Άρθρο 06: Κεντρικό Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών

1. Συνιστάται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Κεντρικό Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών, το οποίο αποτελείται από τα εξής μέλη:
α) Έναν Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, ως πρόεδρο,
β) ένα Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
γ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών,
δ) ένα εν ενεργεία μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με εμπειρία σε θέματα επενδύσεων και πιστοποίηση αναλυτή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,
ε) ένα εν ενεργεία μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδοςπιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων, με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού ή μηχανολόγου μηχανικού ή αρχιτέκτονα.
Αναλόγως της φύσεως των προς συζήτηση θεμάτων, μπορεί να καλούνται υπάλληλοι των αρμόδιων εκ του σκοπού της περιουσίας Υπουργείων, οι οποίοι μετέχουν στη συζήτηση χωρίς δικαίωμα ψήφου.
2. Τα μέλη του Συμβουλίου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προτείνονται από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Για τον ορισμό των υπό στοιχεία δ΄ και ε΄ μελών οι Πρόεδροι των επιμελητηρίων προτείνουν πέντε (5) πρόσωπα, εκ των οποίων ο Υπουργός Οικονομικών επιλέγει το τακτικό και το αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου. Αν δεν προταθούν τα πρόσωπα μέσα σε ένα (1) μήνα από την πρόσκληση επιλέγονται από τον Υπουργό Οικονομικών.
Με την απόφαση συγκρότησης του Συμβουλίου ορίζονται ως γραμματέας και αναπληρωτής αυτού υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών.
3. Η θητεία των μελών είναι τριετής και μπορεί ν’ ανανεώνεται για μια μόνο φορά, με εξαίρεση τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών. Μετά τη λήξη της θητείας τους τα μέλη του Συμβουλίου εξακολουθούν νομίμως την άσκηση των καθηκόντων τους μέχρι την αντικατάστασή τους. Το Συμβούλιο μπορεί έγκυρα να λειτουργήσει μέχρι την αντικατάσταση μελών του τα οποία εξέλιπαν ή αποχώρησαν για οποιονδήποτε λόγο ή απώλεσαν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία.
4. Στο Συμβούλιο εισηγούνται υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών. Για τεχνικά ζητήματα εισηγείται ο Προϊστάμενος ή υπάλληλος του Τεχνικού Τμήματος Κληροδοτημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης του Υπουργείου Οικονομικών.
5. Συμπληρωματικά προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2690/1999 (Α΄45).

  • 13 Ιουνίου 2013, 09:53 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ

    Στο άρθρο 6
    Στο Κεντρικό Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών πρέπει να μετέχουν:
    α) Ένας εκ των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ως προέδρος
    β) Ένας εκ των Αντιπροέδρων του Ν.Σ.Κ.
    γ) Ένας εκ των Υποδιοικητών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
    δ) Ο Γενικός Δ/ντής της Γενικής Δ/νσης Κληροδοτημάτων
    ε) Ένα μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
    στ) Ένα μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
    ζ) ………….
    Επιβάλλεται ο πρόεδρος να είναι Ανώτατος Δικαστής, ανεξάρτητος από το Υπουργείο Οικονομικών.