ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς φορολογουμένους, η σύλληψη διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης με την καθιέρωση τεκμηρίων και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η φορολογική αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την οικονομία του διαμοιρασμού, καθώς και η ρύθμιση ειδικότερων φορολογικών ζητημάτων.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 22:15 | ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

    Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Αξιότιμοι Κυρίες-Κύριοι,

    σχετικά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο που έρχεται αιφνιδιαστικά εκ μέρους σας, με αναδρομική ισχύ μάλιστα.

    Δυσκολεύτηκα να βάλω σε τάξη όσα θέλω να υποβάλω ως σχόλιο. Γιατί αναπόφευκτα μέσα στις αντικειμενικές διαπιστώσεις και ενστάσεις ενός πολίτη που τον αφορά ως επαγγελματία το νομοσχέδιο, εμπλέκεται το συναίσθημα μιας γυναίκας παραγωγικής ηλικίας, συζύγου αλλά κυρίως μητέρας, κάποτε φοιτήτριας που οραματιζόταν να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς ασκώντας ένα αντικείμενο στο οποίο ξόδεψε χρόνο και κόπο (και οι γονείς μου χρήματα), νυν ανθρώπου που επιβιώνει από κρίση σε κρίση και από φορολογική/ασφαλιστική έμπνευση σε έμπνευση (με κάθε κυβέρνηση τελικά, ατέρμονα!).

    Είμαι πολιτικός μηχανικός, απόφοιτη ΕΜΠ με master υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα των Σηράγγων, κάτοικος μικρής επαρχιακής πρωτεύουσας των 16.000 κατοίκων. Είμαι αυτοασφαλιζόμενη 19 ΕΤΗ ως μηχανικός. Έχω εργαστεί τόσο ως υπάλληλος με μπλοκάκι σε τεχνικό γραφείο, όσο και σε ΝΠΙΔ σχετικό με προγράμματα ανάπτυξης, καθώς και ως συμβασιούχος στο Δημόσιο, για μικρό διάστημα. Μετά το 2009 είμαι σταθερά ελεύθερος επαγγελματίας και σε παλιότερα έτη είχα ενασχόληση και με μικρές μελέτες του Δημοσίου

    Γιατί θεωρώ στρεβλό το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο:
    1. Δεν αντιμετωπίζει καθόλου τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα της κλείνει κανονικότατα το μάτι. Λέει σε οποιονδήποτε εισπράττει μαύρα χρήματα, συνέχισε, δε μπορώ να σε βρω, απλά δώσε μου κάτι παραπάνω και είμαστε εντάξει. Κάτι σαν την πάλαι ποτέ Φορολογική Περαίωση. Ένα είδος μαφιόζικης συναλλαγής. Ταυτόχρονα δεν δίνει κανένα κίνητρο σε αυτόν που καταβάλει την αμοιβή, να θελήσει να λάβει απόδειξη. Και γιατί το ΦΠΑ είναι στα ύψη και συμφέρει να μην το επιβαρυνθείς (όταν έρθει πχ ο τεχνίτης σπίτι σου ή κάνεις ανακαίνιση) και γιατί ακόμα κι αν το καταβάλεις δεν έχεις λαμβάνειν κάποια πραγματική έκπτωση εσύ. Η ύλη που δε φορολογείται παραμένει, παρά το επικοινωνιακό βάπτισμα του Νόμου ως δίκαιου που καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

    2. Δεν διαχωρίζει τα επαγγέλματα ούτε ανάλογα με τις λειτουργικές τους απαιτήσεις ούτε βάσει των ιδιαιτεροτήτων τους. (α) Δεν είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ένα πράγμα ενιαίο. Ο δικός μου κλάδος πχ έχει υποχρεωτικά κάποια έδρα, χρησιμοποιεί ψηφιακό εξοπλισμό και περιφερειακά μηχανήματα, πληρώνει συντήρηση αυτών ή προμήθεια νέων, έχει αναλώσιμα γραφείου ενώ πολλοί έχουν πάγιες δαπάνες για την ίδια την έδρα (ενοίκια ή ΕΝΦΙΑ, λογαριασμούς, κοινόχρηστα κλπ). Ακόμα και εντός του ίδιου κλάδου υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα δεν ασκούν όλοι οι μηχανικοί το ίδιο αντικείμενο, γεγονός που επηρεάζει τόσο το ύψος των εισοδημάτων τους όσο και την πιθανότητα «μαύρης» αμοιβής. Άλλοι ασχολούνται με νέες οικοδομές ή και ανακαινίσεις και άλλοι με μελέτες για άλλους συναδέλφους ή consulting σε έργα. Μια συντριπτική πλειοψηφία «μικρών ψαριών» διατηρούν γραφείο για συνήθεις υποθέσεις (ενστάσεις σε Δασαρχείο και Κτηματολόγιο, τοπογραφικές αποτυπώσεις περιουσιών προς μεταβίβαση και αποδοχή κληρονομιάς, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, ταυτότητα κτηρίου και ενεργειακά πιστοποιητικά, σύμβουλοι έργου στο Εξοικονομώ, έκδοση αδειών μικρής κλίμακας και άλλα συναφή). Για τη δεύτερη αυτή κατηγορία αντικειμένου (στην οποία ανήκω κι εγώ), απαιτείται η ψηφιακή υπογραφή μας και η ανάρτηση σε ποικίλες πλατφόρμες. Υπάρχει δηλαδή ψηφιακό ίχνος που μπορεί να επιβεβαιώσει πόσες υποθέσεις χειρίζεται κανείς και τι εισπράττει. (β) Δεν εργάζονται όλοι οι επαγγελματίες σε περιοχές ίσων ευκαιριών από πλευράς εσόδων. Η δική μου περιοχή πχ είναι επαρχιακή και μικρή και οι αμοιβές ανά είδος υπόθεσης, δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα ύψος που αν και δεν είναι επιβεβλημένο από κάπου ακολουθεί τη ρύθμιση της αγοράς τοπικά. Κι αυτό παρότι μιλάμε για πόλη. Απλά θα χάσεις τη δουλειά αναζητώντας περισσότερα. Ίσως σε τουριστικές θέσεις η κατάσταση να διαφοροποιείται αν ο τοπικός πληθυσμός-πελάτες έχουν άλλα έσοδα. Αντίθετα αν μιλάμε για χωριά και επαγγελματίες πχ της εστίασης ή του λιανεμπορίου τα έσοδα είναι κάπως συγκεκριμένα. Επομένως η σύνδεση των εσόδων με τον ΚΑΔ και τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης/γραφείου είναι απλουστευτική και παραβιαστική καθώς ΔΕΝ υπάρχει το μέγεθος «έχει καθιερωθεί στην αγορά λόγω των ετών».

    3. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις συνθήκες εργασίας των μητέρων ούτε υποστηρίζει τη μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών (γονεϊκότητα εν γένει). Και μάλιστα σε εποχές έξαρσης της νεανικής βίας που θα έλεγε κανείς ότι έχουμε ανάγκη να υποστηριχθούν τα παιδιά σε ένα πλαίσιο ασφάλειας κι όχι παρκαρισμένα δώθε κείθε σε δραστηριότητες, παιδοφύλαξη και ολοήμερη απουσία από το σπίτι. Πάμπολλες γυναίκες επαγγελματίες ή μονογονείς ή και άντρες που έχουν αναλάβει την ανατροφή του παιδιού, αναγκαστικά θα περικόψουν το χρόνο ενασχόλησης τους με το επάγγελμα και μάλιστα όσο πιο μικρό είναι το παιδί αυτό αφορά πολλές ώρες καθημερινά, ενίοτε και τη μισή μέρα. Στις δε ασθένειες η κατάσταση ξεφεύγει. Το νομοσχέδιο θέλει να μας εξισώσει εισοδηματικά με μισθωτούς ώστε να αυξήσει όσα πληρώνουμε χωρίς να ομολογεί ότι δεν έχουμε καμία ισότητα για θέματα αδειών μητρότητας, επιδομάτων, αδειών ανατροφής και ότι η δική μας απουσία από την εργασία σημαίνει μηδέν έσοδα. Μιλώντας ως μητέρα, καλύπτω την ασφάλειά μου με όσες υποθέσεις αντέχω να αναλάβω (για τις οποίες αποδίδω ΦΠΑ ή προκαταβάλω φόρο) και δεν επιβαρύνω το κράτος με επίδομα ανεργίας. Κι αν το σύνολο των εσόδων μου μείον τις εισφορές είναι κατώτερο αυτού που φαντάζεται ο νομοθέτης γιατί αποκαλούμαι κλέφτρα και άχρηστη; Από πού καλούμαι να καλύψω τον υπερβάλλοντα, άδικο φόρο; Γιατί πρέπει να οδηγηθούμε σε μία νέα εποχή χρεών; (το αυτό ισχύει και για συναδέλφους κοντά στη σύνταξη που κρατούν ανοιχτό το γραφείο ώστε να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια)

    4. Αντιμετωπίζει τις ψηφιακές υποχρεώσεις που έχουμε ή θα προστεθούν, ως πεδίο ποινολογίου. Ατελείωτη λίστα προστίμων για κάθε τι, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καν ενιαία, σαφής, προσβάσιμη πληροφορία για το τι καλείται καθένας μας να εκπληρώσει. Μπορεί αυτός ο όγκος στοιχείων να εξυπηρετηθεί από τον προσωπικό λογιστή; Και πώς θα πληρωθεί ως παροχή υπηρεσίας αν μιλάμε για επαγγελματίες που βγάζουν λίγα μόνο χρήματα; Η ψηφιακή προσαρμογή μας δεν αξιοποιείται ώστε να εντοπιστεί το πραγματικό εισόδημα αλλά ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις των ταμείων…

    5. Δεν αναγνωρίζει τη ζημιά ως απότοκο ανατροπών σε προσωπική κλίμακα (πχ εγώ πάσχω από longcovid αλλά δεν μπορώ να αποδείξω την αδυναμία μου ούτε να επικαλεστώ αναπηρία) ή ως αποτέλεσμα ετών που έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δαπάνες ανανέωσης εξοπλισμού και βελτίωσης της επιχείρησης. Δεν εξετάζει επίσης το πραγματικό σενάριο του επαγγελματία που έχει έδρα την κατοικία του, έχει χαμηλά έσοδα και ελάχιστα ή ανύπαρκτα λοιπά έξοδα που εκπίπτει (πλην του ΕΦΚΑ). Πώς άραγε στοιχειοθετείται ότι αυτός ο άνθρωπος φοροδιαφεύγει όταν όλο το προφίλ του φορολογικά είναι συνεπές με την οικονομική κατάσταση που δηλώνει;

    6. Έρχεται αιφνιδιαστικά με εφαρμογή ήδη για το τρέχον έτος 2023 και μάλιστα λίγο πριν αυτό λήξει, χωρίς να υπάρχει χρόνος διαχείρισης και προγραμματισμού του κόστους που θα προκύψει εις βάρος των πραγματικά χαμηλού εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών, επηρεάζοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.

    Για όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο εισάγει προφανείς αδικίες και στρεβλώσεις, σε μια φάση μάλιστα όπου όλοι μας εξερχόμαστε από μία μακροχρόνια οικονομική κρίση που ακολουθήθηκε από μία απροσδόκητη υγειονομική. Την ώρα που η κοινωνία είναι ώριμη για αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο μεν, επί το δικαιότερο δε. Με αλλαγές ουσίας, που καλλιεργούν τη φορολογική συνείδηση και βασίζονται σε αδιάβλητες διαδικασίες επί των πραγματικών καθαρών εσόδων και ιδιαίτερων αναγκών καθενός.

    Σας καλώ και εγώ, αν πραγματικά θέλετε να μας δείτε ως πολίτες και όχι ως αριθμούς, να παγώσετε το σχεδιασμό σας μέχρι το νομοσχέδιο να επανασχεδιαστεί. Δείτε παρακαλώ:
    1. Τη δυνατότητα να γίνει υποχρεωτική η δήλωση της προμήθειας υλικών για νέα και υπό ανακαίνιση ακίνητα μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα. Τα δηλούμενα υλικά θα πρέπει να ταυτίζονται με προγραμματισμένες εργασίες και αυτές να δηλώνονται υπό ποιου τεχνίτη ή οικοδόμου το όνομα θα εκτελεστούν. «Αφανείς» εργασίες θα αποκαλυφθούν. Η υπόθεση θα κλείνει (όπως και στο Εξοικονομώ) μόνο όταν ανεβαίνουν και οι αποδείξεις των στεγασμένων και μη στεγασμένων επαγγελματιών που ανέλαβαν τις εργασίες.

    2. Την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης όλων (και των μισθωτών) με έναν χαμηλό ενιαίο φόρο της τάξης του 15% . Κάτι που εφαρμόσατε και στα μερίσματα και απέφερε αύξηση εσόδων (και αποτέλεσε προεκλογική ρεκλάμα σας). Με ύπαρξη αφορολόγητου ορίου για όλους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όπου το φορολογητέο προκύπτει από τη διαφορά εσόδων-εξόδων. Αυτό θα δώσει μέγα κίνητρο για αποδείξεις πάσης φύσεως αφού το συμφέρον όλων θα είναι να έχουν φανερό το έξοδο που έκαναν.

    3. Τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών ξανά στο προ-μνημονιακό 18%.

    4. Την αναγνώριση του δικαιώματος των παιδιών να έχουν διαθέσιμη τη μητέρα τους όχι μόνο κατά τους πρώτους μήνες από τη γέννηση αλλά όσο είναι στην παιδική ηλικία. Χωρίς να θεωρείται αυτή ένοχη φοροδιαφυγής.

    5. την αποδοχή της ζημιάς ως πραγματικής κατάστασης και όχι ομολογίας φοροκλοπής.

    6. Οποιοδήποτε πρόσφορο κίνητρο ώστε να ζητά ο κόσμος αποδείξεις από τον πάροχο.

    7. Την πλήρους απόσυρση του τεκμαρτού τρόπου ως άδικου και εν δυνάμει βοηθητικού για τα «μεγάλα ψάρια».

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Προσδοκώ ότι θα δείτε ξανά την αδικία που καλούμαστε να αναλάβουμε χωρίς να επιτελείται παράλληλα ο σκόπος που ήταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:34 | ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

    Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Αξιότιμοι Κυρίες-Κύριοι,

    σχετικά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο που έρχεται αιφνιδιαστικά εκ μέρους σας, με αναδρομική ισχύ μάλιστα.

    Δυσκολεύτηκα να βάλω σε τάξη όσα θέλω να υποβάλω ως σχόλιο. Γιατί αναπόφευκτα μέσα στις αντικειμενικές διαπιστώσεις και ενστάσεις ενός πολίτη που τον αφορά ως επαγγελματία το νομοσχέδιο, εμπλέκεται το συναίσθημα μιας γυναίκας παραγωγικής ηλικίας, συζύγου αλλά κυρίως μητέρας, κάποτε φοιτήτριας που οραματιζόταν να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς ασκώντας ένα αντικείμενο στο οποίο ξόδεψε χρόνο και κόπο (και οι γονείς μου χρήματα), νυν ανθρώπου που επιβιώνει από κρίση σε κρίση και από φορολογική/ασφαλιστική έμπνευση σε έμπνευση (με κάθε κυβέρνηση τελικά, ατέρμονα!).
    ———-
    Είμαι πολιτικός μηχανικός, απόφοιτη ΕΜΠ με master υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα των Σηράγγων, κάτοικος μικρής επαρχιακής πρωτεύουσας των 16.000 κατοίκων. Είμαι αυτοασφαλιζόμενη 19 ΕΤΗ ως μηχανικός. Έχω εργαστεί τόσο ως υπάλληλος με μπλοκάκι σε τεχνικό γραφείο, όσο και σε ΝΠΙΔ σχετικό με προγράμματα ανάπτυξης, καθώς και ως συμβασιούχος στο Δημόσιο, για μικρό διάστημα. Μετά το 2009 είμαι σταθερά ελεύθερος επαγγελματίας και σε παλιότερα έτη είχα ενασχόληση και με μικρές μελέτες του Δημοσίου. Από το 2011 και μετά (*μόλις 6 χρόνια μετά την έναρξη επαγγέλματος*) η κατάσταση άλλαξε άρδην. Ξαφνικά η αγορά στην περιοχή μου πάγωσε απολύτως.

    Η αρχή της μνημονιακής ιστορίας της Χώρας, βρήκε τον κλάδο μου και δη μηχανικούς ετών 30 τότε, σε αεργία. Ευτυχώς υπήρχε έως τότε δουλειά και όντως είχαμε κάποιες αποταμιεύσεις ως ζευγάρι με τον σύζυγο -ναι φορολογημένες, νόμιμες-νομιμότατες- που επίσης ήταν του χώρου. Ήταν μια πρώτη σανίδα επιβίωσης αλλά σύντομα και σταθερά αυτές εξανεμίστηκαν, χάρη στα τεκμήρια διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, την εξάλειψη του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και κάθε άλλης έκπτωσης που ίσχυε έως τότε συν τους έμμεσους φόρους που βέβαια αφορούν όλους. Κι όλα αυτά τη στιγμή που παράλληλα το αναλούμενο εισόδημα δεν αναπληρωνόταν από νέα έσοδα. Ήρθαν και τα μνημόνια Τσίπρα, τα capital controls και βεβαίως η χαριστική βολή, η κορωνίδα της αφαίμαξης με τις εμπνεύσεις Κατρούγκαλου στον ΕΦΚΑ, τα νέα ταμεία (ΕΤΕΑΕΠ) που εμφάνισε σε μια νύχτα και μας είπε ότι χρωστούσαμε αναδρομικά για 3 ετή πίσω (!), και ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΒΙΩΝΩ πέρασα για 1η φορά ΣΤΟ ΧΡΩΣΤΑΩ (στο μεταξύ ο σύζυγος είχε με προκήρυξη του ΑΣΕΠ εισέλθει στο Δημόσιο-ευτυχώς).

    Είχαμε ήδη το 2015 αποκτήσει παιδί και κλήθηκα να βγω εκτός εργασίας πρακτικά, χωρίς βέβαια κανένα δικαίωμα ως μητέρα (όπως οι μισθωτοί που μας συγκρίνετε). Μια πενιχρή έκπτωση έκανε το ΤΣΜΕΔΕ στις εισφορές και αυτό ήταν όλο. Θεωρείτο ότι «εργάζομαι» . Άλλωστε αν διέκοπτα την ιδιότητα της μηχανικού και έκλεινα τα βιβλία, θα διακοπτόταν και η ασφαλιστική μου ικανότητα, ενώ είχα και εκκρεμείς υποθέσεις που δεν θα έφερναν μεν νέα έσοδα, αλλά απαιτούσαν τη δυνατότητα τροποποιήσεων εκ μέρους μου. Το παιδί είχε αλλεργίες, έπρεπε να θηλάζει, χρειαζόταν κάποιον με γνώση του τι τρώει και τι όχι, δίπλα του. Δεν κρύβω και ούτε θα ντραπώ βέβαια να πω ότι ΚΑΙ ΕΓΩ ΗΘΕΛΑ να ζήσω αυτά τα πρώτα σημαντικά χρόνια του δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Δεν είναι βέβαιο ότι αναγνωρίζεται αυτό το δικαίωμα του παιδιού, από το Ελληνικό Κράτος. Στην πράξη αφορά λίγους προνομιούχους υπαλλήλους ή πραγματικά οικονομικά αποκατεστημένους ανθρώπους… Με συναπόφαση πάντως, είπαμε ως γονείς ότι θα πιεστούμε πολύ αλλά θα του κάνουμε αυτό το δώρο. Έτσι εγώ επισήμως έπεσα σε έσοδα πολύ χαμηλά που δεν έφταναν ποτέ να οδηγήσουν σε αποταμίευση.

    Το 2019 , ενόψει της πολιτικής αλλαγής, φάνηκε η αγορά να βλέπει αισιόδοξα ξανά τα πράγματα και κάτι πήγε να κινηθεί. Κι εκεί επάνω ήρθε η πανδημία! Το κλείσιμο! Κολλάω και covid στην αρχή της πανδημίας και σε 2 μήνες αρχίζει το δράμα της υγείας μου. Να λέω κάτι έχω και να μη βρίσκει κανείς άκρη. Να τρέχω στα επείγοντα, στον καρδιολόγο, να μην είμαι πια εγώ, να είναι δύσκολο να βγάλω τη μέρα, να μιλήσω μερικές φορές απλώς ή να βαδίσω χωρίς να νιώσω ότι θα σταματήσει η καρδιά μου! Longcovid (με παρακολουθούν ανά μήνες, στον Ευαγγελισμό) αλλά χωρίς έγγραφη διάγνωση, αφού δεν υπάρχει κωδικός ασθένειας στη Χώρα μας (…). Δύο χρόνια χαμένα, πάνω που θα έμπαινα πάλι στη δουλειά. Με τεράστια έξοδα σε γιατρούς σημαντικό μέρος από τα οποία αναπόφευκτα κάλυψαν οικονομικά οι γονείς μου.

    Μέσα σε όλα αυτά όμως, το οικονομικό επιτελείο της περιόδου 2019-2023 φάνηκε να έχει ένα ανακουφιστικό σχέδιο για το πώς να βγούμε όλοι σε ξέφωτο μέσα σε τόσες κρίσεις, όλα τα μέτρα που πάρθηκαν, ακόμα και οι εκπτώσεις για λίγο διάστημα στον ΕΦΚΑ και οι επιστρεπτέες βεβαίως, μου έδωσαν το χρόνο να ξεχρεώσω αυτά που είχα σωρεύσει στο ΚΕΑΟ και να νιώσω αξιοπρεπής ξανά, να νιώσω ισότιμος πολίτης. Η ψηφιοποίηση μάλιστα του κράτους, μας έδωσε ευκολίες σημαντικές ως επαγγελματίες και την αισιοδοξία ότι ήμασταν κοντά στο να νιώθουμε και με το Νόμο τίμιοι, όταν θεωρητικά θα εφαρμόζονταν οι έλεγχοι εσόδων και εξόδων και θα αξιοποιούνταν προς το δίκαιο όλων, τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου. Αυτό που όλα αυτά τα χρόνια μας είχε στερηθεί όσων έχουμε φορολογική συνείδηση και είμαστε πραγματικά «μικροί» επαγγελματίες.
    Και ανανεώνεται η κυβερνητική θητεία και είμαστε αίφνης μπροστά σε ένα χιλιοπαιγμένο έργο!!! Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου και της συνέντευξης του Υπουργού Στο Κέντρο στο ERTNews, αδυνατώ ως σκεπτόμενος πολίτης να βρω τη συνάφεια αυτού του στρεβλού σχεδίου, με ό,τι είχε προηγηθεί ως είδος πολιτικής, μα κυρίως με την προσέγγιση του ίδιου του Πρωθυπουργού απέναντι στους ανθρώπους, όπως τουλάχιστον εγώ είχα αφεθεί να την αντιληφθώ! ΑΔΥΝΑΤΩ επίσης να αποδεχθώ, ή μάλλον ακόμα χειρότερα, ΝΑ ΑΝΕΧΘΩ τις δηλώσεις α-λα-Μαρία Αντουανέτα του Υπουργού, που μίλησε εξ αρχής για ανίκανους που δεν μπορούν να βγάλουν τον ελάχιστο μισθό, που δεν έχουν ποτέ πληρώσει τίποτε, και άλλα εχθροπαθή συναφή όπως το πηγαίνετε να γίνετε υπάλληλοι, περισσότερα θα βγάζετε! Ωσάν οι ζωές μας να μην υπήρξαν, οι δυσκολίες καθενός να πετιούνται στον κάλαθο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Ασυγχώρητη ΠΡΟΣΒΟΛΗ κύριοι!

    (Αν διαβάσατε ήδη όσα έγραψα μέχρι εδώ, ως περιληπτικό ιστορικό αλλά πραγματικό case reference ενός πολίτη, σας ευχαριστώ. Θα αναφέρω αμέσως, πιο ειδικά, τις παρατηρήσεις μου επί του νομοσχεδίου. Που σχετίζονται με το προηγηθέν ιστορικό, την εμπειρία μου δηλαδή.)

    ———-
    Γιατί θεωρώ στρεβλό και άδικο το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο:

    1. Δεν αντιμετωπίζει καθόλου τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα της κλείνει κανονικότατα το μάτι. Λέει σε οποιονδήποτε εισπράττει μαύρα χρήματα, συνέχισε, δε μπορώ να σε βρω, απλά δώσε μου κάτι παραπάνω και είμαστε εντάξει. Κάτι σαν την πάλαι ποτέ Φορολογική Περαίωση. Ένα είδος μαφιόζικης συναλλαγής. Ταυτόχρονα δεν δίνει κανένα κίνητρο σε αυτόν που καταβάλει την αμοιβή, να θελήσει να λάβει απόδειξη. Και γιατί το ΦΠΑ είναι στα ύψη και συμφέρει να μην το επιβαρυνθείς (όταν έρθει πχ ο τεχνίτης σπίτι σου ή κάνεις ανακαίνιση) και γιατί ακόμα κι αν το καταβάλεις δεν έχεις λαμβάνειν κάποια πραγματική έκπτωση εσύ. Η ύλη που δε φορολογείται παραμένει, παρά το επικοινωνιακό βάπτισμα του Νόμου ως δίκαιου που καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

    2. Δεν διαχωρίζει τα επαγγέλματα ούτε ανάλογα με τις λειτουργικές τους απαιτήσεις ούτε βάσει των ιδιαιτεροτήτων τους. (α) Δεν είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ένα πράγμα ενιαίο. Ο δικός μου κλάδος πχ έχει υποχρεωτικά κάποια έδρα, χρησιμοποιεί ψηφιακό εξοπλισμό και περιφερειακά μηχανήματα, πληρώνει συντήρηση αυτών ή προμήθεια νέων, έχει αναλώσιμα γραφείου ενώ πολλοί έχουν πάγιες δαπάνες για την ίδια την έδρα (ενοίκια ή ΕΝΦΙΑ, λογαριασμούς, κοινόχρηστα κλπ). Ακόμα και εντός του ίδιου κλάδου υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα δεν ασκούν όλοι οι μηχανικοί το ίδιο αντικείμενο, γεγονός που επηρεάζει τόσο το ύψος των εισοδημάτων τους όσο και την πιθανότητα «μαύρης» αμοιβής. Άλλοι ασχολούνται με νέες οικοδομές ή και ανακαινίσεις και άλλοι με μελέτες για άλλους συναδέλφους ή consulting σε έργα. Μια συντριπτική πλειοψηφία «μικρών ψαριών» διατηρούν γραφείο για συνήθεις υποθέσεις (ενστάσεις σε Δασαρχείο και Κτηματολόγιο, τοπογραφικές αποτυπώσεις περιουσιών προς μεταβίβαση και αποδοχή κληρονομιάς, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, ταυτότητα κτηρίου και ενεργειακά πιστοποιητικά, σύμβουλοι έργου στο Εξοικονομώ, έκδοση αδειών μικρής κλίμακας και άλλα συναφή). Για τη δεύτερη αυτή κατηγορία αντικειμένου (στην οποία ανήκω κι εγώ), απαιτείται η ψηφιακή υπογραφή μας και η ανάρτηση σε ποικίλες πλατφόρμες. Υπάρχει δηλαδή ψηφιακό ίχνος που μπορεί να επιβεβαιώσει πόσες υποθέσεις χειρίζεται κανείς και τι εισπράττει. (β) Δεν εργάζονται όλοι οι επαγγελματίες σε περιοχές ίσων ευκαιριών από πλευράς εσόδων. Η δική μου περιοχή πχ είναι επαρχιακή και μικρή και οι αμοιβές ανά είδος υπόθεσης, δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα ύψος που αν και δεν είναι επιβεβλημένο από κάπου ακολουθεί τη ρύθμιση της αγοράς τοπικά. Κι αυτό παρότι μιλάμε για πόλη. Απλά θα χάσεις τη δουλειά αναζητώντας περισσότερα. Ίσως σε τουριστικές θέσεις η κατάσταση να διαφοροποιείται αν ο τοπικός πληθυσμός-πελάτες έχουν άλλα έσοδα. Αντίθετα αν μιλάμε για χωριά και επαγγελματίες πχ της εστίασης ή του λιανεμπορίου τα έσοδα είναι κάπως συγκεκριμένα. Επομένως η σύνδεση των εσόδων με τον ΚΑΔ και τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης/γραφείου είναι απλουστευτική και παραβιαστική καθώς ΔΕΝ υπάρχει το μέγεθος «έχει καθιερωθεί στην αγορά λόγω των ετών».

    3. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις συνθήκες εργασίας των μητέρων ούτε υποστηρίζει τη μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών (γονεϊκότητα εν γένει). Και μάλιστα σε εποχές έξαρσης της νεανικής βίας που θα έλεγε κανείς ότι έχουμε ανάγκη να υποστηριχθούν τα παιδιά σε ένα πλαίσιο ασφάλειας κι όχι παρκαρισμένα δώθε κείθε σε δραστηριότητες, παιδοφύλαξη και ολοήμερη απουσία από το σπίτι. Πάμπολλες γυναίκες επαγγελματίες ή μονογονείς ή και άντρες που έχουν αναλάβει την ανατροφή του παιδιού, αναγκαστικά θα περικόψουν το χρόνο ενασχόλησης τους με το επάγγελμα και μάλιστα όσο πιο μικρό είναι το παιδί αυτό αφορά πολλές ώρες καθημερινά, ενίοτε και τη μισή μέρα. Στις δε ασθένειες η κατάσταση ξεφεύγει. Το νομοσχέδιο θέλει να μας εξισώσει εισοδηματικά με μισθωτούς ώστε να αυξήσει όσα πληρώνουμε χωρίς να ομολογεί ότι δεν έχουμε καμία ισότητα για θέματα αδειών μητρότητας, επιδομάτων, αδειών ανατροφής και ότι η δική μας απουσία από την εργασία σημαίνει μηδέν έσοδα. Μιλώντας ως μητέρα, καλύπτω την ασφάλειά μου με όσες υποθέσεις αντέχω να αναλάβω (για τις οποίες αποδίδω ΦΠΑ ή προκαταβάλω φόρο) και δεν επιβαρύνω το κράτος με επίδομα ανεργίας. Κι αν το σύνολο των εσόδων μου μείον τις εισφορές είναι κατώτερο αυτού που φαντάζεται ο νομοθέτης γιατί αποκαλούμαι κλέφτρα και άχρηστη; Από πού καλούμαι να καλύψω τον υπερβάλλοντα, άδικο φόρο; Γιατί πρέπει να οδηγηθούμε σε μία νέα εποχή χρεών; (το αυτό ισχύει και για συναδέλφους κοντά στη σύνταξη που κρατούν ανοιχτό το γραφείο ώστε να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια)

    4. Αντιμετωπίζει τις ψηφιακές υποχρεώσεις που έχουμε ή θα προστεθούν, ως πεδίο ποινολογίου. Ατελείωτη λίστα προστίμων για κάθε τι, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καν ενιαία, σαφής, προσβάσιμη πληροφορία για το τι καλείται καθένας μας να εκπληρώσει. Μπορεί αυτός ο όγκος στοιχείων να εξυπηρετηθεί από τον προσωπικό λογιστή; Και πώς θα πληρωθεί ως παροχή υπηρεσίας αν μιλάμε για επαγγελματίες που βγάζουν λίγα μόνο χρήματα; Η ψηφιακή προσαρμογή μας δεν αξιοποιείται ώστε να εντοπιστεί το πραγματικό εισόδημα αλλά ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις των ταμείων…

    5. Δεν αναγνωρίζει τη ζημιά ως απότοκο ανατροπών σε προσωπική κλίμακα (πχ εγώ πάσχω από longcovid αλλά δεν μπορώ να αποδείξω την αδυναμία μου ούτε να επικαλεστώ αναπηρία) ή ως αποτέλεσμα ετών που έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δαπάνες ανανέωσης εξοπλισμού και βελτίωσης της επιχείρησης. Δεν εξετάζει επίσης το πραγματικό σενάριο του επαγγελματία που έχει έδρα την κατοικία του, έχει χαμηλά έσοδα και ελάχιστα ή ανύπαρκτα λοιπά έξοδα που εκπίπτει (πλην του ΕΦΚΑ). Πώς άραγε στοιχειοθετείται ότι αυτός ο άνθρωπος φοροδιαφεύγει όταν όλο το προφίλ του φορολογικά είναι συνεπές με την οικονομική κατάσταση που δηλώνει;

    6. Έρχεται αιφνιδιαστικά με εφαρμογή ήδη για το τρέχον έτος 2023 και μάλιστα λίγο πριν αυτό λήξει, χωρίς να υπάρχει χρόνος διαχείρισης και προγραμματισμού του κόστους που θα προκύψει εις βάρος των πραγματικά χαμηλού εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών, επηρεάζοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.

    Για όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο εισάγει προφανείς αδικίες και στρεβλώσεις, σε μια φάση μάλιστα όπου όλοι μας εξερχόμαστε από μία μακροχρόνια οικονομική κρίση που ακολουθήθηκε από μία απροσδόκητη υγειονομική. Την ώρα που η κοινωνία είναι ώριμη για αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο μεν, επί το δικαιότερο δε. Με αλλαγές ουσίας, που καλλιεργούν τη φορολογική συνείδηση και βασίζονται σε αδιάβλητες διαδικασίες επί των πραγματικών καθαρών εσόδων και ιδιαίτερων αναγκών καθενός.
    Σας καλώ και εγώ, αν πραγματικά θέλετε να μας δείτε ως πολίτες και όχι ως αριθμούς, να παγώσετε το σχεδιασμό σας μέχρι το νομοσχέδιο να επανασχεδιαστεί. Δείτε παρακαλώ:

    1. Τη δυνατότητα να γίνει υποχρεωτική η δήλωση της προμήθειας υλικών για νέα και υπό ανακαίνιση ακίνητα μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα. Τα δηλούμενα υλικά θα πρέπει να ταυτίζονται με προγραμματισμένες εργασίες και αυτές να δηλώνονται υπό ποιου τεχνίτη ή οικοδόμου το όνομα θα εκτελεστούν. «Αφανείς» εργασίες θα αποκαλυφθούν. Η υπόθεση θα κλείνει (όπως και στο Εξοικονομώ) μόνο όταν ανεβαίνουν και οι αποδείξεις των στεγασμένων και μη στεγασμένων επαγγελματιών που ανέλαβαν τις εργασίες.

    2. Την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης όλων (και των μισθωτών) με έναν χαμηλό ενιαίο φόρο της τάξης του 15% . Κάτι που εφαρμόσατε και στα μερίσματα και απέφερε αύξηση εσόδων (και αποτέλεσε προεκλογική ρεκλάμα σας). Με ύπαρξη αφορολόγητου ορίου για όλους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όπου το φορολογητέο προκύπτει από τη διαφορά εσόδων-εξόδων. Αυτό θα δώσει μέγα κίνητρο για αποδείξεις πάσης φύσεως αφού το συμφέρον όλων θα είναι να έχουν φανερό το έξοδο που έκαναν.

    3. Τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών ξανά στο προ-μνημονιακό 18%.

    4. Την αναγνώριση του δικαιώματος των παιδιών να έχουν διαθέσιμη τη μητέρα τους όχι μόνο κατά τους πρώτους μήνες από τη γέννηση αλλά όσο είναι στην παιδική ηλικία. Χωρίς να θεωρείται αυτή ένοχη φοροδιαφυγής.

    5. Την αποδοχή της ζημιάς ως πραγματικής κατάστασης και όχι ομολογίας φοροκλοπής.

    6. Οποιοδήποτε πρόσφορο κίνητρο ώστε να ζητά ο κόσμος αποδείξεις από τον πάροχο.

    7. Την πλήρη απόσυρση του τεκμαρτού τρόπου ως άδικου και εν δυνάμει βοηθητικού για τα «μεγάλα ψάρια».

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:13 | ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ

    Το προς κατάθεση νομοσχέδιο για την αλλαγή της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και την τεκμαρτή τους φορολόγηση, είναι ένα άκρως σοβαρό θέμα το οποίο επηρεάζει σαφέστατα το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών συναδέλφων μηχανικών, οι οποίοι διαθέτουν ατομική επιχείρηση και βιοπορίζονται μέσω αυτής.
    Θέτωντας το θέμα επί της αρχής, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενός μέτρου το οποίο είναι οριζόντιο, αντιμετωπίζει ως ένα το σύνολο των επιτηδευματιών ασχέτως ειδικότητας και επαγγέλματος και είναι απαράδεκτο να θεωρεί φοροφυγά και ψεύτη, ως προς τη δήλωση εισοδήματος, όποιον κερδίζει λιγότερα από το, κατά την άποψη των συντακτών, χρηματικό όριο.
    Καταρχήν το κάθε επάγγελμα έχει τις ιδιαιτερότητες του, τα δικά του χαρακτηριστικά και τους δικούς κανόνες – διαδικασίες συναλλαγής ανάμεσα στον πελάτη και στο δημόσιο. Με αυτό το σκεπτικό δεν είναι δυνατόν να ισχύουν τα ίδια οριζόντια μέτρα για όλους. Να θυμηθούμε ότι οριζόντια μέτρα λήφθηκαν και κατά τη διάρκεια της περιόδου των μνημονίων, οπότε η χώρα διέρχονταν μια σοβαρότατη οικονομική κρίση, με ολέθρια τελικώς αποτελέσματα για την κοινωνία, όπως κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και φυγή για ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό.
    Επομένως είναι άμεσα αντιληπτή, από τη μέχρι τώρα εμπειρία, η αποτυχία τέτοιας λογικής στη λήψη μέτρων, με αντίκτυπο τόσο στους επαγγελματίες, όσο και στο κράτος καθώς η ιστορία μας έδειξε ότι η τελική απόδοση είσπραξης του μέτρου θα απέχει κατά πολύ από τα αναμενόμενα.

    Εξειδικεύοντας την πρόταση τεκμαρτής φορολόγησης για τους συναδέλφους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρούμε ότι παραβιάζεται η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας. Παρατίθενται τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα για την αστοχία του μέτρου.
    1. Έχουμε μια ελεύθερη επαγγελματία, μητέρα ανήλικου τέκνου και δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης και λοχείας οι οποίες εξαιρούνται. Είναι δυνατό να της επιβληθεί ότι θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να δηλώνει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και να φορολογείται ως σαν να το βγάζει; Είναι γνωστές σε όλους οι δυσκολίες του ελεύθερου επαγγέλματος άρα γιατί να μην της δίνουμε την ευκαιρία να εργασθεί όσο της επιτρέπουν οι δυνάμεις της και φυσικά να έχει τη δυνατότητα επιλογής της ποσότητας της εργασίας ώστε να υπάρχει αντιστάθμιση για την ανατροφή των τέκνων της. Παράλληλα δεν πρέπει να λησμονείται ότι στη χώρα μας είναι έντονο το δημογραφικό πρόβλημα.
    2. Στο ελεύθερο επάγγελμα γνωρίζουμε ότι κάποιες χρονιές ενδεχομένως να μην έχουν την κερδοφορία άλλων ετών, με αποτέλεσμα να είναι το εισόδημα πολύ χαμηλότερο. Γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να τιμωρηθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας; Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα στο ελεύθερο επάγγελμα ότι όλες οι χρονιές θα είναι γεμάτες από νέες δουλειές και νέες συμβάσεις παροχής υπηρεσίας. Το ορθό είναι να είμαστε αρωγοί στον επιτηδευματία ο οποίος έτυχε να έχει μια κακή χρονιά και όχι να νομοθετούνται μέτρα με τα οποία τον τιμωρούμε γιατί δεν κέρδισε τα προσδοκόμενα και έτσι να του δείχνουμε την κατεύθυνση της εξόδου από το επάγγελμα.
    3. Γνωρίζουμε τα έργα των μηχανικών και η ανάλογη παροχή υπηρεσίας λαμβάνει αρκετό χρόνο για την εκτέλεση της και φυσικά όχι απαραίτητα εντός ενός οικονομικού έτους. Επιπροσθέτως όσοι ασχολούμαστε με δημόσια έργα ή μελέτες δημοσίων έργων γνωρίζουμε ότι ο χρόνος συμβασιοποίησης – εκτέλεσης των εργασιών και τέλος τιμολόγησης είναι αρκετά μεγάλος και πολλές φορές μεγαλύτερος από ένα οικονομικό έτος. Με βάση τα παραπάνω αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί ένα επαγγελματίας να εκτελεί εργασίες αλλά να τιμολογηθούν την επόμενη χρονιά. Για ποιο λόγο εκείνη τη χρονιά να φορολογηθεί τεκμαρτά χωρίς να έχει ολοκληρώσει την εργασία του την οποία θα τιμολογήσει το επόμενο οικονομικό έτος;
    4. Υπάρχουν πλήθος περιπτώσεων συναδέλφων οι οποίοι είτε βιοπορίζονται κατά κύριο λόγο από άλλες πηγές εισοδήματος (π.χ. ενοίκια), είτε δραστηριοποιούνται διαμέσου εταιρικών σχημάτων ενώ παράλληλα διατηρούν μια ατομική επιχείρηση, καταβάλλοντας βεβαίως το τέλος επιτηδεύματος και εκτελώντας εργασίες οι οποίες δεν είναι στο καταστατικό της εταιρίας. Για ποιο λόγο αυτοί πρέπει να φορολογηθούν τεκμαρτά και όχι λογιστικά; Δε θα είναι επακόλουθο να κλείσουν τα βιβλία τους και το κράτος να μην εισπράξει ούτε το τέλος επιτηδεύματος;
    Από τα προαναφερθέντα παραδείγματα γίνεται αντιληπτό ότι τέτοιου είδους στρεβλές λογικές οδηγούν μάλλον σε αντίθετα αποτελέσματα από τον αρχικό σχεδιασμό και φυσικά είναι καταστροφικά για τη μεγαλύτερη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και το δε αποτέλεσμα θα είναι πολλοί συνάδελφοι να ενωθούν γύρω από ένα συνάδελφο και οι ίδιοι να κλείσουν βιβλία (οπότε τα έσοδα του κράτους θα είναι μειωμένα- λιγότερα τέλη επιτηδεύματος), φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε στην προηγούμενη δεκαετία.

    Ως επιμελητήριο, αντιπροτείνοντας κάποια μέτρα – ενέργειες για τη βελτίωση και εξορθολογισμό του νομοσχεδίου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα κάτωθι δεδομένα.

    1) Όσοι συνάδελφοι ασχολούνται με δημόσια έργα ή μελέτες δημοσίων έργων, γνωρίζουν ότι για την εκτέλεση των εργασιών έχει προηγηθεί μια σύμβαση, η οποία αναφέρει τους όρους της οικονομικής συμφωνίας, και στην οποία εάν δεν τιμολογηθεί το πλήρες ποσό και δεν αποδοθούν όλες οι κρατήσεις δεν είναι δυνατή η πληρωμή του αναδόχου. Επιπλέον λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης όταν τιμολογείται μια εργασία αυτομάτως διαβιβάζεται στην Α.Α.Δ.Ε.. Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πάντες ότι δεν υπάρχει σε αυτήν τη κατηγορία δυνατότητα φοροδιαφυγής ώστε να πρέπει να εφαρμόσουμε την τεκμαρτή φορολόγηση.
    2) Όσοι συνάδελφοι ασχολούνται με ιδιωτικά έργα για αυτούς υπάρχουν τα εξής δεδομένα. Οι περισσότερες παροχές υπηρεσίας αφορούν κατά κύριο λόγο, έκδοση Οικοδομικών Αδειών, Αδειών Μικρής Κλίμακας , Βεβαιώσεων περί μη απαίτησης έκδοσης κάποιας άδειας για συγκεκριμένες εργασίες, Τακτοποίηση αυθαιρέτων, Έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων, Έκδοση Π.Ε.Α., Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Εξ’ οικονομώ, Σύνταξη Τοπογραφικών Διαγραμμάτων, Υποβολή Πράξεων στο Κτηματολόγιο και τέλος η Επίβλεψη κατασκευής Ιδιωτικών Έργων. Εάν ο μηχανικός παρέχει την υπηρεσία του σε κάποιο νομικό πρόσωπο ειδικά όταν τηρεί βιβλία Γ’ τάξης δεν είναι δυνατή η αποφυγή της πλήρους τιμολόγησης της παροχής της υπηρεσίας για το σύνολο των χρημάτων. Σε περίπτωση όπου απευθύνεται σε ιδιώτη συντάσσεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο καθορίζεται η αμοιβή της υπηρεσίας. Όλες οι προαναφερθείσες παροχές υπηρεσίας πλην της τελευταίας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο είναι η ψηφιακή υποβολή των πράξεων σε ηλεκτρονικές πληροφοριακές πλατφόρμες. Επομένως στην παρούσα χρονική περίοδο, με πλήθος ψηφιακών εργαλείων, μπορεί με μεγάλη ακρίβεια να προσδιορισθεί το πλήθος και το μέγεθος των εργασιών που εκτέλεσε ένα επαγγελματίας και αναλόγως να ελεγχθεί το εισόδημα το οποίο δηλώνει. Αναφορικά με την παροχή υπηρεσίας για την επίβλεψη της κατασκευής ιδιωτικών έργων θα μπορούσε η αμοιβή του μηχανικού να προσδίδει μια έκπτωση στο φόρο του αναθέτοντος, όπως ισχύει για λοιπές δαπάνες ανακαίνισης και φυσικά με αυτό τον τρόπο να δίνεται κίνητρο ώστε να τιμολογούνται τα όποια χρήματα δίνονται.

    Με βάση τα παραπάνω περιγράφονται τα δεδομένα των συναλλαγών των ελεύθερων επαγγελματιών. Επομένως ως μέτρα για την πάταξη της όποιας φοροδιαφυγής σίγουρα δεν είναι η τεκμαρτή φορολόγηση η οποία είναι εντελώς άστοχη, άδικη και φυσικά ξεπερασμένη, αλλά μια σειρά από ενέργειες η οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο την παροχή υπηρεσίας στα ιδιωτικά έργα. Αναφορικά με τα δημόσια έργα επεξηγήθηκε για ποιο λόγο δε μπορεί ένα μηχανικός να φοροδιαφύγει. Οι δε ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν είναι οι ακόλουθες:

    1) Δημιουργία κινήτρου φοροαπαλλαγής στο αναθέτοντα ιδιώτη ώστε στο τέλος να ζητάει τιμολόγηση του συνόλου του ποσού που δίνει για επίβλεψη εργασιών κατασκευής ιδιωτικών (όπως π.χ. σε εργασίες ανακαίνισης) γεγονός το οποίο υπάρχει εν μέρει για εργατικές εργασίες (πχ. υδραυλικού ή ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη).
    2) Ψηφιακή διασταύρωση των εργασιών παροχής υπηρεσίας του μηχανικού με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία εκδίδονται σε κάθε οικονομικό έτος.
    3) Επαναφορά της λογικής των ελάχιστων νόμιμων αμοιβών για κάθε πράξη, οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να τιμολογούνται, να γίνεται ψηφιακά ο αντίστοιχος έλεγχος ενώ θα παρακολουθούνται μέσω παρατηρητηρίου ελαχίστων αμοιβών.

    Συμπερασματικά των παραπάνω διαπιστώνεται ότι με κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες μπορεί να παταχθεί η όποια φοροδιαφυγή, οι οποίες ενέργειες θα ανταποκρίνονται στα δεδομένα της εποχής και με εξειδικευμένα μέτρα τα οποία έχουν σχέση με την πραγματικότητα του κλάδου των μηχανικών. Επιπροσθέτως η τεκμαρτή φορολόγηση και όχι η λογιστική υποδηλώνει αδυναμία φορολογικού ελέγχου, η οποία καλλιεργεί μια νοοτροπία που φέρνει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα με βάση το νομοσχέδιο. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν είναι αποδεκτή η λήψη οριζόντιων μέτρων όπως η τεκμαρτή φορολόγηση για όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών με εντελώς ανόμοιες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:11 | ΤΕΕ-ΘΡΑΚΗΣ

    Το προς κατάθεση νομοσχέδιο για την αλλαγή της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και την τεκμαρτή τους φορολόγηση, είναι ένα άκρως σοβαρό θέμα το οποίο επηρεάζει σαφέστατα το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών συναδέλφων μηχανικών, οι οποίοι διαθέτουν ατομική επιχείρηση και βιοπορίζονται μέσω αυτής.

    Θέτωντας το θέμα επί της αρχής, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενός μέτρου το οποίο είναι οριζόντιο, αντιμετωπίζει ως ένα το σύνολο των επιτηδευματιών ασχέτως ειδικότητας και επαγγέλματος και είναι απαράδεκτο να θεωρεί φοροφυγά και ψεύτη, ως προς τη δήλωση εισοδήματος, όποιον κερδίζει λιγότερα από το, κατά την άποψη των συντακτών, χρηματικό όριο.

    Καταρχήν το κάθε επάγγελμα έχει τις ιδιαιτερότητες του, τα δικά του χαρακτηριστικά και τους δικούς κανόνες – διαδικασίες συναλλαγής ανάμεσα στον πελάτη και στο δημόσιο. Με αυτό το σκεπτικό δεν είναι δυνατόν να ισχύουν τα ίδια οριζόντια μέτρα για όλους. Να θυμηθούμε ότι οριζόντια μέτρα λήφθηκαν και κατά τη διάρκεια της περιόδου των μνημονίων, οπότε η χώρα διέρχονταν μια σοβαρότατη οικονομική κρίση, με ολέθρια τελικώς αποτελέσματα για την κοινωνία, όπως κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και φυγή για ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό.

    Επομένως είναι άμεσα αντιληπτή, από τη μέχρι τώρα εμπειρία, η αποτυχία τέτοιας λογικής στη λήψη μέτρων, με αντίκτυπο τόσο στους επαγγελματίες, όσο και στο κράτος καθώς η ιστορία μας έδειξε ότι η τελική απόδοση είσπραξης του μέτρου θα απέχει κατά πολύ από τα αναμενόμενα.

    Εξειδικεύοντας την πρόταση τεκμαρτής φορολόγησης για τους συναδέλφους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρούμε ότι παραβιάζεται η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας. Παρατίθενται τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα για την αστοχία του μέτρου.

    1. Έχουμε μια ελεύθερη επαγγελματία, μητέρα ανήλικου τέκνου και δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης και λοχείας οι οποίες εξαιρούνται. Είναι δυνατό να της επιβληθεί ότι θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να δηλώνει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και να φορολογείται ως σαν να το βγάζει; Είναι γνωστές σε όλους οι δυσκολίες του ελεύθερου επαγγέλματος άρα γιατί να μην της δίνουμε την ευκαιρία να εργασθεί όσο της επιτρέπουν οι δυνάμεις της και φυσικά να έχει τη δυνατότητα επιλογής της ποσότητας της εργασίας ώστε να υπάρχει αντιστάθμιση για την ανατροφή των τέκνων της. Παράλληλα δεν πρέπει να λησμονείται ότι στη χώρα μας είναι έντονο το δημογραφικό πρόβλημα.

    2. Στο ελεύθερο επάγγελμα γνωρίζουμε ότι κάποιες χρονιές ενδεχομένως να μην έχουν την κερδοφορία άλλων ετών, με αποτέλεσμα να είναι το εισόδημα πολύ χαμηλότερο. Γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να τιμωρηθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας; Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα στο ελεύθερο επάγγελμα ότι όλες οι χρονιές θα είναι γεμάτες από νέες δουλειές και νέες συμβάσεις παροχής υπηρεσίας. Το ορθό είναι να είμαστε αρωγοί στον επιτηδευματία ο οποίος έτυχε να έχει μια κακή χρονιά και όχι να νομοθετούνται μέτρα με τα οποία τον τιμωρούμε γιατί δεν κέρδισε τα προσδοκόμενα και έτσι να του δείχνουμε την κατεύθυνση της εξόδου από το επάγγελμα.

    3. Γνωρίζουμε τα έργα των μηχανικών και η ανάλογη παροχή υπηρεσίας λαμβάνει αρκετό χρόνο για την εκτέλεση της και φυσικά όχι απαραίτητα εντός ενός οικονομικού έτους. Επιπροσθέτως όσοι ασχολούμαστε με δημόσια έργα ή μελέτες δημοσίων έργων γνωρίζουμε ότι ο χρόνος συμβασιοποίησης – εκτέλεσης των εργασιών και τέλος τιμολόγησης είναι αρκετά μεγάλος και πολλές φορές μεγαλύτερος από ένα οικονομικό έτος. Με βάση τα παραπάνω αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί ένα επαγγελματίας να εκτελεί εργασίες αλλά να τιμολογηθούν την επόμενη χρονιά. Για ποιο λόγο εκείνη τη χρονιά να φορολογηθεί τεκμαρτά χωρίς να έχει ολοκληρώσει την εργασία του την οποία θα τιμολογήσει το επόμενο οικονομικό έτος;

    4. Υπάρχουν πλήθος περιπτώσεων συναδέλφων οι οποίοι είτε βιοπορίζονται κατά κύριο λόγο από άλλες πηγές εισοδήματος (π.χ. ενοίκια), είτε δραστηριοποιούνται διαμέσου εταιρικών σχημάτων ενώ παράλληλα διατηρούν μια ατομική επιχείρηση, καταβάλλοντας βεβαίως το τέλος επιτηδεύματος και εκτελώντας εργασίες οι οποίες δεν είναι στο καταστατικό της εταιρίας. Για ποιο λόγο αυτοί πρέπει να φορολογηθούν τεκμαρτά και όχι λογιστικά; Δε θα είναι επακόλουθο να κλείσουν τα βιβλία τους και το κράτος να μην εισπράξει ούτε το τέλος επιτηδεύματος;

    Από τα προαναφερθέντα παραδείγματα γίνεται αντιληπτό ότι τέτοιου είδους στρεβλές λογικές οδηγούν μάλλον σε αντίθετα αποτελέσματα από τον αρχικό σχεδιασμό και φυσικά είναι καταστροφικά για τη μεγαλύτερη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και το δε αποτέλεσμα θα είναι πολλοί συνάδελφοι να ενωθούν γύρω από ένα συνάδελφο και οι ίδιοι να κλείσουν βιβλία (οπότε τα έσοδα του κράτους θα είναι μειωμένα- λιγότερα τέλη επιτηδεύματος), φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε στην προηγούμενη δεκαετία.

    Ως επιμελητήριο, αντιπροτείνοντας κάποια μέτρα – ενέργειες για τη βελτίωση και εξορθολογισμό του νομοσχεδίου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα κάτωθι δεδομένα.

    1) Όσοι συνάδελφοι ασχολούνται με δημόσια έργα ή μελέτες δημοσίων έργων, γνωρίζουν ότι για την εκτέλεση των εργασιών έχει προηγηθεί μια σύμβαση, η οποία αναφέρει τους όρους της οικονομικής συμφωνίας, και στην οποία εάν δεν τιμολογηθεί το πλήρες ποσό και δεν αποδοθούν όλες οι κρατήσεις δεν είναι δυνατή η πληρωμή του αναδόχου. Επιπλέον λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης όταν τιμολογείται μια εργασία αυτομάτως διαβιβάζεται στην Α.Α.Δ.Ε.. Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πάντες ότι δεν υπάρχει σε αυτήν τη κατηγορία δυνατότητα φοροδιαφυγής ώστε να πρέπει να εφαρμόσουμε την τεκμαρτή φορολόγηση.

    2) Όσοι συνάδελφοι ασχολούνται με ιδιωτικά έργα για αυτούς υπάρχουν τα εξής δεδομένα. Οι περισσότερες παροχές υπηρεσίας αφορούν κατά κύριο λόγο, έκδοση Οικοδομικών Αδειών, Αδειών Μικρής Κλίμακας , Βεβαιώσεων περί μη απαίτησης έκδοσης κάποιας άδειας για συγκεκριμένες εργασίες, Τακτοποίηση αυθαιρέτων, Έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων, Έκδοση Π.Ε.Α., Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Εξ’ οικονομώ, Σύνταξη Τοπογραφικών Διαγραμμάτων, Υποβολή Πράξεων στο Κτηματολόγιο και τέλος η Επίβλεψη κατασκευής Ιδιωτικών Έργων. Εάν ο μηχανικός παρέχει την υπηρεσία του σε κάποιο νομικό πρόσωπο ειδικά όταν τηρεί βιβλία Γ’ τάξης δεν είναι δυνατή η αποφυγή της πλήρους τιμολόγησης της παροχής της υπηρεσίας για το σύνολο των χρημάτων. Σε περίπτωση όπου απευθύνεται σε ιδιώτη συντάσσεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο καθορίζεται η αμοιβή της υπηρεσίας. Όλες οι προαναφερθείσες παροχές υπηρεσίας πλην της τελευταίας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο είναι η ψηφιακή υποβολή των πράξεων σε ηλεκτρονικές πληροφοριακές πλατφόρμες. Επομένως στην παρούσα χρονική περίοδο, με πλήθος ψηφιακών εργαλείων, μπορεί με μεγάλη ακρίβεια να προσδιορισθεί το πλήθος και το μέγεθος των εργασιών που εκτέλεσε ένα επαγγελματίας και αναλόγως να ελεγχθεί το εισόδημα το οποίο δηλώνει. Αναφορικά με την παροχή υπηρεσίας για την επίβλεψη της κατασκευής ιδιωτικών έργων θα μπορούσε η αμοιβή του μηχανικού να προσδίδει μια έκπτωση στο φόρο του αναθέτοντος, όπως ισχύει για λοιπές δαπάνες ανακαίνισης και φυσικά με αυτό τον τρόπο να δίνεται κίνητρο ώστε να τιμολογούνται τα όποια χρήματα δίνονται.

    Με βάση τα παραπάνω περιγράφονται τα δεδομένα των συναλλαγών των ελεύθερων επαγγελματιών. Επομένως ως μέτρα για την πάταξη της όποιας φοροδιαφυγής σίγουρα δεν είναι η τεκμαρτή φορολόγηση η οποία είναι εντελώς άστοχη, άδικη και φυσικά ξεπερασμένη, αλλά μια σειρά από ενέργειες η οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο την παροχή υπηρεσίας στα ιδιωτικά έργα. Αναφορικά με τα δημόσια έργα επεξηγήθηκε για ποιο λόγο δε μπορεί ένα μηχανικός να φοροδιαφύγει. Οι δε ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν είναι οι ακόλουθες:

    1) Δημιουργία κινήτρου φοροαπαλλαγής στο αναθέτοντα ιδιώτη ώστε στο τέλος να ζητάει τιμολόγηση του συνόλου του ποσού που δίνει για επίβλεψη εργασιών κατασκευής ιδιωτικών (όπως π.χ. σε εργασίες ανακαίνισης) γεγονός το οποίο υπάρχει εν μέρει για εργατικές εργασίες (πχ. υδραυλικού ή ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη).

    2) Ψηφιακή διασταύρωση των εργασιών παροχής υπηρεσίας του μηχανικού με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία εκδίδονται σε κάθε οικονομικό έτος.

    3) Επαναφορά της λογικής των ελάχιστων νόμιμων αμοιβών για κάθε πράξη, οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να τιμολογούνται, να γίνεται ψηφιακά ο αντίστοιχος έλεγχος ενώ θα παρακολουθούνται μέσω παρατηρητηρίου ελαχίστων αμοιβών.

    Συμπερασματικά των παραπάνω διαπιστώνεται ότι με κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες μπορεί να παταχθεί η όποια φοροδιαφυγή, οι οποίες ενέργειες θα ανταποκρίνονται στα δεδομένα της εποχής και με εξειδικευμένα μέτρα τα οποία έχουν σχέση με την πραγματικότητα του κλάδου των μηχανικών. Επιπροσθέτως η τεκμαρτή φορολόγηση και όχι η λογιστική υποδηλώνει αδυναμία φορολογικού ελέγχου, η οποία καλλιεργεί μια νοοτροπία που φέρνει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα με βάση το νομοσχέδιο. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν είναι αποδεκτή η λήψη οριζόντιων μέτρων όπως η τεκμαρτή φορολόγηση για όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών με εντελώς ανόμοιες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:00 | Χαράλαμπος

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος που βασίζεται σε μαθηματικό τύπο τεκμηρίων και όχι σε πραγματικό εισόδημα. Αυτή η προσέγγιση, έχει δοκιμαστεί το παρελθόν και παρουσιάζει σημαντικά ζητήματα που θα οδηγήσουν σε άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ αποσυνδέει το φορολογικό σύστημα από την οικονομική πραγματικότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, διαμορφώνει συνθήκες όπου επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες που με απλό σχετικά τρόπο θα αποφύγουν την εφαρμογή του.

    Συνεπώς ο σκοπός του νομοσχεδίου όπως δηλώνεται είναι ψευδής διότι δεν πρόκειται να μειωθεί η φορολογία στους συνεπείς φορολογούμενους, είναι προφανές ότι δε θα επιτευχθεί αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης από την εφαρμογή τους, αλλά τελικώς θα πετύχει μόνο προσωρινής φύσης έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό αν εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2023.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:51 | Ευτυχία

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:25 | DmC

    Αν ισχύσουν ως «έξοδο» όλες αποδείξεις πχ Γιατρών,Υδραυλικών,Φωτογράφων του Σαββατοκύριακου και αλλα συμπαθή επαγγέλματα δεν χρειάζεται αλλος μηχανισμός ελέγχου..Οπως Αμερική?

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:30 | basilikh

    ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΒΑΡΙΑ (ΦΑΠ-ΕΝΦΙΑ-ΦΟΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ) ΠΩΣ ΕΞΕΡΕΙΤΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΥΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΙΣΟΔΕΙΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΜΟΙΚΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΕΙΜΑΤΟΣ.

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    Η σύμπραξη όλων των φορέων που εκπροσωπούν τους κλάδους που πλήττονται από το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου αυτό να μην ψηφιστεί ως έχει, αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Σερρών την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.
    Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι πρέπει πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου, καθώς η οριζόντια εφαρμογή του θα σημαίνει αυτομάτως τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων. Η τροποποίηση του νομοσχεδίου είναι αναγκαία ώστε να πετύχει πραγματικά το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Στη Σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι της Ένωσης Φοροτεχνικών Ν. Σερρών, Σύλβια Νησιούδη, του του 2ου Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θεολόγης Βενέτης, της ΟΕΒΕΣΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς, του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Κυριακή Μηλίγκα, του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου, του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Βάκαλος, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ/ΠΚΜ Νότης Καφεστίδης, οι οποίοι σύσσωμοι αναφέρθηκαν στα «κακώς κείμενα» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και τόνισαν πως θα είναι καταστροφικό για τους κλάδους τους.
    Από την ανάλυση του νομοσχεδίου αλλά και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων διαπιστώνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
    ● Με την εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος με αναδρομική ισχύ αναιρείται μια σημαντική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και επιχειρηματικότητας που εφάρμοσε έως σήμερα αυτή η κυβέρνηση. Είναι σημαντικό για τον επιχειρηματία και κατ’ επέκταση την αγορά να γνωρίζει εξ αρχής τους φορολογικούς συντελεστές και το φορολογικό σύστημα χωρίς αιφνιδιασμούς.
    ● Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα λογίζεται ότι έχουν πάντοτε κέρδη και σε κανέναν δεν θα γίνονται δεκτές ζημιές. Αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και χρονιές που ένας επαγγελματίας έχει κάνει επένδυση στη δουλειά του (αγορά μηχανημάτων – λογισμικών – ανακαίνιση) και δεν έχει κέρδη λόγω αποσβέσεων, θα πληρώνει τεκμαρτό φόρο χωρίς να έχει λογιστικά κέρδη.
    ● Πέρυσι τον ίδιο καιρό στις μικρές αυτές επιχειρήσεις δινόταν απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος αν είχαν αυξήσει το προσωπικό τους για τρεις τουλάχιστον μήνες κατά το έτος 2022 και σήμερα αν διατήρησαν αυτό το προσωπικό φορολογούνται βάσει του νέου νομοσχεδίου.
    ● Στην ελληνική επαρχία, και ιδιαίτερα στα χωριά, υπάρχουν πολλοί μικροεπιχειρηματίες που διατηρούν επιχειρήσεις για να συμπληρώνουν το οικογενειακό τους εισόδημα. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες θα οδηγηθούν είτε στη διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας είτε στη λειτουργία τους ως εταιρείες, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο στα μικρά χωριά. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να μην υπάρχουν καταστήματα εξυπηρέτησης των κατοίκων των χωριών.
    ● Δεν υπάρχουν κριτήρια γεωγραφικά. Δεν υπάρχει η ίδια φοροδιαφυγή στην Αττική με ένα χωριό του Νομού Σερρών. Υπάρχουν μειώσεις του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους μόνο γι’ αυτούς που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων.
    ● Καταργείται στην ουσία ο λογιστικός προσδιορισμός που εφαρμόζεται σε όλες τις ατομικές επιχειρήσεις που φορολογούνται έσοδα μείον έξοδα και αυτή η μεταβολή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα – αδικίες και θα οδηγήσει στην αύξηση της φοροδιαφυγής.
    ● Ενώ μέχρι σήμερα δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν τζίρο έως 10.000€ να απαλλάσσονται από το ΦΠΑ, τώρα οι ίδιες επιχειρήσεις φορολογούνται και για τεκμαιρόμενο κέρδος 10.920€ μεγαλύτερο του τζίρου τους.
    Το Επιμελητήριο Σερρών έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από επαγγελματίες – μέλη του από όλους τους πληττόμενους κλάδους που ζητάνε την απόσυρση του νομοσχεδίου και ως θεσμικός εκπρόσωπος των επαγγελματιών συντάσσεται με τις απόψεις αυτών.
    Δεδομένου, όμως, ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν μελέτης των σχολίων που δημοσιεύτηκαν επί των άρθρων του, το Επιμελητήριο Σερρών προτείνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες τροποποιήσεις:
    1. Να μην εφαρμοστεί το τεκμαρτό εισόδημα με αναδρομική ισχύ, καθώς όλοι οι επαγγελματίες έχουν ολοκληρώσει τον προγραμματισμό τους για το έτος.
    2. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
    3. Να εισαχθούν γεωγραφικά κριτήρια και να τεθεί ως βάση υπολογισμού τους η απογραφή του 2021.
    4. Να τεθεί ένα αφορολόγητο όριο, όπως συμβαίνει και στους μισθωτούς, καθώς η βάση φορολόγησής τους είναι πλέον η ίδια.
    5. Να συνοπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμαρτού καθαρού εισοδήματος τα εισοδήματα από όλες τις πηγές (μισθωτές υπηρεσίες, αγροτική δραστηριότητα, εκμετάλλευση ακινήτων κλπ).
    6. Να μην εφαρμοστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη νομικών προσώπων (ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ κλπ) και διατηρούν παράλληλα ατομική επιχείρηση.
    7. Να δίνεται επιπλέον μείωση φόρου σε λήπτες αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (δικηγόρους, μηχανικούς κλπ).

    Ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα είναι θετικά για τους επαγγελματίες και δηλώνουμε πάντα στη διάθεσή σας για συνεργασία και γόνιμο διάλογο.

    Με εκτίμηση,
    Αθανάσιος Μαλλιαράς
    Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:16 | Πολίτης

    Η κατάργηση των μετρητών (ως μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής) και με νόμιμα τα κρυπτονομίσματα , καταθέσεις σε νησιά -κρατίδια χωρίς να ισχύει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τόσα άλλα , είναι μόνο σε βάρος των δικαιωμάτων του Πολίτη.
    Αντισυνταγματικό

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:36 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΧΤΣΙΔΟΥ

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.5 του Συντάγματος: «Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
    Η θέσπιση με νόμο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματικών με αντικειμενικά κριτήρια ομοίως για όλους τους επαγγελματίες με οριζόντιο τρόπο αντίθετα στο παραπάνω άρθρο του Συντάγματος καθιστά ευθέως αντισυνταγματική την διάταξη του άρθρου 13.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:14 | Αποστόλης

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:56 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΟΥΚΙΔΟΥ

    Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15, οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ως πραγματικό
    εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι απέκτησαν, ανεξαρτήτως εάν το απέκτησαν. Για το
    λόγο αυτό στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, προστίθεται άρθρο
    με τον αριθμό 28
    Α
    , με την 1
    η
    παράγραφο του οποίου όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση,
    όπως είναι η επιχείρηση γλωσσομάθειας ΚΞΓ, πρέπει να δηλώνουν ελάχιστο ετήσιο
    κέρδος αυτό που προκύπτει από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι το πραγματικό
    τους, που προκύπτει από τα φορολογικά βιβλία. Ο νόμος αυτός είναι
    αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει
    στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια
    βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου
    Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής
    στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.

  • Το κύμα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει το υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί ένα καταρχήν δείγμα πως υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν επανεξέτασης.
    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θεωρούμε πως προσβάλει τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θεωρούνται εκ προοιμίου και συλλήβδην φοροφυγάδες, ενώ την ίδια στιγμή τους στοχοποιεί.
    Το επιχείρημα πάταξης της φοροδιαφυγής με οριζόντια μέτρα που με μαθηματική ακρίβεια όσες φορές έχουν εφαρμοστεί οδηγούν πάντα σε αδικίες, αποτελεί παραδοχή της πολιτείας και τους υφιστάμενου φορολογικού μηχανισμού πως δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε περιοριστεί η φοροδιαφυγή με στοχευμένα μέτρα.
    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς κανένα αίσθημα δικαίου και επαφής με την πραγματικότητα, φορολογεί τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό οικονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την επιχειρηματική δραστηριότητα.
    Παράλληλα, εγείρονται και θέματα αντισυνταγματικότητας, όσον αφορά την ισχύς του νόμου για εισοδήματα του 2023.
    Κύριε Υπουργέ, ένα κράτος δικαίου θεωρούμε πως δεν μπορεί να θεσπίζει νόμους με αναδρομική ισχύ, με μοναδικό στόχο να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους και για την θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που δεν στοχοποιεί και δεν επιβάλει οριζόντια μέτρα, ζητούμε την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου για το Φορολογικό και έναρξη νέας διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υποβάλουν τις θέσεις και προτάσεις τους.
    Από πλευράς μας προτείνονται τα εξής:

    • Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και να μην αντικατασταθεί από άλλο φόρο, όπως και να θεσπιστεί αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
    • Να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει την οικονομική επιβράβευση του καταγγέλοντα κάποια παράβαση επαγγελματία στις οικονομικές αρχές.
    • Αναφορικά με τις τράπεζες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, να μειωθούν οι προμήθειες και να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η επιβάρυνση για τα POS να κυμανθεί σε ποσοστό από 0,20% έως 0,30% και να μην υπάρχει μηνιαίο κόστος συντήρησης
    • Να φορολογηθούν οι Τράπεζες. Να καταργηθεί το προνομιακό καθεστώς αναβαλλόμενου φόρου.
    • Να γίνει κλιμακωτή φορολόγηση των μερισμάτων για λόγους δίκαιης κατανομής φόρου.
    • Για τα πρόστιμα στο my data: να περιοριστούν μόνο στη διαβίβαση των εσόδων από τον εκδότη και όταν αυτό αποδεικνύεται από πρόθεση και όχι από αμέλεια.
    • Για του επαγγελματίες μέλη των επιμελητηρίων με τη βεβαίωση εγγραφής τους να παρέχεται προνομιακή τιμολόγηση από τους παρόχους ενέργειας.
    • Ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι από τους ελάχιστους όπου απεικονίζεται στο 100% το πραγματικό τους εισόδημα καθώς προκύπτει μέσα από καθεστώς προμηθειών. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει ούτε υπονοηθεί κανενός είδους φοροδιαφυγή. Θωρούμε πως πρέπει να εξαιρεθεί από το συγκεκριμένο Φορολογικό Νομοσχέδιο και πιο συγκεκριμένα προτείνουμε εξαίρεση των παρακάτω ΚΑΔ:
    – 66.22 Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών
    – 66.22.1 Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών
    – 66.22.10 Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών
    – 66.22.10.01 Υπηρεσίες ασφαλιστικού πράκτορα και ασφαλιστικού συμβούλου
    – 66.22.10.04 Υπηρεσίες εκτιμητή, πραγματογνώμονα ασφαλίσεων
    – 66.22.10.05 Υπηρεσίες μεσίτη ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, με επαγγελματική εγκατάσταση
    – 66.22.10.06 Υπηρεσίες μεσίτη ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση
    – 66.22.10.07 Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα
    – 66.22.10.08 Υπηρεσίες συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων
    – 66.22.10.09 Υπηρεσίες συντονιστή παραγωγών ασφαλίσεων ζωής
    – 66.22.10.10 Υπηρεσίες ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

    Το νομοσχέδιο αυτό ενώ ως κεντρικό στόχο έχει του είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, θα οδηγήσει σε αντίθετο αποτέλεσμα, με τη μείωση των εσόδων από τον ΦΠΑ από τη μη έκδοση και τη μη λήψη παραστατικών . Σταδιακά θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, την αύξηση των ανισοτήτων, όπως και την εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:54 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

    Η Π.Ο.Ε.Ο συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ
    Προς:
    Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
    κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

    Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο:
    «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»

    Κύριε Υπουργέ,

    Το ζήτημα της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που με την ευρεία έννοια του όρου έχει πολλές
    διαστάσεις και εκφάνσεις. Κατά περιόδους επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο. Ωστόσο ποτέ η Πολιτεία δεν έχει
    προβεί σε ένα διευρυμένο και εξαντλητικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να
    διαπιστώσει το σύνολο των διαστάσεων του προβλήματος, τις προεκτάσεις του και τα αίτια με στόχο την εφαρμογή
    πολιτικών που πράγματι να το περιορίζουν και παράλληλα να χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της δικαιοσύνης.
    Όσες φορές η Πολιτεία έχει υιοθετήσει πολιτικές για την αντιμετώπιση της «φοροδιαφυγής» αυτές είναι
    μονοδιάστατες, μυωπικές και κυρίως εντάσσονται στο πλαίσιο μιας καθαρά εισπρακτικής λογικής. Με άλλα λόγια η
    Πολιτεία αποδέχεται σιωπηρά ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή σε όλες τις εκφάνσεις
    της και επιλέγει έμμεσες και οριζόντιες πρακτικές φορολόγησης που τις εφαρμόζει σχεδόν πάντα στις ίδιες
    κοινωνικές ομάδες οι οποίες σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι και οι πιο αδύναμες.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γνωστά τεκμήρια διαβίωσης μέσα από τα οποία έχει προκαθοριστεί από το
    Κράτος ένα ελάχιστο εισόδημα για τον κάθε πολίτη που τεκμαίρεται ανάλογα και με τα περιουσιακά στοιχεία που
    διαθέτει (τα οποία μπορεί να είναι και προϊόν κληρονομιάς). Για παράδειγμα κάποιος που διαμένει σε ιδιόκτητο
    σπίτι 80τμ με ένα αυτοκίνητο 1200cc θα πρέπει σύμφωνα με το κράτος να έχει τεκμαρτό εισόδημα 10.200 € (σπίτι +
    αυτοκίνητο + ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης ατόμου) με βάση το οποίο θα φορολογηθεί εφόσον δεν έχει εισοδήματα
    που να ξεπερνούν το όριο αυτό. Καμία άλλη παράμετρος δεν εξετάζεται, μεταξύ των οποίων και η υπερδεκαετής
    οικονομική κρίση.

    2
    Έτσι έχουμε 1,75 εκατομμύρια συμπολίτες να φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή με βάση
    εισοδήματα που τεκμαίρεται ότι έχουν αφού αυτά που δηλώνουν είναι χαμηλότερα εκείνων που προκύπτουν με
    βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Από αυτούς οι 1,13 εκατομμύρια είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι όπως φαίνεται στον
    Πίνακα 1 και έχουν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία έχουν αυξήσει το φορολογητέο εισόδημά
    τους κατά 118% και 144% αντίστοιχα. Προφανώς όλοι αυτοί δεν είναι φοροφυγάδες όπως επίσης δεν είναι και οι
    υπόλοιπες ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, του Πίνακα 1.

    Πίνακας 1

    Στοιχεία φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

    Ιδιότητα Πλήθος Τι δήλωσαν συνολικά

    Τι προέκυψε με βάση
    τα τεκμήρια διαβίωσης
    συνολικά

    Ποσοστιαία μεταβολή

    Συνταξιούχοι 542.463 1.085.000.000 2.645.000.000 144%
    Μισθωτοί 571.088 1.319.000.000 2.881.000.000 118%
    Εισοδηματίες 389.133 205.730.000 2.057.000.000 900%
    Ελεύθεροι
    επαγγελματίες 146.292 248.510.000 869.160.000 250%
    Αγρότες 99.958 210.220.000 576.380.000 174%
    Σύνολο 1.748.934 3.068.460.000 9.028.540.000 194%

    Με βάση και τα προαναφερόμενα επί της αρχής η ΓΣΕΒΕΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει με κανένα σύστημα τεκμαρτού
    (υποθετικού) υπολογισμού των εισοδημάτων ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής
    δραστηριότητας και ως εκ τούτου εμπεριέχουν ρίσκο και έντονη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο
    δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και με οποιονδήποτε οριζόντιο κεφαλικό φόρο όπως το τέλος επιτηδεύματος.

    Στο πλαίσιο τεκμαίρεται ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, Μέτρα για τον
    περιορισμό της φοροδιαφυγής, στο οποίο περιλαμβάνεται η τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών
    και ευρύτερα των ατομικών επιχειρήσεων, δεν είναι τίποτα άλλο από μια πολιτική καθαρά εισπρακτικού
    χαρακτήρα. Η επιχειρηματολογία περί περιορισμού της φοροδιαφυγής είναι έωλη για μια σειρά από λόγους και δεν
    θα λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, τουναντίον δημιουργεί προϋποθέσεις για την διαιώνιση και διεύρυνση
    του.
    Πέραν των ασαφειών που υπάρχουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών και όσον αφορά
    το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρα 10 – 18) επισημαίνουμε τα εξής:
    ➢ Τα εισόδημα (κέρδη) από επιχειρηματική δραστηριότητα ή το ελεύθερο επάγγελμα δεν είναι ορθολογικό να
    συνδέεται με το εισόδημα των μισθωτών για μια σειρά από λόγους όπως:

    3
    o Δεν είναι σταθερό και προκαθορισμένο. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς ιδιαίτερα για να γίνει
    αντιληπτό ότι μια επιχείρηση μπορεί μια χρονιά να μην έχει κέρδη ή αυτά να είναι εξαιρετικά μειωμένα.
    o Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο όριο παρόλο που στη πλειονότητα των κρατών – μελών
    της ΕΕ ισχύει το αφορολόγητο όπως και στους μισθωτούς (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία,
    Εσθονία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία,
    Φινλανδία)
    o Ο υπολογισμός με βάση τον μικτό ετήσιο κατώτατο μισθό έτσι όπως εισάγεται στο νομοσχέδιο
    συμπεριλαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές (δεν είναι το καθαρό φορολογητέο ποσό δηλαδή) ενώ
    υπολογίζεται επί 14 μήνης βάσης (δηλαδή μαζί με τα δώρα και επιδόματα). Σημειώνουμε ότι οι ελεύθεροι
    επαγγελματίες καταβάλουν και αυτοί ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες εκπίπτουν και ορθά από το
    φορολογητέο εισόδημά τους και επιπλέον δεν έχουν δώρα ούτε επιδόματα όπως οι μισθωτοί.
    o Περαιτέρω η σύνδεση του τεκμαρτού με τον κατώτατο μισθό αλλά και τον μισθό των εργαζομένων για όσες
    επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό ενδέχεται να οδηγήσει σε άρνηση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν
    σε αυξήσεις μισθών αφού πλέον αυτοί συνδέονται με τη φορολόγηση τους. Και τούτο σε μια περίοδο έντονης
    ακρίβειας που οι πιέσεις για αύξηση των μισθών είναι έντονες. Με άλλα λόγια, θα επηρεάσει αρνητικά και
    το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας αφού πλέον
    εισέρχεται μια νέα αρνητική προς την αύξηση των μισθών παράμετρος. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι θα εντείνει
    την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.
    o Η εισαγωγή των τεκμηρίων θα ενισχύσει την άτυπη οικονομία. Άτομα που ασκούν μη δηλωμένη
    επαγγελματική δραστηριότητα δεν έχουν κανένα κίνητρο για να εισέλθουν στον επίσημο τομέα. Επιπλέον,
    μπορεί να οδηγήσει ένα σημαντικό μέρος των επαγγελματιών να κλείσουν τα βιβλία τους και να
    μετακινηθούν και αυτοί στον άτυπο τομέα της οικονομίας.
    o Στην ελληνική πραγματικότητα πρέπει να αντιληφθεί η ελληνική πολιτεία ότι υπάρχουν αρκετοί
    μικροεπαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητα όχι για να αποκτήσουν αλλά για να συμπληρώνουν
    εισόδημα. Οι επαγγελματίες στα χωριά ή στις συνοικίες που λειτουργούν ένα καφενείο ή ένα ψιλικατζίδικο
    αποτελούν χαρακτηριστικά αλλά όχι τα μόνα παραδείγματα. Κάποιες φορές το είδος αυτής της
    επιχειρηματικότητας προσδιορίζεται με τον αδόκιμο όρο: επιχειρηματικότητα ανάγκης. Επομένως το
    επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να ζει ένας αυτοαπασχολούμενος με κάτω από 10.920 ευρώ», με βάση τα
    προαναφερόμενα είτε είναι παραπλανητικό είτε δείχνει άγνοια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της
    ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
    o Δεν υπήρχε καμία προεκλογική αναφορά σε κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά αντί για την κατάργηση του τέλους
    επιτηδεύματος, που αποτελούσε πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ, έχουμε την αντικατάσταση του με ένα μέτρο ακόμα
    πιο σκληρό.

    4
    o Οι προσαυξήσεις που προβλέπονται με βάση τον μέσο όρο του τζίρου έκαστου ΚΑΔ και ειδικότερα η πρώτη
    προσαύξηση δεν έχει λογική αφού ακόμα και για ένα ευρώ να ξεπεράσει κάποια επιχείρηση το μέσο κύκλο
    εργασιών του κλάδου της θα επιβαρυνθεί με προσαύξηση 35%. Ουσιαστικά με τις προσαυξήσεις επί του
    τζίρου ένα σημαντικό μέρος των εκπιπτόμενων δαπανών των επιχειρήσεων έμμεσα φορολογούνται.
    o Το ζήτημα του μαχητού τεκμηρίου δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή τόσο γιατί αφορά συγκεκριμένες
    κατηγορίες όσο και γιατί στην πράξη είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και ασύμφορη.
    o Τέλος, δημιουργεί προϋποθέσεις διπλής φορολόγησης αφού πλέον το ποσό των προσωπικών δαπανών για
    αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πρέπει να εξοφλούν και οι αυτοαπασχολούμενοι με ηλεκτρονικά
    μέσα πληρωμής (30% επί του εισοδήματος), ώστε να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22%,
    θα υπολογίζεται με βάσει του τεκμαρτό εισόδημα και όχι το δηλωμένο. Συνεπώς, και δεδομένου ότι με βάση
    το νομοσχέδιο το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης θα ισχύσει από φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα
    του 2023 είναι βέβαιο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τελικά θα φορολογηθούν με το τεκμαρτό
    εισόδημα θα αναγκαστούν να πληρώσουν ως επιπλέον φόρο το “πέναλτι” του 22% που προβλέπει η
    ισχύουσα νομοθεσία για την υποχρέωση κάλυψης του 30% του ετησίου εισοδήματος με ηλεκτρονικές
    πληρωμές δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

    Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές πως για τη ΓΣΕΒΕΕ οι ρυθμίσεις για την τεκμαρτή φορολόγηση των
    ελευθέρων επαγγελματιών θα πρέπει να αποσυρθούν.
    Εάν ωστόσο το Υπουργείο επιμείνει σημειώνουμε τις ακόλουθες προτάσεις προκειμένου να περιοριστούν οι
    αρνητικές επιπτώσεις από τις προβλεπόμενες υφιστάμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου :
    • Αποσύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος με τον κατώτατο μισθό ή το τον μισθό υπαλλήλου για τις επιχειρήσεις
    που απασχολούν προσωπικό. Θα ήταν πιο ορθολογικό να είχε τεθεί ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού
    εισοδήματος το κατώφλι φτώχειας για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή τα 5712 €, ώστε να αποφευχθούν όλες
    οι σχετικές αρνητικές παρενέργειες, που θα δημιουργήσουν και μια νέα εστία αντιπαλότητας αλλά και
    συνδιαλλαγής μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων.
    • Απόσυρση των προσαυξήσεων που έχουν προβλεφθεί με βάση τα έτη λειτουργίας και το κόστος εργασίας.
    • Από τις προσαυξήσεις επί του τζίρου θα ήταν πιο ορθολογικό να ίσχυε μόνο αυτή που προβλέπει τζίρο
    επιχείρησης διπλάσιο του μέσου όρου του ΚΑΔ, με προσαύξηση, όμως, όχι 100% επί του τελικού τεκμαρτού
    ποσού αλλά 35% .
    • Συμπερίληψη όλων των πηγών εισοδήματος (ενοίκια, έσοδα από παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα κ.α.)
    και όχι μόνο μισθούς, συντάξεις και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για τη μείωση του τεκμαρτού
    εισοδήματος.

    5
    • Το τεκμήριο να μην ισχύει καθόλου (όχι απλά να μειώνεται κατά 50 %) για τους επαγγελματίες που ασκούν
    δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2000 κατοίκους (αντί για 500) και
    σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100. Αυτό κρίνεται αναγκαίο όχι μόνο για να μην ερημώσει η επαρχία από
    όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας, ειδικά για τις ακριτικές περιοχές. Στο
    πλαίσιο αυτό τα προαναφερόμενα όρια ίσως τελικά να χρειαστεί να αυξηθούν.
    • Εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης για τα εισοδήματα του 2024, δηλαδή να ξεκινήσει από την 1/1/2025.
    Επιπλέον των προ αναφερομένων:
    • Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελευθέρους επαγγελματίες
    • Άμεση και πλήρη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

  • Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 17:15 | Σαββατιανού Πελαγία

    Σαββατιανού Πελαγία, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Ελεύθερος Επαγγελματίας

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

    Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ να συμμετέχετε στη διαβούλευση ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ μαζικά

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 17:50 | Μαρία Βλαχάκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία καταδικάζει απερίφραστα το οριζόντιο μέτρο της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση το «ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος» -μέτρο το οποίο χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ανωτέρω ως φοροφυγάδες και το οποίο, σε κάθε περίπτωση έχει δοκιμαστεί με μεγάλη αποτυχία στο παρελθόν.
    Το μείζον πρόβλημα της φοροαποφυγής -που είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης- δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με οριζόντιες μεθόδους βασισμένες μάλιστα σε ανύπαρκτες άλως αυθαίρετες διαδικασίες υπολογισμού. Το μέτρο που επιχειρεί να εισάγει η κυβέρνηση, τα τεκμαρτά κέρδη που εκτοξεύονται λόγω των μικτών αποδοχών και αναλογούν σε ανύπαρκτο τζίρο, προστατεύει τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες εταιρείες που διαχειρίζονται οδοντιατρεία ενώ οδηγεί αναντίρρητα σε αφανισμό και οικονομική εξαθλίωση τη μικρομεσαία τάξη του κλάδου μας. Αυτό έχουμε δει να συμβαίνει, με αντίστοιχα τέτοια μέτρα ή άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο και στο όνομα της «απελευθέρωσης του επαγγέλματος», σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη με μεγάλο δυστυχώς κόστος για τη στοματική υγεία του πληθυσμού.
    Η κυβέρνηση που συστηματικά αγνοεί το πάγιο αίτημά μας για χρηματοδότηση της στοιχειώδους οδοντιατρικής πρόληψης στο σύνολο του πληθυσμού, που αγνοεί το πάγιο αίτημά μας για μείωση του ΦΠΑ στα οδοντιατρικά υλικά, στην εμμονή της να υποστηρίζει την εισαγωγή της φορολογικής αυτής μεθόδου -ίδιας για όλους- επιπλέον λησμονεί, πέραν των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως π.χ. οι μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν στην ουσία μερική απασχόληση και την εξής παράμετρο; βάσει νομοθεσίας τα οδοντιατρεία έχουν την ιδιαιτερότητα, χωρίς τη σύσταση εταιρικής μορφής, να μπορούν να τα λειτουργούν με κοινή άδεια περισσότεροι του ενός ελ. επαγγελματίες που μοιράζονται το χώρο, τα μηχανήματα, τις δαπάνες, δέχονται όμως τους ασθενείς σε διαφορετικούς χρόνους υποδοχής. Ποιος και πως εν προκειμένω θα φορολογούνται?
    Την εποχή της ψηφιοποίησης που το κράτος έχει στα χέρια του ισχυρά όπλα και σύγχρονες μεθόδους ελέγχου [υποχρεωτικό POS, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, myDATΑ] είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό, και προφανώς αναποτελεσματικό ένα μέτρο που βάλει μόνο και πάλι κατά των πιο αδυνάτων.
    Ο οδοντιατρικός κλάδος την τελευταία 15ετία της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, πολλώ μάλλον της πανδημίας COVID-19 έχει πληγεί βάναυσα -ενδεχομένως περισσότερο από κάθε άλλο ελευθέριο επάγγελμα. Εάν συνεκτιμήσουμε δε και τη «μεταναστευτική αιμορραγία» των συναδέλφων οδοντιάτρων προς αναζήτηση βιώσιμων συνθηκών εκτός χώρας, είναι σαφές ότι ο κλάδος μας έχει τρωθεί βαρύτερα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας, και το μέτρο αυτό αποτελέσει την οριστική «ταφόπλακα» της άσκησης της οδοντιατρικής επιστήμης αλλά και μία ιδανική ευκαιρία για την παρείσφρηση παραοδοντιατρικών επαγγελμάτων στον τομέα της στοματικής υγείας με συνεπαγόμενη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 16:11 | Νίκος Παπαδάκης

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό.
    Διότι ναι μεν το συμβούλιο επικρατείας έχει κρίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί για λόγους εθνικής ανάγκης να φορολογεί όσο νομίζει, ακόμα και στα όρια της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, αλλά αυτό το νομοσχέδιο στοχοποιεί μία κατηγορία πολιτών.
    Ο κάθε μικρός επαγγελματίας δεν είναι φοροφυγάς αν δεν έχει πιαστεί για φοροδιαφυγή.
    Αλλά και δεν ισχύει αυτό που επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών, ότι ΜΟΝΟ (!) από τους μικρούς επαγγελματίες γίνεται η φοροδιαφυγή.
    Επομένως το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, ενώ αν θέλει η κυβέρνηση να «κλείσει την τρύπα» των 6 δις μπορεί να φορολογήσει το σύνολο των πολιτών.
    Άρα ΚΑΝΤΕ ΑΓΩΓΕΣ ΟΛΟΙ.

    Επίσης σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν υπάρχουν αυτού του είδους οι υποχρεωτικοί μίνιμουμ φόροι και μίνιμουμ εισφορές για τις μικρές επιχειρήσεις. Ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ.
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βγάζει οδηγίες προς τα κράτη μέλη για τη φορολογία ώστε να μας υποχρεώνει είτε να καταργήσουμε την «αντικειμενική» φορολόγηση της μορφής του παρόντος νομοσχεδίου, είτε να την επιβάλουμε.
    Είμαστε όμως παγκόσμια πρωτοτυπία, θέτοντας υπό διωγμό μιά ολόκληρη κατηγορία πολιτών, τους πιό φτωχούς μάλιστα.

    Οι πιό πολλοί κλείνουν τα βιβλία τους. Επομένως κάνει να εισπράττει από αυτούς μηδέν το Υπουργείο Οικονομίας, ενώ θα εισέπραττε κάτι.
    Δημιουργούνται αμφιβολίες κατά πόσο αυτά που λέει η κυβέρνηση τα πιστεύει.
    Κάποιος άλλος στόχοε δείχνει να εξυπηρετείται – να ευνοηθούν άλλοι και περισσότερο οι πιό πλούσιοι σε βάρος των φτωχών.

    Φοροδιαφυγή γίνεται και θα γίνεται στην Ελλάδα όσο υπάρχουν μετρητά.
    Σε καμία περίπτωση δεν την εμποδίζει η κυβέρνηση. Υπολογίζει να εισπράξει έναντι αλλά δεν εισάγει με αυτό μηχανισμούς που εμποδίζουν την φοροδιαφυγή.

  • Τοποθέτηση Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών

    Εισαγωγή

    Η δομή του φορολογικού συστήματος μιας χώρας είναι καθοριστική για την οικονομία της. Οι φορολογούμενοι συμμορφώνονται ευκολότερα σε ένα καλά δομημένο φορολογικό σύστημα, που προάγει την οικονομική ανάπτυξη και παράλληλα συμβάλλει στην είσπραξη επαρκών εσόδων. Αντίθετα, τα λάθος δομημένα φορολογικά συστήματα είναι συχνά δαπανηρά, στρεβλώνουν τη λήψη των οικονομικών αποφάσεων και βλάπτουν την οικονομία.

    Οι δύο βασικές αρχές της φορολογικής πολιτικής είναι η ανταγωνιστικότητα και η ουδετερότητα. Ένα ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα κρατά χαμηλούς τους οριακούς φορολογικούς συντελεστές (δηλαδή τους συντελεστές που πληρώνουμε στο τελευταίο ευρώ που βγάζουμε) προσελκύοντας επενδύσεις και μειώνοντας τη φοροδιαφυγή.

    Αντίστοιχα ένα ουδέτερο φορολογικό σύστημα έχει ως στόχο να εισπράξει τα μέγιστα δυνατά έσοδα με τις λιγότερες οικονομικές στρεβλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν ευνοεί την κατανάλωση εις βάρος της αποταμίευσης, και ότι δεν παρέχει στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε συγκεκριμένες δραστηριότητες επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων. Όσο πιο περίπλοκοι γίνονται οι φορολογικοί νόμοι, τόσο γίνονται λιγότερο ουδέτεροι και οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις ή τα πλούσια άτομα μπορούν προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους για να αποκτήσουν φορολογικό πλεονέκτημα.

    Με βάση τις αρχές αυτές, θεωρούμε ότι ο στόχος του παρόντος σχεδίου νόμου να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει τρεις βασικές διαστάσεις. Να συμβάλει στην είσπραξη επαρκών εσόδων, να βελτιωθεί η ουδετερότητα του φορολογικού συστήματος με τον περιορισμό των οικονομικών στρεβλώσεων που προκαλεί η υψηλή φοροδιαφυγή της κατηγορίας αυτής, και τέλος να συμβάλει στη μελλοντική μείωση των φορολογικών συντελεστών βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά του.

    Δυστυχώς ο περιορισμένος χρόνος της δημόσιας διαβούλευσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Έκθεση Συνεπειών Ρύθμισης δεν περιέχει καμία ποσοτική εκτίμηση για τα προσδοκώμενα οφέλη και κόστη των νέων ρυθμίσεων, δεν επιτρέπουν την αναλυτική ποσοτική αξιολόγηση των εκτιμώμενων εσόδων, αλλά ούτε και την εκτίμηση του αν οι οικονομικές στρεβλώσεις τελικά θα περιοριστούν ή θα αυξηθούν εξαιτίας δημιουργίας νέων.

    Για να γίνει κάτι τέτοιο, εκτός από περισσότερος χρόνος, απαιτείται να είναι διαθέσιμα τόσο τα δεδομένα των επιπτώσεων του νόμου, όσο και τα στατιστικά δεδομένα με βάση τα οποία έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις αυτές.

    Η απουσία των εκτιμήσεων αυτών έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με το πνεύμα της Έκθεσης Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης (ν. 4622/2019, «Επιτελικό κράτος», άρθρο 62, παράγραφος 6), όσο και με το Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το οποίο στις σελίδες 63-64, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

    «Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, το προσχέδιο νόμου πρέπει να συνοδεύεται από την προκαταρκτική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης…Σε κάθε περίπτωση, για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω αξιολόγηση της Ανάλυσης, απαιτείται οπωσδήποτε αυτή να συμπεριλαμβάνει:

    (2) την ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων και την ανάλυση του τρόπου υπολογισμού, έστω και σε εκτιμώμενη τάξη μεγέθους με παράθεση των παραδοχών/υποθέσεων, στις οποίες βασίστηκε η εκτίμηση (τυχόν αδυναμία προσδιορισμού αιτιολογείται επαρκώς και επιβάλλεται να αποφεύγεται η καταχρηστική προβολή της)».

    Θα πρέπει βέβαια να τονισθεί ότι το πρόβλημα αυτό δεν εντοπίζεται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, μια και η μη αναφορά ποσοτικών εκτιμήσεων των συνεπειών των νομοσχεδίων είναι πλέον ο κανόνας της νομοθέτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης, οι εκθέσεις συνεπειών ρύθμισης των νομοσχεδίων δεν περιέχουν, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, ποσοτικά δεδομένα από το 2021 και μετά, γεγονός που οφείλεται στην αλλαγή του Υποδείγματος της Ανάλυσης Συνεπειών.

    Προτάσεις βελτίωσης

    Κάθε προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής με βάση τον καθορισμό αντικειμενικών τεκμηρίων δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε αδικίες και να έχει απρόθετες συνέπειες. Επιπλέον, ο καθορισμός εξαιρέσεων και ειδικών ρυθμίσεων αυξάνουν αναπόφευκτα την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος.

    Στο πλαίσιο αυτό, η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων είναι θετική, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των φορολογουμένων που θα πρέπει να αμφισβητήσουν τα τεκμαιρόμενα εισοδήματα αλλά και τη δυνατότητα των φορολογικών αρχών να διαχειριστούν τα σχετικά αιτήματα.

    Για τους λόγους αυτούς, η πάγια θέση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών είναι ο περιορισμός της φορολόγησης μέσω τεκμηρίων και ο εντοπισμός των πραγματικών εισοδημάτων μέσω διασταυρώσεων και προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων φορολογικών ελέγχων, όπως προτείναμε και στην «Ατζέντα 2.0 – Μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία» που παρουσιάσαμε πριν λίγους μήνες.

    Παρά τη δεδομένη πάγια θέση μας κατά των τεκμηρίων αλλά και την πρακτική αδυναμία μας να εκτιμήσουμε αναλυτικά τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου, θεωρούμε σκόπιμο να διατυπώσουμε δύο στοχευμένες βελτιωτικές προτάσεις.

    1. Ο νόμος δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2023. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν από πριν με ποιο τρόπο θα φορολογηθούν. Οποιαδήποτε εκ των υστέρων αλλαγή θα πλήξει όχι μόνο τους πλέον αδυνάμους αλλά θα περιορίσει συνολικά την ασφάλεια δικαίου και την αξιοπιστία του Ελληνικού Κράτους.

    2. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να καθορίζεται ανά πενταετία. Αν για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει για τέσσερα έτη κέρδη που υπερβαίνουν το τεκμαιρόμενο όριο και το πέμπτο έτος έχει ζημιές, θα πρέπει να πληρώσει μόνο την όποια διαφορά του τεκμαιρόμενου φόρου μείον τους επιπλέον φόρους που πλήρωσε τα προηγούμενα έτη.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 16:12 | Συλλογος Αρχιτεκτονων Θεσσαλονικης

    Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, με την από 23-11-2023 ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του κυρίου Κωστή Χατζηδάκη που αυξάνει υπέρμετρα τις φορολογικές υποχρεώσεις σε όλους τους μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους.

    Με στόχο να εισπράξει άμεσα επιπλέον 600εκ € και στο όνομα της «δικαιότερης» ανακατανομής των φορολογικών βαρών, πλήττει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τους μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες, προσθέτει επιπλέον τεκμήρια, και σκοπεύει να εισπράξει τα 600εκ € μόνο από αυτούς!

    Επιβραβεύει αυτούς που αποκρύπτουν εισοδήματα και τιμωρεί όσους δηλώνουν τον πραγματικό τους τζίρο.

    Οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ήδη βουτηγμένοι στα χρέη και η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τον υπόψη φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ! Απλώς θα οδηγήσει τους μικρότερους επαγγελματίες σε αδιέξοδο και οριστικό τέλμα, αφανισμό και εξόντωση!

    ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    1. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιβάλει ελάχιστο φορολογητέο (τεκμαρτό) εισόδημα ως εξής (το μεγαλύτερο από):

    i) Βάση υπολογισμού του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση (τεκμαρτό εισόδημα) αποτελεί το συνολικό ετήσιο εισόδημα μισθωτού αμειβόμενο με το βασικό μισθό. Αρά, με τα σημερινά δεδομένα, ορίζεται ως ελάχιστο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το ποσό των 10.920€ (780€ * 14μισθοι =10.920€).

    ii) Αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας απασχολεί εργαζόμενο/ους, τότε το τεκμαρτό του εισόδημα θα είναι το άθροισμα της μισθοδοσίας του προσωπικού του. Μάλιστα, αν τους πληρώνει με μισθό μεγαλύτερο του κατώτερου, τότε αυξάνεται επιπλέον αναλογικά και το δικό του τεκμαρτό εισόδημα! Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ένα (1) εργαζόμενο με μισθό 850€, τότε το τεκμαρτό του εισόδημα διαμορφώνεται σε 11.900€ (850€*14=11.900€).

    iii) Στον ελεύθερο επαγγελματία που απασχολεί εργαζόμενο/ους, του επιβάλλεται επιπλέον προσαύξηση 10% του ετήσιου κόστους που καταβάλλει για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Για παράδειγμα, ατομική επιχείρηση που λειτουργεί για 12 χρόνια και πάνω και απασχολεί δύο (2) εργαζόμενους με βασικό μισθό (2*750€*14μισθοι= 21.840€ κόστος μισθοδοσίας), η επιβάρυνση 10% θα είναι 2.184€. Δηλαδή, το σύνολο ελάχιστου φορολογητέου (τεκμαρτού) εισοδήματος θα είναι 21.840+ 2.184= 22.024€. Το μέγιστο πρόσθετο ποσό επιβάρυνσης αυτής της κατηγορίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000€.

    2.Άλλες προσαυξήσεις.

    Επιπλέον των παραπάνω ποσών προβλέπονται ποσοστιαίες προσαυξήσεις.

    i) Προσαύξηση για κάθε τριετία λειτουργίας της επιχείρησης κατά 10%, από τα 12 έτη λειτουργίας και πάνω (με μέγιστο το 30%). Για παράδειγμα, το τελικό τεκμαρτό εισόδημα μιας ατομικής επιχείρηση με πάνω από 12 έτη λειτουργίας χωρίς εργαζόμενο, θα φτάνει μέχρι τα 14.196€ (10.920€ [+30%]= 14.196€).

    ii) Προσαύξηση με βάση το ετήσιο τζίρο. Αν ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ατομικής επιχείρησης υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών που δήλωσαν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον αντίστοιχο Κ.Α.Δ. (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) τότε υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση κατά 35%.

    Δηλαδή, αν ΟΛΟΙ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν εισοδήματα κάτω από το τεκμαρτό και κάποιος (συνεπής φορολογικά) δηλώσει έστω και ένα (1) ευρώ παραπάνω, τότε θα «φάει και πρόστιμο – προσαύξηση» 35% επί του δηλωθέντος τζίρου (που φυσικά θα είναι πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό).
    Αν ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία ξεπερνάει το Μ.Ο. κατά 150%, η προσαύξηση θα είναι 70%, ενώ αν ξεπερνάει το 200% του Μ.Ο. η προσαύξηση είναι 100% !!

    Το συνολικό ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μαζί με όλες τις παραπάνω προσαυξήσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000€.

    Αφού λοιπόν του επιβληθούν όλες αυτές οι προσαυξήσεις σε όσους δηλώσουν εισοδήματα πάνω από το καθορισμένα (σύμφωνα με τα παραπάνω) τεκμήρια, τότε του δίνεται «έκπτωση» στο τέλος επιτηδεύματος κατά 25% και 50% αντίστοιχα… Δηλαδή έκπτωση …162,5€ ή …325€ !

    Όποιος δηλώνει εισόδημα πάνω από 50.000€, μπορεί να αποκρύπτει όσο επιπλέον εισόδημα θέλει, χωρίς να κινδυνεύει από κανενός είδους έλεγχο και «τεκμήριο» και επιβραβεύεται και με την «έκπτωση» 50% του τέλους επιτηδεύματος (325€)!

    ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Ο κλάδος μας έχει βιώνει από το 2010 τη μια κρίση μετά την άλλη. Από την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, στην πανδημία και τις καραντίνες – κατά τις οποίες δε δεχτήκαμε καμία οικονομική βοήθεια πλην της σκανδαλώδους «τηλεκατάρτησης» – και στην τρέχουσα ενεργειακή και πληθωριστική κρίση…

    Τα νέα τεκμήρια έρχονται να προστεθούν στην άμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που έχουν εφαρμοστεί με τα μνημόνια από το 2010 (τέλος επιτηδεύματος, αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, κατάργηση αφορολόγητου των 12.000€, τεκμήρια προσωπικής διαβίωσης).

    Οι αυτοαπασχολούμενοι επιβαρύνονται και με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών λόγω του πληθωρισμού (από 285€/μήνα το 2020 στα 340€/μήνα το 2024).

    Επιπλέον των ανωτέρω, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται μαζί με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων από την αύξηση του κόστους ζωής και τους έμμεσους φόρους (ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης).

    Τα ετήσια στοιχεία που παραθέτει ο ΚΕΑΟ είναι αποκαλυπτικά του αδιεξόδου που βρίσκονται ήδη οι μικροί επαγγελματίες της χώρας και δείχνουν:

    • Μια συνεχή αύξηση των οφειλετών ετησίως παρά τις συχνές ρυθμίσεις σε δό-σεις.
    • Την αδυναμία ανταπόκρισης στα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη.
    • Την αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών ακόμα και όταν εντάσσονται σε καθεστώτα ρύθμισης καθώς σε όλες τις ρυθμίσεις οι απολεσθείσες ρυθμίσεις αποτελούν την πλειοψηφία έναντι των ολοκληρωμένων και των ενεργών ρυθμίσεων.
    • Οι 1.750.000 μικροί οφειλέτες (με χρέος έως 15.000€) αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (πάνω από 75%) και χρωστούν λιγότερο από 15% του συ-νολικού χρέους προς το ΚΕΑΟ.
    • Οι 2.500 μεγαλοοφειλέτες (με χρέη πάνω από 1.000.000€) αποτελούν μόλις το 0,1% που συνόλου των οφειλετών, αλλά τους αντιστοιχεί το 24% του συνολικού χρέους προς το ΚΕΑΟ.

    Οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ήδη βουτηγμένοι στα χρέη και η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τον υπόψη φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ! Απλώς θα οδηγήσει τους μικρότερους επαγγελματίες σε αδιέξοδο και οριστικό τέλμα, αφανισμό και εξόντωση!

    Η νέα αυτή φορολογική επιδρομή στους μικρομεσαίους αποτελεί επίσης σκανδαλώδη παραβίαση της αρχής της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την διοίκηση, δεδομένου ότι τίθεται προς ψήφιση μήνα Δεκέμβριο και θα αφορά αναδρομικά και τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους 2023.

    Πολλοί επαγγελματίες θα εξαναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και ταυτόχρονα να χρεωθούν με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, να αυξηθεί η ανεργία και να κινδυνεύσουν περιουσίες με νέους πλειστηριασμούς.

    Η εφαρμογή οριζοντίων μέτρων με στόχο αποκλειστικά τους μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες είναι άδικη αλλά και αναποτελεσματική.

    • Άδικη καθώς επιβαρύνει μόνο τους μικρούς οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ήδη χρέη και θα χρεωθούν επιπλέον τεκμήρια.
    • Αναποτελεσματική καθώς τα επιπλέον 600εκ εν τέλει δε θα εισπραχθούν από το κρά-τος καθώς είναι αποδεδειγμένη η αδυναμία των κατώτερων στρωμάτων των ελεύθε-ρων επαγγελματιών.
    • Τα 600εκ που προσδοκούν να πάρουν, θα μετατραπεί σε νέο ιδιωτικό χρέος προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, με κίνδυνο την απώλεια περιουσιακών στοιχείων μέσω πλειστηριασμών.
    Αν ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, από τα 40 χρόνια επαγγελματικού βίου, ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογείται επί τεκμαρτού εισοδήματος 10.920€ για την πρώτη 12ετία και με μέγιστο τα 14.196€ για τα επόμενα 28 χρόνια, μέχρι να βγει στη σύνταξη. Και όταν εφαρμοστεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για κατώτατο μισθό στα 950€, το ανώτατο πόσο θα ανέλθει στα 17.290€ ({950€*14= 13.300€} +[30%] = 17.290€). Πρόκειται λοιπόν μεθοδευμένη παραπληροφόρηση όταν διακηρύσσουν ότι απλώς θα επιβάλουν ως ελάχιστο τεκμήριο τις 10.000€ ετησίως.

    Αυτό σημαίνει πως αν ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός της τετραετίας, οι άνω 12ετίας με πλήρη προσμέτρηση τριετιών (μέγιστο 30%) θα υποχρεωθούμε σε:

    • Άμεσο φόρο για το μέγιστο εισόδημα 17.290€ για το υπόλοιπο του εργασιακού βίου μέχρι τη συνταξιοδότηση. Που σημαίνει 10.000*9%= 900€ + 7.290*22%= 1600€ + τέ-λος επιτηδεύματος μειωμένο κατά 25%= 490 = 2.990€ φόρος + προκαταβολή 55% = 4.630€ άμεσος φόρος!
    • Αν το τεκμαρτό εισόδημα θεωρηθεί και πραγματικό, μπορεί να υπάρξει και απώλεια κάθε επιδόματος και προνοιακών παροχών (πχ επίδομα θέρμανσης, επίδομα ενοικίου, market-pass, fuel-pass, κλπ.

    Θα αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία, όχι μόνο από αυτούς που θα εξαναγκαστούν σε κλείσιμο, αλλά και γιατί οι νέες ρυθμίσεις κάνουν την πρόσληψη εργαζομένων απαγορευτική, αφού κάθε εργαζόμενος που προσλαμβάνεται αυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα του εργοδότη του !!

    Επίσης, κάθε μελλοντική και δίκαιη αύξηση στον βασικό μισθό των μισθωτών θα επιφέρει αυτόματα επιπρόσθετα φορολογικά βάρη στους ελευθέρους επαγγελματίες και δημιουργεί συνθήκες συγκρουόμενων συμφερόντων και κοινωνικού αυτοματισμού.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΘ

    Είναι σαφές πως το φορολογικό νομοσχέδιο αντίκειται σε κάθε αρχή που θεμελιώνει το δικαίωμα του ελευθέρου επαγγελματία στην εργασία του ως ανεξάρτητη μορφή εργασίας:

    • Δε δέχεται πως μια ατομική επιχείρηση μπορεί κάποιες χρονιές να είναι ζημιογόνες. Αντιθέτως ορίζει πως κάθε χρόνο θα έχει κέρδη υποχρεωτικά της τάξης των 15.000€ τουλάχιστον για 30 χρόνια. Αντί για συμπαράσταση στον χειμαζόμενο ελεύθερο ε-παγγελματία, τον τιμωρεί ως φοροφυγά με οριζόντια επιβολή των επιπλέον τεκμηρί-ων.

    • Αναιρεί την ουσία της έννοιας του «ελεύθερου επαγγελματία» που μπορεί να καθο-ρίσει πόσο επιθυμεί να εργαστεί, ανάλογα με την φάση της ζωής του και τα εισοδή-ματα από άλλες πηγές (πχ. ενοίκια). Για παράδειγμα, να εργαστεί εντατικά κάποιες χρονιές και έτσι να μπορεί διατηρήσει την επιχείρησή του με χαλαρότερους ρυθμούς κάποιες άλλες, εγγράφοντας μικρότερα κέρδη ή να αφοσιωθεί κάποια χρόνια στην ανατροφή των παιδιών του με χαλαρότερη εργασιακή απασχόληση.

    • Εντελώς ατεκμηρίωτα, υπολογίζει το τεκμαρτό εισόδημα του ελεύθερου επαγγελμα-τία ως συνάρτηση των ετήσιων αποδοχών του μισθωτού, παραγνωρίζοντας πως ο ε-λεύθερος επαγγελματίας ΔΕΝ λαμβάνει 14 μισθούς για 11 μήνες εργασίας, ΔΕΝ έχει εργασιακή ασφάλεια, αν ασθενήσει δεν μπορεί να «πάρει άδεια» από τη δουλειά, αν κυοφορήσει δεν μπορεί να πάρει «άδεια μητρότητας και ανατροφής τέκνου», πληρώ-νει αποκλειστικά μόνος του τις ασφαλιστικές του εισφορές, έχει έξοδα γραφείου, δεν έχει κανένα αφορολόγητο ποσό και επιπλέον χρεώνεται με τέλος επιτηδεύματος. Δε θεωρείται ποτέ άνεργος και όταν δεν έχει δουλειά όχι μόνο δεν λαμβάνει επίδομα α-νεργίας, αλλά επιβαρύνεται και με τις ασφαλιστικές του εισφορές.

    • Επιβάλει με αναδρομική ισχύ νέες φορολογικές ρυθμίσεις, ενώ βρισκόμαστε στο τέ-λος της χρονιάς και ανατρέπονται οι προϋπολογισμοί χιλιάδων ελευθέρων επαγγελ-ματιών, ο οποίοι ολοκληρώνουν πλέον τη χρονιά που ξεκίνησαν με εντελώς διαφορε-τικά φορολογικά δεδομένα.

    • Όσον αφορά τη φύση της εργασίας μας ως αρχιτέκτονες, παραγνωρίζεται το γεγο-νός πως η εργασία μας δε είναι ωρομίσθια ή ημερομίσθια. Συχνά ακόμα και σε μικρά έργα η ολοκλήρωση της εργασίας μας διαρκεί περισσότερο από ένα (1) έτος και η αμοιβή καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της εργασίας. Επομένως, μία χρονιά μπο-ρεί να εμφανίζουμε ζημίες και ο τζίρος να εμφανιστεί το επόμενο έτος. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τη χρονιά που εργαζόμαστε (αλλά δεν έχουμε ει-σπράξει ακόμη αμοιβή) θα φορολογηθούμε με τα τεκμήρια, και την επόμενη χρονιά που θα εμφανιστεί το σύνολο της αμοιβής, όχι μόνο θα φορολογη-θούμε ξανά για τα ίδια χρήματα, αλλά κινδυνεύουμε να μας επιβληθεί και προσαύξηση για υπέρβαση του Μ.Ο. των δηλωθέντων εισοδημάτων του ΚΑΔ μας !

    • Τέλος στον κλάδο μας είναι συχνή η λειτουργεία μικρού τεχνικού γραφείου αποτε-λούμενου από μέλη της ίδιας οικογένειας το οποίο θα φορολογηθεί με τα τεκμήρια επί των αριθμό των μελών ως πολλές ατομικές επιχειρήσεις !!
    Καλούμε την κυβέρνηση τα τηρήσει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις για σταθερότητα στο φορολογικό περιβάλλον. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη αναιρεί πλήρως αυτή τη δέσμευση και για αυτό πρέπει να αποσυρθεί!

    Καμιά απροειδοποίητη αλλαγή- ανατροπή στα φορολογικά μας δεδομένα για το έτος 2023.
    Η αναδρομική ισχύς για τα εισοδήματα του 2023 δε θα οδηγήσει σε είσπραξη επιπλέον 600εκ όπως ισχυρίζεται ο κ. Χατζηδάκης. Οι μικροί δεν έχουν να δώσουν και αυτό το γνωρίζει ο Υπουργός. Το δόγμα σοκ και δέος στο φορολογικό θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων πρόσθετων ιδιωτικών χρεών από τους μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες που θα κλείσουν τις ατομικές επιχειρήσεις τους έχοντας πρώτα χρεωθεί στον ΚΕΑΟ με κίνδυνο απώλειας περιουσιακών στοιχείων.

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    Ο κλάδος των μηχανικών μέχρι το 2010 είχε καθορισμένες ελάχιστες νόμιμες αμοιβές για κάθε εργασία. Όσοι μας κατηγορούν σήμερα ως φοροφυγάδες και θέλουν να μας φορολογήσουν με αμοιβές που δε λαμβάνουμε, είναι οι ίδιοι που το 2010 με την τρόικα και πρόσχημα το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων κατάργησαν τις ελάχιστες νόμιμες αμοιβής των μηχανικών. Οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές ήταν όρος, όχι μόνο για την αξιοπρεπή διαβίωση των μηχανικών και την διαφύλαξη της επιστημονικής επάρκειας των τεχνικών έργων, αλλά και την αποτελεσματική είσπραξη ΟΛΩΝ των ΦΟΡΩΝ και των ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ εισφορών.

    Αυτοί που τώρα μας κουνούν το δάχτυλο για φοροδιαφυγή, είναι οι ίδιοι που κατάργησαν όλες τις διαδικασίες ελέγχου και αποδιάρθρωσαν πλήρως τον κλάδο και το επάγγελμα του μηχανικού!

    Επιπλέον οι ίδιοι κατάργησαν την υποχρέωση κατάθεσης ΕΚΚΟ (ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομής) κατά την έκδοση Οικοδομικής Αδείας και την υποχρέωση των εργολάβων και κατασκευαστών κατά το κλείσιμο της Ο.Α. να καταθέτουν στη ΔΟΥ τα παραστατικά για την ανέγερση που να καλύπτουν τουλάχιστον το ΕΚΚΟ όπως υπολογίστηκε κατά την έκδοση της Ο.Α., επιτρέποντας έτσι την φοροδιαφυγή στον κατασκευαστικό κλάδο.

    ΥΠΗΡΧΕ ένα υποδειγματικό σύστημα καταβολών και ελέγχου αμοιβών και κόστους εκτέλεσης των τεχνικών έργων από τη μελέτη ως την κατασκευή, το οποίο κατεδαφίστηκε μέσα σε μια μέρα!

    Πρέπει να βάλουμε τέλος στην αποδιάρθρωση του επαγγέλματος μας και να ξαναοργανωθεί αξιοποιώντας την εμπειρία των φορέων μας:

    – Να επανακαθοριστούν άμεσα ελάχιστες νόμιμες αμοιβές για τις εργασίες μηχανικών

    – Να επανέλθει το ΕΚΚΟ στις Ο.Α. και να επεκταθεί και στις εγκρίσεις εργασιών δόμησης κλίμακας, για να διασφαλιστεί από τους ελέγχους των ΔΟΥ και των ΥΔΟΜ πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εκδίδουν παραστατικά είτε για υλικά είτε για υπηρεσίες κατά την κατασκευή.

    – Να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ΥΔΟΜ, ΔΟΥ για να είναι εφικτός και αποτελεσματικός ο έλεγχος με βάση τα πραγματικά στοιχεία και όχι με αυθαίρετα τεκμήρια που πλήττουν αποκλειστικά τους ασθενέστερους και τιμωρούν όσους πέσουν έξω και έχουν πραγματικές ζημίες με φόρους αντί για βοήθεια και ελάφρυνση προκειμένου να ορθοποδήσουν.

    – Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000€ όπως ίσχυε πριν την επιβολή μνημονίων. Όταν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί εισόδημα ικανό να καλύψει τις βασικές ανάγκες του ατόμου, τότε αυτό δε μπορεί να συνεισφέρει με επιπλέον φόρους πέραν των όσων εισφέρει ούτως ή άλλως μέσω της έμμεσης φορολογίας. Στην Ευρώπη αντίθετα με αυτά που υποστήριζε το μνημονικό κατεστημένο ότι «πληρώνουν από το πρώτο ευρώ» οι περισσότερες χώρες έχουν αφορολόγητο όριο το οποίο αυξάνεται τα τελευταία χρόνια!

    – Δίκαια κλιμάκωση των άμεσων φόρων. Δεν μπορεί να είναι στο ίδιο συντελεστή όλα τα εισοδήματα άνω των 40.000€. Υψηλότερη φορολόγηση για τα μεγαλύτερα εισοδήματα και των μερισμάτων.

    – Μείωση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

    – Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

    – Ουσιαστικές και βιώσιμες ρυθμίσεις των χρεών.

    – Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες μηχανικού ή ένταξη τους στον υπερμειωμένο συντελεστή καθώς η άυλη φύση της εργασίας του μηχανικού (μελέτη – επίβλεψη) δεν συνάδει με τη λογική του ΦΠΑ, συμψηφισμού εξόδων – εσόδων, εισερχόμενου-εξερχόμενου αντικειμένου και έτσι η επιβολή του ισοδυναμεί με καθαρή φορολογική επιβάρυνση 24% επί της εργασίας μηχανικού. Εξάλλου υπάρχουν σήμερα υπηρεσίες που εξαιρούνται του ΦΠΑ (όπως γιατροί, υπηρεσίες εκπαίδευσης)

    Κάθε άλλη σκέψη για a priori αντιμετώπιση κάθε μικρού ελεύθερου επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενου ως φοροφυγά χωρίς την ικανοποίηση των παραπάνω είναι προσχηματική και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και στοχεύει στο κλείσιμο των μικρών γραφείων για να εξαναγκάσει ένα έμπειρο τεχνικό προσωπικό της χώρας σε μισθωτή εργασία με δυσμενείς ορούς και συνθήκες χωρίς άλλη διέξοδο.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 15:01 | Γιώργος

    Προς
    Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Θέμα
    Σχετικά περί φοροδιαφυγής κ.α. – ανάγνωσμα

    “Syndromes of Corruption – Wealth, Power and Democracy”, 2005, Cambridge University Press, ISBN: 9780511490965

  • Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 15:15 | Ευστάθιος Σκουφάς

    στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 14:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι απλά άδικο, αλλά επικίνδυνο, όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Γι αυτό και θα πρέπει να απορριφτεί.
    Αν μπορεί το Κράτος να εξασφαλίσει ότι όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν εισόδημα ίσο με του τεκμήριο που τους υπολογίζει, τότε ας μείνει ως έχει, κι ας είναι άδικη η φορολογίας σε σχέση με τις αντίστοιχες κατηγορίες εισοδημάτων με άλλη σχέση εργασίας μισθωτή ή μη.
    Μόνο υποκριτικά μπορεί να μιλά κανείς για δικαιοσύνη όταν φορτώνει με υπέρογκους φόρους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην κατάφεραν να βγάλουν και καθόλου εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι, όχι απλά θα καταλήξουν στην ανεργία, αλλά θα είναι και χρεωμένοι.
    Με τον τρόπο αυτό θα υποχρεωθούν στην αναζήτηση μισθωτής εργασίας με κάθε τρόπο, και άρα θα δώσουν έδαφος σε νέες μειώσεις του κατώτατου μισθού και σε περεταίρω καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο μέλλον. Με πρόσχημα την ανεργία, μας φόρτωσαν για μια δεκαετία μνημόνια και μεσοπρόθεσμο. Και τώρα αφού έκαναν τις ψευτο αυξήσεις μισθών προεκλογικά ετοιμάζονται να τις πάρουν πάλι πίσω, και προετοιμάζουν το έδαφος σπέρνοντας διχόνοια.
    Ο σκοπός που γίνεται η ανούσια σύγκριση μεταξύ μισθωτών και μη, είναι απλά για να στρέφεται ο ένας φτωχός ενάντια στον άλλο και να θολώνουν τα νερά ώστε να εξαθλιώνουν πάντα τους ήδη εξαθλιωμένους και να αφήνουν στο απυρόβλητο αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν. Είτε είστε από τους ¨τυχερούς¨ που κατάφεραν να βρουν δουλεία, είτε από αυτούς που ¨επιλέξαμε¨ να γίνουμε άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Το τσουβάλιασμα με δήθεν επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν, είναι εκ του πονηρού. Σε κάθε επαγγελματική ομάδα υπάρχουν διαφορετικές τάξεις. Υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Οι δεύτεροι είναι οι συνεπείς φορολογούμενοι που εργάζονται τίμια και δεν εκμεταλλεύονται τους συνανθρώπους τους. Σε αυτούς θα τριπλασιαστεί η φορολογία που ήδη πληρώνουν (και είναι ήδη μεγαλύτερη από αυτή των μισθωτών) ενώ οι πρώτοι αν θέλουν να δηλώσουν κάτι, θα πάρουν ως αντάλλαγμα τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 14:12 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αβάσταχτα μέτρα. Απόσυρση νομοσχεδίου

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:58 | ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Παρέμβαση – Βασικές θέσεις Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών επί του σχεδίου νόμου με τίτλο «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ».

    Tο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών βρίσκεται αδιάλειπτα με σημαντική και αποδεδειγμένη δράση κοντά στην Πολιτεία, προσπαθώντας να αποτελέσει «γέφυρα» μεταξύ των κυβερνητικών φορέων και των Μελών του, ήτοι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μεταφέροντας καίρια και ουσιώδη πρακτικά ζητήματα, που απασχολούν τους επιχειρηματίες, ασκώντας ουσιώδεις παρεμβάσεις, προτείνοντας λύσεις, υποδεικνύοντας τυχόν προβληματικές επί σχεδίων νόμων και μεταρρυθμίσεων, με μοναδικό στόχο την πρόληψη και την έναρξη έγκαιρου διαλόγου προς αποφυγή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα δυσχεράνουν τόσο τη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και το έργο της Πολιτείας.
    Ως Φορέας, και ειδικότερα ως το μεγαλύτερο σε αριθμό μελών Επιμελητήριο της χώρας, είχαμε – και πριν την ανακοίνωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου από το οικονομικό επιτελείο – επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη απονομής φορολογικής δικαιοσύνης και τούτο διότι τασσόμαστε σθεναρά κατά της φοροδιαφυγής και των παράνομων πρακτικών εν γένει, οι οποίες προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά που λειτουργούν πάντα κατά των συνεπών φορολογουμένων, αλλά και κατά των μικρότερων επιχειρήσεων.
    Ωστόσο, από την αναλυτική επισκόπηση των προτεινόμενων διατάξεων προκύπτουν ορισμένα ζητήματα, για τα οποία επιδιώκουμε με την παρούσα να σας ενημερώσουμε, ανοίγοντας πιθανώς ένα παράθυρο εποικοδομητικής συζήτησης μεταξύ ημών και της Πολιτείας προς επίτευξη τέτοιων ρυθμίσεων, οι οποίες αφενός μεν θα προλαμβάνουν ουσιαστικά την φοροδιαφυγή, αφετέρου, δε, θα προασπίζουν τα δικαιώματα των φορολογούμενων επιχειρήσεων – ελευθέρων επαγγελματιών.
    Και τούτο διότι, από ορισμένες εκ των προτεινόμενων με το σχέδιο νόμου ρυθμίσεις, εμφανώς διαπιστώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με οριζόντια κατά την άποψή μας μέτρα, γεγονός που βεβαίως έχει προκαλέσει την ισχυρή αντίδραση του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου, οι οποίοι ασκούν ελευθέρια επαγγέλματα και την έναρξη έντονης δημόσιας συζήτησης γύρω από το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Και τούτο βεβαίως διότι από την επισκόπηση του σχεδίου νόμου, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, διαφαίνεται το γεγονός ότι οι Κυβερνώντες αγνοούν ότι ένα σημαντικό μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από το ύψος του κατώτατου μισθού, γιατί πολύ απλά αυτά είναι τα πραγματικά έσοδα του, προβαίνοντας στην αυθαίρετη και πλήρως αναιτιολόγητη θεώρηση ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, δεν έχουν χαμηλό εισόδημα, αλλά αποκρύπτουν τα πραγματικά τους έσοδα και άρα φοροδιαφεύγουν, διαπίστωση η οποία προκύπτει από το γράμμα του νέου, καθώς με τις νέες αυτές προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών λογίζονται ως φοροφυγάδες.
    Αναφερόμαστε, βεβαίως, στην περιβόητη ρύθμιση του άρθρου 13 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με τίτλο «Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος», όπου ουσιαστικά, δίχως να εξετάζεται η πραγματική δυναμική του εκάστοτε φορολογούμενου και η επιβολή του φόρου, που του αναλογεί, γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή με οριζόντια μέτρα υπερφορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του προτεινομένου τρόπου προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος και την προτεινόμενη προσαύξηση του τεκμαρτού φορολογητέου με βάση το μέσο όρο του τζίρου του ΚΑΔ, αλλά και την εξομοίωση των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς. Δεν είναι δυνατό να υφίσταται φορολογική ρύθμιση, η οποία να δίνει την δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να προκαθορίσει το τεκμαρτό εισόδημα, δίχως να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πορεία της επιχείρησης και η κερδοφορία ή μη, που μπορεί να εμφανίζει ανά τα χρόνια λειτουργίας της. Μην ξεχνάμε ότι επιχειρήσεις, που υφίστανται σήμερα, έχουν καταφέρει να λειτουργούν ύστερα από την περίοδο των μνημονίων, της πανδημίας του covid – 19, της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας και παρόλα αυτά πολλές από αυτές θα κληθούν με την εν λόγω διάταξη να φορολογηθούν για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό.
    Επιπλέον, επαγγέλματα, τα οποία με βάση τα χαρακτηριστικά τους ή το νομικό πλαίσιο από το οποίο διέπονται, αμείβονται αποκλειστικά – και άρα τα εισοδήματα τους προέρχονται μόνο – από νομικά πρόσωπα, οπότε η φοροδιαφυγή στην οποία στοχεύει το παρόν σχέδιο νόμου είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου. Ενδεικτικό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ασφαλιστικοί πράκτορες, οι οποίοι βάσει του Ν. 4583/2018 δεν μπορούν να συναλλάσσονται με φυσικά πρόσωπα, επομένως τα εισοδήματά τους προέρχονται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα. Μάλιστα, τα στατιστικά στοιχεία για τον εν λόγω Κλάδο, όπως τα λάβαμε από την ΑΑΔΕ, αποδεικνύουν ότι ο μέσος φόρος, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι 217,00 € ετησίως, ενώ οι ασφαλιστικοί πράκτορες 711,00 € δίχως βεβαίως να υπολογίζεται σε αυτό το τέλος επιτηδεύματος.
    Περαιτέρω, είναι σαφής η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να περιορίσει τις συναλλαγές με μετρητά. Προκειμένου να μπορέσει να παγιωθεί η διενέργεια συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους, καθώς εάν γνωρίζουν ότι οι δαπάνες αυτές θα μπορούν ουσιαστικά να χρησιμοποιηθούν στην φορολογική τους δήλωση, εκπίπτοντας από τον φόρο, που θα κληθούν να καταβάλουν, θα επιδιώκουν πιο συστηματικά την πληρωμή υπηρεσιών μέσω καρτών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιδιώξουν να πληρώσουν με μετρητά, καταβάλλοντας ένα μικρότερο ποσό, όπως όλοι γνωρίζουμε. Στην κατεύθυνση αυτή, βέβαια, θα πρέπει να επανεξεταστεί και το ύψος των προμηθειών στις συναλλαγές μέσω των POS, καθώς για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις το περιθώριο κέρδους είναι πολύ συχνά χαμηλότερο από την προμήθεια, που πρέπει αυτές να καταβάλουν στην τράπεζα. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την μείωση αυτών των προμηθειών και την εναρμόνιση τους με όσα ισχύουν πανευρωπαϊκά.
    Τέλος, άξιο σχολιασμού θεωρούμε ότι αποτελεί το γεγονός ότι επιδιώκεται η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω χρηματικής επιβράβευσης όσων καταγγέλλουν σχετικά περιστατικά με την χρήση ψηφιακής εφαρμογής, η οποία θα δίνει την δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν και θα επεκταθεί για να υποδέχεται καταγγελίες για φοροδιαφυγή. Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τασσόμαστε κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης – πρακτικής, η οποία όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, επιζήμιες για τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται σε καταγγελίες από άλλα κίνητρα και όχι επειδή πράγματι φοροδιαφεύγουν.
    Τούτων δοθέντων, θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού του ελληνικού φορολογικού δικαίου με την εισαγωγή ρυθμίσεων, οι οποίες θα στοχεύουν στην απόκτηση φορολογικής συνείδησης από τους πολίτες, ανταποκρινόμενες όμως παράλληλα στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων και των ελευθέριων επαγγελμάτων, ως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, το οποίο σέβεται τους φορολογούμενούς του. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε βέβαιοι ότι το Υπουργείο σας θα επιληφθεί άμεσα των ζητημάτων, που τίθενται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά και από το σύνολο του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου, τα οποία πλήττουν άμεσα μεγάλο αριθμό των μελών του κατά την εφαρμογή του εν λόγω νόμου.
    Όπως πάντα, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οιοδήποτε διάλογο αναφορικά με τα ανωτέρω.

    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
    Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:43 | Παντελής Σωτηρόπουλος

    Το ν/σ για το «ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος» είναι για τα σκουπίδια.

    Είναι αδιανόητο, ισοπεδωτικό, πιθανώς αντισυνταγματικό και ακραία ιδεοληπτικό να επιβάλλετε ίδιο «ελάχιστο κέρδος» σε έναν οδοντίατρο στην Εκάλη και σε μια μοδίστρα στην Βέροια.

    Είναι αδιανόητο να μην υπολογίζετε εισοδήματα από ενοίκια ή μερίσματα και γενικώς ΚΑΘΕ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ προτού αποφασίσετε το «ελάχιστο κέρδος».

    Είναι αδιανόητο να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να επενδύσουμε στην εργασία μας με αγορά εξοπλισμού, οχήματος, εγκαταστάσεων κλπ. αφού απαγορεύεται να έχουμε ζημίες έστω και για 1 ΕΤΟΣ στο σύνολο της ζωής μας.

    Το ν/σ δεν κάνει τίποτα για τους μεγαλοφοροφυγάδες (εισοδήματα 50.000€, 100.000€ και άνω) εκτός από το να τους δίνει άλλοθι να δηλώνουν κι αυτοί το «ελάχιστο κέρδος» των 14.000€, άρα στην ουσία είναι ν/σ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

    Το πισωγύρισμα που επιχειρείται σήμερα 27/11 με «αποδοχή ελέγχου αντί τεκμηρίου» είναι στην ουσία ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ και πως το ν/σ είναι γραμμένο στο πόδι από επικίνδυνους, ιδεοληπτικούς καρεκλοκένταυρους που δεν έχουν ιδέα από μικρές επιχειρήσεις και ΠΡΟΦΑΝΩΣ καμία ιδέα από το πόσο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα για να θεωρούν ότι 1 άτομο με ιδιοκατοίκηση θα βγάζει σίγουρα 11.000€ + 3 τριετίες = 14.500€ ΤΟ «ΕΛΑΧΙΣΤΟ».

    Επίσης η φορολόγηση με ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΥΨΗΛΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ακυρώνει στην ουσία όλη την προσπάθεια ετών με ηλεκτρονικές συναλλαγές, POS και MYDATA που οι συνεπείς και νομότυποι επαγγελματίες συμμορφώθηκαν για να μας ανακοινώσετε ότι ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΟΛΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ και ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΙΣΟ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ σε όλους τους επαγγελματίες πλούσιους & φτωχούς χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ επαγγελματικού κλάδου, περιοχής, άλλων πηγών εισοδημάτων, υποχρεώσεων κλπ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΟΦΙΣΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ MYDATA ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ!

    Επίσης ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ των επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν ΧΡΗΣΙΜΕΣ, εάν εκπίπτουν θα αναγκαστούν οι κακοί επαγγελματίες να κόβουν!

    Και από τα κέρδη ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ. Ένας επαγγελματίας που δηλώνει 12.000 ευρώ πληρώνει 2.150 ευρώ φόρο ενώ ένας μισθωτός με 2 παιδιά πληρώνει 400 ευρώ! ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ; ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΟΥ ΘΕΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ;

    Το ν/σ δεν επιδέχεται καμίας διορθώσεως όσον αφορά τα άρθρα 13 και 14 και πρέπει να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:49 | Γιώργος

    Διαβητικός τύπου Ι, ελεύθερος επαγγελματίας.Από τη μία λόγω της ασθένειας

    1)Μου δίνετε απαλλαγή από στράτευση . Ι5
    2)Δεν μπορούσα να δηλώσω Στρατιωτική Ιατρική ΣΑΣ , ως Ι5.
    3)Δεν μπορώ να βγάλω επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης.
    4)Αν ήμουν άνεργος θα έπαιρνα επίδομα αναπηρίας
    5)Δικαιούμαι διορισμό σε προσωποπαγή θέση στο δημόσιο ως ιατρός.
    6)Δικαιούμε πρόωρη σύνταξη , με 20 χρόνια ένσημα και πριν το όριο των 67.

    ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ, με σαφώς μειωμένες ώρες εργασίας

    ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΓΙΗΣ ;
    Κάνω 6-7 ενέσεις ημερησίως για να ζήσω. Συνεχείς μετρήσεις και γεύματα.

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ;;; Καμία μείωση φόρου, τεκμηρίων …. ΤΙΠΟΤΕ;

    Το ποσοστό αναπηρίας που δίνει το ΚΕΠΑ, ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ Ι
    ΕΙΝΑΙ 50% .