Άρθρο 18: Ανικανότητα για διορισμό – Έκπτωση

1. Δεν διορίζονται εκκαθαριστές περιουσιών ή εκτελεστές διαθηκών ή διοικητές ιδρυμάτων α) οι ανήλικοι, β) όσοι τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση, πλήρη, ή μερική που εμποδίζει την άσκηση των καθηκόντων τους, γ) όσοι έχουν πτωχεύσει και δεν έχουν αποκατασταθεί και δ) όσοι έχουν καταδικαστεί για κακούργημα ή πλημμέλημα από δόλο ή βαρειά αμέλεια σε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των τριών (3) μηνών.
2. Οι εκκαθαριστές, εκτελεστές διαθηκών ή διοικητές ιδρυμάτων εκπίπτουν αυτοδικαίως από το λειτούργημά τους αν κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους ανακύψει κώλύμα εκ των αναφερομένων στις περιπτώσεις β΄, γ΄ και δ΄ της παρ. 1 ή αν καταδικασθούν τελεσίδικα σε οποιαδήποτε ποινή για αξιόποινη πράξη που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
3. Οι διοριζόμενοι οφείλουν να δηλώνουν αμέσως την ύπαρξη ή τηνεπέλευση λόγων ανικανότητας στην αρμόδια αρχή. Την ίδια υποχρέωση υπέχουν και όσοι ασκούν τη γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου, οι δικαστικοί συμπαραστάτες, οι σύνδικοι πτώχευσης και οι εισαγγελείς, σε κάθε περίπτωση καταδίκης.