Άρθρο 54 Αρχική φάση εξαίρεσης των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας από τους Κανόνες Συμπερίληψης Εισοδήματος και τους Κανόνες Υπερφορολογημένων Κερδών – Μεταβατική διάταξη (άρθρο 49 Οδηγίας 2022/2523)

1. Ο συμπληρωματικός φόρος που οφείλεται από τελική μητρική οντότητα εγκατεστημένη στην ημεδαπή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6, ή από ενδιάμεση μητρική οντότητα εγκατεστημένη στην ημεδαπή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8, όταν η τελική μητρική οντότητα είναι εξαιρούμενη οντότητα, μηδενίζεται:
α) κατά τα πρώτα πέντε (5) έτη της αρχικής φάσης της διεθνούς δραστηριότητας του ομίλου ΠΕ, παρά τις απαιτήσεις του Κεφαλαίου Ε΄,
β) κατά τα πρώτα πέντε (5) έτη από την πρώτη ημέρα του οικονομικού έτους στο οποίο ο εγχώριος όμιλος μεγάλης κλίμακας εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος για πρώτη φορά.
2. Όταν η τελική μητρική οντότητα ομίλου πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένη σε δικαιοδοσία τρίτης χώρας, ο συμπληρωματικός φόρος που οφείλεται από συνιστώσα οντότητα εγκατεστημένη στην ημεδαπή, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 15, μηδενίζεται κατά τα πρώτα πέντε (5) έτη της αρχικής φάσης της διεθνούς δραστηριότητας του εν λόγω ομίλου ΠΕ, παρά τις απαιτήσεις του Κεφαλαίου Ε΄.
3. Όμιλος πολυεθνικών επιχειρήσεων θεωρείται ότι βρίσκεται στην αρχική φάση της διεθνούς δραστηριότητάς του αν, για ένα (1) οικονομικό έτος:
α) έχει συνιστώσες οντότητες σε έξι (6) κατ’ ανώτατο όριο δικαιοδοσίες, και
β) το άθροισμα της καθαρής λογιστικής αξίας των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων όλων των συνιστωσών οντοτήτων του ομίλου ΠΕ, που είναι εγκατεστημένες σε όλες τις δικαιοδοσίες πλην της δικαιοδοσίας αναφοράς, δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ.
Για τους σκοπούς της περ. β), ως «δικαιοδοσία αναφοράς» νοείται η δικαιοδοσία, στην οποία οι συνιστώσες οντότητες του ομίλου ΠΕ έχουν την υψηλότερη συνολική αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων κατά το οικονομικό έτος, κατά το οποίο ο όμιλος ΠΕ εμπίπτει αρχικά στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου. Η συνολική αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων σε μια δικαιοδοσία είναι το άθροισμα της καθαρής λογιστικής αξίας όλων των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων όλων των συνιστωσών οντοτήτων του ομίλου ΠΕ που είναι εγκατεστημένες στην εν λόγω δικαιοδοσία.
4. Η περίοδος των πέντε (5) ετών που αναφέρεται στην περ. α) της παρ. 1 και στην παρ. 2 αρχίζει κατά την έναρξη του οικονομικού έτους, κατά το οποίο ο όμιλος ΠΕ εμπίπτει αρχικά στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου.
Για τους ομίλους ΠΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου κατά την έναρξη ισχύος του, η πενταετής περίοδος που αναφέρεται στην περ. α) της παρ. 1 αρχίζει την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Για τους ομίλους ΠΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου κατά την έναρξη ισχύος του, η πενταετής περίοδος που αναφέρεται στην παρ. 2 αρχίζει την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Για τους εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η πενταετής περίοδος της περ. β) της παρ. 1 αρχίζει την 31η Δεκεμβρίου 2023.
5. Η ορισθείσα τοπική οντότητα του άρθρου 48 ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση του κράτους μέλους, στο οποίο είναι εγκατεστημένη, σχετικά με την έναρξη της αρχικής φάσης της διεθνούς δραστηριότητας του ομίλου ΠΕ.