστικότητα μεταξύ ξενοδοχείων και βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέγεθος. Δεν μπορεί Ξενοδοχείο να συγκρίνει τιμή/διανυκτέρευση δωματίου 20τμ με ένα Airbnb 90τμ στην ίδια περιοχή και να επικαλείται πως θα έπρεπε να αποδίδουν τα ίδια. Μοναδική μονάδα σύγκρισης είναι per room per person per night on max capacity divided by private rented area – να δούμε πόσο πιο φθηνά είναι πολλά ξενοδοχεία. Δεν μπορεί Ξενοδοχείο να επικαλείται πως η βραχυχρόνια μίσθωση αλλοιώνει περιοχές της πόλης όταν αυτές ήταν εγκαταλελειμμένες και ένα Ξενοδοχείο θα προκαλούσε σημαντικά μεγαλύτερη αλλοίωση δεδομένου πως αλλάζει την χρήση γης στα κτίρια με βασική μονάδα μέτρησης στην κοινότητα την πυκνότητα κατοίκησης (population density) που αυτή είναι που οδηγεί στην υπερφόρτωση των παροχών κοινής ωφέλειας. 
    D. Οι Ξενοδόχοι δεν έχουν άδικο για αθέμιτο ανταγωνισμό από ολόκληρες πολυκατοικίες που μετατράπηκαν στο σύνολό τους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – Airbnb με χρήση ξενοδοχείου.
    E. Γιατί να μην ισχύουν οι περιορισμοί στις ενικιάσιμες μέρες και για τα ξενοδοχεία? Αφου δυνασθε να ισχύουν και για τις επιχειρήσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση. Το δίκαιο – δίκαιο.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 16:22 | Γιώργος

    1) Ώστε να είναι πράγματι δίκαια και επί ίσης όροις η ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων που μισθώνουνε βραχυχρόνια και ξενοδοχείων ζητούμε να εκπίπτει ο ΕΝΦΙΑ του ακινήτου που εκμισθώνεται από τα έσοδα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό αυτό. να αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα από τα ξενοδοχεία. Σάς επισημαίνω πως ανά τον κόσμο τα μεγάλα ξενοδοχεία λειτουργούν όπως και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (OTA), δεν τους ανήκουν τα ακίνητα που φέρουν το όνομα τους και εισπράτουν ποσοστά επί του τζίρου.

    2) Παρότι καταλαβαίνουμε πως το κομμάτι του νομοσχεδίου περί ΦΠΑ στην βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί ενσωμάτωση σχετικής αμετάκλητης Ευρωπαϊκής οδηγίας που επήλθε με συντονισμένη προσπάθεια μεγάλων παραγόντων στον ξενοδοχειακό τομέα που επικαλούνται πως υστερούν ανταγωνιστικά έναντι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και επίσης καταλαβαίνουμε την σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατέψει και την βραχυχρόνια μίσθωση, ο νομοθέτης παρακαλείται να δώσει μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής στους εμπλεκόμενους (ενσωμάτωση το 2025) ώστε να προετοιμαστούν επαρκώς.

    3) Ο ευρωπαίος συνάδελφος σας που νομοθέτησε τον ΦΠΑ στην βραχυχρόνια μίσθωση ζητά από τους ΟΤΑ να αποδίδουν αυτοί το ΦΠΑ κάτι που δεν είναι σχετικό με την προσέγγιση αυτού του νομοσχεδίου δεδομένου πως κάποιες κατηγορίες βραχυχρόνιας μίσθωσης θεωρούνται πλέον επιχειρήσεις και άλλες όχι. Αυτό όμως που θα έπρεπε να ενσωματώσεται είναι την ρητή πρόθεση του Ευρωπαίου νομοθέτη να μην προκληθεί πρόσθετη γραφειοκρατική τριβή στο επιχειρείν της βραχυχρόνιας μίσθωσης διότι το νομοσχέδιο αυτό πράττει ακριβώς το αντίθετο με τον τρόπο απόδοσης των πρόσθετων τελών.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 16:46 | Valentina Reino

    Η Airbnb επικροτεί το κατώτατο όριο επιχειρηματικής δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης που προτείνεται στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου – καθώς αυτό προστατεύει τις ελληνικές οικογένειες που εξασφαλίζουν έτσι ένα βασικό εισόδημα για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

    Στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο, είναι ακόμη πιο σημαντικό η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων να προστατεύει τις ελληνικές οικογένειες που εκμισθώνουν τα σπίτια τους – το μέρος στο οποίο ζουν καθ’ όλη τη διάρκεια ή μέρος του έτους – προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες ή τα έξοδά τους.

    Εξετάζοντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πιστεύουμε ότι οι λύσεις που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της ακραίας κερδοσκοπικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο θα δημιουργήσουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στην παροχή φιλοξενίας σε παραπάνω από δύο ιδιοκτησίες προς μίσθωση. Για τον σκοπό αυτό, η Airbnb χαιρετίζει την πρόταση βάσει του άρθρου 25 για έναρξη εμπορικής δραστηριότητας για όσους εκμισθώνουν περισσότερα από δύο ακίνητα, η οποία συνεπάγεται πρόσθετους φόρους επί των εσόδων και την επιβολή ΦΠΑ. Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν ισχυρό αντικίνητρο για την κερδοσκοπία, ενώ θα επιφέρουν πρόσθετα έσοδα στις φορολογικές αρχές.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 16:24 | Π.Ο.Ξ.

    Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που επηρεάζουν – θίγουν άμεσα τον ξενοδοχειακό κλάδο. Ειδικότερα, αναφερόμαστε στη νομοθέτηση του «τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», για το οποίο, πριν την εξαγγελία του, δεν είχαμε την οποιαδήποτε ενημέρωση και τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση, επί των οποίων δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση.
    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει αποδείξει την δέσμευση της στον θεσμικό διάλογο, καταθέτοντας τεκμηριωμένα τις απόψεις της. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να αναμένουμε πως ζητήματα που μας αφορούν θα συζητούνται εμπρόθεσμα και σε καμία περίπτωση δεν θα αποφασίζονται ερήμην μας και εν τέλει εις βάρος του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.
    Αναμένουμε, λοιπόν, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, να ληφθούν υπόψη και να εξετασθούν ουσιαστικά οι απόψεις – ενστάσεις μας επί των προωθούμενων ρυθμίσεων.

    Ο ξενοδοχειακός κλάδος επί 9 και πλέον χρόνια ανέμενε την νομοθέτηση ενός ουσιαστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς όλη αυτή την περίοδο γίνονταν προσπάθειες φορολογικής μόνο αντιμετώπισης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
    Η βραχυχρόνια μίσθωση αφέθηκε να ανταγωνίζεται αθέμιτα τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα. Φθάσαμε, μάλιστα, στο σημείο ολόκληρες πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών να λειτουργούν υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως μη αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα, χωρίς να υπόκεινται στον οποιονδήποτε έλεγχο.
    Στο σημείο αυτό σημειώνεται πως τα ξενοδοχεία πρέπει για την αδειοδότησή τους να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, ενώ οι εγκαταστάσεις τους ελέγχονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου (Π.Υ.Τ., Υγειονομικό κλπ).
    Παράλληλα, η χωρίς όρους και περιορισμούς λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας έχει προκαλέσει πλείστα όσα κοινωνικά προβλήματα, όπως η αύξηση των ενοικίων στις περιοχές που συγκεντρώνονται τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και το μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση κατοικίας για γιατρούς, νοσηλευτές, δάσκαλους, αστυνομικούς κλπ, που δημιουργεί η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση.
    Τέλος τα φαινόμενα φοροδιαφυγής στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι συχνότατα, ενώ λόγω της απουσίας ελέγχων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το καθεστώς απασχόλησης όσων εργάζονται στα συγκεκριμένα ακίνητα (αν ασφαλίζονται νόμιμα, αν λαμβάνουν τις νόμιμες αποδοχές κλπ).
    Δυστυχώς, παρατηρούμε πως και οι προωθούμενες με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ρυθμίσεις περιορίζονται σε μια αποσπασματική, φορολογική κυρίως, αντιμετώπιση του ζητήματος.
    Πρόκειται για ρυθμίσεις που όχι μόνο έχουν ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά υπολείπονται κατά πολύ ακόμα και του αρχικού νομοθετικού πλαισίου που θεσπίστηκε το έτος 2016 με το άρθρο 111 του ν.4446/2016.
    Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τη στεγαστική κρίση να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει χρονικός ή ακόμα και γεωγραφικός περιορισμός στη βραχυχρόνια μίσθωση, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό, αποφασιστικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ειδικότερα:
    1.Επί του άρθρου 25 του σχεδίου νόμου (Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).
    Κατά την άποψή μας και με δεδομένο πως η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί πλέον μια κατεξοχήν οικονομική δραστηριότητα που ουδεμία σχέση με την οικονομία του διαμοιρασμού έχει, θα πρέπει η επιβάρυνση με ΦΠΑ να αφορά κάθε ακίνητο που εκμισθώνεται βραχυχρόνια, να εφαρμόζεται δηλαδή από το πρώτο ακίνητο.
    Σε κάθε περίπτωση, για να έχει κάποια πρακτική εφαρμογή η προωθούμενη ρύθμιση (περί απαλλαγής από ΦΠΑ του εισοδήματος που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων), θα πρέπει η συγκεκριμένη εξαίρεση να ισχύσει μόνο εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής δύο προϋποθέσεις:
    α. ένα από τα δύο ακίνητα που εκμισθώνονται θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί ο εκμισθωτής και
    β. το συνολικό ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
    Σε αντίθετη περίπτωση στο εισπραττόμενο μίσθωμα θα πρέπει να επιβάλλεται Φ.Π.Α.. ανεξαρτήτως αν το φυσικό πρόσωπο εκμισθώνει ένα ή δύο ακίνητα.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 14:54 | jean hiver

    3 ακινητα τα οποια ανηκουν σε 2 φυσικα προσωπα 70% Π.Κ & 30% Π.Κ με 3 AMA 2 διαφορετικα ΑΦΜ , 3 ΑΤΑΚ ανα ΑΦΜ. πρεπει να κανουν εναρξη επιχειρηματικης δραστηριοτητας ???

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:38 | Stelios Christakis

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 09:22 | Ευτυχία

    Η βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση δεν ανταγωνίζεται τα ξενοδοχεία, είναι άλλο προϊόν και προφανώς απευθύνεται σε άλλο τύπο πελάτη. Οπότε σταματήστε να κάνετε τα χατίρια των ξενοδόχων.
    Πιστεύω ότι οι συντελεστές φορολόγησης εισοδημάτων από ενοικία, είτε αυτά προέρχονται από μακροχρόνια είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είναι υπερβολικά υψηλοί (35% και 45%) και δυσανάλογοι με το 15%, και οδηγούν σε φοροαποφυγή όποιον μπορεί να το κάνει.
    Αν διορθωθεί αυτό θα αλλάξουν πολλά.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 20:50 | Δήμητρα Αργιαντζή

    Οι νέες διατάξεις που είναι προς διαβούλευση (περιορισμός των ιδιωτών σε 2 ακίνητα, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, τέλος ανθεκτικότητας και ΦΠΑ), τους βρίσκουν» προ τετελεσμένων» τους ιδοκτήτες- διαχειριστές για τον τρόπο λειτουργίας τους και για κόστος διαμονής.
    Προκρατήσεις ήδη υπάρχουν για τους επόμενους μήνες.
    Οπότε είναι πρέπον να ακολουθήσει μία μεταβατική περίοδος, για να γίνει ομαλή η προσαρμογή τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 20:18 | Μαρία

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 20:55 | MARIA M.

    Διαβαζοντας τα νεα μετρα για τη βραχυχρονια μισθωση,αναρωτηθηκα αφ ενος ποσο κατηρτισμενοι ειναι οι νομοθετες του πολιτικου συστηματος στην ελλαδα κ αφ ετερου το βαθυ χασμα που υπαρχει κ προιοντος του χρονου,γινεται βαθυτερο μεταξυ πολιτειας κ κοινωνιας!
    Ενα καταφορα αδικο φορολογικο συστημα που αναγκασε χιλιαδες πολιτες να καταφυγουν στην ενοικιαση στη βραχυχρονια μισθωση,μηπως κ γεφυρωσουν το χασμα που υπαρχει στη πενιχρη τους συνταξη,ή στο χαμηλο τους εισοδημα, για να ανταπεξελθουν στις ολοενα κ αυξανομενες τιμες σε καθε ειδους αναγκαια αγαθα!
    Αντ αυτου,η εκαστοτε φορολογικη μεταρυθμιση,αντι να βαραινει τους υψηλομισθους κ τους επιχειρηματιες,βαραινει κ παλι τον απλο πολιτη,μισθωτο ή συνταξιουχο!
    Απο πότε τα 80 τετραγωνικα καθιερωσαν τη λεξη»βιλα»?
    Κ θα πρεπει ο μισθωτης να επιβαρυνθει εκτος των αλλων 10€ επιπλεον σε καθε κρατηση?
    Κ εαν οι ιδιοκτητες «βιλων»στη σαντορινη κ τη μυκονο μπορουν να τα επωμισθουν δε συμβαινει το ιδιο σε ολα τα καταλυματα στην ελλαδα!
    Ας ελπισουμε οτι θα βρεθουν νοημονες νομοθετες που θα κατανοησουν ολες τις παραμετρους της βραχυχρονιας μισθωσης κ θα μας επιτρεψουν να συνεχισουμε να προσθετουμε ενα εισοδημα που θα μας κανει να ζουμε αξιοπρεπως!

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 19:40 | Μαρία Γιαννακοπούλου

    Η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων δεν αποτελεί ανταγωνιστική δραστηριότητα προς τον κύριο ξενοδοχειακό τομέα καθώς προσφέρει ένα τελείως διαφορετικό προιόν, και εξυπηρετεί άλλες, απολύτως διακριτές ανάγκες, η μη ικανοποίηση των οποίων εφόσον αυτή δεν λειτουργούσε, θα μείωνε με δραματικό τρόπο τις δυνατότητες του Ελληνικού τουρισμού και θα είχε βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία. Δεν μπορεί επομένως να είναι από αυτή την άποψη αποδεκτή μία θέση ότι μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και να αναπτυχθεί επιτελώντας τον ρόλο της, εάν και εφόσον υπάρχει επ άπειρον μία δυνατότητα χρονικών η εισοδηματικών περιορισμών στην λειτουργία της. Πολύ περισσότερο όταν είναι πλήρως αναπόδεικτο και εξωπραγματικό ότι έχει κύρια επίδραση, ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες, στην άσκηση του δικαιώματος των πολιτών για την προστασία της κατοικίας τους.
    Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είχε και δεν έχει παρά μόνο πολύ μικρή επίδραση είτε στην αριθμητική επάρκεια της προσφερόμενης προς ενοικίαση στέγης, είτε στην συνεπακόλουθη τάση των ενοικίων να αυξάνονται. Καταρχάς διότι πάνω από το 50% των προσφερόμενων πανελλαδικά βραχυχρόνιων καταλυμάτων, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, δεν αποτελούσαν ποτέ μέρος του οικιστικού προς ενοικίαση αποθέματος αλλά ήταν και είναι δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικά. Καμία επίδραση δεν έχει στο «δικαίωμα στην στέγη» αν θα κατοικεί κάποιος το εξοχικό του σε μία σαιζόν διακοπών η θα το διαθέτει στην ίδια περίοδο βραχυχρόνια.Ειδικότερα για τις μεγάλες πόλεις, ας αναφερθεί ως απολύτως αντιπροσωπευτικό το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων ο οποίος είναι και ο μόνος δήμος στην Αττική με μεγάλη συγκέντρωση βραχυχρόνιων καταλυμάτων. Στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν περίπου 12.000 βραχυχρόνια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος τους (πάνω από 35-40%) ουδέποτε ανήκε στο προσφερόμενο προς ενοικίαση οικιστικό δυναμικό. Απεναντίας, έχουν προκύψει από μεταβολή χρήσης και προήλθαν από παρηκμασμένες εμπορικές χρήσεις (γραφεία, επαγγελματικοί και βιοτεχνικοί χώροι). Μία ματιά στο εμπορικό τρίγωνο αρκεί. Από οικονομική άποψη οι χρήσεις αυτές παρήκμασαν για δεκάδες άλλους λόγους στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζονται με την ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η βραχυχρόνια ακολούθησε. Πολλές από αυτές τις 12.000 κατοικίες του δήμου, πριν αξιοποιηθούν στην βραχυχρόνια μίσθωση ήταν κλειστές και κατέρρεαν διότι η ανακαίνισή τους δεν θα ήταν ποτέ δυνατή παρά μόνον με την συνδρομή ενός κάπως αυξημένου εισοδήματος που θα προέκυπτε από την βραχυχρόνια χρήση τους. Με βάση μόνον αυτό το στοιχείο οι ιδιοκτήτες τους πήραν το ρίσκο να δανειστούν και με προσωπική εργασία να τις ανακαινίσουν.Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 750.000 ακίνητα σε όλη την χώρα (χωρίς καθόλου να υπολογιστούν οι δευτερεύουσες κατοικίες και τα εξοχικά) παραμένουν «ανενεργές». Ειδικότερα στον Δήμο Αθηναίων σχεδόν 150.000 διαμερίσματα- κατοικίες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η αναλογία σε σχέση με τα «απασχολούμενα» ακίνητα στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι περίπου 1 προς 13. Οι βασικότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την ενοικίαση (κακή συνεργασία με ενοικιαστές, κακοπληρωτές, ανάγκες συντήρησης κ.τ.λ.) ή ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους. Επίσης, πολλά από τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να ενοικιαστούν επειδή βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν ή δεν θέλουν να επενδύσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τη συντήρηση ή την επισκευή τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 19:52 | Χρήστος Γιαννακόπουλος

    Η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων είναι ισχυρός βραχίονας του τουριστικού προιόντος της χώρας. Δεν αποτελεί ανταγωνιστική δραστηριότητα προς τον κύριο ξενοδοχειακό τομέα καθώς προσφέρει ένα τελείως διαφορετικό προιόν. Η βραχυχρόνια μίσθωση εξυπηρετεί άλλες, απολύτως διακριτές ανάγκες, η μη ικανοποίηση των οποίων εφόσον αυτή δεν λειτουργούσε, θα μείωνε με δραματικό τρόπο τις δυνατότητες του Ελληνικού τουρισμού και θα είχε βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία. Δεν μπορεί επομένως να είναι από αυτή την άποψη αποδεκτή μία θέση ότι μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και να αναπτυχθεί επιτελώντας τον ρόλο της, εάν και εφόσον υπάρχει επ άπειρον μία δυνατότητα χρονικών η εισοδηματικών περιορισμών στην λειτουργία της. Πολύ περισσότερο όταν είναι πλήρως αναπόδεικτο και εξωπραγματικό ότι έχει κύρια επίδραση, ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες, στην άσκηση του δικαιώματος των πολιτών για την προστασία της κατοικίας τους. Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είχε και δεν έχει παρά μόνο πολύ μικρή επίδραση είτε στην αριθμητική επάρκεια της προσφερόμενης προς ενοικίαση στέγης, είτε στην συνεπακόλουθη τάση των ενοικίων να αυξάνονται. Πλέον του 50% των προσφερόμενων πανελλαδικά βραχυχρόνιων καταλυμάτων, δεν αποτελούσαν ποτέ μέρος του οικιστικού προς ενοικίαση αποθέματος αλλά ήταν και είναι δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικά. Ειδικότερα για τις μεγάλες πόλεις, ας αναφερθεί ως απολύτως αντιπροσωπευτικό το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων ο οποίος είναι και ο μόνος δήμος στην Αττική με μεγάλη συγκέντρωση βραχυχρόνιων καταλυμάτων. Στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν περίπου 12.000 βραχυχρόνια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος τους (πάνω από 35-40%) ουδέποτε ανήκε στο προσφερόμενο προς ενοικίαση οικιστικό δυναμικό. Απεναντίας, έχουν προκύψει από μεταβολή χρήσης και προήλθαν από παρηκμασμένες εμπορικές χρήσεις (γραφεία, επαγγελματικοί και βιοτεχνικοί χώροι). Μία ματιά στο εμπορικό τρίγωνο αρκεί. Από οικονομική άποψη οι χρήσεις αυτές παρήκμασαν για δεκάδες άλλους λόγους στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζονται με την ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η βραχυχρόνια ακολούθησε. Πολλές από αυτές τις 12.000 κατοικίες του δήμου, πριν αξιοποιηθούν στην βραχυχρόνια μίσθωση ήταν κλειστές και κατέρρεαν διότι η ανακαίνισή τους δεν θα ήταν ποτέ δυνατή παρά μόνον με την συνδρομή ενός κάπως αυξημένου εισοδήματος που θα προέκυπτε από την βραχυχρόνια χρήση τους. Με βάση μόνον αυτό το στοιχείο οι ιδιοκτήτες τους πήραν το ρίσκο να δανειστούν και με προσωπική εργασία να τις ανακαινίσουν. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 750.000 ακίνητα σε όλη την χώρα (χωρίς καθόλου να υπολογιστούν οι δευτερεύουσες κατοικίες και τα εξοχικά) παραμένουν «ανενεργές». Ειδικότερα στον Δήμο Αθηναίων σχεδόν 150.000 διαμερίσματα- κατοικίες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η αναλογία σε σχέση με τα «απασχολούμενα» ακίνητα στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι περίπου 1 προς 13. Οι βασικότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την ενοικίαση (κακή συνεργασία με ενοικιαστές, κακοπληρωτές, ανάγκες συντήρησης κ.τ.λ.) ή ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους. Επίσης, πολλά από τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να ενοικιαστούν επειδή βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν ή δεν θέλουν να επενδύσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τη συντήρηση ή την επισκευή τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 18:31 | Σοφία Γιαννακοπούλου

    Στην έννοια του «ακινήτου» έχει συμπεριληφθεί η κατηγορία «δωμάτιο». Υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος οι οποίοι μοιράζονται την κατοικία τους με φιλοξενούμενους, ενοικιάζοντας βραχυχρόνια 1,2,3 δωμάτια από αυτήν. Ακολουθώντας τις οδηγίες των φορολογικών αρχών προχωρούν σε τμηματική μίσθωση, λαμβάνοντας ΑΜΑ για κάθε ξεχωριστό δωμάτιο και αναρτούν ξεχωριστές καταχωρήσεις για αυτά τα δωμάτια στις πλατφόρμες διαμοιρασμού. Οι ΑΜΑ οι οποίοι έχουν εκδοθεί αντιστοιχούν σε έναν και μόνον ΑΤΑΚ (δηλαδή ακίνητο). Δηλαδή κινδυνεύουν με βάση τις διατάξεις του Ν/Σ να χαρακτηριστούν «επαγγελματίες» (ως έχοντες εντός βραχυχρόνιας 2+ ΑΜΑ) και να απαιτηθεί από αυτούς έναρξη δραστηριότητας. Πρέπει με σαφήνεια να διευκρινιστεί ότι η έννοια του «ακινήτου» αντιστοιχεί μόνον στον ΑΤΑΚ και αποσυνδέεται πλήρως από το πλήθος των ΑΜΑ που νομίμως εκδίδονται για τμηματική μίσθωση.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 17:31 | Γιάννης Καλοπίσης

    α)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    β) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    γ) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    δ) Τέλος παρεπιδημούντων να εισπράττεται από την ΑΑΔΕ απευθείας από τις πλατφόρμες και αυτή να το αποδίδει στους δήμους
    ε) Έχουμε πλέον Δεκέμβριο να δοθεί παράταση για την έναρξη των μέτρων , από 1/5/2024

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 17:16 | Στέφανος Καλοπίσης

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 17:55 | Μαριάννα Νέμτσογλου

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 14:45 | Γιάννης Καλοπίσης

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 14:32 | Δήμητρα Αργιαντζή

    «1. Το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων, όπως αυτή ορίζεται …» Αν αυτό το εισόδημα, είναι εισόδημα από 3 στούντιο που μόλις υπερβαίνει τα 12000 αδιάφορο….Λες και κάποιος με 3 ακίνητα που είχε ως εισόδημα 30.000 χρειαζόταν τον νόμο που βρίσκεται σε διαβούλευση για να κάνει ατομική επιχείρηση! Έκανε ούτως ή άλλως γιατι σαν ιδιώτης ήταν ποιο ευμεγέθης φορολόγηση του!
    Και από την άποψη της χρησιμότητας ως προς την εύρεση κατοικίας ελάχιστα προσφέρει ! Ούτως ή άλλως περιοχές πού υπάρχει οικιστικό πρόβλημα οι έχοντες τρία ακίνητα είχαν προχωρήσει μόνοι τους είτε σε ατομική επιχείρηση είτε σε εταιρεία. Επομένως σε αυτούς που αναφέρεται ο νόμος, δεν βάζει κανένα λιθαράκι επίλυσης στο οικιστικό πρόβλημα..
    Είναι συνήθως κατοικίες που νοικιάζονται σεζόν με χαμηλή τιμή , προσιτές και στον εγχώριο τουρισμό!
    Εντωμεταξύ στον ορισμό του ακινήτου της διάταξης αυτής υπάρχει ασάφεια.. δεν είναι ξεκάθαρο αν αναφέρεστε σε ακίνητο, ή ακίνητο που μπορεί να νοηθεί για να εκδοθεί ΑΜΑ που στην περίπτωση αυτήν περιλαμβάνονται και μέρη του ακινήτου (δωμάτια).
    Στην περίπτωση που ισχύει το δεύτερο η ρύθμιση αυτή είναι καταστροφική.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 06:48 | θωμας

    θεωρω αντισυνταγματικες τις διαταξεις του νομοσχεδιου που περιοριζουν την ελευθερη και κατα την επιθυμία του ιδιοκτητη διαχειρηση της περιουσίας του ,,που υποκειται σε τοσους άλλους φορους ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, ΔΦ , Τεκμηριο διαβιωσης ,, κλπ ,, Αντικεινται στη συνταγματικη διαταξη που ρητα οριζει ο η ιδιοκτησία προστατευεται απο το Κρατος ,,

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 06:12 | θωμας

    να αποσαφηνισθει και να τεθει ρητη διάταξη για τον αρθμο των ακινητων , που θα απολάσσονται απο ΦΠΑ ΚΛΠ , αν προκειται για 2 ακινητα συμφωνα με το ε9 και διεύθυνση η ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑ ,, Αν τα καταλυματα βρισκονται στην ιδια οικοδομη , πολυκατοικία ή μονοκατοικια με τμηματικη μισθωση [ ανα δωματιο ] Κατα την αιτηση εγγραφης του ακινητου -δηλωση ακινητου για χορηγηση ΑΜΑ ,,η ΑΑΔΕ ,, να αποκλειει ανάλογα το τριτο ακινητο -καταλυμα ή να ενημερώνει αυτοματα τον ενδιαφερόμενο , οτι υποκειται σε ΦΠΑ ,,ωστε να ολοκληρωνεται η εγηγραφη. Αυτη η ρυθμιση θα συμβαλλει στην αποφυγη προβληματων με την ΑΑΔΕ . προστιμα κλπ συνεπειες .. ΟΧΙ ΝΟΜΟ ΜΕ ΑΣΑΦΕΙΕΣ που θα τον ερμηνευει κατα το δοκουν ο καθε υπαλληλος ΔΟΥ ,, και θα ταλαιπωρει τον πολιτη ,, με προσφυγες στα δικαστηρια , Οχι ασαφειες και κενα ,,στην διάταξη ,,

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 02:10 | Δήμητρα Ν.

    1) Ο αριθμός των ακινήτων θα πρέπει να αναφέρεται στο ΑΤΑΚ και όχι στον αριθμό μητρώου το ακίνητο στην πλατφόρμα (ΑΜΑ)
    2) εφόσον προχωρήσετε στην ψήφιση επιβολής νέων φόρων στην βραχυχρόνια μίσθωση όπως φορος παρεπιδημουντων φόρος κλιματικής αλλαγής και (όπως προβλέπεται βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας) ΦΠΑ, θα πρέπει να αφαιρουνται τα έξοδα, όπως αυτό γίνεται και σε όλους τους άλλους κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό.
    3) να προβλεφθεί μία ακόμη κλίμακα φορολόγησης ανάμεσα στο 15% και στο 35%.
    4) ο διαχωρισμός των κατοικιών σε κάτω από τα 80 τετραγωνικά μέτρα και πάνω από αυτά είναι άδικος καθώς οι κατοικίες έχουν διαφορετικές αντικειμενικές αξίες ανάλογα με το ποσό εμπορική/τουριστική είναι μία περιοχή. Επίσης οι τιμές στη διανυκτέρευση έχουν μεγάλη διακύμανση ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα μιας κατοικίας.
    Επειδή αυτό σημαίνει διαφορετικά εισοδήματα, ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει ως προς το εισόδημα/έσοδα ανά διανυκτέρευση.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 22:18 | Βασίλης

    Το όριο των δύο ακινήτων θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο όριο αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που προσφέρονται σε βραχυχρόνια μίσθωση.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 20:00 | Ειρήνη

    Να υπάρξει ενδιάμεση κλίμακα φορολόγησης ανάμεσα στο 15% και 35%.
    Να υπάρξει διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας στη βραχυχρόνια και της ευκαιριακής δραστηριότητας. Υπάρχουν περιοχές κ οικήματα που λειτουργούν λίγες μόνο μέρες το χρόνο.
    Το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει από το 2025 γιατί ήδη υπάρχουν κρατήσεις για το 2024 και δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπλέον φόροι και τα τέλη στις τιμές που ενοικιάστηκαν τα ακίνητα. Ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θα ισχύσει.
    Το όριο των 2 ακινήτων δεν είναι σωστό κριτήριο. Μπορεί να είναι 2 μικρά διαμερίσματα στην Κοζάνη ή δύο βίλες στη Μύκονο. Όπως και το όριο των 80τμ για επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά ημέρα….πού βρίσκεται αυτό το ακίνητο και πόσες μέρες το χρόνο ενοικιάζεται? Το πιο σωστό μέτρο είναι η φορολόγηση να γίνεται σύμφωνα με το εισόδημα κ όχι σύμφωνα με τα τετραγωνικά.
    Τα νέα τέλη να εισπράττονται μέσω των πλατφορμών γιατί δεν έρχονται όλοι οι ιδιοκτήτες σε επαφή με τους πελάτες.
    Τα ακίνητα των μικρών ιδιοκτητών έχουν ανακαινισθεί με ίδιες δαπάνες που «πονάνε». Καμία βοήθεια δεν έρχεται από το κράτος σε αντίθεση με τους μεγαλοξενοδόχους που έχουν πνιγεί στις επιδοτήσεις. Είναι λίγα τα έσοδα του κράτους από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των ιδιωτών?

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 20:51 | Ειρήνη

    Eξαίρεση από ΦΠΑ για το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων.
    Ως «ακίνητο» να θεωρείται αυτό με διαφορετικό ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ.
    Διαφορετικά η διάταξη πνίγει την ίδια την φιλοσοφία της κατ οίκον φιλοξενίας με την παραχώρηση κάποιων δωματίων ενός ακινήτου στο οποίο διαμένει ο ιδιοκτήτης.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 19:09 | Ειρήνη

    Σκοπός του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις κάποιοι που εκμισθώνουν πολλά ακίνητα (με διαφορετικά ΑΤΑΚ) και όχι ο ιδιώτης που έχει ένα πιο μεγάλο σπίτι και μπορεί κάποιους μήνες κατ επιλογή του να φιλοξενεί σε κάποιους χώρους του ίδιου του ακινήτου για συμπλήρωμα των εισοδημάτων του.
    Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι αστική μίσθωση, όπως και η μακροχρόνια, δεν επιτρέπεται να τίθενται οποιουδήποτε είδους περιορισμοί στη βραχυχρόνια,(ΦΠΑ, Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων ,Τέλος ανθεκτικότητας στη κλιματική κρίση),που δεν υπάρχουν στην μακροχρόνια. Τα ακίνητα αυτά δεν είναι τουριστικά καταλύματα,ούτε επιχειρήσεις, αλλά σπίτια που μισθώνονται, είτε βραχυχρόνια, είτε μακροχρόνια με αστική μίσθωση.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 17:03 | Βιργινια

    Μονοκατοικία με ένα ισόγειο και ένα Α ορόφου διαμέρισμα (παλια στα χωριά τα σπιτια χτίζοταν σε δυο ορόφους με εξωτερική σκαλα) που ειναι δηλωμένη στο Ε9 ενός ιδιόκτητη και έχει ένα ΑΤΑΚ και μέχρι σήμερα μισθωνεται βραχυχρόνια με χρήση 3 ΑΜΑ καθως μισθωνεται ως όλο, τμηματικά το ισόγειο του και τμηματικά ο Α οροφος του. Σε αυτή την περιπτωση ο νέος νόμος που ειναι σε διαβούλευση το αναγνωρίζει ως 1 ακίνητο λαμβάνοντας υποψη το ΑΤΑΚ ή ως 3 λαμβάνοντας υπόψη τα επιμερους ΑΜΑ?

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 16:12 | Κώστας Γκίνης

    Εάν είναι σωστή η πληροφόρηση από το διαδίκτυο ο κ πρωθυπουργός δήλωσε στη ΔΕΘ ότι : «τα εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα από Airbnb θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σε επαγγελματίες του κλάδου».

    Για τη δήλωση αυτή εξεφρασε την ικανοποίησή του και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ) λέγοντας: » Η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο υιοθετεί την πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ) για το διαχωρισμό των απλών πολιτών που διαμοιράζουν το ακίνητό τους για να ενισχύσουν το προσωπικό εισόδημά τους, από όλους αυτούς που επί τόσα χρόνια, ασύδοτα και χωρίς κανόνες, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα».

    Ο διαχωρισμός όμως των κατόχων ακινήτων στη βραχυχρόνια σε αυτούς που έχουν μέχρι 2 και σε αυτούς που έχουν πάνω από 2 δεν αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νόμου. Το προσχέδιο όπως είναι γραμμένο δεν κάνει κανένα διαχωρισμό. Προφανώς κάτι θα πρέπει να προστεθεί για να φαίνεται τι ισχύει μέχρι 2 ακίνητα και τι ισχύει στα πάνω από 2, και να εφαρμοστεί η εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού και η βούληση της κυβέρνησης.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:21 | Μανουσάκης Στέφανος

    1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    3) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    5) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

    Μπαίνουμε και σχολιάζουμε επώνυμα , όχι ανώνυμα

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 12:48 | ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΗΜΑ

    Αφού πλέον ΕΊΜΑΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης να μπορούν να αξιοποιούν τα κουπόνια τουρισμού, κατά καιρούς έχουμε αρκετούς πελάτες που μας ρωτάνε εάν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και μέχρι τώρα δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
    Εάν έχουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις ,εάν πληρώνουμε όλους αυτούς τους φόρους και αποτελούμε πλέον μέρος του τουριστικού προϊόντος τότε είναι απαραίτητο να μας αποδείξετε ότι πρέπει να αρχίζετε να στηρίζετε σιγά σιγά να συμπεριλαμβάνετε αυτή τη δραστηριότητα σε όλες τις αποφάσεις στήριξης που αποφασίζονται. Καλό είναι με τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται να υπάρχουν και τα αντίστοιχα δικαιώματα.

    Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 12:09 | Αλέξιος Κ.

    Παρακαλώ εξετάστε όλα αυτά τα θέματα πιο προσεκτικά και συζητήστε τα και με αρμόδιους φορείς και αντιπροσώπους της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς το νέο έτος πλησιάζει και ο χρόνος που απομένει δεν θα είναι αρκετός ώστε να προσαρμοστούν όλοι στα νέα μέτρα.
    1) Σε μονοκατοικία άνω των 80 τ.μ. νοικιάζει κάποιος (3) επιμέρους δωμάτια με τιμή 40-50 ευρώ έκαστο. Θα πρέπει δηλαδή να καταργήσει το ένα από αυτά λόγω του ότι θεωρούνται 3 ακίνητα (ένα όμως ΑΤΑΚ) και θα πρέπει παράλληλα να εισπράττει από τον πελάτη 10 ευρώ επιπλέον ανά διανυκτέρευση για κάθε δωμάτιο? Σε πολυτελείς μονοκατοικίες με υψηλό μίσθιο είναι κατανοητό αλλά σε δωμάτια με χαμηλό μίσθιο τα οποία τυγχάνει να βρίσκονται εντός μονοκατοικίας είναι παράλογο και θα υπάρχουν και αντιδράσεις και από τους επισκέπτες. Το τέλος αυτό θα πρέπει να είναι ανάλογο της τιμής ενοικίασης που είναι πιο αντικειμενικό παρά τον ορισμό των 80 τετραγωνικών μονοκατοικίας που είναι πολύ σχετικό.
    Επίσης, θα πρέπει το τέλος αυτό να εισπράττεται από τις πλατφόρμες και να αποδίδεται αυτόματα. Ο όγκος εργασίας για τους χιλιάδες μισθωτές βραχυχρόνιας μίσθωσης θα είναι μεγάλος και μπορεί να γίνονται και λάθη τα οποία στοιχίζουν πολύ ακριβά, ενώ και η συνδρομή λογιστή επιφέρει επιπλέον κόστος στα ήδη πολλά έξοδα τα οποία βαρύνουν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες.
    2) Ιδιοκτήτες που είναι συνταξιούχοι και διαθέτουν πάνω από 2 δωμάτια σε ένα ακίνητο θα πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγέλματος?
    3) Σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει ήδη κρατήσεις για την επομένη χρονιά σε δωμάτια τα οποία θα πρέπει να καταργηθούν λόγω του περιορισμού των 2 ακινήτων. Τι θα γίνει με αυτές τις κρατήσεις? Πως θα πραγματοποιηθούν και πώς θα δηλωθούν?
    4) Τέλος, ο περιορισμός των 60 ή 90 ημερών δεν βοηθάει τις μακροπρόθεσμες μισθώσεις καθώς μετά την συμπλήρωση αυτών των ημερών, οι οποίες είναι διάσπαρτες μέσα στο έτος, τα καταλύματα θα παραμένουν κλειστά αφού δεν είναι εφικτό να μισθωθούν για τις υπόλοιπες ημέρες μακροπρόθεσμα.
    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έβαλαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακαίνιση των κατοικιών τους τα οποία βάρυναν αποκλειστικά αυτούς χωρίς να πάρουν επιδοτήσεις. Πληρώνουν 15-35% φόρο για τα εισοδήματα που αποκομίζουν και όλα τα έξοδα χρήσης τους βαραίνουν αποκλειστικά.
    Σε μια αγορά που έχει ομαλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και λειτουργεί σύννομα με διασταυρώσεις που γίνονται και με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού είναι κρίμα να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα τα οποία δεν είναι σωστά υπολογισμένα και χτυπούν άδικα χιλιάδες πολίτες που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με αυτό τον τρόπο ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης που μαστίζει όλο τον κόσμο.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 12:23 | ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΗΜΑ

    Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού ή όχι και ανεξάρτητα αν η σύμβαση συνάπτεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

    Ζητάμε διευκρίνηση ώς προς αυτή την αλλαγή του ορισμού.
    Άρα εάν μια κράτηση είναι κατω των 60 ημερών και εκτός ψηφιακής πλατφόρμας τότε θα πρέπει να δηλώνεται στο μητρώο ή τη δηλώνουμε στο taxis δηλ. Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης? (καθώς στο μητρώο μέχρι τώρα δηλώναμε ΜΟΝΟ όσες ήταν μέσω ψηφιακών πλατφορμών και επιλέγαμε πλατφόρμα).

    Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 23:16 | Ιωάννα Καρδακαρη

    Η βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, είναι η μόνη που συμβάλει στην τοπική οικονομία, βοηθάει οικονομικά την οικογένεια, συμπληρωτικα.. γιατί οι μισθοί δεν φτάνουν!! και όμως άδικα βαλεται από παντού!
    Άδικα τα μέτρα!

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 22:47 | ΕΛΈΝΗ Μ.

    Η βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πάρα πολλά στην οικονομία του κράτους, έχει δημιουργήσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας και έχει βοηθήσει πολλές οικογένειες να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες αυξήσεις των δαπανών τους. Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα που έχω στην βραχυχρόνια μίσθωση συντηρεί την μητέρα μου η οποία είναι κατάκοιτη με Αλτσχάιμερ και η σύνταξη της καλύπτει το ήμισυ των εξόδων της.
    Δυστυχώς όμως το πρόσωπο του κράτους στέκεται για άλλη μια φορά αδιάφορο για τον πολίτη και υποβάλλοντας νέους φόρους προσπαθεί είτε να τον ωθήσει να φύγει από την βραχυχρόνια μίσθωση είτε να του απαγορεύσει να διαθέσει την ακίνητη περιουσία του όπως αυτός θέλει και πιστεύει.
    Καμμία πτυχή αυτού του νόμου δεν προστατεύει τον πολίτη που αποφάσισε για τους δικούς του λόγους και δικαίωμα του να ασχοληθεί με την βραχυχρόνια μίσθωση, αντίθετα τον βάζει στό στόχο η κυβέρνηση είτε για να αυξήσει τα έσοδα της ,είτε να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την βραχυχρόνια προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών. Θα περίμενα ένα νομοσχέδιο που θα έθετε κάποιους κανόνες για την βελτίωση της λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης και θα περίμενα επιβραβευση για την δουλειά αυτών που ασχολούνται με την βραχυχρόνια μίσθωση που εκτός από την δική τους τσέπη φέρνουν αρκετά έσοδα στο κράτος. Αντίθετα για άλλη μια φορά αντικρίζω το ψυχρό πρόσωπο του κράτους, το οποίο σίγουρα θα αναγκάσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων της βραχυχρόνιας μίσθωσης να στραφεί σε «μαύρες κρατήσεις» για να δουλέψει.
    Τέλος εάν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους πολίτες στην εύρεση διαμερισμάτων για μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να βρει τρόπο. Σε καμία περίπτωση η μεγαλύτερη μερίδα των διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν ήταν ούτε θα γίνει στο μέλλον όσες πιέσεις και αν ασκηθούν η πίτα της μακροχρόνιας μίσθωσης.
    Αντί λοιπόν να ψηφίσετε άλλον έναν φοροεισπρακτικο νόμο και να προσπαθησετε να καταστρέψετε μια μερίδα πολιτών που ως επί τω πλείστον είναι χαμηλού εισοδήματος, αλλάξτε ροτα έστω για μια φορά επιβραβεύοντας όλους εμάς που βάζουμε ένα λιθαράκι στον τουρισμό, φιλοξενούμε με άριστες κριτικές και προσφέρουμε στην μοναδική πηγή υψηλών εσόδων της Ελληνικής οικονομίας.
    Εύχομαι η κοινή λογική να υπερισχύσει πάντων.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 20:53 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.Α

    Το να προσπαθείτε να ξερυθμίσετε μια ήδη σχεδον ρυθμισμένη δραστηριότητα που επέδειξε φέτος ότι μπορεί να επιφέρει τουλάχιστον 600εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία συν ότι κινεί την αγορά με ότι την αφορά δείχνει μόνο ένα πράγμα. Ότι δεν σαν ενδιαφέρουν τα κρατικά έσοδα αλλά μόνο οι μίζες από τους λίγους και εκλεκτούς.
    Η Ελλάδα δυστυχώς έχει μόνο τον τουρισμό και σε αυτό πλέον είτε σας αρέσει είτε όχι, πλέον συμβάλουμε και εμείς με εκατομμύρια επισκέπτες που προτιμούν αυτού του είδους την φιλοξενία. Δεν δημιουργείτε ανταγωνισμός σε ένα διαφορετικό είδος αυτά είναι δικαιολογίες ειδικά τώρα που το κράτος χρειάζεται έσοδα για να δώσετε κουπόνια στον κόσμο να φάει. Τα έσοδα πολύ καλός τα βρήκατε, γιατί σπρώχνεται τον κόσμο στα μαύρα πλέον? Αυτό και μόνο θα επιτύχετε και το γνωρίζετε.
    Φτιαχτε ένα ενιαίο τέλος για την βραχυχρόνια να εισπράττεται μέσο της πλατφόρμας και μην ζαλίζεται τον κόσμο αν έχεις 1,2,5 ακίνητα, τι είναι αυτό το τέλος ανθεκτικότητας και τι σχέση έχει αν είναι μονοκατοικία. Έχει μια τιμή ενοικιάσης ανά διανυκτέρευση που αλλάζει από Μύκονο με Κουκάκι. Άλλο 3000€ άλλο 250€ άλλο 80€ την βραδιά. Όλοι 10€ θα πληρώσουν? Η πάλι θα εξυπηρετούνται κάποιοι?
    Και προφανώς αποδεικνύεται ότι όλα αυτά δεν γίνεται για την εύρεση στέγης…

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 20:01 | Σέργιος

    Δεν είναι δύσκολο να διακριθεί από κάποιον αν μια κατοικία θεωρείται «πολυτελής» ή όχι! αν είναι σε κάποιον «δημοφιλή προορισμό» ή όχι…
    Έτσι δεν μπορεί το μέτρο των 10€ να είναι οριζόντιο! Το ίδιο είναι μια κατοικία στη Μύκονο ή στην Σαντορίνη μανίκια κατοικία στα Πετράλωνα;;

  • Ο σκοπός του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις κάποιοι που εκμισθώνουν πολλά ακίνητα (με διαφορετικά ΑΤΑΚ) και όχι ο ιδιώτης που έχει ένα πιο μεγάλο σπίτι και μπορεί κάποιους μήνες κατ επιλογή του να φιλοξενεί σε κάποιους χώρους του ίδιου του ακινήτου για συμπλήρωμα των εισοδημάτων του.
    Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι αστική μίσθωση, όπως και η μακροχρόνια, δεν επιτρέπεται να τίθενται οποιουδήποτε είδους περιορισμοί στη βραχυχρόνια,(ΦΠΑ, Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων ,Τέλος ανθεκτικότητας στη κλιματική κρίση),που δεν υπάρχουν στην μακροχρόνια. Τα ακίνητα αυτά δεν είναι τουριστικά καταλύματα,ούτε επιχειρήσεις, αλλά σπίτια που μισθώνονται, είτε βραχυχρόνια, είτε μακροχρόνια με αστική μίσθωση.
    ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.
    Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 19:44 | Ανδρέας Χίου

    Eξαίρεση από ΦΠΑ για το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων.
    Ως «ακίνητο» να θεωρείται αυτό με διαφορετικό ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ.
    Διαφορετικά η διάταξη πνίγει την ίδια την φιλοσοφία της κατ οίκον φιλοξενίας με την παραχώρηση κάποιων δωματίων ενός ακινήτου στο οποίο διαμένει ο ιδιοκτήτης.
    ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.
    Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων

  • Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 15:58 | Βασω

    10ευρω την ημέρα σε μονοκατοικία που διαθέτω στη βραχυχρόνια με χρέωση 50-90 ευρώ την ημέρα??? Επειδή είναι 90 τμ μαζί με την αυλή?? Σοφός ο νομοθέτης!!! Κανένα άλλο χαρακτηριστικό δεν απαιτείται λοιπόν. Όλες οι μονοκατοικίες άνω των 80 τμ ανήκουν στην ίδια κατηγορία!! Είναι βίλες!! Αντίθετα οι μονοκατοικίες κάτω των 80 τμ είναι φτωχοσπιτα!!! Και παλι ευγε στον νομοθέτη!

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 14:32 | Δημητρης Σ.

    Αδικες αποφασεις στο νομοσχεδιο για την βραχυχρονια μισθωση, ειδικα αυτο με τα 10€ για κατοικιες των 80τ.μ., δεν ειναι ολες ιδιου μεγεθους και σε ιδιες περιοχες.
    Επισης, απευθείας απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας από τις πλατφόρμες!
    Αλλιως θα μπλεξουμε με τις ηδη υπαρχουσες κρατησεις για το ετος 2024.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 13:51 | Χαράλαμπος Λουβερδής

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 12:46 | Κώστας Γκίνης

    Θα πρέπει τα μέτρα για εφαρμογή ΦΠΑ και τέλους παρεπιδημούντων να εφαρμοστούν μόνο στις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας. Εάν εφαρμοστούν σε όλους θα βγάλουν πολλούς από τη βραχυχρόνια με αποτέλεσμα την δραματική μείωση των κρατικών εσόδων. Μια ιδιοκτησία αποκομίζει περισσότερα έσοδα στη βραχυχρόνια παρά στη μακροχρόνια ενοικίαση.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 12:45 | PePris

    Έχουμε ένα σπίτι στο χωριό από κληρονομιά, δεν είναι βίλα, που τυχαίνει να είναι πάνω από 100τμ και το νοικιάζουμε 100€ τη βραδιά και πρέπει να πληρώσουμε και άλλα 10€ φόρο εκτός από τα 15%! Και ο άλλος έχει βίλα στο νησί και την νοικιάζει 500€ τη βραδια (η τιμή τυχαία) και βάλε και θα πληρώσει και αυτός μόνο 10€! Αυτό είναι δίκαιο? Αφαιρέστε παρακαλώ τα οριζόντια μέτρα φορολόγισης γιατί είναι άδικα! Φορολογίστε ανάλογα με το εισόδημα αν θέλετε να είστε δίκαιοι!