Σχέδιο Νόμου: Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης

Το Υπουργείο Οικονομικών αναρτά στο διαδίκτυο και θέτει σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση Νόμου για έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφορά κοινωνικής ευθύνης, μέχρι το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί ως Σχέδιο Νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Η πρόταση αυτή αποτελεί μία παρέμβαση αλληλεγγύης και αναδιανομής. Προεκλογικά και προγραμματικά, δεσμευτήκαμε ότι σε καιρό κρίσης θα στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Αυτή τη δέσμευση εκπληρώνουμε σήμερα με το νομοσχέδιο που θέτουμε σε διαβούλευση.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι, μέσα από ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των πολιτών αλλά και των επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και κυρίως να διατυπωθούν προτάσεις,που θα συμβάλουν στην καλύτερη σύνταξη του Νόμου.

Τα ζητήματα διαφάνειας είναι κομβικά για την νέα Κυβέρνηση, όπως και η δυνατότητα των πολιτών να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν πολιτικές. Με την δημόσια και ανοιχτή σε όλους διαβούλευση αποδεικνύονται στην πράξη οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να στηριχθούν τα δικαιώματα των πολιτών μέσα από αυξημένη λογοδοσία, έχοντας λόγο και άποψη, σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση.

Με πρωταρχικό γνώμονα την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών, το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη δημοκρατική συμμετοχή σε όλες τις πολιτικές, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Για το λόγο αυτό επιζητά την ενεργό συμμετοχή όλων, για να διαμορφώσουμε μαζί τις αλλαγές που επιθυμούμε για τον τόπο μας.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υπουργός Οικονομικών

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 00:02 | KAITH- athina

    Οι κοινωνικές ομάδες που θα πάρουν το επίδομα, ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με την οικ. κρίση. Χρειάζονται διαρκή και όχι ευκαιριακή ενίσχυση στα πλαίσια του Κράτους Πρόνοιας.

    Το επίδομα αλληλεγγύης θα έπρεπε να δοθεί σε όσους πραγματικά χτυπήθηκαν από την κρίση. Ανά την Ευρώπη η κατηγορία που επλήγη περισσότερο είναι αυτή των νέων πτυχιούχων. Δείτε στη Γαλλία του Σαρκοζί: ειδικό κονδύλι για νέους!
    Νέοι άνθρωποι που είτε δεν βρίσκουν δουλειά παρά τα μεταπτυχικά τους είτε εργάζονται με τρελά ωράρια (9-7) και εξευτελιστικές αμοιβές. Ξέρετε ποια είναι η αμοιβή ενός ασκούμενου/νέου δικηγόρου?

    Ο οποίος μάλιστα ασκούμενος δικηγόρος (δεν θεωρείται από τον ΚΒΣ ελεύθερος επαγγελματίας με ‘μπλοκάκι’), αλλά παρ’όλα αυτά έχει κανονικα παρακράτηση 20% επί της αμοιβής του σαν να ήταν ελ. επαγγελματίας! Αυτός λοιπόν ο νέος των 300 ευρώ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ επίδομα αλληλλεγγύης σύμφωνα με το νομοσχέδιό σας!

    Θεωρούμαστε λοιπόν συλλήβδην ως ασκούμενοι/ νέοι δικηγόροι, κτλ.. φοροφυγάδες? Εξομοιώνετε τον μεσήλικα δικηγόρο που ΟΝΤΩΣ φοροδιαφεύγει με τον…. ασκούμενο δικηγόρο των 300?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:57 | ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΠΑΡΑΓΡ. 2 «ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. ΕΧΩ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΕΓΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΠΟΡΩΝ?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:16 | Ευαγγελία – Κρήτη

    Είμαι ανύπαντρη μητέρα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Το εισόδημα μου από κύρια σύνταξη, ΤΕΑΔΥ, ΜΤΠΥ και δώρα είναι 15.687€ αλλά το φορολογητέο μου εισόδημα είναι 12.662€ διότι μου κρατούν από την υπηρεσία μου 343€ μηνιαίως για δάνειο πρώτης κατοικίας από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η κόρη μου είναι 23 ετών και είναι εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ εδώ και ένα χρόνο, που τελείωσε της σπουδές της και φυσικά είναι προστατευόμενο μέλος χωρίς δικό της εισόδημα. Δικαιούται το επίδομα ως άνεργη?
    Εγώ σαν ανύπαντρη μητέρα, με δάνειο σπιτιού 343€ μηνιαίως, καθαρό εισόδημα 12.662€ και με παιδί πτυχιούχο και άνεργο δεν θα έπρεπε να δικαιούμαι αυτό το επίδομα? Πιστεύω ότι μια μονογονεϊκή οικογένεια με τόσα πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα πρέπει να έχει μια καλύτερη μεταχείριση από μια κυβέρνηση Πασόκ με πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου που στηρίζω αμέριστα.
    Ευχαριστώ