19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 00:21 | Λ.Χ

    Aρκετές φορές κατά την εκδίκαση υποθέσεων στα δικαστήρια αποκαλύπτεται
    (συνήθως οι ίδιοι οι διάδικοι το αποκαλύπτουν)ότι έχουν λάβει χώρα πρά-
    ξεις φοροδιαφυγής,που δεν έχουν απαραίτητα ποινικό χαρακτήρα.Πρέπει να
    ορισθεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι δικαστές έχουν υπηρεσιακή υποχρέ-
    ωση ,με απειλή πειθαρχικήςποινής,να διαβιβάζουν τα σχετικά στοιχεία σε
    συγκεκριμένη υπηρεσία της φορολογικής αρχής.
    Η αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού (ΣΔΟΕ)πρέπει να γίνει,όπως
    είχε συμβεί με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ,με την ευθύνη
    ενός μικρού αριθμού αυστηρά επιλεγμένων εφοριακών υπαλλήλων εγνωσμένης
    εντιμότητας και ικανοτήτων,που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα,οι
    οποιοι στη συνέχεια θα επιλέξουν απολύτως αξιοκρατικά τα στελέχη που θα
    ενταχθούν στην υπηρεσία αυτή,ενώ και η μελλοντική λειτουργία και στελέ-
    χωση του σώματος πρέπει να βασίζεται στις ίδιες αρχές.
    Σε περίπτωση καταδίκης για δωροδοκία εφοριακού ή τελωνειακού η ποινή
    φυλάκισης πρέπει υποχρεωτικά να είναι χωρίς μετατροπή,χωρίς αναστολή και χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
    Πρέπει,ιδίως σε ορισμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής,οι ποινές να είναι
    δρακόντειες,π.χ απαγορευση ασκήσεως επαγγέλματος-λειτουργίας επιχείρη-
    σης για 1 έτος σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός ορισμένου χρονικού
    διαστήματος.
    Θα μπορούσε να προβλεφθεί ότι η τέλεση ορισμένων πράξεων φοροδιαφυγής
    (ιδίως καθ΄υποτροπήν ή πάνω από κάποιο ύψος)θα συνεπάγεται υποχρεωτικά
    το γενικό και ενδελεχή φορολογικό έλεγχο του παραβάτη(πόθεν έσχες,ακί-
    νητα,καταθέσεις,επιχείρηση κ.λ.π.)ακόμη και για προηγούμενα έτη.
    Θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ,σε περιπτώσεις πληροφοριών για εκτετα-
    μένη φοροδιαφυγή ενός ελεύθερου επαγγελματία,η εμφάνιση σ’ αυτόν ως
    πελάτη ενός υπηρεσιακού οργάνου ώστε να καταλαμβάνεται ότι δεν εκδί-
    δει απόδειξη.
    Πρέπει να εφαρμοσθεί η αρχή της συνυπαιτιότητας του πελάτη σε περί-
    πτωση μη λήψης απόδειξης.Πρέπει όμως να προβλεφθεί η δυνατότητα απαλ-
    λαγής του από κάθε κύρωση σε περίπτωση ειλικρινούς συνεργασίας του
    με τις φορολογικές αρχές για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής.
    Πρέπει να γίνονται εκτεταμένοι και μεθοδικοί έλεγχοι των ίδιων των
    πελατών διαφόρων ελεύθερων επαγγελματιών με την αξιοποίηση διαφόρων
    πηγών(π.χ.για τους δικηγόρους από τις αποφάσεις των δικαστηρίων,για
    τους μηχανικούς από τα γραμμάτια αμοιβών τους,για τους γιατρούς από
    τα βιβλία ιατρικών πράξεων των κλινικών,τις σημειώσεις με τα ραντεβού
    τους κ.λ.π.),έτσι ώστε να εξακριβωθεί από αυτούς τι ποσά έχουν πραγ-
    ματικά καταβάλει για να διαπιστωθεί εάν έχουν γι’αυτά εκδοθεί κανονι-
    κά οι σχετικές αποδείξεις.Για αρχή θα μπορούσατε να βρείτε θησαυρό
    αν ελέγχατε από τις κλινικές τις περιπτώσεις σοβαρών εγχειρήσεων και
    από τα δικαστήρια σοβαρές υποθέσεις κακουργημάτων,υποθέσεις ομαδικών
    εργατικών αγωγών κατά του Δημοσίου και ΝΠΔΔ,μεγάλων απαλλοτριώσεων
    κ.λ.π.
    Πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα στους δικηγόρους να επικαλούνται
    συμφωνία εργολαβίας δίκης ,εφόσον αυτή δεν είναι γραπτή και δεν έχει
    υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 00:28 | Σταθόπουλος Νικόλαος

    Το όλο θέμα πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ απλό. Ποιούς θέλετε να βρείτε? πχ τους ηλεκτρολόγους ή τους γιατρούς? Ωραία. Έστω λοιπόν ότι κάθε φορολογούμενος που θα δηλώνει τις αποδείξεις που έχει από αυτούς στην φορολογική του δήλωση, έχει πλήρη(ολική) επιστροφή του ΦΠΑ που κατέβαλε για τις αποδείξεις αυτές για τα επόμενα 3 συνεχόμενα χρόνια, δεν θα εκπαιδευτούμε όλοι μας να ζητάμε αποδείξεις? Το Ελληνικό δημόσιο ναι μεν δεν θα εισπράξει τίποτα από το ΦΠΑ των αποδείξεων αυτών για 3 χρόνια αλλά θα αναγκάζονται οι κύριοι αυτοί να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα για τα οποία θα φορολογούνται. Δεν συμφωνείτε?
    Και κάτι ακόμη άσχετο αλλά και σχετικό. Γιατί δεν μπαίνει ένα ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα (ένα όμως για όλες τις υπηρεσίες όπου ο κάθε χρήστης θα έχει ορισμένες αρμοδιότητες) επιτέλους στο Ελληνικό Δημόσιο να τελειώνει η ιστορία με τα διάφορα κατά καιρούς προβλήματα? Ο έλεγχος θα είναι και πλήρης και με διαφάνεια και χωρίς καθυστερήσεις και φυσικά θα είναι ανοιχτός στον πολίτη να ελέγχει ο ίδιος αν τα χρήματα που δίνει στο κράτος «πιάνουν τόπο».

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:39 | Νίκος Γεωργιλάς – πρώην εφοριακός

    Το μέτρο είναι αστείο

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:54 | ΚΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑΠΟ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΕΞΗΣ: ΤΟ 1980 ΟΤΑΝ Η ΘΑΤΣΕΡ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΤΡΙΠΛΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΗΣ ΧΙΛΟΙΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΛΑΜΒΑΝΕ. ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ, ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΙΣ, ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΛΟΓΑΡΑΣΜΙΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ, ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΕΙ, ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ, ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΗΤΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΦΡΑΓΙΖΟΤΑΝ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΙΝΑΙ ΧΑΪΔΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ. ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΖΩ ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΚΑΘΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΚΑΘΕ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ, ΚΑΘΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΚΛΕΒΕΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. Ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΖΩ ΕΓΩ ΤΩΝ 100000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ, ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥΣ, ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΕΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΣΑΝΗΣ

    Πράγματι, η πολιτική παροχής κινήτρων για την συγκέντρωση αποδείξεων αποτελεί μια πολύ σωστή απόφαση. Ακούστηκε όμως πρόσφατα στην τηλεόραση, από φοροτεχνικό ο οποίος συμμετέχει και σε επιτροπή του οικονομικού επιτελείου, ότι το συνολικό όφελος για το φορολογούμενο θα έχει «πλαφόν» γύρω στα 600 € και θα είναι συνδεδεμένο με «πλαφόν» και στη συνολική αξία των προσκομιζόμενων αποδείξεων. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΕΦΟΡΜΟΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΟΓΙΚΗ και ειδικά εάν το όφελος αυτό (το οποίο σημειωτέον φαντάζει πολύ μικρό), προκύπτει με την υποχρέωση του φορολογούμενου να προσκομίζει αποδείξεις υψηλής συνολικής αξίας (π.χ. 20.000 € ).

    Η πρότασεις μου σχετικά με την απαραίτητη πολιτική κινήτρων για την συλλογή αποδείξεων αναλύονται στα εξής :

    1. Για κάθε κατηγορία εισοδήματος, επιτυγχάνεται το αφορολόγητο όριο των 12.0000 € μόνο εάν ο φορολογούμενος «εμφανίσει» αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 20% του δηλούμενου εισοδήματος. Εάν η συνολική τους αξία είναι μικρότερη, μειώνεται αναλογικά και το αφορολόγητο όριο.

    2. Για κάθε κατηγορία εισοδήματος και μέχρι του ποσού του 90% του συνολικά δηλούμενου εισοδήματος, εάν ο φορολογούμενος «εμφανίσει» αποδείξεις θα έχει «κλιμακωτό» όφελος. π.χ. «εμφάνιση» αποδείξεων συνολικής αξίας ίσης με το «επόμενο» 20% του συνολικά δηλούμενου εισοδήματος (δηλαδή συνολικά αποδείξεις για το 40% του εισοδήματος του) θα του προσδίδουν πρόσθετο όφελος εκπτωτικό του φόρου, ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων, για το επόμενο 20% του εισοδήματος (δηλαδή συνολικά αποδείξεις για το 60% του εισοδήματος) πρόσθετο εκπτωτικό όφελος ίσο με 12% της αξίας αποδείξεων και για το υπόλοιπο 30% (δηλαδή συνολικά για το 90% του ειδοδήματος) πρόσθεται όφελος ίσο με το 15% της αξίας αποδείξεων.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προφανώς τα προαναφερόμενα ποσοστά είναι ενδεικτικά και θα πρέπει να υπάρξει αναλογιστική μελέτη ώστε να μην προκύπτει απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος, ενώ ταυτόχρονα να μεγιστοποιείται το κίνητρο και όφελος για τον φορολογούμενο, τουλάχιστον για το πρώτο έτος εφαρμογής.Επίσης σημειώνω ότι η «πρόβλεψη» για το ανώτατο όριο τοποθετήθηκε στο 90% του εισοδήματος επειδή υποτίθεται ότι το υπόλοιπο 10% αποτελεί έξοδα για «λογαριασμούς» που δεν συνυπολογίζονται στις «εμφανιζόμενες» αποδείξεις (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, κ.λπ.). Ενοείται ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για την περίπτωση που ο φορολογούμενος καταναλώνει μεγάλο μέρος του εισοδήματος σε είδη υψηλής αξίας (π.χ. αγορά αυτοκινήτου), οπότε το 90% θα μειώνεται αναλογικά.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ‘ΚΛΙΜΑΚΩΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΤΩΤΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ’ για το φορολογούμενο του δίνει ένα ΔΙΑΡΚΕΣ ΚΙΝΗΤΡΟ σε όλες τις κατηγορίες ειδοδημάτων και όχι ένα στατικά οριακό που θα λειτουργήσει σίγουρα αρνητικά.

    Μια παρεμφερής μεθοδολογία, που ουσιαστικά όμως καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα (έκπτωση φόρου), είναι η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος με βάση την αξία των υποβαλλόμενων αποδείξεων και την χρήση πολλαπλασιαστικών συντελεστών. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χαμηλοί συντελεστές (π.χ. 0,5 για αποδείξεις από SUPER MARKET) και υψηλοί σε άλλες αποδείξεις (π.χ. 1,3 σε αποδείξεις γιατρών). Η μέθοδος όμως αυτή πιθανόν να δημιουργεί άδικη μεταχείριση ως προς τα χαμηλά εισοδήματα, που κατά κύριο λόγο τα έξοδά τους κατευθύνονται σε είδη πρώτης ανάγκης και να ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα που μπορούν να εμφανίζουν ευκολότερα έξοδα σε τομείς όπως γιατροί,κέντρα διασκέδαση κ.λπ.

    3. Για τις ειδικές κατηγορίες επαγγελματικών ομάδων (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης κ.λπ.),που θεωρούνται υψηλού «κινδύνου» φοροδιαφυγής, το εκπτωτικό όφελος του φορολογούμενου είναι ίσο με το 20% της αξίας της απόδειξης (ή και μεγαλύτερο).
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Προφανώς το κίνητρο πρέπει να μεγιστοποιείται για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟ «ΧΑΜΕΝΟ» ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ.
    Πρόσθετο κίνητρο για αυτή την περίπτωση, θα αποτελούσε η απόφαση για άμεση καταβολή του «οφέλους» με την προσκόμιση των αποδείξεων στην εφορία.

    4. Η υποβολή των αποδείξεων γίνεται μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ σε κατάλληλη»φόρμα» και με τα απαραίτητα στοιχεία. Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής δίνεται κίνητρο για την ηλεκτρονική υποβολή (π.χ. 2% εκπτωση στο φόρο), ενώ για τα επόμενα χρόνια είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στο μέτρο αυτό προφανώς είναι αναγκαίο να συμβάλλουν τα ΚΕΠ και η λογιστική κοινότητα, με πρόβλεψη όμως από το Υπουργείο τιμοκαταλόγου παροχής των σχετικών υπηρεσιών από τους λογιστές, που δεν θα ακυρώνει το όφελος των φορολογουμένων με αδυναμία στην ηλεκτρονική πρόσβαση. Επίσης θα μπορούσε να καθιερωθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής «υποβολής» των αποδείξεων στο τέλος κάθε μήνα. Προφανώς η έκδοση και η χρήση της προτεινόμενης ηλεκτρονικής κάρτας που θα εχει κάθε φορολογούμενος και η on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΤΑΧΙΣ αποτελούν την ιδανική λύση. Ωστόσο έως ότου γίνει αυτό τεχνικά εφικτό, ίσως είναι ευκολότερη τεχνικά, η εκτύπωση σχετικού bar code στις αποδείξεις έτσι ώστε να είναι επίσης εύκολη η ανάγνωση και η ηλεκτρονική καταχώρησή τους.

    5. ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ «ΘΥΜΙΚΟ» ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ :
    – ο «φοροφυγάς» διαπράττει κοινωνικό «έγκλημα»
    – ο «φοροφυγάς δεν συμμετέχει στην δημιουργία κοινοφελών έργων και υποδομών (σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι, υπηρεσίες) ενώ ο ίδιος και η οικογένεια του κάνουν χρήση αυτών «ζώντας» παρασιτικά στην κοινωνία
    – ο «φοροφυγάς κλέβει» το μέλλον των επόμενων γενεών.
    – ο «επαγγελματίας» που δεν κόβει αποδείξεις, πλουτίζει κλέβοντας άμεσα τον φορολογούμενο και το κράτος.
    – ο «φορολογούμενος» που δεν ζητάει αποδείξεις συμπράττει σε ένα διαρκές κοινωνικό έγκλημα με σοβαρές συνέπειες στον ίδιο και στην οικογένειά του.

    6. Εισαγωγή εκπαιδευτικών μαθημάτων σχετικών με τις φορολογικές υποχρεώσεις και την «φορολογική συνείδηση» στους μαθητές γυμνασίων – λυκείων.

    Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας υποβάλλω μια γενικότερη πρόταση που στηρίζεται πάλι στη λογική παροχής κινήτρων:
    Θα είχε ιδιαίτερη αξία για τους πολίτες και θα συμμετείχαν ενεργά όλο και περισσότεροι στη συλλογική αυτή προσπάθεια «αναζήτησης» ωφέλιμων και αποδοτικών προτάσεων, εάν στο τέλος κάθε διαβούλευσης και εφόσον κάποιες από τις προτάσεις συγκεκριμένων πολιτών υιοθετούνται, υπήρχε κάποιο είδος ηθικής αναγνώρισης ή επιβράβευσης του πολίτη που «εμπνεύστηκε» μια πρόταση η οποία αναμένεται να αποδώσει κοινωνικά οφέλη. Σκόπιμη θα ήταν και η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης αναγνώρισης.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:01 | CHRNLS

    Σίγουρα οι εκπτώσεις ποσών στο φορολογητέο εισόδημα βάσει αποδέιξεων είναι ένα καλό κίνητρο για την «νομιμοποίηση» των συναλλαγών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Όμως η «συλλογή αποδείξεων» ως λύση για την φοροδιαφυγή θυμίζει τις λύσεις που προτείνονται ως «ενδεδειγμένες» οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην τηλεοπτική σειρά του BBC που προβάλλεται και στην Ελλάδα με τίτλο «Μάλιστα κ.Υπουργέ». Ο όγκος των αποδείξεων θα είναι τόσο μεγάλος που τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι ελεγκτικές αρχές δεν θα μπορούν να τον διαχειρισθούν με έστω στοιχειώδη επωφελή αποτελέσματα.

    Οι αποδείξεις ίσως αποτελούσαν σημαντικό στοιχείο στην μεταπολεμική εποχή των «τεφτεριών», σήμερα όμως στην εποχή των Η/Υ, με ελάχιστο κόστος, ουσιαστικά ανέξοδα, όλες οι συναλλαγές μπορούν και πρέπει να ελέγχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

    Το κράτος δεν έχει παρά να εφοδιάσει κάθε φορολογούμενο με απλές κάρτες όπου θα έχει εκτυπωμένο πάνω το ΑΦΜ σε μορφή γραμμικού κώδικα (BAR CODE). Αντίστοιχα, κάθε επαγγελματίας που έχει υποχρέωση να εκδίδει αποδείξεις, πρέπει υποχρεωτικά να προμηθεύεται με οποιουδήποτε είδους αναγνώστη (BAR CODE READER), ώστε με κάθε συναλλαγή να καταγράφεται και το ΑΦΜ του πελάτη. Σήμερα υπάρχουν ακόμα και φορητοί αναγνώστες που κοστίζουν λιγότερο από 200 ευρώ.

    Τα στοιχεία των συναλλαγών αυτών αν γνωστοποιούνται σ’ ένα κεντρικό Η/Υ, όχι μάλιστα απαραίτητα ONLINE, αλλά στο τέλος της ημέρας συναλλαγής, μπορούν να αποδώσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Αντί οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις, το κράτος να τους γνωστοποιεί το ύψος των συναλλαγών που έκαναν στην διάρκεια του έτους, όπως ακριβώς γίνεται με τις βεβαιώσεις αποδοχών, τα μερίσματα από τις μετοχές και τις προκαταβολές φόρων. Το πλέον ενδεδειγμένο μάλιστα θα ήταν, κάθε φορολογούμενος να αποκτήσει λογαριασμό με κωδικούς ώστε μέσω διαδικτύου να μπορεί να ελέγχει την επόμενη ημέρα αν πέρασαν οι συναλλαγές στο σύστημα τις οποίες είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα.

    Στην όλη διαδικασία είναι σίγουρα σημαντικό να δοθούν κίνητρα ώστε να ενταχθούν και οι τουρίστες για τους οποίους, στις πύλες εισόδου πρέπει να δίνονται αντίστοιχες κάρτες, όπου αν προέρχονται από την ΕΕ θα έχουν ήδη ΑΦΜ, ενώ σ’όσους είναι από χώρες εκτός ΕΕ, μπορεί να δίνεται προσωρινό ΑΦΜ. Θα μπορούσε μάλιστα αυτά τα κίνητρα να ενισχύσουν τις αγορές που κάνουν οι τουρίστες στην χώρα, ιδιαίτερα σε «διαρκή» αγαθά/εμπορεύματα, αν δίνεται αντίστοιχη επιστροφή ΦΠΑ στην έξοδο.

    Τέλος, απαραίτητη λύση τόσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και της διαφθοράς είναι η ένταξη και των δύο αυτών φαινομένων στην κατηγορία του «μαύρου χρήματος», με ηλεκτρονικούς ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς και σε κάθε είδος συναλλαγής (ακίνητα, μετοχές, κ.λ.π.), χωρίς παράθυρα «κάτω ορίων».

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:58 | ΚΑΡΑΝΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    1. Νομίζω ότι η πραγματική και ουσιαστική λειτουργία ενός τηλεφωνικού αριθμού για καταγγελίες φοροδιαφυγής (π.χ. άρνηση έκδοσης απόδειξης) αν συνδυαστεί με μία υπηρεσία που θα μπορεί να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βεβαιώνει τις παραβάσεις θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Για να συλλάβεις τη φοροδιαφυγή χρειάζεσαι προσωπικό που θα προσποιείται΄τον υποψήφιο πελάτη, δεν θα δείχνει απλά την κάρτα του και, γιατί όχι, θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξώφθαλμα φοροδιαφευγόντων με περισσότερο έξυπνους τρόπους μακριά και πέρα από την δημοσιουπαλληλίστικη νοοτροπία.

    2. Επειδή ξεκίνησα την καριέρα μου ως υπάλληλος σε Νοσοκομεία, διαπίστωσα ότι πάρα πολλοί έχουν Βιβλιάρια Προνοίας (απορίας τα λένε) και έρχονταν με κινητά και γυαλιά ηλίου που μόλις κυκλοφόρησαν και ιδιαίτερα ακριβά. Μήπως πρέπει να εξεταστούν όλα τα επιδόματα σε μηδενική βάση, γιατί παρατηρήθηκε το γεγονός άρρωστοι που είχαν πραγματική ανάγκη να μην μπορούν να πάρουν ένα βοήθημα και άλλοι(ιδιαίτερα οι αθίγγανοιπου με το εμπόριο και το παραεμπόριο πάσης φύσεως) να παίρνουν τριπλά επιδόματα.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:20 | ΔΕΡΒΕΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    δειτε τι μου συνέβει και σκεφτείται τι πρέπει να κανετε. κάλεσα υδραυλικό για να διορθώσει μια ζημιά. ζητησε 800 ευρώ χωρίς απόδειξη και περιπου 1100 με 1200 με απόδειξη. γιατι;
    επιπλέον λεει 20% ΦΠΑ και αλλα 25% με 35% για το φόρο που θα πληρωσει, δηλαδη εγώ να πληρωσω τον φόρο του.
    κάτι τετοιους μπορείτε να βρειτε τρόπο να τους πηδηξ……
    και είναι παρα πολλοί σας διαβεβαιώ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:27 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

    ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 20:03 | Iάσονας Χατζηθεοδώρου

    1. Το αυτονόητο στη κοινωνία της πληροφορίας. Τη χρήση ταμειακών μηχανών, διασυνδεδεμένων σε πραγματικό χρόνο με τις εκάστοτε ΔΟΥ. Χρήση ηλεκτρονικών αποδείξεων σε ταξί, πρατήρια καυσίμων, ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια. Με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, ένα ευρύ φάσμα ελέγχων θα μπορούν να εφαρμόζονται αυτόματα, και όπου εντοπίζονται αδικαιολόγητες διαφορές (π.χ. μεταξύ δαπανών προμηθειών και εσόδων προσφερόμενων υπηρεσιών ή διαρκείς ελλειματικές χρήσεις χωρίς προφανείς πόρους) θα καλείται ο φορολογούμενος σε πρώτο βαθμό να δώσει εξηγήσεις, και σε δεύτερο βαθμό θα ασκείται πλήρης φορολογικός έλεγχος.

    2. Κατασπαταλώνται κονδύλια σε κοινωνικά αντιδραστικές κρατικές αστυνομεύσεις, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει ένας σοβαρός μηχανισμός ελέγχου του οικονομικού εγκλήματος του οποίου η χρηματοδότηση στηρίζεται αποκλειστικά στην αποτελεσματικότητά του. Επανασύσταση του ΣΔΟΕ (ως ανεξάρτητο σώμα συν-διαχειριζόμενο από το Υπ. Οικονομικών και το Υπ. Προστασίας του Πολίτη) με στοχευμένους (ιδιαιτέρως προς τους μεγάλους παραβάτες προς παραδειγματισμό) αλλά και τυχαίους ελέγχους στην αγορά, χωρίς όμως να καλλιεργείται ένα κλίμα καταγγελιών αντεκδίκησης και οικονομικού ανταγωνισμού. Είναι σαφές και αυτονόητο πως χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, πάντα θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα στην αγορά τα οποία θα καλλιεργούν την παραβατικότητα. Με άλλα λόγια, όσα ‘έξυπνα΄μέτρα κι αν σκεφθεί το ΥπΟικ, όλα θα αποτύχουν παταγωδώς χωρίς τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    3. Επανεξέταση του θεσμού της περαίωσης. Αν και υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις όπου ευνοείται όντως το δημόσιο από τη διαδικασία, η πλειοψηφία των περιπτώσεων ευνοεί τον επιτηδευματία ή την επιχείρηση που κάνει την περαίωση, ειδάλλως πολύ απλά δεν θα την κάνανε! Όπως δημιουργούνται κίνητρα για τους καταναλωτές να συμμετέχουν ενεργά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έτσι πρέπει να δημιουργηθούν και κίνητρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες να είναι νόμιμοι. Αυξήσεις λοιπόν στο ποσό της περαίωσης (πάντα σε συνδιασμό με μια σαφή εικόνα των οικονομικών κινήσεων του κάθε κλάδου και έναν ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό) θα προβληματίσει πολλούς και είναι πιθανό (για καθαρά οικονομικούς λόγους) να τους οδηγήσει σε μια σύννομη οικονομική συμπεριφορά.

    4. Διεύρυνση του πόθεν έσχες σε διάφορες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών και ελεύθερων επαγγελματών, αλλά με δειγματοληπτική εφαρμογή για αποφυγή υψηλότερου γραφειοκρατικού κόστους.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 19:52 | Γ. Κουνέλης

    Ακόμη και το δικαιότερο και αντικειμενικότερο φορολογικό σύστημα στα χαρτιά, θα αποτύχει οικτρά χωρίς επαρκή και αντικειμενικό έλεγχο. Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό αρκετά χρόνια, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι πολίτες αυτών των χωρών είναι φορολογικά νομοταγείς λόγω της πιθανότητας ελέγχου τους και της ανελαστικής αυστηρότητας σε ενδεχόμενο φοροδιαφυγής.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 19:27 | Δημήτριος Ιωάννου

    Α) Διατίθεται σήμερα η τεχνολογία συνδυασμού των Α.Δ.Τ., Α.Φ.Μ., και Α.Μ.Κ.Α. όλων των πολιτών, τα οποία ελπίζω ότι είναι αμφιμονοσήμαντα. Οιαδήποτε πληρωμή ή καταβολή με εκπονηθησόμενο κωδικό μπορεί να είναι καταγραπτέα. Αρκεί να είναι υποχρεωτική ή καταγραφή της. Συνεπώς υπό την προϋπόθεσιν, ότι θα υποχρεωθούν εκ του Νόμου όλες οι επιχειρήσεις, επαγγελματίες, κ.α. να εκδίδουν αποδείξεις, ηλεκτρονικές ή έγχαρτες, δεν χρειάζεται συλλογή αποδείξεων.
    Β)Εναλλακτικά θα μπορούσε το κράτος να κινητροδοτήσει την χρήση χρεωστικών καρτών, εξασφαλίζοντας την μη επιβάρυνση των χρηστών από τις Τράπεζες.
    Γ) Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από super-market, ή και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες λιανικής, το κρίνω ως υπερβολικό και ατελέσφορο. Όλοι γνωρίζουμε ότι σε αυτά τα καταστήματα ακόμα και μικρής αξίας προϊόντα των 10 και 20 λεπτών διαθέτουν γραμμογράφηση (barcode), και εκδίδονται αποδείξεις.
    Δ) Πλείστες όσες μικροεπιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, κ.λ.π. ιδιαιτέρως στην σημερινή οικονομική συγκυρία, δεν αποδίδουν εμμέσους φόρους και φόρους υπέρ τρίτων, είτε διότι τους παρακρατούν για αναγκαστική αυτοχρηματοδότηση, είτε διότι εκδίδουν επί πιστώσει παραστατικά, τα οποία όμως δεν εξωφλούνται εμπροθέσμως. Είναι ανάγκη να διαχωρισθούν οι εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις – Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Ο.Γ.Α., – Χαρτόσημα όπου εφαρμόζεται – από την καταβολή. Συνεπώς να παρέχεται η δυνατότης υποβολής περιοδικής δηλώσεως παρακρατουμένων φόρων, ασχέτως από την καταβολή τους φόρου, ώστε να μην τιμωρείται η μη υποβολή δηλώσεως. Τοιουτοτρόπως αφ’ενός το κράτος θα έχει πληρέστερη εικόνα των απαιτήσεών του, αφ’ ετέρου ο ενδεχομένως ασυνεπής φορολογούμενος δεν θα θεωρείται και ποινικώς κολάσιμος αποκρύπτων παρακρατήσεις, αλλά μη αποδίδων. Άλλωστε δεν αναιρείται με αυτόν τον τρόπο η επιβολή των αναλογούντων προσαυξήσεων λόγω εκπροθέσμου καταβολής. Αντίστοιχο μέτρο θα μπορούσε να ληφθή και γιά τις ασφαλιστικές εισφορές. Είναι διαφορετικό αδίκημα ή μη καταβολή εμπροθέσμως των ασφαλιστικών εισφορών, από την μή πράξη προσλήψεως και καταγραφή απασχολουμένου.
    Ε) Η υφισταμένη εφαρμογή επαληθεύσεως Α.Φ.Μ. του TAXISNET, θα πρέπει κατά την επαλήθευση του Α.Φ.Μ. να επιστρέφει και την επωνυμία εκδότη, – τουλάχιστον γιά τα μή φυσικά πρόσωπα – διότι είναι εύκολο να γίνει κάποιος αποδέκτης πλαστού ή εικονικού τιμολογίου με υπαρκτό Α.Φ.Μ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 18:26 | ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Γ.

    ΑΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ΠΩΣ ΤΟ 80% ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. ΒΡΗΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΣΑΝ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    1.ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΙΜΗΣ ΑΝΑ ΠΡΟΙΟΝ/(ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ)ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΞΙΑΣ >10 ΕΥΡΩ. ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ (ΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΤΙΜΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.)ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣΤΑ.
    2.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ (ΜΑΛΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ )ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ (ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΡΚΕΙ »ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΡΤΑ΄΄). ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΑΦΟΤΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΕΠΠΑΓΕΛΜΑΤΟΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ(Π.Χ. ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΛΟΓΙΣΤΕΣ,Κ.Λ.Π. ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΥΤΑ)
    20% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ Η΄ 100% ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΩΣΤΕ ΚΑΙ α)Ο ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ β) Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ.
    3.ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΕ ΒΟΝUS ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ – ΚΑΝΤΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ- ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 50.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΕΤΟΣ- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
    ΜΑΛΛΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΩ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:43 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΟΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΜΣ

    ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
    ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ‘ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ’ (Δ΄ ΣΕΙΡΑ)
    Επιβλέπων καθηγητής: ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    1. Πληρέστερη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου στη φορολογική δήλωση έτσι ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα της οικονομικής του κατάστασης.

    2. Διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών από μία αξία και άνω, αποκλειστικά με χρέωση / πίστωση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ανοικτών στην πρόσβαση των φορολογικών αρχών

    3. Επιβολή επιπλέον φορολογίας στις συναλλαγές με εξωχώριες (off shore) εταιρείες.

    4. Επιβολή νέων ρυθμίσεων για την ενδοομιλικές συναλλαγές

    5. Άλλες διαδικασίες που προβλέπονται για την συμμόρφωση προς την φορολογική νομοθεσία

    6. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    7. Καθιέρωση κινήτρων – αντικινήτρων

    8. Αποτελεσματική αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού (Βλέπε: ΔΦΝ ΤΟΜΟΣ 63, ΑΡΙΘΜΟΣ 1430, Νοέμβριος 2009)

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Αξιολόγηση Προτεινόμενων Μέτρων

    Σημείωση
    Ο ρόλος του επιβλέποντος καθηγητή περιορίστηκε στο συντονισμό της εργασίας των φοιτητών (και δεν περιλαμβάνονται δικές του προτάσεις).

    1. Πληρέστερη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου στη φορολογική δήλωση έτσι ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα της οικονομικής του κατάστασης.

    Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν για την τρέχουσα χρήση το σύνολο της περιουσίας τους στην οποία θα περιλαμβάνεται το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεών τους καθώς και οι κάθε μορφής τοποθετήσεις τους σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα και λοιπά επενδυτικά προϊόντα.

    Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να τροποποιηθεί το υφιστάμενο έντυπο της ετήσιας φορολογικής δήλωσης προκειμένου να συμπεριληφθεί σχετικός πίνακας στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένες πληροφορίες καθώς και επεξηγήσεις για τις μεταβολές των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων (όπως π.χ. αιτιολόγηση σημαντικής αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων λόγω διάθεσης ακινήτου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου και αντίστροφα, απόκτηση ακινήτου με την χρήση τραπεζικών καταθέσεων και συσχέτιση του ποσού που διατέθηκε για την αγορά με την αντίστοιχη μείωση στις τραπεζικές καταθέσεις).

    Οι πληροφορίες για το ύψος των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε επενδυτικά προϊόντα των φορολογουμένων θα παρέχονται ετησίως από τις αναδόχους τράπεζες στους φορολογούμενους με την μορφή ενημερωτικών καταστάσεων που θα φέρουν την ένδειξη «Μόνο για φορολογική χρήση» και θα συνυποβάλλονται με την ετήσια φορολογική δήλωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος των λογαριασμών αυτών άμεσα (και αν είναι δυνατόν και ηλεκτρονικά) από τις φορολογικές αρχές, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για την επιβεβαίωση της ορθότητας, πληρότητας και ακρίβειας των εισοδημάτων που δηλώνονται από τον φορολογούμενο στην ετήσια δήλωσή του.

    Σημειώνεται ότι, όλες σχεδόν οι χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. έχουν υιοθετήσει σχετικές πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό η παροχή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπεται και η χωρίς προϋποθέσεις άρση του απορρήτου των τραπεζικών συναλλαγών.

    Τέλος, οι όποιες διαφορές προκύπτουν είτε πρωτογενώς στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος είτε μετά από έλεγχο ή διασταύρωση στοιχείων από τις φορολογικές αρχές, μεταξύ των ετήσιων μεταβολών των τραπεζικών καταθέσεων και λοιπών λογαριασμών τοποθετήσεων σε επενδυτικά προϊόντα και των δηλωθέντων εισοδημάτων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως περιπτώσεις σκόπιμης απόκρυψης φορολογητέας ύλης και να επισύρουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις. Δεν αντιμετωπίζονται δηλαδή ως τεκμήρια ή πρόσθετο φορολογητέο εισόδημα αλλά ως περιπτώσεις φοροδιαφυγής με ότι αυτό συνεπάγεται.

    2. Διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών από μία αξία και άνω, αποκλειστικά με χρέωση / πίστωση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ανοικτών στην πρόσβαση των φορολογικών αρχών

    Το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην μείωση της φοροδιαφυγής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου όπως εξηγήθηκε και στην προηγούμενη παράγραφο.

    3. Επιβολή επιπλέον φορολογίας στις συναλλαγές με εξωχώριες (off shore) εταιρείες.

    Το κύριο πρόβλημα των συναλλαγών με τις εξωχώριες εταιρείες είναι η υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών (και σε μερικές περιπτώσεις και αγαθών) προσφέρονται από τις εταιρείες αυτές προς την ημεδαπή εταιρεία προκειμένου να μειωθεί η φορολογητέα ύλη. Συνεπώς θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ελέγχου πρωτίστως σε αυτή την περιοχή.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.), η οποία τροποποιήθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 5 του Ν. 3091/2002 δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, οι αποσβέσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων που αγοράσθηκαν από εξωχώρια εταιρεία. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 9 του Ν. 3296/2004, οι οποίες ερμηνεύτηκαν με την ΠΟΛ 1016/7.2.2005 εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών τροποποιήθηκαν οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.) σχετικά με την έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, των αποζημιώσεων ή των δικαιωμάτων που καταβάλλουν για την χρησιμοποίηση τεχνικής βοήθειας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων σχεδίων μυστικών βιομηχανικών μεθόδων και τύπων, πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων συναφών δικαιωμάτων. Με βάση τις νέες διατάξεις δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα οι σχετικές με τα ανωτέρω δαπάνες που καταβάλλονται σε εξωχώριες εταιρείες. Επίσης με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του Ν. 3091/2003, οι οποίες ερμηνεύονται με την ΠΟΛ 1038/5.3.2003 εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών προβλέπεται η μη έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των λοιπών δαπανών που πραγματοποιούν για την αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρεία, καθώς και τα δικαιώματα ή αποζημιώσεις που καταβάλουν αυτές σε εξωχώρια εταιρεία για την την χρησιμοποίηση τεχνικής βοήθειας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων σχεδίων μυστικών βιομηχανικών μεθόδων και τύπων, πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων συναφών δικαιωμάτων. Εξαίρεση αποτελούν οι δαπάνες που αφορούν αγορά ή μεταφορά στην Ελλάδα αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών ή άλλων προϊόντων για τα οποία δημοσιεύονται δείκτες τιμών χονδρικής πώλησης και τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά προϊόντων (από 1/1/2003 και μετά).

    Εκτός των ανωτέρω που ήδη ισχύουν, απαιτείται λεπτομερής έλεγχος όλων των συναλλαγών του ημεδαπού νομικού προσώπου με την εξωχώρια εταιρεία τόσο ως προς την φύση και την σκοπιμότητα των συναλλαγών όσο και ως προς την τεκμηρίωσή τους. Εφόσον ημεδαπό νομικό πρόσωπο διενεργεί συναλλαγές με εξωχώρια εταιρεία θα πρέπει να γίνεται ρητή αναφορά / δήλωση από το νομικό πρόσωπο για το εάν η συγκεκριμένη εξωχώρια εταιρεία αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με την ημεδαπή εταιρεία (ειδικά για τις Α.Ε. και Ε.Π.Ε απαιτείται αυστηρός έλεγχος των γνωστοποιήσεων που προβλέπονται για τις οικονομικές καταστάσεις από το Ν. 2190/1920 και το Ν. 3190/1955). Η πρόσθετη φορολογία μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα των συγκεκριμένων συναλλαγών.

    Ειδικά για την διανομή κερδών σε μετόχους που είναι εξωχώριες εταιρείες είναι δυνατό να προβλέπεται αυξημένος συντελεστής αυτοτελούς φορολόγησης των διανεμηθέντων μερισμάτων (σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει προηγουμένως να ελεγχθεί για τη νομιμότητά του και ως εκ τούτου την δυνατότητα της εφαρμογής του).

    4. Επιβολή νέων ρυθμίσεων για την ενδοομιλικές συναλλαγές

    Θα πρέπει να υιοθετηθούν ρυθμίσεις σχετικά με:

     Τον έλεγχο διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ εταιρειών του ίδιου ομίλου
     Τεκμηρίωση ενδοομιλικών συναλλαγών και υποκεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων (Ν. 3775/2009, ΦΕΚ 122Α/21.07.2009 ο οποίος τροποποιεί και συμπληρώνει τα άρθρα 39 και 39Α του Κ.Φ.Ε.)

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. Α2-8092 Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ 2706, τεύχος δεύτερο), που σε εκτέλεση των επιταγών του άρθρου 26 παρ. 10 του νόμου 3728/2008, καθόρισε του κανόνες Τεκμηρίωσης Τιμών στις λεγόμενες «Ενδοομιλικές Συναλλαγές», επιχειρεί να θέσει φραγμούς και να ενεργοποιήσει αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς επί ενός ομολογουμένως σημαντικού ζητήματος από άποψη φορολογικής πολιτικής.

    Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η σύσταση της «Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου» του Υπουργείου Ανάπτυξης, που καθορίζεται από την Απόφαση ως αρμόδια για την υποβολή των προβλεπομένων στοιχείων και τον συνακόλουθο έλεγχό τους Η καθυστέρηση της σύστασης της συγκεκριμένης υπηρεσίας προκαλεί σημαντικές, και εν τέλει αναιτιολόγητες, διαδικαστικές δυσχέρειες στη διενέργεια του προβλεπομένου ελέγχου.

    5. Άλλες διαδικασίες που προβλέπονται για την συμμόρφωση προς την φορολογική νομοθεσία

    Αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου των φορολογικών ελέγχων (Βλέπε: ΔΦΝ ΤΟΜΟΣ 63, ΑΡΙΘΜΟΣ 1430, Νοέμβριος 2009), κρίνεται επιβεβλημένη η σύνταξη ενός «Ενιαίου Κώδικα Φορολογικών Υποχρεώσεων» προκειμένου να είναι απολύτως προσδιορισμένο, σαφές και γνωστό το πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου.

    Στα πλαίσια εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου απαιτείται η απλούστευση και τροποποίηση του υφιστάμενου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Επιπλέον, προτείνεται η συγχώνευση σε ενιαίο κείμενο των υπουργικών αποφάσεων με τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες και η κυκλοφορία σχετικού φυλλαδίου.

    6. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    1. Η απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος με σαφείς νόμους χωρίς να υπάρχουν «παράθυρα» που θα εκμεταλλεύονται αυτοί που φοροδιαφεύγουν

    2. Παροχή ουσιαστικών κινήτρων στον πολίτη για την συμμετοχή του στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την υιοθέτηση του μέτρου της έκπτωσης του συνόλου των δαπανών (με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα εξεταστούν). Έτσι ο πολίτης, ζητώντας απόδειξη σε κάθε συναλλαγή του, θα γίνει εξ’ ορισμού, ο καλύτερος σύμμαχος του κράτους στο κυνήγι αυτών που φοροδιαφεύγουν.

    3. Αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού. Ο τρόπος διενέργειας των φορολογικών ελέγχων πρέπει να είναι απλός, σαφής και συγκεκριμένος χωρίς περιθώρια διασταλτικής εφαρμογής του. Η φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων επηρεάζεται σημαντικά από την λειτουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, που θα εντοπίζει την πραγματική φοροδιαφυγή και όχι αυτήν που είναι απλά ο «εύκολος στόχος». Κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που εμφανώς και απροκάλυπτα φοροδιαφεύγουν και να μην κρύβονται πίσω από την προστασία που μπορεί να τους παρέχει το είδος του επαγγέλματός τους.

    4. Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ελεγκτικών Υπηρεσιών» «Elenxis», που θα βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του ελεγκτικού μηχανισμού.

    7. Καθιέρωση κινήτρων – αντικινήτρων

    Πολλοί αρμόδιοι φορείς που έχουν συμμετάσχει στη διαβούλευση αυτή έχουν αναφέρει την σπουδαιότητα της υιοθέτησης κίνητρων και επιβραβεύσεων των σωστών φορολογούμενων.

    Η καθιέρωση μια επιβράβευσης σε διετή ή τριετή βάση των φορολογούμενων είτε μιλάμε για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα θα ήταν κίνητρο για μια συνειδητοποιημένη και δίκαιη φορολογική συμπεριφορά.

    Η επιβράβευση αυτή θα μπορεί να έχει τη μορφή μιας επιπλέον έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνονται είτε μια χρηματική επιστροφή μέσω του συμψηφισμού του φόρου που θα προκύπτει από τις οικείες φορολογικές δηλώσεις.

    Μια τέτοια κίνηση πιθανόν να οδηγήσει σε σταδιακή αλλαγή της φορολογικής μας κουλτούρας.

    Από την άλλη πλευρά, κυρίως για τα νομικά πρόσωπα, να υπάρχει μια δημοσίευση των στοιχείων των οικονομικών μονάδων που μετά από έλεγχο θα διαπιστωθεί ότι έχουν φοροδιαφύγει ή μέσω του ηλεκτρονικού αρχείου που προαναφέραμε διαπιστωθεί ότι οφείλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ποσά φόρου. Με αυτό τοπ τρόπο θέλοντας να αποφύγουν την δυσφήμηση ορισμένα νομικά πρόσωπα θα προχωρούν στην έγκαιρη τακτοποίηση των οφειλών τους ως προς την εφορία.

    8. Αποτελεσματική αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού (Βλέπε: ΔΦΝ ΤΟΜΟΣ 63, ΑΡΙΘΜΟΣ 1430, Νοέμβριος 2009)

    Mέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

    1. Η κωδικοποίηση των σφαλμάτων (νομικές πλημμέλειες) κατά την προδικασία των φορολογικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθούν και να καταγραφούν οι περιπτώσεις που οδήγησαν σε δικαστική ακύρωση καταλογιστικών πράξεων και συνεπακόλουθα την μη είσπραξη των καταλογισθέντων φόρων και προστίμων
    2. Δημιουργία ειδικού μηχανισμού ελέγχου των εκδοθέντων εκθέσεων ελέγχου προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις μη διενέργειας επαρκούς ή κατάλληλου φορολογικού ελέγχου
    3. Κωδικοποίηση της τρέχουσας νομολογίας (τουλάχιστον των αναιρετικών) προκειμένου να επιτευχθεί η συμμόρφωση του φορολογικού ελέγχου με τις σχετικές αποφάσεις
    4. Τήρηση του συνταγματικού δικαιώματος της πρόσβασης του φορολογούμενου στα στοιχεία του φακέλου του
    5. Αναπροσαρμογή των ανώτατων ποσοστών προσαυξήσεων καταλογισμού στην βάση του επιδιωκόμενου σκοπού τους που δεν είναι κυρωτικός αλλά αποκαταστατικός της οικονομικής βλάβης του Δημοσίου από την μη εμπρόθεσμη και νομότυπη είσπραξη των φόρων
    6. Δημιουργία μηχανισμός άμεσης ενεργοποίησης του φορολογικού ελέγχου στις περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και λοιπών στοιχείων
    7. Δημιουργία ενιαίου συστήματος συγκέντρωσης στοιχείων παραβατικής φορολογικής συμπεριφοράς για το οποία θα προβλέπεται ειδική διαδικασία άμεσης επικαιροποίησης
    8. Έλεγχος του χρόνου ολοκλήρωσης των φορολογικών ελέγχων
    9. Μείωση στην Αθήνα και τον Πειραιά ο χρόνος αναμονής για την εκδίκαση ένδικου μέσου που έχει ασκηθεί κατά της καταλογιστικής πράξης
    10. Δυνατότητα πρόσβασης των συναλλασσομένων στον κατάλογο με τα κυκλοφορούντα στην αγορά πλαστά ΑΦΜ καθώς και δυνατότητα των φορολογουμένων να επαληθεύουν ηλεκτρονικά την ορθότητα των ΑΦΜ αυτών με τους οποίους συναλλάσσονται

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    Κατηγορίες νομοθετικών μέτρων Βαθμολογική Κλίμακα
    α β γ
    1 5 4 4
    2 4 3 4
    3 5 4 3
    4 5 4 3
    5 5 4 3
    6 5 3 3
    7 5 3 3
    8 5 4 3
    Βαθμολογική Κλίμακα
    α:Σημαντικότητα Από 1 (Λίγο) έως 5 (Πολύ)
    β:Δυσκολίες εφαρμογής
    γ:Κίνδυνοι/Κενά

    Ο ανωτέρω πίνακας αξιολόγησης προέκυψε ύστερα από αξιολόγηση των προτάσεων που υποβάλλονται από τους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος. Η αξιολόγηση έγινε με τη χρήση 5βαθμης βαθμολογικής κλίμακας και αποτελεί το μέσο όρο της βαθμολόγησης που έγινε από τον κάθε φοιτητή.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:12 | N.M.

    Σχετικά με την καταχώρηση των αποδείξεων στη φορολογική δήλωση, προτείνω εναλλακτικά και παράλληλα

    1) την έκδοση πλαστικής κάρτας πιστωτικού τύπου ανά φορολογικό μητρώο
    2) την χρήση του υπάρχοντος διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ για την καταγραφή της κατανάλωσης στο μητρώο του φορολογούμενου.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:26 | AΓΑΘΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Οι αποδείξεις, ως κριτήριο ισχύος του αφορολόγητου των 12.000 Ευρώ, είναι το μοναδικό κυρίαρχο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου στα ΜΜΕ. Για κάθε λίγο καχύποπτο φορολογημένο, το θέμα των αποδείξεων ελαφρώς μυρίζει. Καταλαβαίνει ότι επιχειρείται αποπροσανατολισμός με στόχο το αφορολόγητο όριο των 12.000 Ευρώ. Το Υπουργείο προφανώς ποντάρει ότι είναι αδύνατο 5.500.000 φορολογούμενοι, που τα εισοδήματα τους είναι κάτω των 12.000 ή είναι πάνω από τα 12.000 να συλλέγουν αποδείξεις και ποντάρει ακριβώς στην ελληνική αμέλεια είτε στην αδυναμία ή άρνησή τους να πληρώσουν το ΦΠΑ. Παράλληλα μόνο ένα μέρος των αποδείξεων θα εκπίπτει από το εισόδημα «προς δόξαν» του άρθρου 4 παρ.1 του Συντάγματος περί ισονομίας , με τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε κ.λ.π).
    Η προηγούμενη πείρα χρόνων συλλογής αποδείξεων, απέδειξε ότι το Υπουργείο δεν εισέπραξε ένα Ευρώ από αυτό το μέτρο γιατί απλούστατα δεν είχε την δυνατότητα διασταύρωσής τους. Τώρα έχει αυτή τη δυνατότητα διασταύρωσης? Πολύ φοβούμαι πως όχι. Προφανώς έχουμε σαφέστατο αποπροσανατολισμό.
    Η λύση πρέπει να είναι καταρχήν αντικειμενική.
    Ταμειακές μηχανές παντού με σύνδεση όμως με το Υπουργείο και παράλληλα με καθημερινή μάχη ελέγχου έκδοσης αποδείξεων, στο βαθμό που μπορεί να γίνει. Εν ανάγκει και με ποσοστό, στους φέροντες στο Υπουργείο εισόδημα, από διενεργούμενους ελέγχους, υπαλλήλους.
    Αν τέτοιος αντικειμενικός έλεγχος επιβληθεί, τότε μπορεί και ο πολίτης να βοηθήσει με την συλλογή αποδείξεων. Και εδώ ισχύει ή διαφοροποιείστε ή ……..!!

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:03 | Γούναρης Γιώργος

    Δεν μπορώ να παρακολουθήσω όλον αυτόν τον αγώνα επιβολής της συμμόρφωσης στην υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων μέσω πανάκριβων ελεγκτικών μηχανισμών ή φοροεκπτώσεων σε όσους ζητούν και συγκεντρώνουν αποδείξεις. Το κόστος διαχείρησης αυξάνεται πάρα πολύ ενώ συνήθως οι νόμοι δεν επιβάλλονται με κίνητρα τήρησης τους αλλά με αντικίνητρα για αυτούς που τους καταπατούν.
    Νομίζω πως ένας απλός δειγματοληπτικός αλλά άτεγκτος και δίκαιος έλεγχος στους υπόχρεους έκδοσης αποδείξεων θα αρκούσε εάν συνδυαζόταν με μεγάλη αύξηση των ποινών για τους αποδεδειγμένα παραβάτες.
    Επαγγελματική εξόντωση και ποινική τιμωρία -ιδιώνυμο;- με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των περιπτώσεων που τελεσιδικούν θα μπορούσε να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Πρέπει το ισοζύγιο κέρδους φοροδιαφυγή – επαπειλούμενη ποινή να είναι αποτρεπτικό. Φυσικά χρειάζονται διαδικασίες φορολογικού αυτοφόρου και κατάλληλη νομοθετική θωράκιση.
    Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα έκφρασης απόψεων που δίνετε στον πολίτη.
    Συνεχίστε έτσι.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 10:22 | ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ πιο πολύ αλλά και όλων των δημόσιων λειτουργών και ιδιωτών, σχετικά με την ακίνητη περιουσία τους, να γίνεται επί τη βάσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΓΟΡΑΣ και οχι με βάση τις ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ. Νομίζω δεν χρειάζονται σχόλια για την αξιοπιστία του ελέγχου.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 10:58 | ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Στα συμβόλαια που είναι υποχρεωτική η παρουσία και πληρωμή δικηγόρου, γίνεται το εξής: Ο δικηγόρος ΕΚΒΙΑΖΕΙ και εισπράτει από 3 έως 7 φορές πάνω από την ΄νόμιμη΄ αμοιβή που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Π.χ. Αντί 350,00ευρώ παίρνει 2000,00 ευρώ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.
    Η πρότασή μου αποσκοπεί πρώτα στη προστασία του πολίτη και ταυτόχρονα στη πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Να Νομοθετήσετε την υποχρέωση του Συμβολαιογράφου να μεριμνά για την παρουσία του δικηγόρου και αν ο πολίτης θέλει δικό του δικηγόρο τότε ο πολίτης να δηλώνει στο συμβολαιογράφο την αμοιβή που συμφώνησε με το δικηγόρο του και να καταγράφεται το ποσόν αυτό στο συμβόλαιο, ώστε και απόδειξη να παίρνει ο πολίτης και ο δικηγόρος να φορολογείται με το πραγματικό ποσό που εισέπραξε. Το μέτρο αυτό, σε συνδιασμό με το κίνητρο όποιας απαλλαγής στη φορολογική δήλωση του πολίτη σχετικα με την παραπάνω απόδειξη, θα επιφέρει φορολογικά έσοδα που τώρα που σήμερα πάνε ΄ΜΑΥΡΑ΄ στις τσέπες των δικηγόρων .

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:44 | ΓΕΡΟΝΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Κύριε Υπουργέ
    Καταρχήν χαίρομαι που δίνετε την ευχέρεια στον κάθε πολίτη να μεταφέρει τις απόψεις του – πράγμα πρωτόγνωρο για τον τόπο μας.Επίσης θα ευχηθώ οι προτάσειςτων πολιτών πραγματικά να μελετηθούν από τους αρμόδιους ( πράγμα όχι τόσο εύκολο ) και όχι απλά να μείνουν στα αρχεία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
    Προσωπικά ασχολούμαι με το επάγγελμα του λογιστή – φοροτέχνη
    σχεδόν 20 χρόνια.Η εμπειρία μου μέχρι σήμερα μου έχει δείξει ξεκάθαρα ότι :
    α. Είναι αλήθεια η προεκλογική ρήση του Πρωθυπουργού ότι χρήματα υπάρχουν (Παρότι και οι ίδιοι έχετε ξεκινήσει να μην το πιστεύετε ).
    Β. Η έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εσείς εκτιμάται.
    Το ζητούμενο είναι :ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΜΕ ΠΙΟ ΤΡΟΠΟ ;
    Άποψις μου : ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ.
    Πώς γίνετε ;Την απάντηση την παίρνουμε μελετώντας το γιατί υπάρχει η φοροδιαφυγή σαυτή την έκταση.Λοιπόν υπάρχει σαυτή την έκταση επειδή απλά –απλά δεν υπάρχουν συνέπειες σοβαρές κατά την παραβατικότητα.Γιά παράδειγμα η καφετέρια η οποία σερβίρει καφέδες σε ένα τραπέζι και δεν εκδίδει τις αποδείξεις μέσω του φορολογικού μηχανισμού ως οφείλει θα πληρώσει τελικά ένα πρόστιμο λιγότερο από 200 Ευρώ μετά τον συμβιβασμό.Πιθανώς δε να έχει και κάποιες συνέπειες στο φορολογικό κλείσιμο του συγκεκριμένου έτους.Εάν δε λάβετε υπόψη σας ότι στατιστικά σε μιά καφετέρια που δεν εκδίδει όλες τις αποδείξεις η πιθανότητα να της καταλογιστεί παράβαση είναι 1 φορά στα 5-6 έτη πολύ καλά αντιλαμβάνεστε ότι ο ιδιοκτήτης της καφετέριας ορθά σκεπτόμενος για το οικονομικό του συμφέρον ρισκάρει να μην χρησιμοποιήσει ως οφείλει τον φορολογικό μηχανισμό.
    Από εδώ λοιπόν ξεκινούν όλα .
    Εάν αντί τούτου υπήρχε ένα άλλο σύστημα όπου θα ήταν ιδιαίτερα σκληρό στην παραβατικότητα τα πράγματα θα εξελισσόταν τελείως διαφορετικά.Έστω λοιπόν ότι το φορολογικό σύστημα προέβλεπε ότι στην πρώτη παράβαση τηςκαφετέριας για την μη έκδοση της απόδειξης ένα μεγάλο πρόστιμο π.χ. 10.000 Ευρώ,στην επόμενη παράβαση ένα πολύ μεγαλύτερο π.χ. 30.000 Ευρώ ,στην επόμενη δε κλείσιμο ( σφράγισμα ) του καταστήματος.Τότε τι θα γινόταν ;Τότε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας πάλι ορθά οικονομικά σκεπτόμενος ποτέ δεν θα ρίσκαρε την φοροδιαφυγή.
    Τι λοιπόν προτείνω :
    Πλήρης φορολογικός έλεγχος της διακίνησης.(είτε χονδρικής είτε λιανικής ).Ο έλεγχος δε αυτός μόνο με ένα τρόπο αντιμετωπίζετε.Μεγάλα πρόστιμα στην παραβατικότητα της διακίνησης.Δεδομένου δε ότι ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων για όλες τις επιχειρήσεις πλέον θα είναι λογιστικός ( έσοδα – έξοδα )όπως ήδη έχετε ανακοινώσει , εκ των πραγμάτων το σύστημα τούτο θα συμπαρασύρει και την παροχή υπηρεσιών.Δηλαδή οι επιχειρήσεις πωλήσεων ή παραγωγής προιόντων θα απαιτήσουν πλέον και από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών – ελεύθερους επαγγελματίες και με τις οποίες συνεργάζονται να εκδώ-
    σουν στο ακέραιο τα τιμολόγια για τις δαπάνες που έχουν υποβληθεί.
    Επίσης πιστεύω ότι εάν υιοθετήσετε ένα τέτοιο σύστημα σας δίνετε η ευχέρεια να μειώσετε ταυτόχρονα τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος,Φ.Π.Α. Μετά δε από όλα αυτά θα εισπράττετε κατά πολύ περισσότερα και από την φορολογία εισοδήματος αλλά ιδιαίτερα από τον φ.π.α. Χαμηλώνοντας δε τους συντελεστές αποδεικνύετε έμπρακτα ότι δεν έχετε σκοπό να εξοντώσετε τις
    επιχειρήσεις αλλά απλά να δημιουργήσετε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα από το οποίο το κράτος θα εισπράττει ότι του ανήκει.

    Αντί όλων τούτων εσείς φαίνετε να προσανατολίζεστε σε άλλα μέτρα όπως :
    Α. Φορολογικές ελαφρύνσεις με τη χρησιμοποίηση των αποδείξεων.
    Προσωπικά διαφωνώ γιατί:
    . Είναι ένα απέραντα γραφειοκρατικό σύστημα και ότι
    είναι γραφειοκρατικό ποτέ δεν αποδίδει.
    . Έχετε αναλογιστεί τις εργατοώρες που θα χρειαστούν
    φορολογούμενοι – υπάλληλοι του Δημοσίου για να
    διεκπεραιώσουν το έργο τούτο ;
    . Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα έχουν κάποιο λόγο να
    ζητήσουν αποδείξεις Τι γίνετε όμως με τους τουρίστες
    πελάτες ;Στην τουριστική περίοδο εδώ στον τόπο μου (Στον
    Αγ.Νικόλαο Κρήτης )Το 98% των πελατών ,των εστιατορίων
    για παράδειγμα ,είναι τουρίστες.
    Άραγες θα ζητούν και αυτοι αποδείξεις ;
    . Τι γίνετε με τα θερμικά χαρτιά των αποδείξεων που μετά
    από λίγο καιρό δεν μπορούν να διαβαστούν ;
    Καί όλα τα παραπάνω πριν καν να ξεκινήσει να τα
    εφαρμόζετε.
    Β.Λειτουργία του συστήματος Πόθεν Έσχες.
    Επίσης διαφωνώ στο ότι μπορεί να αποδώσει σοβαρά
    αποτελέσματα επειδή :
    . Όπως το έχετε σχεδιάσει είναι απέραντα γραφειοκρατικό
    και ότι είναι γραφειοκρατικό πέρα από το κόστος που
    δημιουργεί ποτέ δεν αποδίδει.
    . Όσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα με την
    όποια του παραλαγή δεν έχει αποδόσει.
    . Πάντα υπάρχουν εύκολοι τρόποι καταστρατήγησης του
    ν Πόθεν Έσχες όπως με Δωρεές από συγγενικά
    πρόσωπα,Αγορές ακινήτων με μικρές αντικειμενικές
    αξίες σε σχέση με τις αγοραίες , Αγορά πολυτελών
    αυτοκινήτων στο όνομα των επιχειρήσεων κ.λ.π.
    . Προφανώς και δεν σας διαφεύγει η εξαγωγή στο
    εξωτερικό κεφαλαίων τα οποία δεν μπορούν να
    δικαιολογηθούν με το σύστημα του Πόθεν Έσχες.
    Τέλος δε από την προσωπική μου εμπειρία :
    Όσα χρόνια δουλεύει το σύστημα των τεκμηρίων – πόθεν έσχες με την όποια του παραλαγή ουδέποτε επιβαρύνθηκε πελάτης μου εξαιτίας των στις περιπτώσεις όπου ενημερωνόμουνα πριν τις αγορές τους.ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΑΜΕ ΛΥΣΕΙΣ.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ :
    Γίνετε όχι απλά να αντιμετωπιστεί αλλά να παταχτεί η φοροδιαφυγή χρησιμοποιώντας ένα σύστημα απλό στη λειτουργία του χωρίς να είναι
    γραφειοκρατικό , χωρίς να έχει ιδιαίτερο κόστος και το οποίο μπορεί να αποδώσει άμεσα αποτελέσματα .Το σύστημα αυτό νομίζω δεν είναι άλλο
    παρά τα υψηλά πρόστιμα στην παραβατικότητα μη έκδοσης φορολογικών
    στοιχείων ( Τιμολογίων – Αποδείξεων ).
    Κατά την άποψη μου όλοι οι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης που καταρχήν υιοθετείτε δεν θα σας δώσουν σοβαρά αποτελέσματα.
    Όλοι δε συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει καιρός για πειραματισμούς.
    Τέλος δε Καλή Επιτυχία στις όποιες επιλογές σας.

    ΓΕΡΟΝΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
    ΛΟΓΙΣΤΗΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
    ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:02 | Giorgos

    Η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους στα ποτά και στα τσιγάρα και θα ακολουθήσουν και τα καύσιμα. Το μόνο που θα καταφέρουν αυτά τα μέτρα είναι να δημιουργήσουν μεγαλύτερα και περισσότερα κίνητρα για λαθρεμπόριο και να παγώσουν μία ήδη παγωμένη και μουδιασμένη αγορά.

    Η διακίνηση σε λαθραίο τσίπουρο και ακατάλληλα ποτά που γίνεται είναι τεράστια, και είναι σε γνώση των αρμοδίων αρχών και της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. Μία βόλτα στον Θεσσαλικό κάμπο και την Κρήτη αρκεί για να καταλάβει κανείς την έκταση του προβλήματος. Σε κάθε συνοικιακό μπακάλικο και πλέον και σε μεγάλες αλυσίδες βρίσκει κανείς μπουκάλια πλαστικά με τσίπουρο. Το αποτέλεσμα είναι το κράτος να χάνει τους φόρους, οι καταναλωτές να παίζουν κορώνα γράμματα την υγεία τους και η νόμιμη παραγωγή να χτυπιέται ανελέητα από αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Στα καύσιμα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

    Κύριοι πολιτικοί για σοβαρευτείτε. Πάρτε σοβαρά μέτρα για να εξυγιανθεί η κατάσταση και πατάξτε την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή στην ρίζα της. Σε καμμία άλλη Ευρωπαική χώρα δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.

    Επιτέλους. Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν τι γίνεται. Σταματήστε να κρύβεσται πίσω από το δαχτυλό σας και πάρτε τις δύσκολες και γενναίες αποφάσεις που έχουν το πολιτικό κόστος.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:30 | ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    1) Να επανεξετάσετε το θέμα έκδοσης των πιστωτικών τιμολογίων για τη χορήγηση εκπτώσεων λόγω τζίρου, μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων. Μήπως χρησιμοποιείται ως εργαλείο φοροδιαφυγής;

    2)Να απαγορεύεται ρητά με διάταξη νόμου, η αναφορά σε τιμή προϊόντος ή υπηρεσίας χωρίς ΦΠΑ.
    Όταν κάποιος κάνει μια προσφορά για ένα προϊόν ή υπηρεσία, η τιμή θα συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και το ΦΠΑ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:15 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΕΡΙΑ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΕΛΕΝΧΟΥ ΩΣΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΞΟΥΝ ΞΑΝΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΕΣ ΣΥΝ/ΜΩΝ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
    ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ? ΙΣΩΣ ΕΛΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ? ΙΣΩΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ? ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΕΡΑΜΕΤΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΘΗΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ
    Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΚΡΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΣΥΝΧΡΟΝΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΧ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΣΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΦΜ …

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 19:32 | ΔΗΜ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    1. Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.

    2. Η ΕΚΔΟΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ
    ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΙΔΙΩΝΥΜΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ.

    3. Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΟΣΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΙΟ (Π.Χ. 300 ΕΥΡΩ ) ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:52 | akis

    Να γίνει υποχρεωτική η διπλή αναγραφή τιμής «προ ΦΠΑ» και «μετά ΦΠΑ» σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι ψυχολογικό τρικ που εφαρμόζουν κι άλλες χώρες και παροτρύνει τον καταναλωτή στο να απαιτεί ΑΠΟΔΕΙΞΗ, γιατί έτσι βλέπει ΑΜΕΣΑ το γεγονός ότι ο έμπορας εκτός από το κράτος ΚΛΕΒΕΙ και τον ίδιο και μάλιστα με το οπτικό ερέθισμα της διπλής αναγραφόμενης τιμής αντιλαμβάνεται και το ακριβές αντίτιμο σε ευρώ € που του ΚΛΕΒΟΥΝ. Παρόμοια είχε λειτουργήσει ανασταλτικά στο παρελθόν η διπλή αναγραφή σε δρχ και ευρώ κατά το μεταβατικό διάστημα από τη δρχ στο ευρώ. Τότε πάλι λειτουργώντας ως ψυχολογικό τρικ είχαν συγκρατηθεί οι τιμές των προϊόντων στα χαμηλά επίπεδα της ΚΑΛΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ παρόλο που συναλλασσόμασταν σε ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά οι ΚΑΛΟΙ ΕΜΠΟΡΕΣ φρόντισαν για τον τερματισμό αυτού του μέτρου και άρχισε το μεγάλο πανηγύρι με την αδικαιολόγητη και υπερβολική άνοδο των τιμών (ότι κόστιζε 100δρχ έγινε 1 ευρώ = 340,75€) και φτάσαμε σήμερα να μη θυμόμαστε καν τις ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ των προϊόντων. Το γεγονός ότι το μέτρο της ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΙΜΗΣ εφαρμόζεται και σε άλλες προηγμένες χώρες ΔΕΝ είναι ΤΥΧΑΙΟ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 15:12 | Ν. Λιβε

    κ. Παπακωνσταντίνου,

    Αν υποθέσουμε ότι η προσπάθεια που κάνετε είναι καλοπροαίρετη, εκτιμώ ότι πρέπει επιτέλους να χρήσετε ως Ποινικό Αδίκημα (χωρίς αναστολή) οτιδήποτε αφορά τη κατάχρηση, κατασπατάληση Δημόσιου Πλούτου κι εμπλέκονται φορείς του δημοσίου όπως, εφοριακοί. ελεγκτές δημοσίων & ιδιωτικών έργων, βουλευτές, Δημάρχοι, Δημοτικ. συμβούλοι, Νομάρχες, Γραμματείς κ.α.. Επίσης στην ιδία κατηγορία να περιλαμβάνετε οτιδήποτε αφορά το παράνομο εμπόριο (πετρέλαιο, τσιγάρα, ποτά, αγροτικά προϊόντα)

    Ως ποτέ ατιμωρησία για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα, τι πρέπει να γίνει δηλαδή να προσπαθήσουμε να γίνουμε όλοι κλέφτες. Εάν δε σας θιγεί αυτό που γίνεται και δεν το χτυπήσετε στη ρίζα του τότε θα συνεχίσετε να προάγετε στη συνείδηση του Έλληνα τη περίφημη ‘’λαμογιά’’.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:33 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    Πόθεν έσχες αναδρομικά τα τελευταία (6) έξι χρόνια για καταθέσεις, εμβάσματα, μετοχές, μετοχές χρηματιστηρίου, ομόλογα, ακίνητα, τιμαλφή, αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, ίδρυσης επιχειρήσεων. Καθημερινά έλεγχος όλων των Φορτηγών Ι.Χ. Επιβατικών αυτοκινήτων, λεωφορείων, σιδηροδρόμων, courier, ταχυδρομείου, για διακίνηση χωρίς τιμολόγια, έλεγχος της διακίνησης χρημάτων, επιταγών, εμβασμάτων, καταθέσεων, αναδρομικά τα τελευταία έξι (6) χρόνια.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:07 | Ιωαννίδης Παναγιώτης

    1) Να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες για όλους τους εφοριακούς(ουσιαστικά)με ποινή απόλυσης και κατάσχεσης περιουσίας για τους παρανομούντες.
    2) Να καταρτηστεί εννοιαίος νόμος που θα συμπεριλαμβάνει ότι ισχύει μέχρει σήμερα, με κατάργηση όλων των άλλων σχετικών νόμων,ώστε να μην χάνεται κάποιος στις παραπομπές και τα παραθυράκια. Έτσι θα ήταν και πιο εύκολο για τους πολίτες να παρακολουθούν και να χειρίζονται μόνοι τους τις υποθέσεις τους.
    Αυτό βέβαια θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους νόμους.
    3) Προφανώς ξέρετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι οι συχνές αλλαγές νόμων δεν ευνοούν τις επενδύσεις.
    Ιωαννίδης Π.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:21 | Σωτήρης Βοργιάς

    ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΙ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:12 | Θ. ΤΣ..-ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Θα πρότεινα αντι του κλειστού τρόπου ελέγχου των επιχειρήσεων μόνο απο Εφοριακούς Υπαλλήλους,να καταρτισθεί λίστα ενδιαφερομένων Οικονομολόγων μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου και αφού εκπαιδευτούν σε σεμινάρια να αναλάβουν σε πρώτη φάση το για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων απο καταστήματα. Η αμοιβή τους θα είναι απο δύο πηγές.Και απο τους ειδικούς λογαριασμούς του Υπουργείου Οικονομικών και απο το ύψος των βεβαιούμενων παραβάσεων.Με λίγα λόγια ανταποδοτική.Οι Οικονομολόγοι αυτοί θα καλούνται με ατομική πρόσκληση με ευθύνη κάποιου συντονιστή ούτως ώστε να μη γνωρίζουν εκ των προτέρων τα άλλα μέλη του που αναλαμβάνει δράση σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή.Παράδειγμα:
    Ο συντονιστής καλεί 3 άτομα απο τη λίστα π.χ 1 άτομο απο Ναύπακτο,1 άτομο απο Πάτρα και 1 άτομο απο Αίγιο και τους δίνει εντολή για δειγματοληπτικούς ελέγχους στην Αρτα.Τέλος στο .Τέλος στη συναλλαγή.Ποός θα τους γνωρίζει!!!.Μετά απο 4 ώρες στα Ιωάννινα και μετά πο 3 ώρες στα Γρεβενά.Τέτοις μετακινήσεις μπορούν να γίνουν γρήγορα με τα νέα συγκοινωνιακά δεδομένα.
    Στη λίστα να εγγράφονται Οικονομολόγοι μέλη του ΟΕΕ που υπηρετούν στο Δημόσιο,Ν.Π.Δ.Δ και Ο.Τ.Α προκειμένου να υπάρχει και πειθαρχικός έλεγχος.
    Επίσης τους θερινούς μήνες να απασχολούνται νεαροί άνεργοι Οικονομολόγοι για τον έλεγχο σε τουριστικούς προορισμούς με το ίδιο σκεπτικό αμοιβής και η τους να προσμετράται με μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 21:44 | nikitas

    Κύριε υπουργέ θα ήθελα να παραθέσω κάποια μειονεκτήματα όσον αφορά το μέτρο τις συλλογής των αποδείξεων από τους φορολογούμενους.
    Επειδή το μέτρο των αποδείξεων ίσχυσε και το προηγούμενο οικονομικό έτος (για μια μερίδα επιτηδευματιών) κατά την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων διαπίστωσα τα εξής:
    1) Από τις χιλιάδες των δηλώσεων που παραλάβαμε (είμαι υπάλληλος Δ.Ο.Υ) σε ελάχιστες έως μηδαμινές προσκομίσθηκαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι οι επιτηδευματίες εφαρμόζουν το γνωστό και αποδοτικό σύστημα του ΄΄ θέλεις απόδειξη θα χρεωθείς το ΦΠΑ΄΄ λειτουργώντας αποτρεπτικά για τον φορολογούμενο να ζητήσει απόδειξη ιδιαίτερα για μεγάλα ποσά.
    2) Οι φορολογούμενοι οι οποίοι προσκόμιζαν ένα αρκετά υψηλό ποσό αποδείξεων σχετίζονταν με κάποιο συναφή επάγγελμα (συγγενείς φίλοι λογιστών εστιατόρων κλπ) που είχαν την ευχέρεια να συλλέξουν αποδείξεις οι οποίες όμως δεν αφορούσαν αυτούς που τις προσκόμιζαν.
    3) Όσον αφορά τον έλεγχο αυτών των αποδείξεων ( εφόσον ισχύσει η κατάργηση του αφορολόγητου) είτε προσκομίζονται είτε αναγράφονται σε ειδικό έντυπο ο έλεγχος θα είναι εξαιρετικότατα δυσχερής έως αδύνατος (δεν θα μπορεί να γίνεται αντιπαραβολικός έλεγχος όπως με τα ενοίκια) .
    4) Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις εκπιπτόμενες αποδείξεις όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με προϊόντα ανελαστικής ζήτησης (πετρέλαιο, βενζίνη, ΔΕΗ, super Market) αλλιώς το προτεινόμενο μέτρο θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα θα βαρύνονται φορολογικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους καταναλώνεται στα ανωτέρω αγαθά ανελαστικής ζήτησης.
    Κατά την άποψη μου για να αναγκαστούν οι επιτηδευματίες να εκδίδουν τα προσήκοντα φορολογικά στοιχεία θα πρέπει να διενεργούνται συνεχείς και ΄΄ ΄΄στοχευμένοι΄΄ προληπτικοί έλεγχοι. Μέσω της ΓΓΠΣ να αποστέλνονται στις Δ.Ο.Υ. καταστάσεις με τους επιτηδευματίες οι οποίοι δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα σε σχέση με τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης τις αγορές κ.λ.π. Ο έλεγχος να μεταβαίνει στην έδρα του επιτηδευματία και οι παραβάσεις που θα διαπιστώνει ( επιτηδευματίας με δηλωθέντα κέρδη κοντά στο αφορολόγητο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας φοροδιαφεύγει) να οδηγούν σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών , εξωλογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων , μετατροπή των αγορών σε πωλήσεις κλπ.
    Θα πρέπει η διενέργεια των προληπτικών ελέγχων να γίνεται σε καθημερινή βάση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας όχι μόνο από το ΣΔΟΕ αλλά και από τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. ( με παροχή κινήτρων ).
    Νομίζω ότι καλό θα ήταν προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να αποστείλουν και οι υποδιευθύνσεις ελέγχου των Δ.Ο.Υ. καθώς και τα ΣΔΟΕ που έχουν εμπειρία σε τέτοια ζητήματα.
    Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:
    α) Πέρυσι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών δεν πήραν αύξηση. β)Φέτος όπως ακούγεται οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα πάρουν αύξηση,
    γ) θα μειωθούν τα επιδόματα των υπάλληλων του Υπουργείου Οικονομικών, δ) Θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των επιδομάτων των υπάλληλων του Υπουργείου Οικονομικών
    Όλα τα ανωτέρω νομίζω ότι είναι άδικα, οδηγούν σε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μας και της διάθεσης μας για να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:02 | Μαίρη Πιπεράκη

    Για όποιον δεν δίνει αποδείξεις να μπορώ να υποβάλλω μαζί με την δήλωσή μου και υπεύθυνη δήλωση με το όνομα, το επάγγλμα και το τηλέφωνο του επαγγελματία. Ειδικό σώμα της εφορίας να ελέγχει.

    Επίσης οι καταστηματάρχες που πουλάνε υλικά για επισκευές, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, κήπους κλπ. να αναγράφουν στις αποδείξεις τα στοιχεία του επαγγελματία και πάλι ειδικό σώμα στην εφορία να διασταυρώνει τα στοιχεία.

    Εφόσον όλα εισάγονται στην Ελλάδα, να υπάρχει έλεγχος από την εισαγωγή του προϊόντος/υλικού μέχρι την κατανάλωσή του. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά.

    Να φέρουμε την IRS να μάθει τους υπαλλήλους της εφορίας πώς να ποιάνουν τους φοροφυγάδες.

    Η εφορία πρέπει να έχει τα πάντα ηλεκτρονικά. Να σκαναριστούν όλα τα αρχεία και να εξαφανιστούν οι ογκώδεις φάκελλοι με τα κορδελάκια.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:08 | Μαρία Τ.

    Χαίρομαι που επιτέλους μας δίνετε το κίνητρο ως ενεργοί πολίτες να συμμετέχουμε στην έξοδο του τόπου μας από την κρίση. Ελπίζω να στραφείτε σε όσους κρύβουν εισοδήματα και να μην πληρώσουν πάλι τη νύφη οι «μικροί». Πάντως, μας δίνετε ελπίδα. Μας βρίσκετε συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο σας. Παράλληλα, θα προσέθετα την ανάγκη ελέγχου των πρατηρίων καυσίμων, λαϊκών αγορών αλλά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που κρύβουν εισοδήματα από ενοίκια που λαμβάνουν. Δυστυχώς, βλέπουμε την αδικία τόσο συχνά μπροστά μας, αλλά είμαστε ανίσχυροι να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
    Ένα θέμα ακόμη που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι οι αποδείξεις των κοινοχρήστων. Θα σας παρακαλούσα να σκεφτείτε να τις συμπεριλάβετε στις αποδείξεις που θα υποβάλλονται στην εφορία, διότι, όπως γνωρίζετε, είναι μια σημαντική μηνιαία δαπάνη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, δαπάνη που συχνά υπερβαίνει και τα λογικά πλαίσια.
    Και πάλι σας ευχαριστούμε που μας δίνετε βήμα και λόγο και μας κάνετε να νιώθουμε ενεργοί και σημαντικοί. Και βέβαια θα βοηθήσουμε την πατρίδα μας!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:04 | Γιώργος

    Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο τηλέφωνο που μπορούμε να καταγγέλουμε την μη έκδοση αποδείξεων?

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:28 | «ΙΑΒΕΡΗΣ»-5

    – ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ «ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ».

    – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ» ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.

    – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπισθεί διάφορες Διατάξεις και διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, οι οποίες στην προσπάθεια του Κράτους να διασφαλίζεται καλύτερα η προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών από αυθαιρεσίες της Δημοσίας Διοίκησης, δημιουργούν ένα ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ, ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΠΟΝΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ «ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ ΒΛΑΒΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ», με αποτέλεσμα να καταβάλουν χρήματα για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά από πολλά χρόνια ή και να μην καταβάλουν καθόλου χρήματα.

    Τα Διοικητικά Δικαστήρια «παραβλέπουν παντελώς και περιέργως » τις διατάξεις που αναφέρουν σε κάθε περίπτωση ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΘΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, το οποίο υπερτερεί, σε κάθε περίπτωση, του ιδιωτικού συμφέροντος, ακόμη και αν η εκτέλεση οπουδήποτε μέτρου, προς το Δημόσιο Συμφέρον, προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη των ιδιωτικών συμφερόντων.

    Τονίζεται ότι οι κυρώσεις αποβλέπουσες στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου σε περιπτώσεις σημαντικής φοροδιαφυγής δικαιολογούνται με βάση την αρχή της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος και των απαιτήσεων για την προστασία των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Εξάλλου σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγρ.1 και 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος, ορίζεται ότι «ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ» ΚΑΙ «ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΑΡΗ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ».
     Σύμφωνα επίσης με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 25 του Συντάγματος ορίζεται ότι “Το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.»
     Αντίθετα με τα ανωτέρω, Η ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, σαφέστατα «δεν συμβάλλει στη συμμετοχή – συνεισφορά – χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη”, αλλά αντίθετα «προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και παραβιάζει τα χρηστά ήθη» (παρ. 1 άρθ.5 του Συντάγματος).
     Τέλος, με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 106 του Συντάγματος, ορίζεται ότι : “Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ν’ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ Η ΠΡΟΣ ΒΛΑΒΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ”.

    Εξάλλου οι περιορισμοί που θέτει ο νομοθέτης, στην προσωπική ή οικονομική ελευθερία, είναι αναγκαίοι για την εξυπηρέτηση του επιδιωκόμενου σκοπού, ο οποίος συνίσταται:
     α) στην συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη, σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου (κατά την έντονη προτροπή του συνταγματικού νομοθέτη) και
     β) στην ανάγκη περιστολής της φοροδιαφυγής σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή τα μέτρα που λαμβάνονται από την διοίκηση – προληπτικά ή κατασταλτικά – πρέπει να είναι κατάλληλα και αποτελεσματικά για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και τα επερχόμενα μειονεκτήματα να μην υπερσκελiζoυν τα πλεονεκτήματα (σχετική νομολογία ΣτΕ 1149/88, ΣτΕ 2112/94, ΣτΕ 4050/90, ΣτΕ 3112/90,ΣτΕ 2775/89).

    Σύμφωνα με τη θεωρία αλλά και την νομολογία του ΣτΕ, πρέπει να οδηγούμαστε κάθε φορά σε στάθμιση του ιδιωτικού και του Δημόσιου Συμφέροντος.
    Σε κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής, πράξης νομικά και κοινωνικά κατακριτέας, είναι ολοφάνερη η υπεροχή του Δημοσίου συμφέροντος, που έγκειται στην αποτροπή της «υπεξαίρεσης» Δημοσίων εσόδων που έχει ως επακόλουθο την δυσχέρεια της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού (ΣΤΕ 3078/97).

    Για την απεμπλοκή από τα διάφορα «νομικίστικα τερτίπια» και παρερμηνείες των ισχυουσών διατάξεων παραθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην ταχύτερη είσπραξη των Δημοσίων εσόδων.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    I. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘ. 6 ΤΟΥ Ν. 2690/1999 (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ )
    Να συμπληρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2717/99 όπως ισχύουν (ως εξής:
    « Το δικαίωμα της κλήσης προς ακρόαση των ενδιαφερομένων δεν ισχύει κατά την έννοια των ανωτέρω διατάξεων αν πρόκειται για πράξη φορολογικού εν γένει περιεχομένου γιατί με την κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο της πράξης αυτής, η οποία επιβάλλεται για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος και η οποία συνοδεύονται απαράκλητα από την σχετική έκθεση ελέγχου, σε συνδυασμό με την διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, που προσδιορίζεται με τις διατάξεις των φορολογικών νόμων, καλύπτεται πλήρως το συνταγματικό δικαίωμα του ενδιαφερόμενου, ήτοι το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης, που ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του Συντάγματος.
    Η ανωτέρω διάταξη ισχύει και για φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια, και δεν έχουν συζητηθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου (Νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου).»

    ΣΧΟΛΙΟ

    Το ΣτΕ, στηριζόμενο στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του Συντάγματος, για το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης, με την 2370/2007 Απόφαση του (Ολομέλεια) έκρινε ότι προκειμένου να επιβληθεί πρόστιμο σε βάρος επιτηδευματία για παράβαση των διατάξεων του ΚΒΣ, η επίδοση σε αυτόν σχετικού σημειώματος με κλήση για παροχή εξηγήσεων για την παράβαση που του αποδίδεται αποτελεί ουσιώδη τύπο της διαδικασίας και συνεπώς η παράλειψη της επίδοσης αυτού του σημειώματος συνεπάγεται ακυρότητα της σχετικής απόφασης επιβολής προστίμου.
    ΜΕ «ΣΗΜΑΙΑ» ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΕΜΠΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ «ΦΑΥΛΟΥ ΚΥΚΛΟΥ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ.

    II. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ Ν. 2717/1999 (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ)

    1. Να συμπληρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 66 του ν. 2717/99 όπως ισχύουν (με την τροποποίηση του ν. 3659/2008), ως εξής:
    « Κατ’ εξαίρεση η προσφυγή ασκείται σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών σε περίπτωση πράξης φορολογικού εν γένει περιεχομένου».

    ΣΧΟΛΙΟ

    Η προσφυγή σε περίπτωση πράξης φορολογικού εν γένει περιεχομένου δεν έχει κανένα νόημα να ασκείται σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών γιατί απλώς επιτείνεται έτσι η κωλυσιεργία στην διαδικασία είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων την στιγμή που παρέχεται το δικαίωμα στον φορολογούμενο, με τις διατάξεις του άρθρου 131 του ν. 2717/1999 (Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας), να προβάλλει και ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, δεκαπέντε (15) ημέρες τουλάχιστον πριν από την πρώτη συζήτηση.

    2. Να καταργηθούν οι διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 126 του ν. 2717/99 όπως ισχύουν που προστέθηκαν με την τροποποίηση του ν. 3659/2008

    ΣΧΟΛΙΟ

    Η κατάθεση της προσφυγής στη ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ σε περιπτώσεις πράξεων φορολογικού εν γένει περιεχομένου δεν έχει κανένα νόημα αλλά απεναντίας δημιουργεί προβλήματα στην φορολογική διαδικασία όπως:
     να κατατίθενται σε αναρμόδια δικαστήρια και να ακολουθεί μία χρονοβόρος διαδικασία.
     να δημιουργείται σύγχυση στη βεβαίωση των φόρων «λόγω μη άσκησης προσφυγής», γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην αποστολή της προσφυγής από την γραμματεία του δικαστηρίου στην αρμόδια Φορολογική αρχή (μετά την ημερομηνία της προθεσμίας για την άσκηση της προσφυγής και του συνυποβαλλομένου αιτήματος της Διοικητικής επίλυσης της διαφοράς).

    3. Να συμπληρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 202 του ν. 2717/99 όπως ισχύουν (με την τροποποίηση του ν. 3659/2008), ως εξής: « Η χορήγηση αναστολής εκτέλεσης αποκλείεται αν πρόκειται για πράξη φορολογικού εν γένει περιεχομένου γιατί προδήλως η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης (είσπραξη προβεβαίωσης) επιβάλλεται για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος».

    ΣΧΟΛΙΟ

    Από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία γίνεται αλόγιστη χρήση της χορήγησης αναστολής εκτέλεσης της Διοικητικής πράξης, που χορηγείται πλέον τελείως αβασάνιστα και σε όλες τις πράξεις φορολογικού εν γένει περιεχομένου, αγνοώντας εντελώς τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 202 του Ν. 2717/1999, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει (από 8-6-2008) με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3659/2008 που αναφέρουν επί λέξει : «Η αίτηση αναστολής γίνεται δεκτή όταν κρίνεται ότι η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης θα προκαλέσει στον αιτούντα βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκίμησης της προσφυγής. Η αίτηση όμως μπορεί να απορριφθεί, αν κατά τη στάθμιση της βλάβης του αιτούντος, των συμφερόντων τρίτων και του Δημοσίου Συμφέροντος, κρίνεται ότι οι αρνητικές συνέπειες από την αποδοχή θα είναι σοβαρότερες από την ωφέλεια του αιτούντος.» με αποτέλεσμα την μη είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων (προβεβαίωση λόγω άσκησης προσφυγής), σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος.

    4. Να συμπληρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 208 του ν. 2717/99 όπως ισχύουν (με την τροποποίηση του ν. 3659/2008), ως εξής: « Η χορήγηση αναστολής εκτέλεσης αποκλείεται αν πρόκειται για απόφαση που αφορά πράξη φορολογικού εν γένει περιεχομένου γιατί προδήλως η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης (είσπραξη βεβαιωμένων ποσών βάσει δικαστικής απόφασης) επιβάλλεται για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος».

    ΣΧΟΛΙΟ

    Από τα Διοικητικά Εφετεία γίνεται αλόγιστη χρήση της χορήγησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης που αφορά Διοικητική πράξη, που χορηγείται πλέον τελείως αβασάνιστα και σε όλες τις πράξεις φορολογικού εν γένει περιεχομένου, αγνοώντας εντελώς τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 208 του Ν. 2717/1999, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει (από 8-6-2008) με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 3659/2008 που αναφέρουν επί λέξει : «Η αίτηση αναστολής γίνεται δεκτή όταν κρίνεται ότι η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης θα προκαλέσει στον αιτούντα βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκίμησης του ενδίκου μέσου. Η αίτηση όμως μπορεί να απορριφθεί, αν κατά τη στάθμιση της βλάβης του αιτούντος, των συμφερόντων τρίτων και του Δημοσίου Συμφέροντος, κρίνεται ότι οι αρνητικές συνέπειες από την αποδοχή θα είναι σοβαρότερες από την ωφέλεια του αιτούντος.» με αποτέλεσμα την μη είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων (βεβαίωση βάση ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ), σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος.

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Ν. 2238/94 (ΕΙΣΟΔΗΜΑ)
    1. Να τροποποιηθεί η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 74 του ν. 2238/1994 και το ποσοστό προβεβαίωσης να επανέλθει στο ποσοστό 25% (που ήταν πριν τροποποιηθεί με την παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 3296/2004 σε 10%) του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών.
    2. Να καταργηθεί η διάταξη του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 74 του ν. 2238/1994 ως απαράδεκτη (είναι αδιανόητο να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το ιδιωτικό συμφέρον υπερέχει του Δημοσίου συμφέροντος, όπως αναφέραμε ανωτέρω).
    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Ν. 2859/2000 (ΦΠΑ)
    1. Να τροποποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του ν. 2859/2000 και το ποσοστό προβεβαίωσης να επανέλθει στο ποσοστό 30% (που ήταν πριν τροποποιηθεί με την παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 3296/2004 σε 10%) του αμφισβητούμενου κύριου φόρου και του πρόσθετου φόρου.
    2. Να καταργηθεί η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 53 του ν. 2859/2000 ως απαράδεκτη (είναι αδιανόητο να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το ιδιωτικό συμφέρον υπερέχει του Δημοσίου συμφέροντος, όπως αναφέραμε ανωτέρω).
    Υ.Γ. Ευχαριστώ για την φιλοξενία και παρακαλώ «ακούστε και τη φωνή» ενός δημόσιου λειτουργού σε θέση υπαλλήλου ευθύνης με 28ετή ουσιαστική εμπειρία και γνώσεις σε φορολογικά θέματα, για την επίτευξη του σκοπού που επιδιώκεται.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:06 | ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    Επειδη ειναι βεβαιο οτι ο τεραστιος ογκος των αποδειξεων
    (μεχρι και 40 σελιδες)θα προκαλεση μεγαλη ταλαιπωρια και σε πολλες
    περιπτωσεις οικονομικη επιβαρυνση εχω να προτεινω μια πιο απλη
    διαδικασια ως εξης.
    1.Συλλογη αποδειξεων μονο απο τα επαγγελματα στα οποια
    εντοπιζεται η φοροδιαφυγη.
    2.Μειωση αφορολογητου σε μισθωτους και συνταξιουχους κατα
    500 η 1000 ευρω και κτισιμο νεου με αποδειξεις της παρ.1 μεχρι
    1000 ευρω ανωτερο του παλαιου.
    3.Καταργηση μεγαλου μερους η ολου του αφορολογητου ποσου
    στους ελευθερους επαγγελματιες και φορολογηση του με χαμηλο
    συντελεστη.Παραλληλα παραιχεται το δικαιωμα δημιουργιας
    αφορολογητου με αποδειξεις της παρ.1 για το αντιστοιχο ποσο.
    .

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:49 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών,
    Τα μόνα μέτρα που ουσιαστικά συζητούνται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η έκδοση αποδείξεων και τα τεκμήρια διαβίωσης.
    Αναρωτιέμαι γιατί αυτά να μη συνοδεύονται κα με την
    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
    της φοροδιαφυγής σε ορισμένες τρανταχτές περιπτώσεις?? Έτσι ώστε αυτός που θα συλληφθεί να αντιμετωπίζει αυστηρές ποινές και ο υπότροπος ΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ;; Προτείνεται να ποινικοποιηθεί:
    1. Η έκδοση πλαστών τιμολογίων
    2. Η μη απόδοση εισπραγμένου ΦΠΑ
    3. Η άπόκρυψη εισοδήματος που οδηγεί σε φοροδιαφυγή π.χ άνω των 5000
    ή 10000 Ευρώ
    Για πρώτη παράβαση προτείνεται η επιβολή προστίμου ίσου με το 5λάσιο ή 10πλάσιο του διαφυγόντος φόρου (το πολλαπλάσιο αυτό μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με ποια από τις παραπάνω περιπτώσεις πρόκειται) ενώ σε περίπτωση υποτροπής (αποδεδειγμένης παράβασης για δεύτερη φορά) ο παραβάτης να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, με συνοπτικές δικαστικές διαδικασίες, για τις οποίες θα πρέπει να γίνουν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις , ώστε να μη παραβιάζονται και τα ατομικά δικαιώματα. Ας το καταλάβουν οι αρμόδιοι:
    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Ως ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ.
    Διαφορετικά και τα νέα μέτρα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν απέναντι στην εφευρετικότητα του Έλληνα πολίτη, η οποία εκτρέφεται από το βαθύ συναίσθημα άνισης μεταχείρισης από ένα διεφθαρμένο κράτος.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:55 | Bouratzis George

    ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΓΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΥΦΗ
    Πως κύριοι του Υπ.Οικ. θα πείσετε τους φορολογούμενους πολίτες να λαμβάνουν φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις) πληρώνοντας επί πλέον φπα 19% και μάλιστα στην παροχή υπηρεσιών όπου θέλετε να επεκτείνετε την επιβολή του ΦΠΑ, όταν ο φορολογούμενος έχει άμεσο όφελος να διαπραγματευθεί με τον επαγγελματία την οφειλόμενη αμοιβή. Ψάχνετε ηλιθίους που θα καταβάλουν άμεσα με μετρητά το 19% και θα περιμένουν να επωφεληθούν ενδεχόμενα στο τέλος της επόμενης χρονιάς, με ένα μικρότερο ποσό φόρου που δεν θα ξεπερνά σε ποσοστό το 20% (19Χ20%) του καταβληθέντος φόρου ύστερα από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

    Ένα τέτοιο μέτρο θα είχε αποτέλεσμα μόνο για τις δαπάνες των υπηρεσιών για τις οποίες όχι μόνο δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ, αλλά και θα υπάρχει έκπτωση αντίστοιχου φορολογητέου ποσού στην φορολογία εισοδήματος ως κίνητρο για τον λήπτη της υπηρεσίας που θα ζητούσε την απόδειξη.
    Έτσι θα έχουμε αντιστροφή στην σχέση άμεσων προς έμμεσων φόρων προς το δικαιότερο.
    Είναι κατανοητό όμως και στον τελευταίο παροικούν σ’ αυτό το τόπο ότι οι διαχειριστές του πολιτικοοικονομικού συστήματος της ελεύθερης αγοράς δεν στοχεύουν στην απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης με την ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος δια μέσου του φορολογικού συστήματος αλλά δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες στα συνήθη θύματα του άδικου φορολογικού συστήματος και με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να κρύψουν ότι το ίδιο το σύστημα γεννάει και θρέφει την φοροδιαφυγή.
    Γι’ αυτό ψάχνουν συνενόχους για να τους φορτώσουν τα αδιέξοδα που έχει το ίδιο το πολιτικοοικονομικό σύστημα όταν αυτό βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τα διάφορα σκάνδαλα όπως αυτό των δομημένων ομολόγων και όχι μόνο, τις μεγάλες προμήθειες-μίζες σε εταιρίες OF SΗORE που είναι και το τρανταχτό παράδειγμα τρόπου φοροδιαφυγής για απάτες μεγάλου μεγέθους που δημιούργησε το ίδιο το σύστημα σε φορολογικούς παραδείσους με την ευλογία και την κάλυψη της νομοθετικής εξουσίας.
    Ψάξτε λοιπόν και βγάλτε στην δημοσιότητα όλα τα ονόματα που κρύβονται πίσω από τις εταιρίες OF SΗORE ( προμήθειες από φαρμακευτικές εταιρίες, από στρατιωτικές προμήθειες υλικών, κλπ, από δομημένα και όχι μόνο ομόλογα, από μίζες προσώπων σε υψηλές δημόσιες θέσεις αλλά και πλήθος στελεχών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων), αυτών που εγκλημάτησαν σε βάρος της εθνικής οικονομίας και με την κάλυψη που τους παρέχει το ίδιο το σύστημα όχι μόνο δεν απέδωσαν ίχνος φόρου στο ελληνικό δημόσιο, ΚΑΙ μάλιστα κάποιοι ακόμη και τώρα επιδιώκουν να τους δώσουν άφεση αμαρτιών για να φέρουν τα κλεμμένα πίσω.
    Πως όμως θα φέρετε την διαφάνεια στο σύστημα, όταν το ίδιο το σύστημα έχει στηθεί και έχει δημιουργηθεί από μαφιόζικο χρήμα και άλλα παράνομα κεφάλαια.

    Ως συμπέρασμα προκύπτει ότι η φοροδιαφυγή είναι το κύριο άθλημα στο οποίο επιδίδεται η οικονομία της ελεύθερης αγοράς και το φορολογικό σύστημα η νομιμοποιημένη μέθοδος αναγνώρισης και απόδοσης ευσήμων υπέρ των φοροκλεπτών και όχι μόνο διατήρησης αλλά και επέκτασης της ανισο-κατανομής των εισοδημάτων.

    Το Υπ. Οικ. στρέφει τα πυρά του, μόνο στην μια κατεύθυνση, στους εκβιαστές εφοριακούς και εν πολύς συνειδησιακά ευάλωτους και παθητικούς στις πιέσεις που ασκούνται με οποιαδήποτε μορφή από το επίσημο και ανεπίσημο κύκλωμα κατά τη άσκηση του αντικειμένου τους και δεν θέλει να θίξει τους ισχυρούς οικονομικά που διαθέτουν οικονομικά και πολιτικά μέσα για αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το αδίκημα της απόπειρας δωροδοκίας.
    Δηλαδή, το Υπ. Οικ. δεν κάνει λόγο και δεν θέλει να διασφαλίσει νομικά και να εξοπλίσει αντίστοιχα και το εφοριακό υπάλληλο με ανάλογα κίνητρα καταγγελίας εκβιασμού και απόπειρας δωροδοκίας που σίγουρα θα αποφέρει άμεσα αποτελέσματα εναντίον εκείνων που ευνοούνται και τους συμφέρει σε κάθε περίπτωση να επιτύχουν το σκοπό τους με παράνομες συναλλαγές ήτοι το κοινώς λάδωμα της κομματικής κρατικής μηχανής.
    Το οικονομικό έγκλημα αυτού καθ’ εαυτού είναι καθαγιασμένο από το Υπουργείο Οικονομικών, γι’ αυτό δίνει άφεση αμαρτιών στους επιχειρηματίες που διαπράττουν το αδίκημα της δωροδοκίας δηλαδή αγνοεί σκόπιμα την άλλη όψη του νομίσματος.

    Επειδή όμως θεωρώ ότι τα παραπάνω είναι χαμένα λόγια, αφού έτσι και αλλιώς η διοίκηση για την άσκηση της πολιτικής της κάθε κυβέρνησης, παρά της αντίθετες διαβεβαιώσεις, θα εξακολουθήσει να γίνεται από πρόσωπα που έχουν κομματική ταυτότητα και αριθμό, καλύτερα ας σταματήσω εδώ για να μη χάνω και τον χρόνο μου.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:47 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Αναφέρονται στην ερώτηση 2 σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων.
    Επίσης, δραστικότεροι και συστηματικοί φοροέλεγχοι,( που έπρεπε προ πολλού να είχαν ξεκινήσει ) με το ισχύον νομικό καθεστώς και χωρίς να περιμένουμε την αλλαγή της νομοθεσίας μέχρι το Μάρτιο. Εντοπισμός μέσω των φορολογικών δηλώσεων τυχόν ανακολουθίας δηλουμένων εισοδημάτων και επαγγέλματος ή περιουσιακών στοιχείων και άμεσος έλεγχος των σχετικών επαγγελματιών. Επίσης, «εξόρμηση» σε πολυτελείς κατοικίες (βόρεια, νότια προάστια, Μύκονος κτλ) και μαρίνες – πεπερασμένος ο αριθμός τους και εύκολα ελέγξιμος- και ταυτοποίηση των ιδιοκτητών τους με τις δηλώσεις τους (ακινήτων και εισοδήματος).
    Αυστηρές ποινές για επίορκους εφοριακούς ελεγκτές. Όποιος αποδεικνύεται ότι χρηματίζεται να απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες και να έχει και ποινική, μη εξαγοράσιμη, τιμωρία.
    Πέραν όμως των παραπάνω, που αποτελούν ελεγκτικά μέτρα, το σημαντικότερο είναι να υπάρχει στο φορολογικό σύστημα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και κυρίως ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αν ο κόσμος διαπιστώσει ότι τα χρήματά του δεν πηγαίνουν σε ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ζωής του (Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον κτλ), θα είναι πολύ περισσότερο δεκτικός (δεδομένου και του ελληνικού φιλότιμου) ακόμη και στην επιβολή σκληρής φορολογίας, όπως συμβαίνει π.χ. στις Σκανδιναβικές χώρες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι παντελώς αδικαιολότητοι και κατακριτέοι οι φοροδιαφεύγοντες. Με τα σημερινά δεδομένα η φορολογική επιβάρυνση στη συνείδηση του κόσμου θεωρείται χαμένα λεφτά για σπατάλες του Δημοσίου και πλουτισμό ημετέρων των εκάστοτε κρατούντων. Για το λόγο αυτό υπάρχει ανεκτικότητα και στη φοροδιαφυγή από την πλειοψηφία του πληθυσμού.