Άρθρο 04: Τροποποιήσεις του ν. 3756/2009

Ο ν. 3756/2009 (Α΄ 53) τροποποιείται ως εξής:

1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ο διαχειριστής του ΣΑΤ ενεργεί ως Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 83 του ν. 3606/2007 (Α΄ 195) και κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις επόμενες διατάξεις.»

2. Στην περίπτωση (στ) της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3756/2009, προστίθεται νέα περίπτωση (ζ), και οι περιπτώσεις (ζ), (η), (θ) και (ι) αναριθμούνται σε (η), (θ), (ι) και (ια) αντίστοιχα, ως εξής:
«(ζ) οι διαδικασίες διακανονισμού συναλλαγών επί των άυλων κινητών αξιών ή και επί άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων του στοιχείου (δ) του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, βάσει των οποίων εκτελούνται οι παραδόσεις κινητών αξιών στο ΣΑΤ ή και οι χρηματικοί διακανονισμοί σε σχέση με τις συναλλαγές αυτές».

3. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 προστίθενται εδάφια ως εξής :
«Ο εκδότης του πιστοποιητικού που αποκτά κυριότητα των παριστάμενων κινητών αξιών κατέχει τις κινητές αξίες υπό τους όρους που προβλέπονται στη σύμβαση. Οι παριστάμενες κινητές αξίες δεν περιλαμβάνονται στον ισολογισμό του εκδότη των πιστοποιητικών, δεν αποτελούν μέρος της πτωχευτικής του περιουσίας και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εναντίον του κατάσχεσης ή δέσμευσης, σε περίπτωση δε που κατασχεθούν παρά ταύτα μπορεί να ασκηθεί ανακοπή με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 936 ΚΠολΔ.».

4. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής :
«Ο διαχειριστής του ΣΑΤ μπορεί να τηρεί στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό τρίτων δικαιούχων, σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει τις αλλοδαπές κινητές αξίες, συγκεντρωτικό λογαριασμό στο αλλοδαπό μητρώο άϋλων ή ακινητοποιημένων τίτλων, απευθείας ή μέσω πιστωτικού ιδρύματος ή επιχείρησης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που ενεργεί ως θεματοφύλακας. Οι κινητές αξίες που τηρούνται από τον διαχειριστή του ΣΑΤ για λογαριασμό τρίτων αποχωρίζονται από την εταιρική περιουσία του διαχειριστή και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εναντίον του κατάσχεσης ή δέσμευσης, σε περίπτωση δε που κατασχεθούν παρά ταύτα μπορεί να ασκηθεί ανακοπή με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 936 ΚΠολΔ.».

5. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής :
«Ο διαχειριστής του ΣΑΤ μπορεί να συνάπτει συμφωνίες τήρησης κινητών αξιών σε λογιστική μορφή ή να δημιουργεί συνδέσμους με αλλοδαπά συστήματα ή μητρώα ή πιστωτικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που ενεργούν ως θεματοφύλακες, μετά από προηγούμενη γνωστοποίηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.»