Άρθρο 11: Τροποποίηση του ν. 2628/1998

1. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της υποπερίπτωσης αα’ της περίπτωσης γ’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2628/1998 (ΦΕΚ 151 Α’), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του ν. 3965/2011 (ΦΕΚ 113 Α’), προστίθεται η φράση «και συμμετέχει με άλλους συναρμόδιους φορείς σε τεχνικές επιτροπές και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και Ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, για την παρακολούθηση των διεθνών χρηματοδοτικών πολιτικών και μέσων και της διαμόρφωσης και προώθησης των ελληνικών θέσεων στα θέματα του δανεισμού και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους».

2. Στον τίτλο του άρθρου 4 του ν. 2628/1998 προστίθενται οι λέξεις «, Προϊστάμενοι Επιχειρησιακών Διευθύνσεων».

3. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2628/1998, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 του ν. 2703/1999 (Α’ 73), προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δανεισμού και Διαχείρισης, καθώς και Ανάλυσης Χαρτοφυλακίου και Αγορών, προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου τριετούς διάρκειας, που μπορεί να ανανεώνεται, απευθείας στις θέσεις των υποπεριπτώσεων αα’ και ββ’ της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Για τις θέσεις του προηγούμενου εδαφίου: α) εφόσον η πρόσληψη γίνει από τον ιδιωτικό τομέα, η επιλογή γίνεται μεταξύ προσώπων αποδεδειγμένης προϋπηρεσίας τουλάχιστον πέντε (5) ετών, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε θέματα αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης, στην οποία θα προΐστανται και με τα τυπικά προσόντα τουλάχιστον του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, που ορίζονται στα τελευταία εδάφια της παρ. 2 του άρθρου 7, ύστερα από δημόσια πρόσκληση, στην οποία μπορεί να ορίζονται αυξημένα ουσιαστικά ή τυπικά προσόντα, β) εφόσον η πρόσληψη γίνει από το Δημόσιο, η επιλογή γίνεται μεταξύ προσώπων αποδεδειγμένης προϋπηρεσίας τουλάχιστον πέντε (5) ετών, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε θέματα αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης, στην οποία θα προΐστανται, και με τα τυπικά προσόντα τουλάχιστον του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, που ορίζονται στα τελευταία εδάφια της παρ. 2 του άρθρου 7, ύστερα από δημόσια πρόσκληση, στην οποία μπορεί να ορίζονται αυξημένα ουσιαστικά ή τυπικά προσόντα».

4. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 2628/1998, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 του ν. 2703/1999, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Το ανώτατο ύψος αποδοχών και εν γένει απολαβών και αποζημιώσεων του Γενικού Διευθυντή και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, καθώς και των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Δανεισμού και Διαχείρισης και Ανάλυσης Χαρτοφυλακίου και Αγορών, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με βάση τις κείμενες διατάξεις.
Οι αποδοχές του Γενικού Διευθυντή δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου».

5. Στην αρχή της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν.2628/1998 προστίθεται πρώτο εδάφιο ως εξής:
«2. Επιτρέπεται η πρόσληψη στις ανωτέρω θέσεις υπαλλήλων ή λειτουργών του κατά το άρθρο 1 του ν.1256/1982 (ΦΕΚ Α’ 65) δημόσιου τομέα, εφαρμοζομένων αναλόγως στην περίπτωση αυτή των διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 32 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ Α’ 18).»

6. Στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2628/1998, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του ν. 3965/2011, η υφιστάμενη περίπτωση η’ αναριθμείται σε θ’ και προστίθεται περίπτωση η’ ως εξής:
«η) εκπροσωπεί ο ίδιος, ή εξουσιοδοτεί υπάλληλο του Οργανισμού να εκπροσωπεί τον Οργανισμό σε επιτροπές ή όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και Ευρωπαϊκών ή άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, για την παρακολούθηση των διεθνών χρηματοδοτικών πολιτικών και μέσων και τη διαμόρφωση και προώθηση των ελληνικών θέσεων στα θέματα του δανεισμού και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους.».

7. Οι περιπτώσεις β’ και γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2628/1998, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του ν. 3965/2011, αντικαθίστανται ως εξής:
«β) Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου:
αα) Εννέα (9) θέσεις εξειδικευμένων οικονομικών στελεχών.
ββ) Μία (1) θέση εξειδικευμένου στελέχους πληροφορικής.
γγ) Μία (1) θέση εξειδικευμένου νομικού στελέχους στο Τραπεζικό Δίκαιο ή στις Εμπορικές Συμβάσεις.
γ) Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τριών (3) ετών που μπορεί να παρατείνεται:
αα) Μία (1) θέση Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δανεισμού και Διαχείρισης.
ββ) Μία (1) θέση Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάλυσης Χαρτοφυλακίου και Αγορών.
γγ) Τρεις (3) θέσεις εξειδικευμένων οικονομικών στελεχών.
δδ) Μία (1) θέση εξειδικευμένου στελέχους πληροφορικής.».

8. Στο άρθρο 7 του ν. 2628/1998, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 του ν. 3965/2011, προστίθεται παράγραφος 3, ως εξής:
«3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ύστερα από εισήγηση του Γενικού ή Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, ανατίθενται τα καθήκοντα Προϊσταμένων: α) Τμημάτων των Διευθύνσεων σε εξειδικευμένα οικονομικά στελέχη των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της παρ.1 του άρθρου 6 και β) του Αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης και Πληροφορικής σε υπαλλήλους των περιπτώσεων α΄, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, ή σε στελέχη του Οργανισμού των περιπτώσεων β΄και γ΄του ίδιου άρθρου.
Επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων Προϊσταμένων Τμήματος και σε στελέχη του Οργανισμού που υπηρετούν σε αυτόν με απόσπαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 8.».

9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του ν. 2628/1998, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 11 του ν. 3965/2011, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. α) Η κάλυψη των θέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 6 μπορεί να γίνεται και με μετάταξη ή μεταφορά και ένταξη υπαλλήλων από φορείς του κατά το άρθρο 1 του ν.1256/1982 δημόσιου τομέα, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των κείμενων διατάξεων.
β) Η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό του Οργανισμού μπορεί να γίνεται και με απόσπαση υπαλλήλων από φορείς του, κατά το άρθρο 1 του ν. 1256/1982, δημόσιου τομέα, για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, που μπορεί να παρατείνεται. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, χωρίς να απαιτείται γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα, από τον οποίο αποσπάται ο υπάλληλος, ύστερα από δημοσιοποίηση σχετικής πρόσκλησης του Οργανισμού, στην οποία καθορίζονται τα ζητούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού. Ο χρόνος απόσπασης του υπαλλήλου λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας δημοσίου υπαλλήλου στη θέση, που οργανικά κατέχει, ή ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στο νομικό πρόσωπο του δημόσιου τομέα, από τον οποίο αποσπάται. Αν ανατεθούν καθήκοντα Προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Τμήματος, ο χρόνος άσκησης τέτοιων καθηκόντων θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση και καθήκοντα Προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Τμήματος στο φορέα, από τον οποίο αποσπάστηκε ο υπάλληλος, για κάθε έννομη συνέπεια.»