ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Άρθρο 63
Επιλογή μη εκτελεστικών μελών για τα Διοικητικά Συμβούλια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού – Τροποποίηση άρθρου 8 ν. 5021/2023

1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 5021/2023 (Α’ 31), περί της επιλογής Προέδρου Αντιπροέδρου και μελών Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από τη φράση «Τρία (3) μέλη του Δ.Σ.», προστίθεται η φράση «, μη εκτελεστικά,» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Τρία (3) μέλη του Δ.Σ., μη εκτελεστικά, επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών. Ένα (1) μέλος του Δ.Σ. είναι ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ή της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ή της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων ή της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ή της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων ή της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων ή της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ένα (1) μέλος του Δ.Σ. είναι υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων ή ΠΕ Μηχανικών ή ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, που είναι κάτοχος τουλάχιστον μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αναγνωρισμένου με πράξη αρμοδίου οργάνου ή με αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) ή από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.), σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α’ 78), και με τουλάχιστον τετραετή υπηρεσία σε θέση ευθύνης. Το μέλος του τρίτου εδαφίου υποδεικνύεται από τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (Π.Ο.Ε.) του Υπουργείου Πολιτισμού, εντός δύο (2) μηνών από την αποστολή προς αυτή, σχετικού εγγράφου του Μουσείου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υπόδειξης εκ μέρους της Π.Ο.Ε., ο υπάλληλος επιλέγεται από τον Υπουργό Πολιτισμού.».

2. H ισχύς της παρ. 1 ανατρέχει στον χρόνο έναρξης ισχύος του ν. 5021/2023.

Άρθρο 64
Ζητήματα υπηρεσιακής κατάστασης των Γενικών Διευθυντών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και οικονομικής διαχείρισης των εν λόγω Μουσείων – Τροποποίηση παρ. 1 και 16 άρθρου 34 ν. 5021/2023

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 5021/2023 (Α’ 31), περί των μεταβατικών διατάξεων του Μέρους Α’ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο επικαιροποιείται η αναφορά στη νομοθεσία σχετικά με τον διορισμό του πρώτου Γενικού Διευθυντή, β) προστίθενται τέταρτο και πέμπτο εδάφια και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, ο Γενικός Διευθυντής εκάστου Μουσείου διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται εντός εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας της παρ. 1 του άρθρου 14. Η θητεία του πρώτου Γενικού Διευθυντή ορίζεται έως τον διορισμό του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου, κατά την παρ. 1 του άρθρου 14, και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) έτη. Για τον διορισμό του πρώτου Γενικού Διευθυντή εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), περί ετήσιου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα. Σε περίπτωση διορισμού στις θέσεις των Γενικών Διευθυντών του πρώτου εδαφίου, εν ενεργεία υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο χρόνος της θητείας τους λογίζεται για κάθε συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική τους θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού και οι κάθε είδους αποδοχές και οι συναφείς ασφαλιστικές υποχρεώσεις εξυπηρετούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, με μέριμνα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Οι υπάλληλοι του δεύτερου εδαφίου, μετά από τη λήξη της θητείας τους, επανέρχονται αυτοδικαίως στην υπηρεσία τους στο Υπουργείο Πολιτισμού.».

2. Στην παρ. 16 του άρθρου 34 του ν. 5021/2023, περί των μεταβατικών διατάξεων του Μέρους Α’ του νόμου αυτού, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«16. Οι οικονομικές υποχρεώσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7), που καταργούνται σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 85 του παρόντος, καθώς και εκάστου των Μουσείων των περ. α) έως ε) της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος, εξυπηρετούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού με μέριμνα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του εν λόγω Υπουργείου έως την 31η.12.2023. Ειδικά οι οικονομικές υποχρεώσεις εκάστου των Μουσείων των περ. α) έως ε) της παρ. 1 του άρθρου 3 που σχετίζονται με την πρόσληψη του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου το οποίο αναφέρεται στην υπό στοιχεία ΥΠΠΟ/415003/4.9.2023 (ΑΔΑ 67ΠΛ46ΝΚΟΤ-1ΑΨ) απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού εξυπηρετούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού με μέριμνα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του εν λόγω Υπουργείου έως την 30ή.4.2024.».

Άρθρο 65
Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών – Τροποποίηση άρθρου 344 ν. 4512/2018

Στο άρθρο 344 του ν. 4512/2018 (Α’5) περί του Μητρώου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α) της παρ. 1 μετά τη φράση «υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού» προστίθεται η φράση «και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων», β) στην παρ. 2 η ημερομηνία «1η.1.2024» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «1η.7.2024» και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 344
Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών – Εξουσιοδοτική διάταξη
1. Στο Υπουργείο Πολιτισμού τηρείται Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών (Μ.Π.Α.Ε.), στο οποίο καταχωρίζονται το επιστημονικό προσωπικό, οι τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης, το ανειδίκευτο εργατοτεχνικό προσωπικό και οι σχεδιαστές, οι οποίοι απασχολούνται με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε αρχαιολογικές εργασίες, έρευνες και αρχαιολογικά έργα που εκτελούνται από: α) υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, συμπεριλαμβανομένων των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, κάθε φύσης, που εκτελούνται δι` αυτεπιστασίας στο πλαίσιο έργων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, καθώς και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτή ορίζεται στην περ. β` της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α` 143) και β) ιδιωτικούς φορείς στο πλαίσιο υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων του ν. 4864/2021 (Α` 237) ή οποιασδήποτε άλλης επένδυσης ανεξαρτήτως προϋπολογισμού. Το Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών (Μ.Π.Α.Ε.) είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης – gov.gr.
2. Από την 1η.7.2024 η πρόσληψη του προσωπικού της παρ. 1 διενεργείται αποκλειστικά μέσω του Μ.Π.Α.Ε..
3. Για την υποστήριξη της λειτουργίας του Μ.Π.Α.Ε. και της διαδικασίας προσλήψεων μέσω αυτού, δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Πολιτισμού, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ορίζονται, σχετικά με το Μ.Π.Α.Ε.: α) η αρμόδια υπηρεσία για την κατάρτιση, τήρηση και επικαιροποίησή του, β) η διαδικασία εγγραφής και επικαιροποίησης των σχετικών στοιχείων, γ) οι ειδικότητες, οι κλάδοι και οι κατηγορίες εκπαίδευσης του προσωπικού που εγγράφεται, δ) τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και η σχετική μοριοδότηση αυτών, ε) τα τηρούμενα στοιχεία, στ) η διαδικασία επιλογής προσωπικού με χρήση του Μ.Π.Α.Ε., ζ) η διαδικασία υποβολής ενστάσεων, η) οι τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας και ασφάλειας της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα. Η πρόταση του πρώτου εδαφίου διατυπώνεται κατόπιν εισηγήσεων των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού.».

Άρθρο 66
Περάτωση εκκαθάρισης και λύση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού

1. Η προθεσμία περάτωσης της εκκαθάρισης της παρ. 2 του άρθρου δέκατου ένατου του ν. 4639/2019 (Α’ 185) παρατείνεται έως την 30ή.6.2024.
2. Με την απόφαση της παρ. 2 του άρθρου δέκατου ένατου του ν. 4639/2019 δεν επιτρέπεται να καθορίζονται ειδικότερες ρυθμίσεις για την τύχη εκκρεμών δημοσίων συμβάσεων ή για τη διενέργεια δημοσίων συμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4412/2016 (Α’ 147).