Άρθρο 02: Τροποποιήσεις του ν. 2367/1995

Ο ν. 2367/1995 (Α΄ 261) τροποποιείται ως εξής:

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η Εταιρία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) είναι ανώνυμη εταιρία με αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή στο κεφάλαιο επιχειρήσεων, οι οποίες εδρεύουν (α) στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή (β) σε τρίτη χώρα, εφόσον οι επιχειρήσεις έχουν παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η εταιρία ιδρύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, εφόσον από το καταστατικό της προκύπτει ο αποκλειστικός της σκοπός και η τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου. Η σχετική εγκριτική απόφαση γνωστοποιείται ταυτόχρονα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Ε.Κ.Ε.Σ. υποχρεούται να περιλαμβάνει στην επωνυμία της τη φράση «Εταιρία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) του ν. 2367/1995». Από την εισαγωγή των μετοχών της Ε.Κ.Ε.Σ. σε οργανωμένη αγορά ή την ένταξή τους για διαπραγμάτευση σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης (Π.Μ.Δ.) σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6, η Ε.Κ.Ε.Σ. εποπτεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τις εταιρίες που είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά ή που έχουν ενταχθεί σε Π.Μ.Δ., αντίστοιχα.»

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η Ε.Κ.Ε.Σ. μπορεί να συμμετέχει στο κεφάλαιο επιχειρήσεων με κινητές αξίες ήδη εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά ή διαπραγματεύσιμες σε Π.Μ.Δ, κατά την έννοια των παραγράφων 10 και 11 του άρθρου 2 του ν. 3606/2007, καθώς και να επενδύει σε τίτλους επιλογής ή άλλες κινητές αξίες που παρέχουν δικαίωμα απόκτησης των ως άνω κινητών αξιών, μέχρι σωρευτικά ανώτατου ποσοστού 40% του ενεργητικού της. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί με απόφασή της να μεταβάλει το παραπάνω ποσοστό. Η Ε.Κ.Ε.Σ. μπορεί, επίσης, να επενδύει σε ομολογίες που εκδίδονται από επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά ή διαπραγματεύσιμες σε Π.Μ.Δ.»

3. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι εταιρίες αυτές διαθέτουν την προς τούτο αναγκαία οργάνωση, στελέχωση και εμπειρία.».

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Κ.Ε.Σ. ορίζεται σε τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ. Σε περίπτωση τμηματικής καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί κατά τη σύσταση της εταιρίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με το ήμισυ του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου. Η καταβολή του υπόλοιπου κεφαλαίου μέχρι του ελάχιστου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την εισαγωγή της ΕΚΕΣ σε οργανωμένη αγορά ή την ένταξή της προς διαπραγμάτευση σε ΠΜΔ, σύμφωνα με την παράγραφο 2. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να μεταβάλλεται το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Κ.Ε.Σ.»

5. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Οι μετοχές της Ε.Κ.Ε.Σ. είναι ονομαστικές και εισάγονται σε οργανωμένη αγορά ή εντάσσονται σε ΠΜΔ, εντός εικοσιτεσσάρων (24) μηνών από τη σύστασή της, σύμφωνα με τις ισχύουσες για τις οργανωμένες αγορές και ΠΜΔ διατάξεις ή από την ισχύ του παρόντος νόμου, εφόσον πρόκειται για ήδη υφιστάμενες και λειτουργούσες Ε.Κ.Ε.Σ. Σε περίπτωση μη εισαγωγής Ε.Κ.Ε.Σ. σε οργανωμένη αγορά, ή σε περίπτωση μη ένταξης της Ε.Κ.Ε.Σ. σε ΠΜΔ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί, ύστερα από αίτηση της Ε.Κ.Ε.Σ., να παρατείνει την παραπάνω προθεσμία, για χρονικό διάστημα έως δεκαοκτώ (18) μηνών, εφόσον συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας ή αν κριθεί ότι οι συνθήκες της αγοράς θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της εισαγωγής των μετοχών της εταιρίας στην οργανωμένη αγορά ή την ένταξή τους στον ΠΜΔ. Εφόσον η Ε.Κ.Ε.Σ. δεν εισαχθεί σε οργανωμένη αγορά ή δεν ενταχθεί σε ΠΜΔ εντός των παραπάνω προθεσμιών (αρχική και μετά από δοθείσα παράταση), λύεται αυτοδικαίως, ανακαλούνται τα προβλεπόμενα για αυτήν φορολογικά οφέλη, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ευνοϊκές για αυτήν φορολογικές ρυθμίσεις, που θεσπίζονται σε άλλους νόμους και τίθεται σε εκκαθάριση.»

6. Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η επένδυση κεφαλαίων ή η παροχή εγγυήσεων από την Ε.Κ.Ε.Σ σε επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 42ε του κ.ν. 2190/1920, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει αθροιστικά το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των ιδίων κεφαλαίων της ΕΚΕΣ, όπως αυτά ορίζονται στο πρώτο εδάφιο της επόμενης παραγράφου.»

7. Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 6 αντικαθίστανται ως εξής:

«Μετά το κλείσιμο της τρίτης χρήσης της η Ε.Κ.Ε.Σ. υποχρεούται να έχει συνεχώς επενδεδυμένο ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) των ιδίων κεφαλαίων της σε συμμετοχές και ομολογίες των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 2 και της παραγράφου 3 του άρθρου 5»

8. Η παράγραφος 7 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Τα στοιχεία του ενεργητικού, είτε είναι εισηγµένα σε χρηματιστήριο είτε όχι, της Ε.Κ.Ε.Σ. αποτιμώνται σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλουν τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Η Ε.Κ.Ε.Σ. αναθέτει τη φύλαξη των στοιχείων του χαρτοφυλακίου επενδύσεών της σε επιχείρηση που μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στην Ελλάδα».

9. Οι παράγραφοι 5, 7 και 8 του άρθρου 5, η παράγραφος 3 του άρθρου 6 και η παράγραφος 4 του άρθρου 8 καταργούνται.